Discutii generale despre surse

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Wrong. Ce scrie pe sursă e puterea pe care o . La 60% eficiență și încărcare 100% o să-ți tragă vreo 600W din priză.

Iar TDP nu înseamnă consum, ci e doar ceva orientativ. Cum îți explici că o întreagă familie de procesoare are același TDP?
Wrong again. E aceeași chestie ca și cea cu HDDurile. Chestie verificată cu software-ul de monitorizare al unui UPS. Ce trage din priză este sub ce scrie pe sursă, nici măcar nu atinge wattajul care e pe etichetă. Testele de încărcare care le-am făcut atunci aveau drept protagoniști P4 (northwood și prescott) și un Celeron cu nucleu Prescott, apoi mai târziu A64 and shit. Nici măcar la testele care au inclus o/c extrem la A64 (3GHz frecvență propriu zisă) nu am avut >400W la o sursă de 500W, deși se cunoștea că load-ul este extrem - erau 2 stickuri de 256MB RAM cu chip-uri BH5 la 3.7V. După teoria ta, trebuia să am >600W din priză (aka din UPS).

Sau asta sau tre să dea burebista cu input-ul :tongue:

Sauuuu... există o problemă cu împărțirea puterii pe rail-uri. Ceea ce pățesc eu acum o fi sau nu de la sursă, certe sunt 2 lucruri:
1. sursa e bună.
2. placa e bună.
3. vreau să dau în judecată ING bank for fucking up my account. Ups, offtopic :biggrin:

Deci încă o dată, eu n-am văzut vreo sursă să tragă din priză mai mult decât e scris pe etichetă în watts... Confused.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Confuzat sau nu, ce scrie pe etichetă e ce rezultă la ieșirea din sursă, nu la intrare. Cum randamentul e mult subunitar rezultă că intrarea are mai mult decât scrie pe etichetă dacă ai încărcare suficientă. Dacă ție îți consumă computerul 200W în total la priză și pe etichetă scrie 450W înseamnă că ai încărcare doar vreo 33% (150W consum din cei 200W cu randament 75% față de un potențial de 450W presupunând că eticheta nu minte).

Concluzia ta e similară cu puricele care nu mai aude dacă i se taie picioarele :lol:
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Pai impartirea pe railuri e asa: 2 railuri, maxim 17A pe rail sau 27A cumulat. Iar randamentul variaza in functie de load destul de puternic.

Si daca sursa nu poate sa dea ce scrie pe eticheta e defecta sau vaporware. Clientul nu sta sa faca matematica si sa calculeze ce ii trebuie daca sursa are eficienta 80%. El ia sursa care da puterea tz W si eficienta sursei e alta mancare de peste.

Poate nici UPS-ul nu raporteaza chiar precis cifrele. Dar nu era stupid sa scrie ca sursa are 400W si mai cu scris mic sa scrie ca pentru ca are eficienta 80% de fapt nu da decat 350W? Pai atunci scrie tata mare 350W.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Ok, o să mă înarmez cu toolz și o să fac geekfest weekend-ul ăsta și-o să mă lămuresc :biggrin:

La fel de stupid este să scrie mare 1TB pe HDD și să nu scrie chiar și mic că nu sunt 1000GB. Dar nimeni nu dă în judecată producătorii de HDDuri și nici n-or să scrie 931GB pe cele de 1TB ever.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Location
Bucureşti
La fel de stupid este să scrie mare 1TB pe HDD și să nu scrie chiar și mic că nu sunt 1000GB. Dar nimeni nu dă în judecată producătorii de HDDuri și nici n-or să scrie 931GB pe cele de 1TB ever.
Penru că nu se calculează în puteri ale lui 2, ci în puteri ale lui 10. Dar e altă mâncare de peşte.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Ăm, doo chestii nu se pupă aicea. TDP-ul vorbeşte de căldura disipată, măsurată în Watts, nu de consumul de curent electric, deci nu ştiu io ce tot comparaţi voi puterea electrică trasă din sursă cu ratingul de putere termică recomandat pentru sistemul de răcire. Iar a doua chestie e aplicarea procentului de eficienţă la puterea electrică totală livrată de sursă pentru a afla puterea consumată de la reţea; nu funcţionează aşa, cel puţin nu când ai o sursă cu choppere şi rail-uri. Încărcaţi o sursă cu consumatori de 300W însumaţi din rail-ul de 5V şi 12V, apoi băgaţi un ochi pe un ampermetru pus în serie cu sursa la priză şi vedeţi cât zero virgulă ceva amperi arată.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Luăm sursa. 380W cică.
1. 80% eficiență = 304W efectivi.
2. 60% eficiență = 228W efectivi.

