Discutii generale despre surse

Pai daca vara is 40* in camera si sursa mai baga vreo 20-25, eu zic ca frige. Dar asta nu e motiv de spaima, zau.
 
Mda tocma' facusem un reply in care-ti spuneam de coil-noise si de airflow si la submit mi-a murit site-ul. Asta acu' fo' 2 zile. :biggrin:
Daca vrei musai sa-ti schimbi Seasonicu' ala te poti uita la Nexus Value 430. Prietenii mei de pe SPCR au zis ca e cea mai silent sursa cu fan in clipa de fata.
Io inca sustin ca o sursa fanless nu merita bataia de cap/pretul (mai ales daca-i noua) pentru ca o sursa silentioasa cu fan e practic inaudibila din carcasa inchisa.
 
Cred ca stiu la ce te referi. Dar eu cu urechea lipita (acum, ca e iarna) nu aud de niciun fel zumzete/fluieraturi/bazaituri. Legat de airflow, aia e, am ales silent si mic, daca voiam silent si rece, trebuie sa fac rost de vant, iar orice sursa dintre cele recomandate e un balaur de conectori pe care nu as avea unde-l ascunde intr-un mATX.
 
Va multumesc de lamuriri.
Momentan, nu mai am nici un ventilator in carcasa(mai bine zis pe scheletul carcasei, caci e doar un schelet) iar daca pornesc pc-ul fara hdd, ventilatorul de la Seasonic are un rontanit tare neplacut.Aveti idee cu ce alt vent s ar putea schimba ventu din Seasonic OEM 500, cat de lat e (sa nu fie slim), cate fire are ca poate il subvoltez un pic pe ala si asa mai departe?
Asta ca sa nu ma gandesc la un Nightjar de la Silverstone de 300, ca dupa ce am vazut ca e facut de Etasis...
Aveti idee cine aduce Silverstone in Ro, ca sa pot asculta una inainte de sa ma puna :dracu: sa o cumpar...
Dar inainte incerc sa fac Seasonicu, ca inca nu m a adoptat Bill Gates.:biggrin:
Nu de alta, dar asa cum scriam pe sectiunea dedicata stocarii, in cateva zile mut hdd in afara camerei, si voi ramane doar cu sursa ca si producator de zgomot....
Si am multe nopti de citit si scris pe pc in care nu pot asculta muzica ca sa ma concentrez.
Deja am ajuns ca atunci cand se aude un zgomot noaptea din afara casei, imi vine sa il :kill: :kill: :kill: , ca nu pot sa ascult linistea pc-ului meu...:bash:
 
Last edited:
Aveti idee cine aduce Silverstone in Ro, ca sa pot asculta una inainte de sa ma puna :dracu: sa o cumpar...
TQC.
Dar din cite am vorbit cu Marian (sefu') nu aduce surse fanless de la Silverstone ca-s o poala de bani si nu le cumpara nimeni. Eventual cu precomanda/avans.

Ca idee sursa asta cica ar fi...750 lei. :eek:

Cit despre schimbat de ventilator un Scythe Slipstream/Gentle Typhoon/S-Flex cred ca ar fi OK. Tre' sa te uiti un pic ce amperaj are fan-ul din Seasonic sa nu te trezesti ca pui altu' mai mare consumator si in timp sa ramii fara circuitul de control al fan-ului. De asemeni ar trebui sa gasesti un fan care pleaca si la 4-5V ca sa nu te trezesti fanless in load mic. :biggrin:
 
Mersi.
M ar interesa surata ei mai mica de 300 de w, care este si ea extrem de potenta, si mai apropiata de nevoile mele si vad ca cica exista la PCGARAGE, dar mai sunt cativa pasi pana sa o iau, cu toate ca noptile ma cam gandesc cum sa cheltuiesc banii pe care nu ii am...
Cum aflu de amperajul fan ului?
Este bine cum gandesc ca atunci cand curentul de aer care iese din sursa este rece, atunci componentele sursei se simt bine, si inseamna ca pot sa mai subvoltez fan ul ?
Sau nu este corect?
Nu as putea eventual sa alimentez fanul de la sursa de la alimentarea fanului de procesor prin intermediul unui fan controler din ala de 15 lei?
Prima data as subvolta un pic fanul actual, si dupa daca tot nu sunt multumit, sa pun alt fan?
Dar as cam fi interesat de mai multe detalii tehnice, ce si cum, ca asta ar fi prima mea modificare intr o sursa, si nu as vrea sa fie si ultima...
 
Cum aflu de amperajul fan ului?
Scrie pe el.
2cdbyis.jpg

Este bine cum gandesc ca atunci cand curentul de aer care iese din sursa este rece, atunci componentele sursei se simt bine, si inseamna ca pot sa mai subvoltez fan ul ?
E bine cum gindesti. :smile:
Nu as putea eventual sa alimentez fanul de la sursa de la alimentarea fanului de procesor prin intermediul unui fan controler din ala de 15 lei?
Ba da, merge cu fan-controller in voia cea buna.
Prima data as subvolta un pic fanul actual, si dupa daca tot nu sunt multumit, sa pun alt fan?
Iar e bine cum gindesti. :smile:
Dar daca deja auzi rontait de rulmenti cred ca n-o sa dispara la RPM mai mic.
Dar as cam fi interesat de mai multe detalii tehnice, ce si cum, ca asta ar fi prima mea modificare intr o sursa, si nu as vrea sa fie si ultima...
Cosmin a facut un fan-swap si subvoltat, trage-l de mineca un pic sa-ti povesteasca ce si cum.
 
