Discutii generale despre surse

Eu o chestie nu inteleg la sursele fanless: nu au ventilator, dar totusi ca sa fie cat de cat racite trebuie sa existe un curent de aer, un airflow decent in carcasa. Care airflow il obtii tot cu ventilatoare nu?

Eu unul prefer o sursa semi-pasiva: cand PC-ul sta in idle (90% din timp), ventilatorul e oprit, ca si cel din carcasa, iar cand lucrurile se incing, sa porneasca si sa raceasca decent.
 
Daca iei o sursa de 250$, trebuie asortata si la o carcasa cel putin la fel de scumpa, nu? :goofy:
 
Eu personal nu vad nici o legatura intre preturile componentelor. Mai degraba trebuie analizata oportunitatea de a cumpara un produs scump, functionalitatea, calitatea, etc.
Unde este scris ca acea sursa functioneaza la 1000W constant, dar NU in conditii ideale? Ca testele se fac in conditii care nu au nici o treaba cu viata reala, in special temperatura. Ca de-aia mor sursele alea ieftine (in testele diferitelor site-uri de specialitate) cind li se dau la intrare 40-45 de grade.
Si nu uitati ca odata cu cresterea sarcinii sursei scade randamentul si odata cu scaderea randamentului creste disipatia termica. Asta inseamna mai multa caldura produsa inauntrul carcasei, care trebuie evacuata si ea cumva.
 
Na ma circotasilor, asta va place? :biggrin:

85% randament la 50W consum e destul de impresionant. Dar stii ca unii dintre noi viseaza la o sursa de 150W care are o curba de randament similara, asta inseamna peste 90% la 50W, aia chiar merge fanless fara nici o problema, chiar si fara airflow.
17.png
 
Dacă ai 1-2 ventilatoare de 120mm pe intake, să ai presiune pozitivă în carcasă, ar trebui să rezolve problema airflow-ului prin sursa răcită pasiv.
 
ipman am dat de multe surse in testele lu' jonny care odata cu cresterea temperaturii de functionare (hot-box cum ii zice el testului) isi cresc si eficienta (nu mult dar creste nu scade :shocked:).

Adi tu esti circotasu' sef asa ca nu se pune. :tongue:
 
Atunci da-mi si mie voie sa fiu carcotas: da-mi si mie sa vad unde creste eficienta sursei la 40-45 de grade in valoare absoluta mai mare decit in conditiile de test standard.
Nu o lua ca o carcoteala, sincer sint curios, ma apuc sa caut.
 
Din cresterea turatiei ventilatorului poti obtine o racire superioara, chiar daca temperatura ambientala e mai mare vs cazul in care ai acelasi consum, dar temperetura ambientala si turatia ventilatorului mai mici. Nu? :smile:
 
Problema e ca si Seasonic X pasiva, aia de 400W, a avut randament mai mare in hotbox. :goofy: Link. Deci atat modelele racite activ cat si cele pasive s-au comportat mai bine... dar cica in hotbox exista nitel airflow, in timp ce plasata pe masa ai zero airflow, iar asta poate ar explica nitel fenomenul.
 
Man, sapa prin review-urile de pe jonnyguru. Nu toate sursele se duc in sus in hot box si nu in toate testele dar unele se duc la anumite praguri de load.
Par egzample io-te fix Platinum ala de mai sus:
Some units do tend to do better for efficiency in the hot box, and this is one of them... up to a point. Test five is down, test one is the same, but the others are all improved just a bit.
 
burebista, multumesc, am citit exemplul. Totusi, acolo creste eficienta cu temperatura, dar creste si incarcarea ... de exemplu eficienta maxima este la 3/3/31A la 37 de grade. Asta nu inseamna ca daca scadem/crestem sarcina la aceeasi temperatura eficienta ramine aceeasi. Sau ca eficienta este aceeasi la 30 sau 51 de grade la fix aceeasi incarcare.
Ma straduiesc sa reproduc si eu asa ceva acasa cit de curind voi avea timp, din pacate nu am cu ce sa pun sursa in sarcina la curenti mari. Am cumparat vreo doua rezistente de 50w seminconductoare, dar inca nu le-am pus pe radiatoare, nu le-am facut sursa de curent constant, etc.
 
