Discutii generale despre surse

Odata si despre sursele de 500-700w se spunea ca nu va fi nevoie de ele, etc.
Eu sunt convins de asta si astazi. Am avut servere cu surse mai mici de atat, redundante (mergeau cu 2 surse, dar oricare din ele sustinea serverul la nevoie), multe discuri de 15.000 rpm si DIMM-uri care consuma mult curent (cate 8 discuri si 16 DIMM-uri pline dual stacked), dual-procesor etc. In afara de configuratii extrem de rare si aberante gen quad-SLI cu placi video de 250W nu ai ce face cu mai mult de 3-400W, iar tendinta e in scadere: vezi consumul la Llano si vezi seria 7000 de la AMD, consuma aproape jumatate din cat consuma seria 6000 la aceeasi performanta. Vezi de fapt cate procesoare si sisteme low-power sunt pe piata (Atom, Brazon, Llano, chiar si cele de la Intel cu consum de 35-65W) si spune-mi cate surse adecvate se gasesc. Pui sursa de 400W pe sisteme cu consum in varf de sarcina sub 100W? Ce randament ai si care e scopul?
 
Odată cu virarea definitivă a gaming-ului spre console (as PC gaming is truly almost dead), nici n-o să mai fie nevoie de uber surse. Marele consumator din PCul din 2011 este placa video. Nu procesor, nu RAM, nu HDD, nu unitate optică.
 
Am eu într-un HP Pavilion 8580C una Delta de 160W :hihi: Funcționează deja de 12 ani încheiați, să nu-i fie de deochi.
 
Sistemul meu are o sursa de 180W, este un Fujitsu-Siemens. Procesorul chiar este unul neeconomic, Pentium IV Northwood 2800, iar placa video o Nvidia 6600 GT 128 AGP. Compaq-ul prietenei, tot un Northwood dar la 2400 cu o placa video ATI Radeon 9600 Pro 128 AGP are sursa de 220W. Din cate stiu procesoarele Pentium nu erau chiar economice.
 
Am si eu un calculator din ala de buzunar, de poti face adunari, scaderi, etc. are o sursa foarte faina, tine cam un an bateria din el.
 
Sa ma laud si eu cu sursa de 220W la Dell Optiplex G520 care tine fara probleme 2 clienti single core de folding non-stop. Sistemul contine un Pentium D 820, placa video Intel 950, 2 module de memorie, un hard si o unitate optica. E si silentios cat timp am grija sa il curat de praf.
 
Eu de vreo 6 ani tot astept surse < 200 W... si tot astept... si... nimic.

Daca-ti trebuie asa ceva, am pe acasa o sursa Hipro dintr-un computer IBM. Are 230w si este un format special, foarte scurta, se potriveste pe gaurile unei surse normale la exterior, dar in interior se mareste putin si are ventilator de 9cm.
Una dintre cele mai silentioase surse pe care le-am auzit, si are si niste piese de calitate foarte buna.
 
Daca te bate gindul sa te apuci sa o repari, cauta un condensator mic in partea de inalta tensiune a sursei. El e de vina, si cind o sa faca poc de tot n-o sa mai porneasca deloc sursa, si greu de spus ce-o sa ia cu el: alte componente din sursa sau chiar placa de baza.
L-am gasit. Nu e tocmai mic, nu stiu daca e pe partea de inalta dar e singurul condensator umflat vizibil. Cum il schimb? Sau mai precis: merita sa caut sa cumpar si sa il schimb eu sau merita sa merg cu sursa la reparat - unde?
 
Merita sa-l cumperi si sa-l schimbi. Costa ceva de genul 80 de bani.
Daca n-ai scule cu ce sa-l schimbi, te astept pe la mine, dureaza citeva minute. Si daca-mi spui dinainte ce valoare/tensiune are s-ar putea sa-l gasesc prin "cutia cu maimute".
 
L-am lasat sa se mai coaca un pic si acu' pare in stare perfecta de functionare: PSU Calc v0.99 RC. :biggrin:
Ce-mi place la programel e ca nu-ti scoate rezultate fantasmagorice la calculul consumului sistemului si in plus iti prezinta niste optiuni de surse adecvate rezultatului obtinut.
Give it a try.
 
Foarte tare programelul (nu ca functionalitate, ci ca rezultate si recomandari)! Printre recomandari se gaseste si sursa pe care mi-o alesesem deja. :smile:
 

Attachments

  • calc.png
    calc.png
    29.9 KB · Views: 31
Exact asta mi-a atras si mie atentia, recomandarile pe baza rezultatului obtinut.
Calculatoare de putere sunt la kil pe net (cu rezultate relativ OK sau aberante) dar la final un profan ramine la fel de nedumerit ca nu stie ce brand/model sa cumpere. Programelu' asta e cam idiotproof. :biggrin:
 
Back
Top