Discutii generale despre carcase

maxu

Membru Senior
Acum ca tot s-a pornit moda discutiilor 'generale", as propune una despre carcase, ca e in titlul ariei. Ideea unui astfel de subiect porneste de la nedumirirea mea legata de producatorii in domeniu (macar cei prezenti in .ro). Cu alte cuvinte: "Dar tabla, cine face dom'le tabla?"
Sau rebranding la carcase.
Daca la unitatile / mediile optice m-am lamurit de pe la inceputuri, sursele nu sunt chiar asa greu de identificat, de placi de baza nu m-a interesat asa tare, desi discutiile recente mi-au relevat marii jucatori in domeniu, carcasele cine le face?
Intreb asta deoarece e imposibil sa nu observi asemanarea dintre modele de carcase de la producatori diferiti:
Antec, Chieftec, Spire, Thermaltake si ma cam opresc, la cele de tip conserva n-am studiat, iar alte tipuri de carcase care sa imi fi atras atentia din acest punct de vedere n-am gasit (inca). Ca Lian-Li o mai fi facand si pentru altii, sau In-Win vinde la HP, Enlight la Intel nu m-ar interesa, eram doar curios la ce se gaseste pe la noi.
Asadar (pentru inceput): cine face sasiul, ca pana la urma doar finisajul difera la unele modele.
 
Mda, dificil de investigat who's who. :smile:
Am dat si pe SPCR de un topic sau altul dar sincer crezi ca are fo' importanta cine-i in spatele modelului X de la firma Y?
Pe mine ca user ma intereseaza sa-si faca treaba carcasa aia si sa fie de calitate.
Cred... :what:
 
Mod of the Year 2006:
The premise is simple - take some of the mods published on the site in the past year and ask the readers, the modding community, to vote on which one is the best. There is some great variation in the mods we've published - from simpler paint and hack mod jobs through to full scratch builds. Each embodies the spirit of modding in a different way, and picking a winner is going to be very hard.
 
Originally posted by burebista
Într-adevăr (financiar vorbind) Energy Plus nu merită preţul dublu faţă de S-12 430.
Eu unul am fost perfect mulţumit de S-12. Fan-ul ăla se învârte cu ~750 RPM în idle/medium load si ajunge la ~1000 RPM în full-load. Asta în timpul verii cu ~26°C în cameră.

Cosmin are dreptate în mare, dacă considerăm o sursă certificată 80+ faţă de una mai normală cu eficienţa pe la 70-75% nu merită banii certificarea aia, dar dacă o comparăm cu o pocnitoare cu 60% eficienţă, merită.
Şi în general sursele certificate 80+ (sau chiar necertificate dar cu pretenţii de silenţiozitate) au pe lângă eficienţa mare şi un fan/fan controller foarte bun şi axat pe silent.
Într-adevăr în 60 de euroi ai un Fortron Bluestorm II, un Sirtec sau f'un Antec Basiq Power/Earth Watts, Akasa care sunt OK din toate punctele de vedere.
Pentru maniaci silent pe la 70 euro ai S-12 430 care IMO e sursa perfectă pentru un calculator desktop obişnuit.

Încă un aspect, de obicei neglijat, privitor la calitatea construcţiei. Chiar dacă o sursă e silenţioasă, ieftină nu ştii cum se comportă pe termen lung. De aceea eu prefer să recomand (din ce citesc pe forumuri respectabile) surse care şi-au dovedit calităţile şi peste ani.
Aici sunt nişte recomandări bazate pe modele specifice nu pe brand în general, ştiut fiind că un brand are modele pentru toate buzunarele.

QD mi-a spus că Yesico aia e silenţioasă dar nu ştiu mai mult.

Eu cand mi-am luat Seasonic S12 430 am cautat sa am sursa cu cel mai "curat" curent si cu cele mai de calitate componente. 430W mi se pare o rezerva suficient de mare ca sa poata sa suporte cu usurinta un A64 X2 3600+/ A64 X2 3800+cu un eventual OC daca ma plictisesc intr-o zi si chiar nu am ce face. Silentiozitatea ei a venit ca un bonus placut. A costat mult dar tinand cont de faptul ca de ea depind restul de componente, as zice ca a meritat. Nu sunt adeptul placilor video pentru jocuri asa ca surse de 500W sau mai puternice imi sunt inutile.

