Discutii generale despre surse

bausto

The year of grace, 2007
Ca sa evitam aparitia unui numar prea mare de topicuri X vs. Y, propun sa se poarte aici aceste discutii. Exceptii fac situatiile in care se discuta aspecte deosebite, care merita puse in topic separat.

O sa incep eu. Am un Antec TP (varianta veche, 1.0) de 430W. As vrea sa stiu daca merita un upgrade la Seasonic S12-430. Nu ma intereseaza numai puterea pe care o furnizeaza sursa, ci si alte aspecte, ca silentiozitatea si ergonomia.
Lipsa conectorului PCIe la sursa mea chiar ma streseaza :smile:.
A se lua in calcul si diferenta de pret intre un Seasonic nou (daca cineva nu vrea sa o vanda pe a lui care sta in raft :biggrin:) si Antecul meu.

Alte recomandari de surse, eventual cu design modular - un mare plus - si silentioase aveti? Si la un pret asemanator cu Seasonic S12-430.
 
Antec NeoHE 430 W? Dead Ghost a renunţat la un Seasonic S-12 430W pt. acest Antec, tocmai din cauza sunetului produs. Iar NeoHe are Seasonic la bază, deci... :rolleyes:
 
Diferenţa între NeoHE şi S12 este de ~50 RON (mai scumpă Antec). Acum eu unul aş alege Seasonic, dar doar din considerente estetice, plus că are totuşi fan de 120mm. 80mm nu e dead silent, oricât ar fi el de low noise, cum prinde praf, cum o ia pe ulei... Plus zgomotul de evacuare, grilajul la NeoHE e pus după fan, în calea fluxului de aer. La S12, grilajul e înaintea fanului, dispare vâjâitul acela enervant.
Sau poţi să confecţionezi un muffler :biggrin:
 
TruePower din pacate, din cite stiu eu cel putin, sunt fierbinti si cam zgomotoase. Gresesc?

Eu ce-ti pot spune e numai prima mea impresie cind am trecut de la KME PH-400 (2 ventilatoare de 80 :biggrin:) la S-12 430: pur si simplu m-am bagat sub masa sa vad daca a plecat calculatorul si se invirt ceva ventilatoare sau se aprinde f'un beculet.
E drept ca socul initial a fost mare, intre timp am inceput sa aud si un biziit subtil din UPS, si alte zgomote pe care nu credeam ca-s in stare sa le aud pe 12-1 noaptea.

Alternative modulare ai Antec NeoHE sau Enermax Liberty 400, ambele surse solide si quiet, dar eu in incapatinarea mea bovina ramin inregimentat in turma SPCR si recomand in continuare Seasonic. :smile:
A, si un Tagan Easycon TG430-U15, dar aici sunt complet subiectiv: nu-mi place firma Topower, e un amestec de surse bune si trompete si n-am vrut niciodata sa invat care model e bun si care e naspa. Despre Tagan M1cutzu sau Neo si-ar putea exprima o opinie mult mai in cunostinta de cauza. :wink:

Asa, non-modulare ar mai fi doua variante interesante: Silverstone Element Plus (vine in 2-3 saptamini, atit in varianta 500 cit si 400) care a primit doua voturi extrem de pozitive atit din partea lui jonnyguru referitor la performante si zgomot urechiometric, cit si din partea SPCR in primul rind la zgomot masurat stiintific cit si la performante (dar fara metodele de "tortura" ale lui jonny).
A doua ar fi Fortron BlueStorm II care este fix un Fortron GreenPower cosmetizat pe dinafara si (foarte important) cu fan-ul si fan-controller-ul schimbat fata de GrenPower normal. Si asta ar trebui sa ajunga intr-o luna in .ro.

Ca sa concluzionez: merita sa treci de la TruePower la una din cele insirate aici fara discutie. Oricare din ele este mai eficienta si mai silentioasa decit ce ai tu acum.

Cit despre S-12-le meu inca sunt in dubii daca sa-l fac cadou la rindul meu sau sa-l pun in vinzare.
 
La BluestormII cu noul fan-controller ma gandeam (ca la versiune asta parca a disparut zgomotul ala provenit de la reglarea turatiei). Dar parca tot S12 sau NeoHE ma incanta mai mult. Si parca ergonomia (a se citi modularitatea) vine putin in fata zgomotului produs. Iar TP-ul nu pot sa spun daca e sau nu galagios, avand in vedere ca in momentul asta e acoperit (la un loc cu tot restul sistemului si traficului de afara :frown:) de coolerul box Intel.

Acum si partea a doua. S12 nou e (mai mult sau mai putin) de doua ori mai scump ca TP-ul meu folosit. Deci trebuie sa ma gandesc bine inainte.