Man, sapa prin review-urile de pe jonnyguru. Nu toate sursele se duc in sus in hot box si nu in toate testele dar unele se duc la anumite praguri de load.
Par egzample io-te fix Platinum ala de mai sus:

Nu gasesc nici un fel de date in pagina aia care sa compare mere cu mere, raporteaza eficienta la incarcari si temperaturi diferite, ce concluzie vrei sa tragi de aici?

Prin semiconductori parca pierderile de curenti cresc o data cu temperatura, asta inseamna ca randamentul scade cu temperatura - au inventat o noua generatie de semiconductori care merg pe dos?
 
ipman said:
acolo creste eficienta cu temperatura, dar creste si incarcarea
Unde creste incarcarea?!? Eu vad incarcare la aceleasi praguri, cu temperaturi ambientale diferite. Eficienta mai mare in cazul temperaturilor mai mari. Ma rog, irelevante diferentele, dar interesante. :smile:
 
Unde creste incarcarea?!? Eu vad incarcare la aceleasi praguri, cu temperaturi ambientale diferite. Eficienta mai mare in cazul temperaturilor mai mari. Ma rog, irelevante diferentele, dar interesante. :smile:

Sunt doar 2 masuratori la incarcare aproape egala, 998W si 1000W. La temperatura de intrare de 51 de grade are randament 88.3%, la temperatura cu 4 grade mai jos randamentul creste la 88.7%. Deci, wft?
 
Adrian te uiti pe coloana gresita. Aia e eficienta. Coloanele cu load-ul sunt alea 3 de pe rail-uri si sunt identice ca valori, deci load-ul e acelasi ceea ce difera e doar eficienta.

platinum.png

Ca sa-ti dai seama de ce vreau eu sa spun io-te un Kingwin fanless. Aici e mai evidenta cresterea eficientei in hot-box.

kingwin.png

Ideea mea era doar ca mi se pare oarecum curios ca eficienta sa creasca (uneori, la anumite praguri de incarcare si la anumite surse) in loc sa scada odata cu cresterea temperaturii de functionare.
Ca valoarea absoluta e la zecimale si practic e insignifianta si nu conteaza, era vorba doar de principiu.
Oricum io-s clei la electronica si de fapt poate asa e normal. :biggrin:
 
Hai sa lamurim definitiv treaba. Aparatele de masura au o anumita rezolutie si o anumita eroare. Rezolutie inseamna cit de "fin" pot granulariza unitatea de masura, adica numarul de cifre afisat pe scurt, pe cind eroare este deviatia efectiva fata de valoarea adevarata masurata.
Diferente de 0.x pot fi detectate cu aparate foarte scumpe, calibrate, nebunii si avioane care nu sint cumparate de amatori intregi la cap. Asa ca pana nu stim foarte precis cu ce aparate de masura CALIBRATE a masurat acolo ... nici gind sa pot lua in calcul o diferenta de 0.1-0.2.
Ca sa intelegeti ce spun: la o asemenea eroare conteaza pina si cablurile de masura, daramite diferenta intre un aparat de masura chinezesc si un Fluke sau Agilent.
 
  • SunMoon SM-268
  • Rek RF9901
  • Tektronix TDS-2012B
  • Multimeter
  • Dual probe thermometer
  • Two auxiliary 12V electronic loads

Ala cu bold cred ca te intereseaza pe tine. :smile:
Cam astea-s impresiile lui OW dupa ce l-a luat.

Diferente de 0.x pot fi detectate cu aparate foarte scumpe, calibrate, nebunii si avioane care nu sint cumparate de amatori intregi la cap.
OW said:
This thing reads to three decimal places with really low loads
 
Back
Top