Discutii generale despre surse

Cine ti-a zis ca am castigat la loterie s-a inselat, am pierdut si nu era la loterie ci la tombola.

Ceva decent exista?
 
Am una din aia deja si sunt destul de multumit, dar in cei 2 ani de cand am luat-o pe asta (parca a trecut atat) ma asteptam sa mai apara cate ceva.
 
Daca te bate gindul sa te apuci sa o repari, cauta un condensator mic in partea de inalta tensiune a sursei. El e de vina, si cind o sa faca poc de tot n-o sa mai porneasca deloc sursa, si greu de spus ce-o sa ia cu el: alte componente din sursa sau chiar placa de baza.
Sustin acea sursa fanless, pretul chiar reflecta o calitate foarte buna, sint piese cum n-am mai vazut demult (exceptie unele PC-uri de marca scumpe).
 
Cu 560 de lei cumpar vreo 5-6 surse obisnuite si le schimb anual, preventiv. Sa fim seriosi, e jumatate din pretul unul laptop, e o sursa de alimentare pentru PC si nu Koh-i-noor.
 
Poate omu' n-are componente de 1000euro alimentate de sursa aia, daca sursa dubleaza valoarea PC-ului, de ce s-o cumperi?

L.E. Da stiu, ca o poate folosi si dupa ce face upgrade, acum intrebarea e: cand o face upgrade?, cand s-o mai strica ceva prin calculatorul respectiv?
 
Corect. Asa faci si la biciclete/motociclete? Iei fo' 5-6 si le schimbi anual sau iei una si buna? :biggrin:
Prima moto am luat-o sh la 1/3 din pretul uneia noi, desi imi permiteam sa o cumpar noua. A doua la fel, ambele erau in stare buna si nu m-au lasat niciodata in drum. Pe bicicleta am dat 1/2 din pretul de noua. Toate au fost achizitii eficiente ca raport pret/performanta (relativ la alte moto si biciclete), in schimb sursa de 550 RON nu cred ca poti spune ca ar fi de 2 ori mai buna decat cea de 200 de lei si nici de 10 ori mai buna ca un no-name.

Daca pun o sursa mai buna merge PC-ul mai bine? Trebuie doar sa dea curent in niste parametri (pe care ii respecta more or less toate sursele de pe piata) si sa nu faca mult zgomot. Daca are ripple current de 5 ori mai mic nu ajuta la absolut nimic, e ca si cum ai folosi rulmenti ABEC 7 la caruta.
 
Adrian in esenta ai dreptate cu raportul pret/performanta. Tu ai intrebat doar daca avem surse de putere mica cu certificare Gold si io ti-am dat-o pe singura disponibila pe piata noastra. Intimplator e Seasonic si full-modular si fanless si cea mai buna (si scumpa) platforma in clipa de fata. :biggrin:
Normal ca 99.99% din useri n-au nevoie de ripple practic inexistent, de independent regulation, de 1% variatie la voltaje, de fanless, de etc, etc si orice Sirtec/Fortron/<insert any decent PSU OEM name here> este arhi-mega-ultra-suficienta.

Daca pun o sursa mai buna merge PC-ul mai bine?
Nope, dar daca pui asa problema atunci un Lastun e tot ce-si poate dori un conducator auto ca doar are 4 toti si o carcasa in care nu te ploua (ripple, voltage regulation in parametri) si te duce de la A la B (alimenteaza corect calculatorul) ba chiar consuma si putin al dreq (deci e certificata 80+ Gold).
Ha, is bun de poet sau ce? :lol:
 
Nu, din pacate. Lastun nu are confortul unui Mercedes, daca mergi din Bucuresti la Suceava iti rupe fundul si spinarea. Nu are performantele dinamice, adica nu poti sa depasesti in siguranta decat carute. Nu are aer conditionat, nu are spalator la luneta (daca ninge stergatorul ala conteaza enorm) etc., asa ca diferenta de functionalitate intre Lastun si Mercedes e enorma, in schimb cea intre Spire si Seasonic se rezuma la asta:
- computerul merge la fel, nici mai repede nici mai incet
- Seasonic e mai silentioasa, conteaza daca nu ai placa video in computer, nu conteaza daca ai un 5950 bi-turbo
- Seasonic are niste parametri fantastici la chestii pe care nu le vezi, gen suruburi inoxidabile la toba de esapament
- Seasonic e probabil ceva mai fiabil, dar ambele te tin mai mult decat pana la primul upgrade
- dar Seasonic costa de 10 ori mai mult

Am inteles raspunsul tau, imi pare rau ca singura sursa buna de pe piata din Ro e atat de scumpa. Imi place ideea de modular, dar nu merita mai mult de 10$ in plus (nu costa mai mult de 5$ in plus), imi place ideea de fanless dar sunt mai linistit cu un ventilator lent de 120 la orice sursa peste 200W, imi place ideea de 80 Plus Gold dar sunt si surse la mai putin de jumatate din pretul respectiv care au aceasta certificare si de fapt o asemenea sursa caut.
 
