Discutii generale despre carcase

Antec Skeleton-ul ăla e groaznic. Părerea mea, 100% subiectivă.
Scythe-ul e simpatică, dar tot mai mult îmi place Antec P182-ul meu :smile:
 
Skeleton arată bine în primele 24 de ore. Dup-aia e o continuă frustrare cu curăţatul prafului. Plus faza cu limitarea dimensiunii coolerului de pe procesor; hmmm, oare ce prefer, aspectul lui Skeleton sau liniştea dată de Scythe Ninja? :smile:
 
Nu prea mai există carcase prost gândite dpdv al airflow-ului, deja gândirea se îndreaptă spre silent computing.

Nu zice că nu mai există. Văd mereu exemple de carcase unde e clar că producătorul n-a gîndit, sau a gîndit prost.

Uitaţi-vă la Caterpillar de exemplu. OK, au pus sursa jos, foarte frumos. Dar de ce au trebui să răsucească placa de bază pe celălalt perete? Au reuşit performanţa de a plasa ventilatorul sub plăci, lăsînd toată căldura degajată de ele să se adune sus lîngă tavan.

Văd foarte des cuşti de harduri răsucite, favorizînd comoditatea utilizatorului (de parcă ar monta zilnic harduri) în detrimentul răcirii mai bune. Pentru că altfel se răceşte un hard pe care suflă direct un ventilator, nu printre barele cuştii, care-s deseori foarte limitative. Eu estimez o diferenţă de pînă la 5 grade.

Deseori cuşca hardurilor nici măcar nu e răcită.

Mă indispun profund apoi carcasele cu mii de locuri de ventilatoare. De parcă ştie cineva ce naiba de flux iese dacă pui 7 ventilatoare prin toate locurile posibile. Plus că dacă cineva e destul de hăbăuc să chiar pună 7 ventilatoare, n-o să ia unele de calitate (oricum ar costa în total mai mult decît carcasa) ci unele naşpa, şi nu vreau să ştiu cum fac 7 ventilatoare naşpa împreună.

La fel şi pentru ventilatoarele supradimensionate (240? come on) montate în panoul lateral. Aici ştiu că dezbaterea încă e deschisă, dacă un mare ventilator care suflă de sus pe componente aer rece e util, dar eu zic că tot fluxul clasic faţă-jos -> spate sus e cel mai bun.

Grilaje restrictive la ventilatoare. Aerisiri puse peste tot, unde vrei şi unde nu vrei (fără filtre, evident). Ventilatoare de 120 pe faţă şi de 80 pe spate. Exemplele pot continua.

Un "favorit" al meu sînt sistemele de montare tool-free, care-s cît se poate de penibile de obicei, destinate mai mult să ia ochii, şi plesnesc după cîteva folosiri, sau se slăbesc. Thumbscrews sînt mai bune de 100 de ori, şi aş prefera oricînd un sistem simplu de izolare pentru harduri (ca pe NSK4000) decît sisteme din astea tool-free.
 
Last edited by a moderator:
Cât de vechi este Caterpillar? Mă refeream strict la carcase din ultimul timp (6 luni - 1 an).

Perfect de acord cu tine, încă mai există brainfarts, un exemplu e cum încerca un reprezentant al unei binecunoscute firme producătoare de plăci de bază şi video cum că heatpipes cu 2 capete calde sunt "dă şit" şi că de fapt performanţa în carcasă, montată verticală, este mai bună decât performanţa la orizontală. Lucru neadevărat în orice situaţie :biggrin:

Mă rog, să revin.

Soluţiile de împachetare a componentelor cunoscute sub numele de carcase au devenit din ce în ce mai solide, mai bine construite, mai bine proiectate. Depinde numai de tine să alegi corect.

D-aia sunt poze pe site-urile producătoare, d-aia ai specificaţii peste tot, numai să cauţi.

Ceea ce este sigur e că orice carcasă ţi-ai lua tot tre să astupi găuri şi fante - cele dintre front bays de 5" ma calca pe toţi dracii, tot trebuie să schimbi ventilatoare, tot te loveşti de prostii gen moaaa, am tray pentru placa de bază, dar dacă montez Ninja nu mai intră tray-ul la loc, deci tot the old fking fashion way mă chinuiesc, HDDurile tot intră în rezonanţă cu carcasa deşi sistemul de prindere e uber imba jmecher...

Prin urmare, soluţia cea mai bună este o carcasă fair priced - aici intervin şi piticii - pe care apoi o izolezi tu cum poţi de mediul exterior.
 
Prin urmare, soluţia cea mai bună este o carcasă fair priced - aici intervin şi piticii - pe care apoi o izolezi tu cum poţi de mediul exterior.
Ba tu te auzi ce scrii? Izoleaza-ti tu piticii aia de mediul exterior ca numa' carcasa fair priced n-ai tu acu'. :tongue:

Cit despre carcasele Nexus e un topic excelent pe SPCR dar din pacate nu mai apar pozele.
 
Arată mai nasol decât carcasa mea de lemn pentru uATX server, care e o chestie aproape cubică, complet neagră şi fără nici un fel de decoraţii. În plus, dacă tot s-a apucat de făcut chestii din lemn pentru quiet PC, putea să aranjeze ceva mai bine componentele şi airflow-ul decât într-o carcasă standard.

Unele părţi sunt prea simple, de exemplu cuşca hdd-urilor - sunt răcite, dar zgomot tot e - într-un sistem de lemn, unde poţi băga şuruburi unde ai tu chef fără să strici nimic; în plus, ventilatorul trage praf de sub sistem, dacă nu dai cu aspiratorul zilnic, într-o lună ai o familie fericită de dust bunnies în sistem. Muffler-ul de la intake e ok, dar mai repede puneam unul la ieşirea sursei (dacă n-o punea "clasic" putea să facă asta).
 
Is io chior si nu vad loc pentru fan de exhaust? As vrea sa-l vad cu un procesor si o placa video fierbinte strecurate prin jungla aia de mate.
Oricum pe mine m-a pierdut cind a spus ca Enermax-ul ala e silent. :biggrin:
 
Sa-i explice cineva ca lemnul nu poate fi folosit la ecranare magnetica sau electrica. Si de asemenea ca e un bun izolator termic. Iar floricelele alea sculptate, personal imi repugna. :biggrin:
 
Şi cine e Emi ăsta şi de ce e aşa rău? :biggrin:

Da, mi-au crăpat două plăci de bază folosite în carcasa aia, dar una a picat din cauza sursei (condensatori proşti de la Antec, that is) iar cealaltă a murit când nu mai era băgată în carcasă... şi-o fi adus aminte?

Într-un timp carcasa stătea pe o staţie de ultrascurte care emitea cu vreo 15W într-o antenă care era la vreun metru mai încolo.
 
Back
Top