Discutii despre UPS-uri

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
UPS-ul pe care îl ai știe într-un fel să oprească un calculator, dar folosește doar conexiune serială (adică trebuie să ai un port serial în NAS, ceea ce nu e uzual în hardware-ul mai nou) și trebuie să ai un cablu serial modificat. Merge doar în dumb mode, adică nu o să raporteze cât timp mai are pe baterie, ci doar poate semnala dacă e pe baterie sau nu și atunci când bateria ajunge la un anumit procent, comandă oprirea calculatorului. Trebuie să fii foarte atent ce cablu îți trebuie și cum trebuie să configurezi FreeNAS ca să comunice corect cu un astfel de UPS.

FreeNAS folosește NUT pentru interfațarea cu UPS-urile, vezi lista de compatibilități. Ambele UPS-uri de care amintești sunt compatibile, pentru APC îți va trebui un cablu serial mai special (vezi aici tipurile de cabluri și cum trebuie legate), iar Mustek-ul ar trebui să meargă prin USB. Verifică și bug-urile raportate ale FreeNAS pentru tipul de UPS, de ex cineva se plânge că nu-i merge un Mustek corect (bineînțeles, e posibil să fie și configurat incorect, cât timp nu dă detalii e greu de spus).
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Salutare!
Vreau sa-mi fac un NAS home-made dintr-un sistem mai vechi, cu sistem de operare FreeNAS
Nu e vorba de grammar nazi, ci de o clarificare care o sa te ajute: FreeNAS nu e sistemul de operare, ci un pachet software care ruleaza pe FreeBSD ca OS. Asta inseamna ca:
- majoritatea intrebarilor de compatibilitate se refera la FreeBSD, nu la FreeNAS
- daca vreodata nu iti mai place FreeNAS poti face boot in versiunea curenta de FreeBSD si o sa vezi disk pools si tot ce ai pe ele
- FreeNAS vine cu FreeBSD inclus, dar nu e la curent cu cea mai noua versiune, ci are o intarziere de cateva luni. Nu de alta, dar cand apare o versiune noua de OS nu trebuie doar impachetata, ci si testata ca merge bine impreuna cu pachetul de aplicatii din FreeNAS
Teoretic poti face boot si cu OpenSolaris si vezi volumele ZFS, spunea cineva care parea ca stie foarte bine subiectul, dar eu personal nu am incercat.

Miahi, vad ca acel bug e vechi de 9 luni, deci e dintr-o versiune 8.x de FreeNAS. De asemenea pare bug din OS, nu din software, asa ca s-ar putea sa nu mai existe in versiunea curenta bazata pe FreeBSD 9.x. Asta e de fapt o veste destul de proasta: pana nu incearca nu are de unde sa stie daca merge sau nu.
 
Joined
Feb 8, 2014
Location
Bucuresti
Man, am rams cu gura cascata.... nici nu ma asteptam la un asemenea raspuns, atat de detaliat si de complet. Super multumesc!
Am inteles bine, APC-ul meu poate fi setat sa comande oprirea calculatorului cand mai are X% baterie? Intreb asta pentru ca de fapt asta ma intereseaza. Si asta pentru ca unde stau sunt fluctuatii de tensiune destul de mari si de multe ori se aude cum intra APC-ul pe baterie si daca APC-ul o sa dea comanda de oprire la fiecare fluctuatie mai mare pe care el o vede ca si cadere probabil, atunci n-am facut o treaba prea buna.
Deocamdata am ajuns la concluzia ca ar fi mai bine sa iau UPS-ul ala de la Mustek si sa tin amandoua sistemele pe el. Daca ma sucesc sau nu reusesc sa vand UPS-ul APC si am nevoie sa ma ajute cineva cu modificarea cablului serial, o sa postez aici.
Mai intai de toate o sa cumpar o priza cu monitorizarea consumului ca sa vad daca intr-adevar este nevoie de un UPS mai puternic sau APC-ul poate face fata la cele doua sisteme.

l.e. am postat cam in acelasi timp, dar dupa, AdrianB1
Man, multumesc frumos si tie! Got it! Tks!
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Miahi, vad ca acel bug e vechi de 9 luni, deci e dintr-o versiune 8.x de FreeNAS. De asemenea pare bug din OS, nu din software, asa ca s-ar putea sa nu mai existe in versiunea curenta bazata pe FreeBSD 9.x. Asta e de fapt o veste destul de proasta: pana nu incearca nu are de unde sa stie daca merge sau nu.
Da, era doar un exemplu, primul rezultat google după "mustek freenas problem" sau ceva de genul. Posibil să mai existe și altele (sau să nu fie un bug, pentru că descrierea e vagă), căutarea lor era temă pentru acasă :smile:.

