Discutii generale despre surse

Tocmai am un teanc de surse prin birou si mi-a venit ideea sa fac niste teste de consum. Rezultatele sunt un pic surprinzatoare.

Setup:
- aparat de masura de duzina, cu precizie destul de mica, dar e macar consistent. Valorile absolute sunt mai putin importante, m-a interesat ordinea surselor la consum.
- NAS cu Brazos si 4 discuri, fara monitor si periferice
- urmatoarele surse : nJoy 500W, Fortron FSP450-60APN bronze certified, Antec EarthWatts E380D bronze certified, noname alfa LC8460BTX si Hipro HP-A2307F3P (de la ipman).

Consum cu computerul oprit: alfa: 0; Hipro: 6W, restul: 13W (in zona <20-25W aparatul de masura nu e prea precis)
Maxim in boot: alfa: 67, Hipro 73, restul 77
Idle (e server, nu intra in sleep): Hipro 35W, alfa, Antec si Fortron 39, nJoy 44
Copiere fisier 4 GB prin retea: Hipro 46, Antec 46-50,Fortron 46-51 , nJoy 50-55; alfa: nu am testat

Sursa aia noname alfa e dubioasa, extrem de usoara, venita cu carcasa cu tot pe la 100 de lei impreuna, dar are o eficienta cam mare. Din pacate ventilatorul de 120mm e cam zgomotos.
nJoy e slabuta, desi costa peste 150 de lei. E foarte grea, are un traf urias pe care scrie PFC, bobine de filtrare pe intrarea de 220 (chiar pe spatele mufei) si condensatori chinezesti.
Antec-ul e ok, ventilator de 80mm cam zgomotos.
Fortronul are ventilator de 120mm, bunicica
Hipro e surprinzatoare, pacat ca nu intra in majoritatea carcaselor ATX pentru ca desi prinderea pe suruburi e compatibila e mai groasa cu 1 cm in partea de sus a carcasei, asa ca am prins-o doar in 2 suruburi (alea de jos) intr-un echilibru relativ

Mai am de testat un al doilea Fortron Bluestorm II proaspat venita de la reparatii de la ipman (schimbat toti condensatorii), dar e la calculatorul cu care faceam testele de copiere si nu l-am mai oprit sa ii pun alta sursa. De asemenea as putea sa le testez pe un alt calculator intr-un benchmark, dar nu ma intereseaza rezultatele pentru ca nici una nu va fi folosita asa.
 
Mi se pare imposibil ca acea sursa sa aiba consum zero in stand-by. Asta pentru ca placa de baza consuma energie, fie ca vrem, fie ca nu. Si cum limita maxima a surselor actuale este de 2A la 5V, rezulta un consum de 10W care nu tine cont de pierderile de eficienta ale sursei, care se adauga.
Acel "transformator" este de fapt o bobina care corecteaza PFC pasiv. Exista inca pe piata surse care nu au PFC deloc, dar cele noi au de obicei PFC activ. Se recunosc dupa faptul ca au un singur condensator (mare) in primar.
 
Nu am pretins nici un moment ca ar fi consum zero, atat arata aparatul care nu e deloc precis in zona curentilor foarte mici.

M-am apucat sa testez pe alta platforma, un alt NAS cu Athlon X3 si 5 discuri, dar o sa dureze mult pentru ca am pornit o copiere aseara de pe unul pe altul (backup) si abia a ajuns pe la jumatate, iar pana in weekend trebuie sa pun si datele la loc, inca 40-50 de ore.
 
Aparatele de masura au si ele costurile lor, si etalonarea lor costa cam multisor.
Acel aparat de masura stie sa masoare PF? Ca daca nu, se poate pacali relativ usor.
 
Eu mi-aş lua un Seasonic d-ăla dacă aş putea să-l pun în carcasa actuală. Dar la cum arată necesită carcasă cu găuri deasupra sursei sau cu sursa jos. Sau să-i pui ventilator :biggrin:.
 
Sursele fanless se bazeaza pe alte ventilatoare ca sa asigure un pic de airflow.
Trebuie musai gaurile in sus ca sa evite acumularea de caldura pe PCB in cazul in care componentele sint orientate in jos, si oricum ca sa evacueze caldura cit repede posibil.
 
Codegen P-Case 460W - Low Price, Poor Quality.

In summary, the Codegen P-Case 460 from Q3335-A2 bundle is one of the worst PSUs we have seen so far. It doesn't have any special features beyond an acceptable noise level (at low load). We can hardly recommend a 460W PSU with 230W real power and no power factor correction. In addition the PSU died during our test. The whole bundle costs about 30 EUR in Europe.

You get what you pay for !
 
And the point is ... ? Oricine poate lua in teste o sursa no-name de 3 parale si sa o faca de ras, nu e nevoie de un articol care sa o demonstreze.
 
Am postat linkul la articol din 4 motive:
1-Sursa e chiar mai proasta decat Spire/Delux. :biggrin:
2-Se vinde si in Europa deci e posibil sa ajunga si pe la noi.
3-Rar dai de reviewuri la surse noname pe situri generaliste foarte cunoscute.
4-Nu strica ca membrii mai putini cunoscatori al domeniului surselor ce activeaza pe XF sa vada clar ca sunt o alegere gresita (nu doar sa auda o parere generala "sursele noname sunt gunoi").
 
1. Si ce? Mai sunt si altele.
2. Da, si ce? Sunt o gramada de gunoaie pe piata in Romania.
3. Si?
4. Care crezi ca sunt sansele ca un membru mai putin cunoscator in domeniul surselor o sa citeasca fix acel review pentru fix acea sursa pe care voia sa o cumpere cand in general intreaba si i se recomanda Sirtec, Antec, Fortron etc., niciodata Chin Tai Ping Lo?

OK, am inteles de ce ai pus linkul si e in regula, dar e inutil.
 
Singura mea "obiectie" este ca nu stiu de ce toata lumea se leaga de acel PFC de zici ca e o minune a lumii.
 
De acord cu max: inteleg ca unii o mai merita, dar parca eram un forum civilizat plin de oameni inteligenti, care trec peste impulsurile de moment si gandesc un pic inainte sa posteze.
 
La mine nu e nici o tensiune, e doar mirarea ca pierdem vremea cu reviews de surse de 2 lei din care normal ca nu aflam nimic. Al naibii sa fiu de nu mi-ar place sa vad ceva nou si interesant, nu chinezaria zilei!
 
Nu mai intreb. Din ce spun multi oameni, inclusiv ipman, randamentul maxim se obtine pe la 50% din incarcare; acum TDP-ul la microprocesoare tot scade, deja la 65W ai APU decent, poti face usor platforme de 100-200W, din ce in ce mai putini oameni folosesc SLI/Crossfire cu placi de 200W bucata, ce sa faci cu sursa de 850W pe un computer care consuma maxim 150-200W? Care e cererea pentru asa ceva si cine rezolva cererea de surse de 200-300W?
 
Cifrele vand, nu trebuie sa zic nimic mai mult.
Pe de alta parte nu pot sa nu zic ca o sursa se calculeaza in asa fel incit sa faca fata la incarcarea maxima a sistemului plus o marja de siguranta.
 
Back
Top