Discutii generale despre surse

Eu cred ca orice sursa care costa peste 50-60 euro nu isi merita banii, practic vorbind. Deja se da banii pe mofturi gen absolute silence (de care nu vei avea parte decat cand vei muri) sau randament 80+ care DA, este un moft si nimic mai mult. Puteti sa ma injurati cat vreti, nu cred ca imi puteti schimba parerea, mai ales dupa lungile discutii pe care le-am avut cu electronistii de la o firma care repara printre altele si surse de PC.
 
Un barem de cost e subiectiv şi depinde prea mult de tendinţele pieţei. 50-60E înseamnă 170-200 RON; ce iei la banii ăştia? A, da, Spire-Speeze, probabil la ele te referi. Ups, sau Fortron Bluestorm I, vad că s-au mai ieftinit. Dar de ce nu Sirtec-ul de 430, care e sub 150ron?...
Am avut ocazia să "ascult" un Antec de 380W (NSK4400). E mai silenţioasă decât Antec-ul de 120mm care vine cu carcasa pus pe low. Nu e dead silent, dar se poate spune că e silenţioasă (mai silenţioasă decât Sirtec 430-P12S).
A, feriţi-vă de Recom-ul ăla de 450W, că nu e nimic de capul ei: silenţiozitate nada, un singur conector SATA, cabluri slabe... Nici nu se compară cu Sirtec-ul de mai sus.
Vorbind de Sirtec-ul ăsta, cum e surata Yesico SC430 (ca silenţiozitate)?
 
Într-adevăr (financiar vorbind) Energy Plus nu merită preţul dublu faţă de S-12 430.
Eu unul am fost perfect mulţumit de S-12. Fan-ul ăla se învârte cu ~750 RPM în idle/medium load si ajunge la ~1000 RPM în full-load. Asta în timpul verii cu ~26°C în cameră.

Cosmin are dreptate în mare, dacă considerăm o sursă certificată 80+ faţă de una mai normală cu eficienţa pe la 70-75% nu merită banii certificarea aia, dar dacă o comparăm cu o pocnitoare cu 60% eficienţă, merită.
Şi în general sursele certificate 80+ (sau chiar necertificate dar cu pretenţii de silenţiozitate) au pe lângă eficienţa mare şi un fan/fan controller foarte bun şi axat pe silent.
Într-adevăr în 60 de euroi ai un Fortron Bluestorm II, un Sirtec sau f'un Antec Basiq Power/Earth Watts, Akasa care sunt OK din toate punctele de vedere.
Pentru maniaci silent pe la 70 euro ai S-12 430 care IMO e sursa perfectă pentru un calculator desktop obişnuit.

Încă un aspect, de obicei neglijat, privitor la calitatea construcţiei. Chiar dacă o sursă e silenţioasă, ieftină nu ştii cum se comportă pe termen lung. De aceea eu prefer să recomand (din ce citesc pe forumuri respectabile) surse care şi-au dovedit calităţile şi peste ani.
Aici sunt nişte recomandări bazate pe modele specifice nu pe brand în general, ştiut fiind că un brand are modele pentru toate buzunarele.

QD mi-a spus că Yesico aia e silenţioasă dar nu ştiu mai mult.
 
Originally posted by Cosmin_C
Eu cred ca orice sursa care costa peste 50-60 euro nu isi merita banii, practic vorbind. Deja se da banii pe mofturi gen absolute silence (de care nu vei avea parte decat cand vei muri) sau randament 80+ care DA, este un moft si nimic mai mult. Puteti sa ma injurati cat vreti, nu cred ca imi puteti schimba parerea, mai ales dupa lungile discutii pe care le-am avut cu electronistii de la o firma care repara printre altele si surse de PC.

80+ de la Silverstone merită cei câţiva dolari în plus pentru calitatea unor componente precum condensatorii pe care atunci când eşti audiofil dai foarte mare importanţă. De aceea aş zice că tot ce este peste 80$ este moft.
 
Singurii condensatori care ma intereseaza sunt in amplificator, iar aia sunt ELNA. :tongue: Cei din sursa intra deja in categoria hardcore audiophile, alaturi de cabluri argint, mufele aiurite si alte d-astea.
[...]dacă considerăm o sursă certificată 80+ faţă de una mai normală cu eficienţa pe la 70-75% nu merită banii certificarea aia, dar dacă o comparăm cu o pocnitoare cu 60% eficienţă, merită.
Evident ma refeream la o sursa brand, a carei eficienta respecta standardul ATX 2.x - uite si screenshot direct din PDF-ul cu specificatiile.
 

