Discutii generale despre surse

Ceva info suplimentar despre noile Antec.

Trio este o copie fidela a NeoHE cand vine vorba de electronica. Asta inseamna ca la un pret sensibil mai mic, se poate cumpara aceeasi sursa.

Ce diferente exista totusi?

- ventilatorul de 120mm de pe Trio este un model ADDA mai zgomotos in idle decat cel de 80mm de pe NeoHE. Ronţăitul este pronuntat si acopera complet zgomotul de airflow. Foarte probabil sa fie super-mega-hiper silentios pentru 99% din utilizatori... dar pe mine nici nu m-a mai tentat sa-l vad turat in load.

- lipseste modularitatea cablurilor (duh)

- diodele pentru output in secundar de 12, 5 si 3.3V sunt mai mici ca dimensiune decat cele de pe NeoHE iar cele doua de 12V (legate in paralel) au un amperaj maxim specificat mai mic decat echivalentele pe NeoHE. Asta am observat-o la comparatia modelelor de 550W... foarte probabil sa nu conteze cu absolut nimic.

Noile BasiQ sunt Fortron GreenPower inauntru. Folosesc un ventilator ADDA de 80mm (cred ca identic cu cel folosit pe NeoHE... nu m-am uitat atent). Pentru pretul lor sunt... ăăăă, "marfă". :smile:
 
Si Fortron BlueStorm II pe unde as gasi si la ce pret? Ma refer la importator, nu la al saptelea reseller.

L.E. Acum ca Speez-ul ala de ~4mil a iesit din scena... :biggrin:
 
Inca nu-s. La darer in 2-3 saptamini si cica ar fi cu 10-15% mai scumpe ca Bluestorm normal (darer inside source :biggrin:).
 
Ok, asta nu imi place deloc cum arata, dar pretul e foarte bun.
Inca ma mai gandesc la modularitatea aia :smile:.
Ca sa stresez in continuare, care e cea mai ieftina sursa modulara buna pe care pot sa o iau? Cand spun buna ma refer si la putere (curenti/voltaje) si, eventual, la silentiozitate (asta-i bonus, ca deja cer prea multe).
 
Singurele surse modulare cu care am avut "de furca":

- Antec SP-500P: e facuta de CWT, filtrarea pe output e asigurata de condensatoare Fuhjyyu, nu foarte apreciate pentru fiabilitate. Nu mi-au dat batai de cap decat in cazul unui "defect" de proiectare. Doua bucati subdimensionate (1000 microF / 10V) plasate pe circuitul de stand-by. La ultimele revizii le-au inlocuit cu doua Teapo 1500 microF / 6.3V. Circuit PFC firav... care IMHO ar trebui dat afara fara nici o remuscare. Altfel, o sursa zdravana (ca orice alt CWT pe care l-am vazut, no joking), foarte silentioasa, care merita si ultimul ban, in cazul in care esti cu picioarele pe pamant si filtrezi cum trebuie informatiile. :wink:

- Sirtec HPC-560-A12S: modularitate dusa la extrem - pana si cablurile ATX erau detasabile (no-no la nivel de conceptie). Ventilator zgomotos si turat, se incingea in draci si limita un Opteron 170 la 2.8 GHz, intr-o configuratie cu 2x 7900GTX, cand el putea fara probleme 3 GHz pe apa. Nici n-am mai vrut sa aud de ea. Modelele ulterioare non-modulare din seria A12S sau P12S sunt cu mult peste asteptarile mele, cele mai curate si solid construite pe care le-am vazut pana acum de la orice producator cu care am avut contact.

- Antec NeoHE: Seasonic inside. Imi place foarte mult ventilatorul ADDA - cea mai silentioasa sursa langa care am pus urechea in idle (aspectul cel mai important pentru mine, avand in vedere ca in load deja nu mai dai atentie zgomotului din motive evidente). Desi in load creste sensibil turatia, zgomotul produs este unul perfect tolerabil, total nederanjant. Nu are 3 rail-uri, ci doar 3 monitorizari de OVP pe 12V - total inutile, una fiind absolut suficienta. Varianta de 550W este FOARTE puternica pe 12V din cauza celor 2 diode din secundar, fiecare a 40A, conectate in paralel. Impresia lasata de calitatea interiorului este sub cea lasata de Sirtec pe modele echivalente ca putere. "Problema" acelor 3 rail-uri "fake" este una pe care nu numai eu (:wink:) o atribui direct producatorului, pentru ca s-au mai vazut astfel de "scapari" si pe la alte surse Seasonic-inside. Oricum, nimic grav... doar ca indirect s-a sacrificat siguranta pentru putere... dar avand de vedere ca NeoHE se vroia o sursa orientata catre maniacii silentiozitatii, as fi preferat un alt concept de electronica.