@beberobu: APC-ul tău trimite atât un semnal de "on battery power" cât și unul de "battery low". N-am idee ce înseamnă pentru el battery low, probabil trebuie căutat prin documentație. Ar trebui să poți seta softul de monitorizare să facă shutdown când intră în battery low, nu când intră "on battery" - dar depinde cât de mult timp mai e între low battery și shutdown-ul UPS-ului.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Am avut o vreme un Mustek si se putea seta nivelul de low battery la care sa facă shutdown, dar asta era acum câțiva ani si sub Windows.
 
Joined
Feb 8, 2014
Location
Bucuresti
@beberobu: APC-ul tău trimite atât un semnal de "on battery power" cât și unul de "battery low". N-am idee ce înseamnă pentru el battery low, probabil trebuie căutat prin documentație. Ar trebui să poți seta softul de monitorizare să facă shutdown când intră în battery low, nu când intră "on battery" - dar depinde cât de mult timp mai e între low battery și shutdown-ul UPS-ului.
Am invatat-o si pe asta, multumesc frumos!
Sunteti o mina de aur voi!
Pai si voi cum v-ati setat FreeNAS-ul pe UPS? Ca banuiesc ca nu stati mereu in camera aia, ca sa puteti opri in timp util sistemul... deci va trebuie ceva UPS-uri cu management.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Dupa cum zicea Neo, eu sunt foarte relaxat. UPS-ul tine aproape o ora, daca sunt acasa fac shutdown manual la NAS, daca nu sunt acasa inseamna ca nu a existat nici o scriere de ceva vreme si nu pierd nimic in caz de power off subit. Sistemele de fisiere cu jurnalizare s-au inventat cu un scop :smile: Si la chestiile esentiale mai am inca o copie.
 
Joined
Feb 8, 2014
Location
Bucuresti
Am luat acea priza ce masoara consumul si asa am aflat ca PC-ul meu consuma 200 Wh in full (ma joc doar Warcraft III pe serverele oficiale), cu monitor cu tot (160 Wh sistemul in full, cu excel si 2 browser-e deschise cu cate 3 tab-uri, warcraft3, etc si 40 Wh monitorul). Probabil NAS-ul acela home made va consuma undeva in jurul valorii de 60-75 Wh, avand un proc mai economic un pic decat ce am eu pe PC si nefiind nevoie de grafica si monitor. Din pacate MB-ul ala din viitorul NAS nu cred ca are grafica on-board, ca i-as fi activat-o si as fi scos placa video, mai taiam ceva Wh.
Una peste alta, PC-ul + NAS-ul ar avea un consum maxim de cca 275 Wh, ceea ce poate duce APC-ul meu de 400W. Ramane insa inca, acea necunoscuta pentru mine in ce priveste managementul.
Si nu stiu daca am port serial pe arhitectura NAS-ului. Astea sunt porturile:

DFI_specs.jpg

Si cand credeam ca problema e incurcata rau de tot, am sunat la niste prieteni ce se pricep la calculatoare samd mult mai bine decat mine, in ideea de a ma ajuta cu un sfat. Si... culmea.... problema a devenit si mai incurcata, pentru ca: toti trei mi-au zis ceva de genul "nu-ti lua Mustek, pentru ca sunt proaste. APC-ul ala al tau este generatie veche dar daca rezolvi partea de management, sa poata comunica sistemului, este mai bun decat acel Mustek".
So, iata-ma in mijlocul unei ditamai intersectii si eu habar n-am pe unde s-o apuc.... :biggrin:
Ca si bani tot acolo ajung, caci cablul acela modificat + berea + timp pierdut, tot acolo ajung si cu APC-ul meu si cu acel Mustek.
Insa, ce parere aveti, voi ce ma sfatuiti sa fac:

1. APC-ul acela al meu, vechi + cablu serial modificat + munca + bere + timp

sau

2. acel Mustek 848 LCD si sa vand APC-ul meu

sau

3. alt UPC si sa vand APC-ul meu
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Am port pe placa de baza pentru serial, e linia aia cu COM. Asta inseamna ca iti trebuie doar cablul modificat, care pe vremuri insemna 5 minute de lipit fire.
 