Tare imi e teama ca dupa ce imi iau o carcasa Antec SLK3000B o sa zici ca te copiez cu nerusinare la alegerea componentelor ! :biggrin:
 
Originally posted by Foxter
Tare imi e teama ca dupa ce imi iau o carcasa Antec SLK3000B o sa zici ca te copiez cu nerusinare la alegerea componentelor ! :biggrin:
Ţi-aş sugera totuşi un NSK6000. Are tăviţa aia cu garnituri de silicon pentru HDD care-şi face treaba cu brio.
Pe aici a fost o discuţie întreagă pe tema asta.
 
Poti sa ma numesti un tip ciudat dar nu silentiozitatea e scopul carcasei pe care vreau sa o cumpar ci racirea ei cat mai eficient posibil. De asemenea nu ma omor dupa ventilatoarele de 80mm, airflowul cautat apare doar la turatii la care galagia chiar e aproape insuportabila (cine a ascultat un Delta de 80mm la 6800 RPM si 80 CFM stie ce zic). Tricool-ul de 120mm ar trebui sa faca mai putin zgomot chiar si pe high speed decat Delta-ul anterior mentionat. De asemenea eu caut o carcasa cu 2 ventilatoare de 120mm unul in fata si unul in spate. Am oroare de ventilatoarele pe lagare care cedeaza usor la praf asa ca Akasa Zen care avea si ventilatoare prea slabe (silent stuff) nu ma incanta. Ar mai fi Enermax CA3050 dar nu stiu ce ventilatoare are (daca are ball bearing si destula forta). Ma gandesc sa pun un Tricool DBB in fata la SLK3000B si sa rulez cu ventilatoarele la maximum. Tinand cont de zgomotul ventilatoarelor nu cred ca zgomotul de la hard o sa mai conteze pentru mine.

Daca cineva a testat Enermax CA3050 Chakra in legatura cu eficienta maxima a racirii in ea si in legatura cu tehnologia de fabricatie a ventilatoarelor din ea (lagare sau rulmenti) il rog sa posteze.
 
Pt. airflow... Aplus CS-Twin Engine.



PS1: Aici se discută despre surse, nu despre carcase. Propun mutarea ultimelor posturi în topicul care trebuie.
PS2: Ce ziceţi de Antec NSK3300? Păcat că e mATX-only. :frown: (edited) Crap, şi foloseşte o sursă SFX. Nasty.
 
Foxter daca vei rula cu 2 vent-uri la maxim, cum vrei tu, sper sa te pregatesti ca dupa 1-2 luni sa scoti praf din el cu lopata. Filtrul ala de praf din fata se va umple in maxim 2 saptamani si aerul nu va mai intra decat prin fanta de jos, care nu e filtrata. Sincer nu inteleg la ce ti-ar putea folosi o asa uzina de racire, la mine doar cu vent-ul de pe spate pus sub setarea "low" si cu radiator pasiv pe procesor deja am temperaturi bune. Uite aici configuratia; ca fapt divers, daca dau ventilatorul din spate la maxim din fan controller (adica pe viteza medie) temperatura la proc scade cu ~15 grade si la placa video cu vreo 7-8 grade.
 
Last edited by a moderator:
Pai dacă vrei airflow părerea mea e că 2 fanuri de 90 sunt mai eficiente decât unul de 120.

Dar sunt 100% de acord cu Cosmin, şi eu stau doar cu fan-ul din spate pe low şi ăla din sursă (Pentagram-ul la 5V nu-l mai socotesc la airflow :smile:) şi stau al naibii de bine la temperaturi, dar dacă vrei OC agresiv cred că poţi tura mai bine fan-ul de exhaust şi poate poţi pune şi un fan în faţă pe medium.
 
Eu curat calculatorul cel putin o data pe luna. Filtrul de praf se scoate usor de la SLK3000B ? Oricum dupa ce iau o sursa cu 2 fanuri de 120mm o sa vad daca merita diferenta dintre mediu si maxim la temperatura si o sa aleg turatia in functie de necesitati.
Tintesc pentru o temperatura de 40 de grade maxim la procesor in full load (ma refer la viitorul procesor A64 X2 3800+) Probabil o sa ating 35 cu ventilatoarele pe maxim.