Pai de vreo 5-6 ani de zile folosesc surse cu ventilator modificat, alimentat direct din fan controler. Ma rog, cu exceptia ultimelor luni cand am trecut la Corsair dar nu exclud s-o modific si pe asta in curand, prefer sa stiu ca eu sunt cel care controleaza turatia. :goofy:

Ca idee, ultima experienta de genul asta a fost cu un Spire de 550W cu randament prost, maxim 70% dar mai degraba sub aceasta valoare. Coolerul folosit a fost un Nexus RealSilent tinut pe la 800 rpm, in load sursa era extrem de fierbinte, cu greu puteai tine mana pe tabla. A mers asa un an de zile, sincer nu ma interesa daca se arde dar se pare ca acest lucru nu s-a intamplat...
 
Ce mi se pare ciudat e ca sursa SEASONIC nu are sigiliu...
Oare asa sunt astea OEM?
Stie cumva cineva, daca ventilatorul e pe 3 fire ca sa poata fi controlat ?
Ca daca are 2 sau 4, e de rau, nu?Ar exista si asa solutii?
Nu prea ma pricep, si de aia pun 1000 de intrebari..
Apropo, am vorbit azi cu cei de la Xtreme Computers, si nu se stie cand si cum si daca va fi urmatorul import de Silverstone , deci momentan se pare ca nici sa nu ma mai gandesc la Nightjar ul ala, iar la ZEN nu sunt asa de norocos ca Maxu.
Am vorbit si cu cei de la Sitax care au ultima bucata de Zen, care asa cum am spus nu pornea si tiuia, credeti ca se gaseste vreun electronist care sa se uite in sursa si eventual sa rezolve acel tiuit?
 
Sursele au de obicei controler separat iar coolerul e pe 2 pini. Nu ai cum sa rezolvi tiuitul decat schimband pe rand bobinele si in general cam orice componenta, deci nu prea e viabila ideea...
 
Făcusem şi eu calcule pentru o sursă cu eficienţă 70% (aşa erau pe vremea aia) încărcată la 200W, şi îmi ieşea ceva destul de nasol, adică un radiator de vreo 2 ori mai mare decât cel folosit de nenea acolo pentru o temperatură de ~50 de grade, aşa că am abandonat proiectul. Poate cu o sursă ceva mai eficientă şi un computer mai puţin power hungry e ok.

Nenea are o sursă de 150W şi după cum arată sistemul nu consumă mai mult de 60W, deci are de disipat maxim 20W, super ok pentru radiatorul ăla.

Calcule: putere de disipat = putere consumată de sistem * (1-eficienţă%)
temperatura pe radiator = putere de disipat * rezistenţa termică a radiatorului

Există radiatoare foarte eficiente, dar nu-s chiar ieftine şi nici mici, cum ar fi ăsta: 0.04 grade/W.
 
Cineva stie fizica:smile: iar eu habar nu am, dar te cred pe cuvant, iar eu ma gandeam la sistemul rusesc:tongue: Pune tata la material pana te saturi tu, dupa care mai cheama pe inca unu sa puna si el material pana se satura el:biggrin:
Oricum maine imi aloc timp sa ma benoclez in sursa.
 
Cam ce eficiente sunt de asteptat de la un Pico PSU de sa zicem 90W sau 150W? Ma batea ideea de un carputer, dar la ce vreau sa faca imi trebuie cam multa putere => componente cam power hungry.
 
Neo, eu ma ma uit la asemenea surse de vreo cateva zile, dar nu pt carpc, ci pt pc de acasa:
http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?t=55153&postdays=0&postorder=asc&start=0
si review ul lui Mike
http://www.silentpcreview.com/article989-page5.html

Si pe mine ma cam bate un gand, dar iese cam 100 $ cu tot cu trimisu din SUA.
Iar la 400 de roni iau Nightjar de 300w.Pentru mine e cea mai buna treaba, se pare....
Dar modulul dc-dc la el e doar 30 de pare.
Apropo, daca te gandesti la carpc, ce monitor cu touchscreen ii pui?
 
Ceva de 7 inch, inca mai caut, principalul este sa existe unitatea centrala, care este conditionata de sursa.

Saptamana care vine o sa intru in posesia unui sistem care pare cam power hungry. Sa vedem. ION-based solutions sigura consuma mai mult decat poate sa ofere un pico PSU de 150W, chiar si la 80% eficienta :frown:
 
ION-based solutions sigura consuma mai mult decat poate sa ofere un pico PSU de 150W, chiar si la 80% eficienta :frown:
Depinde ce mai arunci acolo, pe langa acel Ion. Zilele trecute am vazut un desktop HP 8000 Elite (urmasul lui dc7900) cu o configuratie ce includea un Q9550s, 2GB DDR3, HDD 250GB 7200RPM, DVD-RW si evident grafica integrata Intel 4500MHD dar care se alimenta din "Power supply: 135W External 87% efficient power supply – Active PFC" cu toate ca nu consuma nici pe departe atata.

Si daca iti alegi componente power hungry nu stiu ce fel de carputer iese. Power hungry inseamna si caldura multa, ori un carputer ar trebui sa poata sa stea lejer intr-o cutie minuscula sub scaun sau sub bord.

Cu ce vrei sa il dotezi?
 
Neo tine ne la curent.Sunt interesat de ce afli.
Monitoare de 7 inch cu touchscreen se gasesc pe ebay.
Sau acel minimo, care se conecteaza pe usb ca si monitor secundar, nu stiu daca este posibil sa fie folosit ca si monitor principal.
 
Back
Top