Sincer, mie nu-mi plac sursele modulare... una normala putand fi aranjata foarte frumos daca ai ceva talent la WM.
 
Originally posted by varzmaster
Sincer, mie nu-mi plac sursele modulare... una normala putand fi aranjata foarte frumos daca ai ceva talent la WM.
Perfect de acord. :wink:

In rest, ma bucur sa aflu atatea "inside information", lucru care lipseste aproape cu desavarsire prin forumurile noastre. Ce as mai vreau sa aflu... sunt curios, cam pe la ce turatie merge acel ADDA in idle, ca l-am ascultat si eu si m-a cam lasat masca. A, si cam de la ce turatie/incarcare devine audibil de la un metru, ca inteleg ca deranjant nu devine niciodata.
 
cam pe la ce turatie merge acel ADDA in idle
Numere nu stiu sa-ti dau iar de cautat acum mi-e sila. Probabil ~700rpm. Dar cifrele atasate de ventilatoare nu zic absolut nimic despre cat de silentios sau tolerabil este. Forma palelor, tipul motorului sunt mult mai importante IMHO. Cum domeniul este total strain de mine, imi place doar sa fiu uimit, fara sa-mi dau cu parerea la cum ar trebui facute.
, si cam de la ce turatie/incarcare devine audibil de la un metru, ca inteleg ca deranjant nu devine niciodata.
Din pacate, controller-ul nu este tocmai bine calibrat... nu exista o turatie "de mijloc" sau una de la care devine audibil. Oricum, pentru mine conteaza daca se aude sau nu. In load (PD 940, 7600GT, 2x WD7400ADFD), - Prime95 + ATI Tool, creste aproximativ brusc turatia si nu se potoleste decat la ~un minut dupa indepartarea sarcinii... pacat de ventilator... trebuie musai sa vad care-i treaba cu BasiQ-urile astea.

Altfel, acum 15 minute mi-am facut de lucru cu un Sirtec HPC-500-A12S.

- PCB dublu strat (nici NeoHE nu are din asta)
- un singur rail de 12V (din asta are si NeoHE :biggrin:) cu doua diode de ţ amperi (probail de 30 sau 40 - n-am dat jos radiatorul secundarului din motive de PCB... se distruge foarte usor daca nu lucrezi cu multa, multa migala), trei infasurari pe bobina de output (pe acelasi miez mai sunt inca doua de 5V - posibile probleme de cross-load, desi extrem de putin probabil sa se comporte mai slab ca fratiorul de 430W testat de sang), doua bobine cilindrice de filtraj.
- cate doua diode pentru 3.3V si 5V. Rail-ul de 3.3V are o bobina de output complet lui dedicata... spre deosebire de rail-ul de 5V.
- pot-uri de ajustare a tensiunii pe 12V/5V si probabil a setarilor de OVP si OCP (in cazul celei din urma limitarea nefiind aplicata decat pe 12V cumulat - fapt ce se traduce prin punerea la dispozitie a unui curent foarte mare, indiferent de manunchiul de cabluri folosit - sursa pare FOARTE puternica din cauza acestui aspect).
- etajul de filtrare din secundar este complet Teapo, cica ok in surse.

Despre zgomot nu pot sa spun nimic, nu am ascultat-o cum trebuie pana acum.

Ca opinie personala, as alege Sirtec-ul asta de 500W in fata unui NeoHE550 daca zgomotul nu m-ar interesa... zic asta pentru ca inca nu am ascultat Sirtec-ul.
 
Hmm, tocma' ce-am luat de la Plus un wattmetru cu 40 RON. Frumuşel şi destul de inteligent.
Pe lângă consumul unei maşini de spălat Whirpool la un ciclu complet (m-a rupt în două, 0.22 RON mă costă o spălare de rufe :biggrin:) normal că mi-am pus şi calculatorul la măsurat.
Configuraţie:
CPU: AM2 X2 3800+
MB: ABIT KN9
GPU: BFG 7900GS OC
MEM: Corsair VS1GBKIT667D2
HDD: WD 800JB
Optica: LG H10N
PSU: Seasonic M-12 500
CASE: SLK3000B cu fan-ul din spate pe low

Frecvenţe şi voltaje:
Idle/medium load CPU 800 MHz cu Vcore 0.900V, GPU 250/660
Full-load CPU 2GHz cu Vcore 1.125V, GPU 540/660

Power off-----------------------6W
Boot-------------------------124W peak
Idle---------------------------67W
Văzut un film------------------71W
SPi---------------------------93W peak
S&M CPU Test---------------108W peak
ATITool 3D View-------------118W peak
S&M + rthdribl---------------128W
S&M Power Supply test------135W peak
PFC intre 0.93 si 0.98
Monitorul Compaq 17"---------52W
APC Smart-UPS 420-----------20W