Joined
Feb 8, 2014
Location
Bucuresti
Are 4 iesiri, trei de "Battery and surge protected outlets" si una doar "Surge only outlets"... UPS-urile standby (offline) au surge?
Ce parere aveti de Mustek-ul ala 849 cu LCD, AVR si conectare pe USB? Ce experiente ati avut cu Mustek-urile?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Surge-ul este pentru "n-am avut bani de un UPS mai mare, da' măcar protejează la ceva". Nu are legătură cu offline and stuff, de fapt cred că nu are legătură deloc cu restul UPS-ului.

Am folosit un Mustek cam de aceeași vârstă cu APC-ul meu (~10 ani), merge și acum la fel ca și APC-ul. L-am schimbat pentru că mergea cu o singură baterie (adică avea timp pe baterie mai mic decât APC-ul) și nu se împăca bine cu baterii mai mari (externe).
 
Joined
Feb 8, 2014
Location
Bucuresti
La sfaturile voastre si altor cativa amici am cumparat pana la urma un APS Smart 1000VA versiunea cu USB, cel negru: http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=sua1000i&tab=models
SH, am dat 500 RON pe el, cu baterie noua. Am inteles ca sunt mai fiabile cele albe care nu au si USB dar in pretul asta nu am gasit si deja sarisem mult bugetul....
Il am de vreo 3 zile si sunt multumit de cum lucreaza dar am totusi o oaresce nedumerire in ce priveste AVR. Mai exact, pana acum nu am vazut sa indice o corectie pe partea de AVR iar aseara au palpait un pic luminile din casa insa el nu indica nimic pe ledurile de AVR....
Cei ce aveti sau ati lucrat cu modelul asta, este ceva normal? Eu ma gandeam ca va lucra la greu pe partea de AVR si automat voi vedea pe led-urile respective chestia asta.

O sa fac un test. Am de vreun an, o priza cu AVR: http://www.emag.ro/stabilizator-de-tensiune-gembird-avr-800va-eg-avr-0801/pd/EDMDTBBBM/
O sa o pun pe o priza la vedere prin casa si o sa incerc sa monitorizez cand intra ea in corectie sa vad daca face si UPS-ul ceva. Poate si-au revenit astia de la ENEL si sunt eu paranoic...
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Vezi că ai un buton (și un LED) de sensitivity în spate, apasă-l până LED-ul e aprins puternic (are 3 stări, aprins puternic = High, aprins mediu = Medium și stins = Low). Setarea îi spune cât de mari trebuie să fie diferențele față de "normal" ca să intervină. APC zice să-l lași pe minimul pe care-l suportă device-urile conectate, astfel încât să nu comute foarte des UPS-ul.

Dacă-l conectezi pe USB și instalezi softul o să ai mai multe opțiuni de setare (inclusiv intervalul de tensiune pentru care să nu intre în acțiune).
 
Joined
Feb 8, 2014
Location
Bucuresti
Aha, am inteles, multumesc frumos! Si voi cum ma sfatuiti sa-l setez? Tin pe el calculatorul meu si un router iar in viitorul apropiat se va adauga si un NAS home made dintr-un sistem mai vechi.

Citisem in manual de butonul asta dar nu il vazusem si am lasat-o asa la momentul ala, abia acum cand mi-ai zis si tu am reusit sa-l gasesc :biggrin:
De o ora am bagat si priza aia si deocamdata nici-o miscare. Cred ca o sa-i dau in judecata pe astia de le ENEL, mi-am cheltuit banii degeaba....
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Nu știu în ce zonă din București ești tu, dar eu nu prea am văzut UPS-ul să stea în AVR, de obicei diferențele sunt suficient de mari ca să treacă pe baterie. Și astea rar, poate o dată la câteva luni.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Acumulatorii de la UPS au decis că le-a ajuns 5 ani de utilizare și merită o vacanță. Din păcate nici la fabrică nu mai găsesc la fel (Caranda 24Ah), așa că am făcut downgrade la 20Ah. Să văd diseară cum merg.

Au picat dintr-o dată, UPS-ul e setat să facă test o dată pe săptămână, testul de aseară n-a mai trecut. Încă mai au 13V fiecare, dar pică testele de la pornirea UPS-ului.
 
Top Bottom