Acum câteva lucruri de luat în calcul.
i. Niciodată nu vei avea 80% eficiență nici la alea bronze certified, pentru că eficiența aceea e calculată într-un laborator, la o temperatură constant scăzută, nu în carcasă cu placa video duduind și procul lucrând în legea lui și
:eek: Haoleu, m-ai ucis. Am un sticky despre surse, bag de seama ca nu l-ai citit deloc. :frown:
Stau si ma gindesc daca sa stric Signature aia pe tine. :biggrin:

Cit despre punctul i ia neica orice site respectabil care face teste la surse in hot-box si o sa ai surpriza ca unele surse sa fie chiar un pic mai eficiente la caldura decit la rece (bine asta e exceptia nu regula). :biggrin:

Cit despre consumul in OC intr-adevar creste binisor dar in niciun caz nu se dubleaza. Un exemplu edificator e noua platforma de teste de pe SPCR (pentru care am murit acolo). Zice aici cam cit creste consumul la un Nehalem cu un OC destul de decent.
Dar ecuatia nu e completa pentru ca pot interveni si alti factori (voltajul QPI si frecventa uncore) dupa cum ne-a aratat recent zgubiliticul de Ramiro. :biggrin:

Deci încă o dată, eu n-am văzut vreo sursă să tragă din priză mai mult decât e scris pe etichetă în watts... Confused.
Ia orice review de aici si uita-te in coloana DC Watts/AC Watts.
Eficienta se masoara cam asa.
Iar ca sa vezi cu ochii tai de Toma necredinciosul io-te aici



485.6W AC trasi din perete pentru 366.8W DC furnizati de sursa. Asta inseamna o eficienta de 75%.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Ăm, doo chestii nu se pupă aicea. TDP-ul vorbeşte de căldura disipată, măsurată în Watts, nu de consumul de curent electric, deci nu ştiu io ce tot comparaţi voi puterea electrică trasă din sursă cu ratingul de putere termică recomandat pentru sistemul de răcire. Iar a doua chestie e aplicarea procentului de eficienţă la puterea electrică totală livrată de sursă pentru a afla puterea consumată de la reţea; nu funcţionează aşa, cel puţin nu când ai o sursă cu choppere şi rail-uri. Încărcaţi o sursă cu consumatori de 300W însumaţi din rail-ul de 5V şi 12V, apoi băgaţi un ochi pe un ampermetru pus în serie cu sursa la priză şi vedeţi cât zero virgulă ceva amperi arată.
Cu o bună aproximație tot curentul consumat de procesor se transformă în căldură, lucru mecanic sigur nu face. De aceea putem folosi TDP pentru consum.

În al doilea rând randamentul calculat de organizația 80plus e cel simplist, curent de ieșire /curent de intrare. E cel mai ușor de folosit și suficient de relevant ca să merite folosit.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Hm, mda, după o cafea am avut și momentul „aha”. Scuzați interjecția.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
apoi băgaţi un ochi pe un ampermetru pus în serie cu sursa la priză şi vedeţi cât zero virgulă ceva amperi arată.
curent de ieșire /curent de intrare
Pai de ce sa masori amperii? La intrare e simplu, un curent, o tensiune. Dar la iesire e mere si pere :smile:. Ai curent pe mai multe ramuri cu tensiuni diferite, deci nu poti sa aduni. Asa wattii se aduna mai usor, ca sa calculezi P_iesire / P_intrare.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
În laboratoarele de testare de obicei au rezistențe calibrate pe post de consumatori, câte un circuit pe fiecare rail sau tensiune scoasă de sursă și măsoară curenții și tensiunile separat. Acasă e altă poveste, nu poți verifica mai nimic doar cu un voltmetru uzual.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Asta inteleg dar si presupunand ca masori acei curenti nu prea te ajuta la comparatie. Probabil ca ajungi la ce scrie pe eticheta. Pentru sursa in discutie ai 17A pe rail sau 27A combinat pe 12V, 20A atat pe 5V cat si pe 3.3V (130W combinat maxim) si inca vreo 3A pe 5VSB. Si acum ce faci cu valorile astea? Ca doar nu le aduni. Tot trebuie sa faci calcului puterilor pe fiecare ramura ca sa adun si sa comparii W cu W (la intrare si la iesire), nu amperii pe 5V cu amperii pe 12V. Ca randamentul sursei se refera la putere, nu la curent. Adica DC output / AC input.