Burebista poti te rog sa testezi ce temperatura ai in carcasa si la procesor cu ventilatorul spate dat la maxim in prime 95 de jumatate de ora ?

Multumesc Cosmin pentru hintul cu umplerea filtrului de praf, se pare ca voi face curatarea ceva mai des fata de curatarea lunara uzuala.
 
Cred că mai bine te-ai dezobişnui de antrenamentul procesoarelor de a sta sub un anumit prag de temperatură de parcă ai vrea să ai o clasă numai de elevi olimpici. Dacă nu uzezi prea des procesorul nici nu văd de ce ţi-ai pune problema lui full-load de parcă numai aşa ai lucra.
 
Se anunta o vara calduroasa si eu sunt paranoic de prudent.
Spre camera in care sta calculatorul bate soarele direct si oricat de eficiente sunt jaluzelele (nu am termopane) tot se incalzeste camera cam mult.
 
Originally posted by Foxter
Tintesc pentru o temperatura de 40 de grade maxim la procesor in full load (ma refer la viitorul procesor A64 X2 3800+) Probabil o sa ating 35 cu ventilatoarele pe maxim.
Nu exista nici un motiv practic, nici un motiv real pentru care ai tinti la o temperatura sub 60 de grade. Imi cer scuze anticipat daca te vei simti jignit, dar sa vrei 40 de grade este pur si simplu snobism. :frown:

A, si in camera incalzita cum spui tu nu vei avea 40 de grade vara nici cu 10 ventilatoare, pentru ca aerul din jur va fi pur si simplu prea cald. Doar cu watercooling vei putea obtine aceasta utopie. :tongue:
 
Damn. Iar tre' sa fiu de acord cu maniacul asta audiofil. :tongue:
Si la mine pragul psihologic e pe la 60°C.
Am sa fac acu' doar pentru tine un test in full (2 GHz la Vcore 1.14V) la ~23°C in camera. Stay tuned.

LE: Io-te si poza cu citeva precizari:
- am facut o tura de S&M ca prime95/Orthos sunt jucarii pe linga asta. S&M imi incinge CPU-ul cu 3-4°C mai mult decit prime95.
- ventilatorul din spate e un Scythe S-Flex 800 RPM asa ca mai mult de atit nu poate.
- nu stiu ce-i temperatura aia CPU la SpeedFan d'aia am pus si citirile de pe core-uri din CoreTemp si CBId.
- dupa cum se observa Ninja e fanless.
- in real life dupa 2-3 ore de jocuri acea temperatura CPU din SpeedFan nu trece de 42°C.
- cu procesorul @2.5GHz, Vcore 1.43V am avut 68°C fanless, dar cu fan-ul de pe Ninja la ~800 RPM nu a sarit de 51°C. Evident tot dupa o tura de S&M.

Cam asta e.

 
Last edited:
Originally posted by Cosmin_C
Nu exista nici un motiv practic, nici un motiv real pentru care ai tinti la o temperatura sub 60 de grade. Imi cer scuze anticipat daca te vei simti jignit, dar sa vrei 40 de grade este pur si simplu snobism. :frown:

A, si in camera incalzita cum spui tu nu vei avea 40 de grade vara nici cu 10 ventilatoare, pentru ca aerul din jur va fi pur si simplu prea cald. Doar cu watercooling vei putea obtine aceasta utopie. :tongue:

Nu ma supar, stai linistit. :smile:

Vara in camera nu sunt mai mult de 29 de grade. Stiu principiul fizicii care spune ca trebuie ca temperatura aerului trebuie sa fie mai mica ca aceea a obiectului racit pentru ca preluarea caldurii sa se poata face. Eu consider ca o temperatura mai mare de 50 la dioda e prea fierbinte pentru procesorul meu. Nu dau nimanui in cap sa faca ca mine, stiu ca e un pitic al meu asa cum altii incearca recorduri in overclocking sau incearca sa faca sisteme inaudibile.

Sunt asa un znob ! :biggrin:

Burebista iti multumesc pentru deranj,

LE: acum am vazut pretul carcasei propusa de korby. Sunt eu maniac dar sa dau 4 milioane pe o carcasa fara sa fiu overclocker sau sa am un server e prea mult. Maximul la care sunt dispus (si asta daca ar fi o carcasa exceptonala) ar fi 2,5 miloane carcasa avand incluse si ventilatoare la acest pret.

