Discuţii despre browsere

Ch3m1kal

Lethal
Pentru ca nu exista discutia asta si pentru ca poluasem thread-ul de aici cu ea, m-am gandit ca e nevoie de un split.
Astfel va prezint : Discuţii despre browsere (preferabil cat mai flame-free)

In mod normal atunci cand ai de ales intre mai multe programe similare, le testezi si il alegi pe cel mai bun.
In cazul browserelor pentru Windows cam singurele optiuni sunt Opera si Firefox. IE iese din discutie din start pentru motive destul de bine cunoscute deja, iar restul browserelor nu sunt la fel de bune ca O sa FF.

Argumentele in favoarea Opera fata de Firefox ar fi viteza un un pic mai mare, suportul pentru cateva standarde si formate pe care inca nu prea le foloseste nimeni, wand-ul, bara care apare deasupra status bar-ului atunci cand se incarca pagina si afiseaza viteza si procentul exact de incarcare (ambele functii de mai sus putand fi reproduse prin extensii si de catre Firefox) si clientul de mail integrat.

Firefox, de partea cealalata se bucura de functii aproape nelimitate datorita extensiilor si a suportului unei comunitati foarte mari si entuziaste.

Sa nu se inteleaga gresit, imi place Opera, mi-a placut intotdeauna si m-am inteles foarte bine cu el inainte sa descopar Firefox, dar odata facuta trecerea la produsul celor de la Mozilla nu vad nici un motiv pentru a te intoarce.

Mentionez ca NU vreau sa incep un flame si recunosc fara jena ca sunt un Firefox fanboy.
 
Last edited by a moderator:
Sorry, dar IE e departe de a fi penibil. Are încă cel mai rapid motor de randare. În combinaţie cu Avant Browser, de exemplu, îmi suplineşte 90+% din ce foloseam în Firefox, la stabilitate de 100%. Iar IE7 e la distanţă de câteva luni şi va reduce semnificativ diferenţele, inclusiv crescând complianţa cu standardele W3C.

Pot să înţeleg preferinţele pentru FF, mai ales ale power-user-ilor, dar şi acesta e departe de a fi sfânt. :wink:
 
Păi stai, nu era Opera cel mai rapid? Nu era ăsta argumentul zealoţilor Opera, cum că e muuuuult mai rapid decât IE? Într-adevăr, dacă un browser randează pagina cu 0,01 secunde mai rapid decât altul, în mod sigur îl voi folosi. :goofy:

Pot înţelege orice motiv pentru preferinţele pentru un browser, dar factorul viteză e precum a-ţi lua o placă video în locul alteia pentru că obţine cu 50 de puncte mai mult în 3DMark.
 
Nu mă interesează viteza măsurată, ci cea percepută. Pentru mine, chiar şi cu optimizările de pipelining etc., FF e mai lent decât IE pentru că pot să percep secvenţa de încărcare a paginii, care sub IE pare instantanee.

Şi acum voi face restart pe IE7 beta2 preview, că m-aţi supărat. :tongue:
 
OK, folosesc Opera de niste ani, m-am obisnuit, imi place, il iubesc. Are niste faze pe care i le cunosc, nu stiu in privinta securitatii, nu [cred] ca am avut pana acum probleme cu el, sau daca le-am avut nu le-am stiut :smile:
Dar, de niste luni bune vad ca lumea se agita cu FF. De ce, mai, oameni buni? (sunt bine puse virgulele? :biggrin:) L-am instalat, mi s-a parut lent ca timp de raspuns, il mai pastrez ocazional, cand incerc [,] cate o pagina care nu apare cum trebuie in Opera (pe care il iubesc chiar si daca in conditiile astea il injur de se aude pana in nordul Europei). Totusi ma faceti curios, am venit tarziu la petrecere, s-au terminat toate bomboanele, ce are FF si n-are Opera si am eu nevoie si nici nu stiam?
 
Pai e o diferenta marisoara intre viteza perceputa si cea reala.
Diferenta de viteza e destul de mica (2-3 secunde maxim) intre browsere atata timp cat se foloseste o conexiune rapida, dar pentru cineva cu banda putina, Opera e clar mai rapid, mai ales daca apesi pe butonul care elimina imaginile din pagina. (si da, exista extensie pentru Firefox care face chestia asta :biggrin:)

Eu nu prea inteleg motivatia de a folosi Maxthon, Avantbrowser, etc. din moment ce sunt tot IE deci sufera de aceleasi gauri/buguri si aceeasi lipsa de compatibilitate W3C.
Daca observi nevoia pentru astea, atunci inseamna ca observi ca IE este insuficient. Mi se pare foate ciudat sa incerci sa peticesti un produs inferior atata timp cat exista altele evident mai bune.
Pana la urma, IE e acolo doar pentru a avea un basic browser in momentul in care ai terminat de instalat Windows, la fel ca toate celelalte aplicatii care vin cu instalarea. (WMP, Wordpad, Outlook Express, etc.)