Deci de masurat masori curentii ca sa ai valorile precise dar nu le faci raportul ca sa obtii eficienta sursei. Adica daca vrei sa faci un calcul de eficienta compari puterile la intrare si la iesire bazandu-te pe curentii masurati, nu compari direct curentii. Daca tot asta vroiai sa spui inseamna ca a fost chestie de semantica.

Si ca veni vorba de masurari, mi-am adus aminte ca acum o vreme citisem ceva legat de discutia de mai sus cu masuratul consumului la procesor:
To accurately measure in-system power consumption by the processor, one must isolate the power consumed by the processor from the power consumed by the rest of the motherboard. Motherboards contain multiple voltage regulator modules dedicated to delivering power to the individual power rails of the processor, which satisfies this isolation requirement. However, the implementation of these voltage regulators typically does not allow for direct power measurement without modifications to the motherboard and these regulators. Thus, ACP measurements were taken on specially instrumented internal engineering server platforms. It should be noted that such instrumentation does not change the power requirements or characteristics of the processor itself. This instrumentation allowed for the direct measurement of all power rails supplying power to the processor while the system was running. Measurements were captured multiple times per second using a high precision digital multimeter.
Asta-i dintr-un whitepaper AMD si cred ca se aplica atunci cand conteaza valorile masurate mai putin decat forma semnalului, sa zicem.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Adica daca vrei sa faci un calcul de eficienta compari puterile la intrare si la iesire bazandu-te pe curentii masurati, nu compari direct curentii. Daca tot asta vroiai sa spui inseamna ca a fost chestie de semantica.
Exact. Altfel nu prea ai cum să calculezi puterea la ieșire decât dacă știi cu precizie puterea consumată de fiecare piesă în parte - prea complicat.
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Nu e deloc complicat. Ca sa calculezi exact cat poate sa suga un CPU + VRM (spre exemplu), iei un din asta si infasori la fire. Asa stiu ca se distrau intr-o vreme pe www.lostcircuits.com in vremea lui P4.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Pai bun. Sa zicem ca am unul. Cum izolez doar consumul procesorului? Fara eficienta sursei lui sau consumul celorlalte componente de pe placa de baza?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Teoretic procesorul se alimentează din mufa specială de 12V. Dacă nu vrei eficiența sursei lui, tragi 1000 de fire între socket și procesor și pui clamp-ul pe alea 400 pentru alimentare. Și-ți trebuie un clamp serios, că pe-acolo, mai nou (de când cu scăderea serioasă a tensiunii procesoarelor), trec până pe la 100A.

Asta teoretic, că practic n-ai șanse să faci prelungitoare de procesor :smile:.
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Pai bun. Sa zicem ca am unul. Cum izolez doar consumul procesorului? Fara eficienta sursei lui sau consumul celorlalte componente de pe placa de baza?
Pai tu poti sa te complici cat vrei. Relevant pentru calculul eficientei sursei este consumul intregului ansamblu CPU + VRM, intregului ansamblu GPU + VRM, samd. Ca atunci cand ma joc pe calculator si masor cati W trag din priza, alimentez si VRM-urile de la CPU, GPU si altele.

La fel cum nu ma intereseaza cat consuma memoria sau cat trage placa video din slot. Astea intra cumulat la placa de baza (care alimenteaza totul dintr-o singura mufa, mai putin partea de procesor). Practic faci 8 masuratori: una pentru manunchiul de fire pentru CPU, una pentru manunchiul de fire pentru GPU, patru pentru placa de baza (cu tot cu memorie si ce mai consuma placa video pe langa), doua pentru HDD.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Pai nah, vezi citatul de mai sus din whitepaperul AMD. Credeam ca au gasit aia de la lostcircuits o poor man's solution. :biggrin:

L.E. Nu ma complic deloc. Din punctul meu de vedere ce scrie in specificatiile unui procesor, pe eticheta unei surse adevarate sau pe un amarat de wattmetru e deja destul de precis cat sa nu ma obosesc sa scot multimetrul din borseta lui. Dar daca tot ai adus vorba de masurarea consumului procesorului nu am vazut nici un motiv sa nu cer niste explicatii suplimentare :wink:. De masurarea "clasica" a curentilor de pe fiecare ramura deja se discutase mai sus, am presupus ca e vorba de o metoda mai smechera de izolare a masuratorilor.
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Don't mind me. :smile: Eu tot mesteresc la un protocol de testare pentru surse, iar azi m-ai nimerit inca incaltat de la ora 7.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Pai prin protocol te referi la procedura in sine sau la echipamentul cu care sa faci testarea? Ca idee, eu nu as reinventa roata. Deja exista astfel de protocoale si nu au patent pe ele :tongue:.
 
Top Bottom