Attachments

  • eff.png
    eff.png
    5.9 KB · Views: 460
Originally posted by burebista
QD mi-a spus că Yesico aia e silenţioasă dar nu ştiu mai mult.
Bogdan zice multe, deh, doar nu vrei sa-si critice produsele. Personal am un Sirtec de 620W care este dead-silent plus ca este si (destul de) ieftin la 390Ron.
 
Despre Liberty am auzit si eu ca mai pica. Un fost coleg are una, de fapt este ca doua ca prima a cedat :biggrin: Seria Infiniti o astept si eu. Dupa cum am vazut pare promitatoare Infiniti.

I mean, uite ce amperaje are pe 12V!! Dar parca vad ca pretul va fi pe masura, cum e la Enermax de obicei.
 
:drool: sursa arata tot mai bine pe zi ce trece. Eu vreau sa imi schimb sursa pe care o detin acuma, si anume Akasa 460W. Motivul pentru care vreau sa fac asta este amperajul mic pe liniile de 12V combinate, care este 21A; cam putin. inca nu m-am decis care ar fi cea mai buna alegere. Vreau ceva cu eficienta peste 80% sau cat mai aproape, rail-uri stabile, putere mare ca sa nu o fortez foarte tare, fara ripple si ieftina :biggrin: Are cineva vreo idee ? :goofy:
 
E vorba de HX620 care n-are nici pe departe 90% eficienta, iar eficienta n-are nicio treaba cu ce a tinut sursa aia. :wink:
 
Am facut cadou unui amic o sursa Hiper HPU-4S350-SU. Omul avea o sursa PowerLink (btw, Burebista cand incluzi acest no-name in lista de surse nerecomandate ?) care nu facea fata la un sistem cu un Sempron 3000+ 754 si o placa 9550 un hard o unitate optica si 3 ventilatoare. Omul a dat si peste un DDR 400 PQI ce mergea la 259 asa ca s-a apucat sa faca OC. Dupa un timp Powerlink-ul a dat semne de oboseala si nu mai mergea sa faca OC la placa video si la procesor impreuna.
Am ales Hiperul datorita garantiei de 3 ani si brandului mai bun ca Delux (lipsa din stocuri a modelului Delux 600W a contribuit mult totusi :biggrin:). Banuiesc ca ajunge 350W pentru sistemul descris anterior cu un OC la placa video si procesor. Are cineva idee cine a facut acest model de Hiper si ce eventuale probleme ar putea avea amicul cu ea ?


Putin offtopic:
Cosmin_C, ce se intampla cu modelul Delux 600W ? E foarte greu de gasit chiar si pentru firme. S-a prins lumea ca sunt decente si se cumpara la greu ?
 
Pai trebuia sa te uiti la UL number daca era pus p'acolo. Unele sunt Andyson.
In general nu prea recomand Hiper, dar ar trebui sa-si faca treaba pentru ce-i trebuie omului.
 
Cosmin_C, ce se intampla cu modelul Delux 600W ? E foarte greu de gasit chiar si pentru firme. S-a prins lumea ca sunt decente si se cumpara la greu ?
Cam asa ceva, estimarea facuta de marketing/vanzari a fost gresita, s-au adus relativ putine si s-au dat foarte repede. Iar de la Delux nu vin transporturi saptamanale, ci la interval mai mare si in cantitati industriale - e mai ieftin asa, altfel sursa ar fi costat mai mult si nu o cumpara nimeni. Oricum, eu intre timp mi-am schimbat recomandarea la aceasta zona de pret...
 
Last edited by a moderator:
O sa sugerez la servici si noua ta recomandare. Delux mi se pare o alegere mai buna pentru cazul sistemelor de la firmele care lucram deoarece marja de eroare permisa este mai mare. Sistemele stau in incaperi cu temperaturi destul de ridicate si carcasele sunt neventilate. A sosit recent un sistem la verificare si sursa ANS de 400W scoatea aer cald chiar si scoasa din carcasa. Sistemul e un Prescott 3GHz cu un hard si o unitate optica si placa video incorporata. E usor de banuit ce problema va avea acel calculator daca va reveni in service.
Cum eficienta unei surse scade teoretic cu temperatura cred ca e nevoie de avantajul Delux 600W anterior mentionat.
 
Am si eu o curiozitate... cine fabrica sursele Levicom ? Nu am gasit nici o informatie nici pe UL list despre ei... (nu mai am sursa dar eram doar curios cine le fabrica).
 
Din pacate nu e raspindita peste ocean ca sa stie aia grei de ea, dar din cite am citit se pare ca e ceva din categoria Aspire/YoungYear, ceva de genul Allied cred, adica una cam naspa da' cu pretentii.
 
burebista, anul trecut am gasit pe la niste prieteni cateva Levicomuri care m-au impresionat. Si ca aspect (neoane, fan-uri, dupa gust) si ca putere.
 
Back
Top