Eficienta... nu ma preocupa atat de tare. Iar ca putere furnizata si TP-ul se descurca bine (momentan Prescott C0 :zbang: @3.4GHz, X800GTO modat si la frecvente de XT, cateva harduri, DVD-RW, etc.)
 
Eficienta n-o lua numai ca o factura mai mica la Renel (de fapt aproape ca nu conteaza) ci mai mult pentru mai putina caldura degajata->turatii mai mici la fan->zgomot mai putin.
 
Ai dreptate, dar dupa cum am spus, sunt dispus sa sacrific un pic de la zgomot pentru alte avantaje. Deocamdata nu pot sa ma bucur de silentiozitate oricum. :frown:

If the time comes pentru sursa aia, poti sa imi dai un semn :biggrin:.
 
Eu nu imi pierd timpul incercand sa te conving cu review-uri si alte SF-uri intangibile, daca faci o tura pana la Asesoft (pe langa Obor) iti dau sa asculti un Speeze de 500W, te poti baga cu el in baie unde e liniste totala. :biggrin: Dupa aia alegerea iti apartine, ce-ti pot spune e ca nero si-a facut sistemul la fel de dead silent ca al meu plecand de la o sursa Speeze.

P.S. Are si alimentare PCI-E, plus inca un snop generos de mufe, evident. A, iar ca "review" iti spun ca in 6 luni de cand vindem am trecut de 2000 de bucati date si doar 2 s-au intors la service, ambele cu problema la ventilator care statea oprit si dupa un timp sursa se oprea, logic... deci 0.1% rata de defecte pana acum.
 
bausto, tocmai am sub masă un NeoHE. Este extrem de silenţioasă considerând că nu se aude efectiv decât dacă pui urechea pe ea, dar asta în condiţiile unui sistem bine aerisit şi nu foarte gurmand. Eu actual mă confrunt cu ceva probleme cu un sistem bazat pe Conroe. Tind să cred că ating temperaturi şi consumuri demne de Prescott-ul tău (restul configuraţiei se aseamănă fenomenal de mult) iar sursa chiar începe să vâjâie bine de tot în load masiv. Încă sunt de părere că am ceva probleme pe undeva, cumva dar până la proba contrarie nu mă pot exprima. Pe un AMD în schimb sau un Conroe mititel fără OC sunt convins că sursa ar învârte ventilatorul la viteze minimale şi ar rămâne inaudibilă. Iar despre ventilatorul de 80mm nici nu vreau să vorbesc, îmi e scârbă de un flame ce va urma din partea unor useri cu orgoliu convinşi de exactitatea datelor expuse de ei.

Ca să te liniştesc şi mai mult, înainte am avut, ghici, TP430W. În cazul meu, reducerea nivelului de zgomot nu a fost foarte mare având deja un sistem foarte silenţios. Totuşi a făcut diferenţa noaptea când vin acasă şi mă întreb ce m-aş face fără ledurile de status ale carcasei (monitorul intră în Stand-by după 5min) fără de care aş putea uita să sting computerul peste noapte.

Şi eu am avut fix aceeaşi problemă ca a ta cu alte cuvinte (dacă puneai un A64 în loc de P4 aveam configuraţii identice) şi pot spune că a fost o decizie grea. Eu mi-am zis că e cazul să arunc bani pe fereastră acum când nu am de crescut copii şi nici de întreţinut vreun fel de familie. Dacă banii îţi sunt de folos în schimb, încearcă în primă fază un fan-swap la cel de 92mm cu unul mai silenţios şi care nu ronţăie şi eventual un muffler la cel din spate şi ai cam atins performanţele acustice ale unui S12/NeoHE.
 
Originally posted by Cosmin_C
... iar ca "review" iti spun ca in 6 luni de cand vindem am trecut de 2000 de bucati date si doar 2 s-au intors la service, ambele cu problema la ventilator care statea oprit si dupa un timp sursa se oprea, logic... deci 0.1% rata de defecte pana acum.
Ăăă, cred că ştiu şi cine-i nefericitu' ăla care vi le-a adus. :rotf:
A reuşit să bulească şi un Silverstone Element. Nu'ş ce are în casă prin reţeaua de curent.
 
Am spus si mai sus. Pe termen scurt ma intereseaza o sursa silentioasa mai putin. Asta pentru ca nu ma ajuta o sursa scumpa si inaudibila in aceeasi carcasa cu panarama aia box de la Intel. Apoi, si intr-un sistem silentios, important este sa fie sursa silentioasa in idle spre medium-lod. In full-load deja sunt intr-un joc si ori am boxele date destul de tare, ori am casti. Deci nu ma bucur de silentiozitate.
Oricum, in sistemul vechi, unde aveam un Panaflo de 92 si hardurile ca surse de zgomot, TP-ul nu mi s-a parut asa zgomotos.
Dar e important momentul ala in care dau drumul la sistem, dimineata, cand e liniste completa si nu vreau sa fiu lovit ca de un camion :smile:.