Orice altă combinaţie între Orthos, ATITool, rthdribl, jocuri a fost sub testul de Power Supply din S&M.
Considerând o eficienţă de 80% în full-load constat că am nevoie de aproximativ 110W în full-load.
Ce dreq fac cu M-12 500? :rolleyes:
 
Originally posted by burebista
Ce dreq fac cu M-12 500? :rolleyes:
Alimentezi cu greu cele doua nVidia 7950X2 (sau cum s-or numi) in SLI. Din moment ce exista asemenea optiuni video era normal sa apara si surse pe masura, dar nu inseamna ca trebuie folosite fara discernamint si in computerul bunicii cu MS Office si grafica integrata :smile:
 
Nu sunt mare fan al calculatoarelor on-line pentru dimensionarea unei surse, dar azi a apărut unul nou.
Nu are multe componente în el, dar cele actuale cam sunt şi în plus dă o estimare a Amperilor de pe linia de +12V (cam singurul lucru care contează pentru dimensionarea unei surse).

Spre plăcuta mea surpriză rezultatul calculelor de pe site coincid cu măsurarea consumului meu din priză ceea ce e foarte aproape de consumul real al calculatorului.

So give it a try, şi eventual cei care aveţi cont pe SPCR şi aveţi şi un wattmetru la îndemână daţi-i o mână de ajutor creatorului în topicul dedicat de pe SPCR.
 
A venit vremea pentru următorul pas în epopeea mea spre atingerea silenţiozităţii pure.

După ce am fost destul de multă vreme mulţumit de sistemul pe care îl amuţisem destul de bine (părerea mea) a venit vremea pentru o schimbare de platformă şi o scădere a zgomotului emis de bestie. Acum îmi fac planul de achiziţii şi o sursă nouă se impune (strict din punct de vedere al zgomotului, pentru că altfel Antecul SmartPower de pe carcasa 3700BQE ar duce liniştit noua configuraţie).

Oscilez acum între un Seasonic (fie un S12 430 fie un S12 Energy+ 550) şi un Antec NeoHE 430. Avantajul Seasonic e silenţiozitate puţin mai bună, cel al Antecului e posibilitatea montării unui duct care să tragă aer prin locaşurile de 5,25" din faţă. Vă rog să vă daţi şi voi cu părerea, ca să am pe cine da vina dacă nu iese aşa cum aş vrea eu.

PS: Ar mai fi Corsair HX520W, care are avantajul cablurilor detaşabile şi e tot un "Seasonic inside".
 
Eu am fost un caz nefericit cu NeoHE, poate izolat, dar nu-mi mai vine sa mai recomand cu caldura NeoHE desi e al naibilor de silentioasa. Avioanele de 500+W mi se par exagerate, cred ca te-ai putea acomoda lejer cu S12-430W.
 
Avioanele de peste 500W mi se par şi mie exagerate, problema e că acele serii (Energy+ de la Seasonic şi HX de la Corsair) nu au modele de putere mai mică.
 
Pai si ce daca nu au de putere mai mica. Ce te incanta atat de mult la ele? Eficienta de 80% garantata? Oricum S12 nu statea deloc prost la eficienta!
 
S-12 430 rev.A3 e perfecta pentru un calculator fara 8800GTX si overclock la maxim.
Energy Plus sau Corsair HX doar daca ai de gind sa-ti pui energofage in calculator.
 
Pentru mine contează în acest caz exclusiv silenţiozitatea deoarece orice sursă decentă va putea duce sistemul meu. Dacă, să zicem, Corsair-ul e mai liniştit decât Seasonicul, o să dau cu 120 RON mai mult. Dacă sunt la fel, normal că o să iau sursa cea mai ieftină.
 
Daca te intereseaza exclusiv silentiozitatea (si pretul mai putin :biggrin:) atunci S-12 Energy Plus e solutia pentru tine.
Dupa cum vedem aici pina la un load de 250W practic zgomotul nu se schimba: 20dBA fata de 22dBA la Corsair HX.
Nu stiu cit conteaza dar M.A.D. (importatorul oficial Seasonic in .ro) mi-a spus din proprie initiativa ca Energy Plus e incredibil de silentioasa.
 
burebista, mie a început să nu mai îmi vină să mă încred în SPCR în totalitate. Pe altă parte nu cred că merită să dai poate aproape dublul pe o sursă mai cu moţ. Poate cel mai bine e să încerci să te duci la M.A.D. sau vorbeşte cu Krymynal şi vezi ce poţi asculta cu tot cu sistemul tău şi care sunt pragurile la care eşti dispus să dai mai mult pentru un supliment minor.
 
Back
Top