LE2: Oare ce cum rezolvi o situatie cu un ventilator de 250mm defect ? Unde gasesti un inlocuitor pentru asa ceva ?
 
Originally posted by Foxter
LE2: Oare ce cum rezolvi o situatie cu un ventilator de 250mm defect ? Unde gasesti un inlocuitor pentru asa ceva ?
Pe mine ma apuca cu vertij cind aud de ventilatoare de 250.
Eu nu stiu cum sa-mi astup toate gaurile din carcasa si tu vrei o ditamai gaura pe lateral (sau in fata) de 250 mm diametru!

Crede-ne pe cuvint (pe mine sau pe Cosmin) ca iti e de ajuns o carcasa "clasica" cu un fan de 120 in fata unul in spate sau chiar ideea noua cu 2 locuri de fan-uri de 92 in fata.

Iar daca esti asa de maniac cu temperatura pe procesor si (eventual) cu linistea prin calculator ceva ma face sa cred ca nu esti chiar hardcore overclocker ca sa-ti faci o turbina din calculator, nu?
 
Eu îţi propun în acest caz să iei de bună încercarea de a răci cu apă. Poţi folosi eventual un rezervor secundar în care ţii gheaţă în zilele nebuneşti de vară.
Evident, ventilatoare de 120mm care să fie capabile 3000RPM la nevoie ar fi ele binevenite pentru a muta aerul prin carcasă, doar nu singura componentă la care ţii este procesorul. Eventual nişte monştri industriali de la Sunon de 5-6000RPM ar fi chiar cool. Sunt sigur că HDD-ul va dori si el temperaturi mici, la fel ca şi placa video.
Ai putea să cauţi şi un 140mm cel puţin care să-l montezi pe lateral şi o gaură în susul carcasei ar fi ideală.
Să nu uit, caută şi vezi modele de carcasă cu sursa jos, tocmai pentru a putea scoate aerul cald din carcasă chiar pe sus. Antec 900 ar mai fi o carcasă demnă de luat în seamă pentru siguranţa procesorului tău.
 
Originally posted by burebista
Pe mine ma apuca cu vertij cind aud de ventilatoare de 250.
Eu nu stiu cum sa-mi astup toate gaurile din carcasa si tu vrei o ditamai gaura pe lateral (sau in fata) de 250 mm diametru!

Crede-ne pe cuvint (pe mine sau pe Cosmin) ca iti e de ajuns o carcasa "clasica" cu un fan de 120 in fata unul in spate sau chiar ideea noua cu 2 locuri de fan-uri de 92 in fata.

Iar daca esti asa de maniac cu temperatura pe procesor si (eventual) cu linistea prin calculator ceva ma face sa cred ca nu esti chiar hardcore overclocker ca sa-ti faci o turbina din calculator, nu?


Am mentionat chestia cu ventilatoarele de 250mm ca sa scot in evidenta o problema a acestor tipuri de carcasa (era o intrebare retorica).

Am citit un thread in care s-a discutat despre o comparatie intre cateva carcase inclusiv carcase cu ventilatoare uriase care iti fac parul maciuca :wink: . Am ramas la parerea ca 2 ventilatoare de 120 imi sunt arhisuficiente asa ca nu va speriati, nu mor dupa carcase cu ventilatoare uriase.

Cat despre overclocking singurul motiv pentru care as mari frecventa procesorului actual ar fi ca sa arhivez cate un fisier de 2-3GB mai rapid. Testarea pana la PSB 350 a fost o curiozitate legata de capacitatea de overclocking a placii de baza. Sunt mai degraba un undervolter care mai intra ocazional in "zona interzisa".

Burebista multumesc pt test.

hulubei iti multumesc de sfaturi dar am impresia ca fara sa vreau te-am indus in eroare major.


Multumesc tuturor pentru sfaturi, acum gravitez intre SLK3000B si NSK6000 cu o inclinatie de 60% spre SLK3000B.
 
Motivele pentru care as alege NSK6000 sunt suportul pentru HDD-uri si lipsa "capacului" front, care a inceput sa ma dispere. :frown: Evident, nici una din astea doua treburi nu are de-a face cu eficienta in racire, deci pentru tine nu este interesant acest post.
 
Back
Top