In schimb ma deranjeaza la culme cablurile TP-ului. Nu numai ca nu are tot ce ii trebuie (sa zicem un conector ATX cu 24 de pini si conectorul PCIe) dar o parte din cabluri stau nefolosite si ma incurca degeaba acolo si alea care sunt folosite stau intinse prin toata carcasa pentru ca trebuie sa pun adaptorul pentru PCIe, care imi ocupa 2 alimentari de 12v.

Si cred ca daca in curand nu se rezolva mica problema cu platforma, dau de pamant cu P4 si sar si eu in gradina A64. Macar pentru consumul mai mic, deci si zgomotul mai mic.
 
S-12-le meu avea ~740 RPM în idle/medium load şi n-am văzut-o să treacă de 1050 RPM în full-load (aka games sau S&M + rthdribl) chiar şi în mijlocul verii.

Cablurile nefolosite le-am scos pe celălat panou al carcasei şi le-am prins cu scotch. :smile:
Cu adaptorul PCI-E e naşpa într-adevăr. Cu Ti4600 înauntru chiar arătau oarecum decent cablurile pe dinăuntru (fără adaptor), da' când am pus 6800GS-ul deja începea să arate ca o junglă, iar când am trecut pe A64 şi a mai trebuit şi alimentarea suplimentară deja era o măţăraie urâtă întinsă pe acolo. Noroc că nu mă pasionează WM-ul. :smile:

Unul din lucrurile care-mi plac în mod deosebit la A64 e faptul că în idle stau la FID 4x VID 0.900V şi fan-ul box stă la 1300 RPM iar în full-load FID 10x VID 1.125V (RMClock e o bijuterie). Aproape perfect până la viitorul SI-128/Ninja/Infinity. :biggrin:
 
Originally posted by burebista
Ăăă, cred că ştiu şi cine-i nefericitu' ăla care vi le-a adus. :rotf:
A reuşit să bulească şi un Silverstone Element. Nu'ş ce are în casă prin reţeaua de curent.
Mda, il stiu si eu, injura de mama focului sursele Speeze pe CG, dupa care veneau alti 20 si spuneau ca sunt bune. Vad ca in ultimul timp a tacut, probabil dupa ce a ars si acel Silverstone; la Speeze a reusit sa arda doar chip-ul care controla turatia, nu si restul sursei.

bausto eu am vorbit serios, daca iti poti face timp treci pe la mine. Vorbim pe PM daca te intereseaza, daca nu, nu-i nici o problema, eu vroiam sa te ajut - nu se compara experienta personala cu review-urile. Ca asa, oricum nu sta firma intr-o sursa vanduta tie. :goofy:
 
Păi tot pe la suma aia de bani cu Speeze sunt şi Sirtecurile noi cu fan de 120mm care iar sunt destul de bune şi foarte silenţioase.

bausto, faci fanswap la cel de 92mm din TP şi dacă tot nu eşti mulţumit, decât să dai 3mil pe o sursă, dai 3,5mil pe un Antec NSK6500 la care ai o sursă văzută drept foarte silenţioasă şi eficientă direct la pachet (search pe SPCR despre ea).
 
Deci de zgomot nu pot sa spun deocamdata ca ma nemultumeste TP-ul pentru ca oricum nu o aud :biggrin:.
Si chestia e ca, in timp ce ventilatorul pot sa il schimb daca e zgomotos, pentru alte probleme (gen cabluri incomode, putere prea mica...) nu am ce sa fac dupa ce am luat sursa.

O sa incerc sa imi fac timp sa trec pe la Asesoft (sper sa pot joi, daca nu...)

Pe moment optiuni bune sunt NeoHE 430W la 340RON, S12-430 la 300RON si sursa de aici, dar despre care nu stiu prea multe.
 
WTF? Cabluri modulare pe Speeze? :eek:
Ştie cineva cine face electronica de pe ele?
 
Acum mai ramane sa aflu si pretul. In poza din link-ul meu sursa pare ca are cabluri detasabile.
 
Da, are cabluri detasabile, singurele "atasate" permanent sunt cele de ATX (20+4 pini) si alimentarea de procesor (4+4 pini). Dar e scumpa dom'le, 3.8-3.9 milioane, nu merita, cel putin din punctul meu de vedere. :frown: E sursa de fitze, SLI (are 2 alimentari PCI-E), finisaj oglinda, cabluri sleeved cu o fibra argintie plus plastic, etc...
 
Back
Top