Piesele din ea sint de o calitate aproape de necrezut in ziua de azi. Nu-mi venea sa cred ca sint componente atit de supradimensionate incit sursa asta fanless de 400W a reusit sa dea 560w fara sa iasa din parametrii normali de functionare.
Daca cineva vrea sa intru in amanunt din punct de vedere electronic, pot detalia ce inseamna acest aprope de necrezut. Pe scurt, condensatori de cea mai buna calitate, semiconductorii supradimensionati si materialele in general de calitate foarte buna.
Astea cu siguranta reflecta un pret care numai mic nu are cum sa fie. Un condensator de calitate foarte buna este in medie de 6 ori mai scump decit unul chinezesc de proasta calitate.
 
Tu de cand n-ai mai avut legatura cu domeniul? :biggrin:

O sursa high-quality e mult mai usor de produs la un pret mare (cum e cazul X-urilor fanless), decat o sursa decenta la un pret decent. :wink:
 
Spire si Seasonic se rezuma la asta:
Foarte prost exemplul ales, in momentul asta Spire produce surse la nivel de Delux, ba chiar as spune ca prefer Delux 600W, nu mai spun de 650W, in locul unui Spire mai scump cu 10-20 USD si mai prost la orice capitol. :mda: Poate cu Sirtec sau Fortron ar merge comparatia, nu stiu sigur pentru ca nu am avut suficiente exemplare in teste...
 
L, eu spun doar ca pe mine m-a impresionat calitatea acestei surse.
Sigur ca ideal e sa produci ceva perfect la costuri infime, dar in realitate asta nu se poate.
Fie tai din fiabilitate, fie calculezi fiabilitatea pe o anumita perioada finita si apoi te faci ca uiti.
Exemple pot da nenumarate de surse pline de condensatori de proasta calitate produsi de Fujyiu, Teapo, Capxon, G-luxon si mai stiu eu ce alti chinezi, care rezista un an cit garantia, apoi ... nu se stie. Si asta doar daca sint foarte bine ventilati, masati de burta, gidilati pe spate, etc.
 
Ideea e sa ai o combinatie de pret si calitate bune sau cat mai bune, in acest caz insa mi se pare aberant sa dai 600 de lei pe o sursa de exceptie cand gasestio una foarte buna (Antec-ul din exemplu) la o treime din pret. Stii, poti sa faci o sursa capabila sa mearga pe rachete intergalactice, dar nu e cazul sa o vinzi ca sursa pentru PC pentru ca nu e nevoie de asa ceva si la un asemenea pret, e o sursa si nu o bijuterie sau o demonstratie tehnologica. Si asta si sursele de 1200W pentru PC-uri mi se par produse fabricate doar pentru ca producatorul vrea sa arate cat de departe poate sa mearga, cu sau fara sens.
 
Odata si despre sursele de 500-700w se spunea ca nu va fi nevoie de ele, etc. Iti aduci aminte de citatul acela celebru cu 640k RAM. Poate unii ruleaza aplicatii critice sau mai stiu eu ce "avioane" si pretul in cazul asta nu e mare.
Antec este un exemplu prost, folosesc componente de proasta calitate si se vind din cauza numelui. In special condensatorii Fujyiu.

P.S. Nu ma intelege gresit, nu sustin sus si tare sa cumperi acea sursa daca depaseste bugetul alocat.
 
OK e un termen relativ, si oricum fiabilitatea este o medie aplicata pe un esalon de exemplare si extrapolata. Nu ca as fi carcotas, dar nu lucrez in service sa am acces la date statistice care sa probeze prin cifre reale.
Sigur ca Teapo sint mai buni decit Capxon, daca e sa comparam "chinezariile" ieftine.

Separat: L, ai rezolvat cu sculele pentru testarea surselor? Daca te mai bate gindul, se intimpla sa mai am si eu pe acasa niste scule ... macar pentru un review mai detaliat in cooperare.
 
Nici nu ma mai bate gandul sa fac asa ceva. Altele mi-s planurile de viitor. Si nu mai includ hardware de niciun fel. :smile:
 
Back
Top