EDIT
Totusi ma faceti curios, am venit tarziu la petrecere, s-au terminat toate bomboanele, ce are FF si n-are Opera si am eu nevoie si nici nu stiam?

Simplu : Extensii.
Acel lucru minunat pe care nu-l are nici un alt browser si care face Firefox atat de flexibil.

https://addons.mozilla.org/?application=firefox
http://www.extensionsmirror.nl/
 
OK, inteleg ca tre' sa instalez nu_stiu_cate_extensii pentru FF ca sa mearga cum m-am obisnuit cu Opera. Altfel FF e doar un alt browser W3C-compliant, extensiile il fac meserias. Corect?

IE e mai compatibil cu niste site-uri si atunci Maxthon sau Avantbrowser iti da un motor de randare bun cu alte facilitati care se gasesc la alte programe, gen tab-uri si pop-up blocking.
 
Eu nu folosesc browserul X doar pentru că e mai sigur decât Y (chestie extrem de relativă, by the way). Nici pentru că e mai "standard". Îl folosesc pentru că îmi oferă mie confortul şi randamentul maxim, cu minim de efort.

Despre IE ştiu acelaşi lucru ca despre XP: crapă foarte rar şi mi-e uşor să-l repar. Din păcate, nu am putut spune acelaşi lucru despre profilurile Firefox, când l-am folosit pe vremuri.
 
Haide, nu mă porniţi cu IE. Şi-aş suntem offtopic de puţintel.
Bill: suport îmbunătăţit pentru standarde? Da, au învăţat cum să randeze PNG transparent. În rest... au spus din start că standardele nu sunt sub nici o formă o prioritate. Deci nu, mulţumesc.

Îmi pare rău, dar nu m-am putut abţine. Nu sunt d-ăla de urăşte fără noimă gigantul din Redmond, dar IE este unul dintre acele programe pe care le urăşti organic, din toată inima, şi nu ştii cum să mai scapi de ele. (Bill: când vor învăţa să folosescă corect tipurile MIME uzuale, pentru numele lui Dumnezeu? Au unul dintre cele mai tari parsere de XML, dar application/xhtml+xml este atât de greu pentru deştepţii din echipa IE :mad: )

Editare ulterioară: sugerez să fie închis threadul, deja miros a ars... :rolleyes:
 
Trebuie doar 4 extensii pentru a face Firefox sa abia toate functiile din Opera (mouse gestures, bara de loading, butonul de show/hide images si image zoom)

Un avantaj foarte dragut e ca dupa ce ai instalat si configurat Firefox dupa plac, exista Mozilla backup, cu care faci frumos o imagine a instalarii si voila, pe viitor dureaza maxim 2 minute sa-l instalezi cu tot cu extensii, teme, pluginuri, parole salvate si tot ce mai vrei.

As aduce vorba aici si de extensia IEtab, care permite deschiderea de tab-uri in Firefox, folosind motorul de randare de la IE, special pentru site-urile care nu se afiseaza corect in alte browsere. (*cough*XF*cough* :biggrin:)
 
Ce mi-a plăcut mie acu' fo' 2 ani de când am început cu FF (Phoenix/Firebird îl chema pe vremea aia) în afară de "clasicele" deja tab-uri, pop-up blocker, adblock, a fost faptul că ţi se livra un browser chel şi sobru, pe care-l împănai apoi cu ce-ţi dorea inimioara. După cum a spus şi Ch3m1kal, extensii cu nemiluita pentru aproape orice nevoie.
 
E clar că IE nu e o prioritate pentru Microsoft. Sincer, îi înţeleg. Puţine sunt chestiile cărora să le duc lipsa ca end-user obişnuit.

Înţeleg că web designer-ii sunt frustraţi de nerespectarea standardelor W3C, dar aici e şi W3C de vină. M-am mai "certat" şi pe chip.ro pe tema asta, când am spus că standardele sunt dictate de piaţă. Aşa cum Microsoft a trebuit să înghită găluşca TCP/IP, nu văd de ce nu a putut şi W3C să îşi revizuiască standardele după un browser care avea 95% din piaţă. Rea-voinţă şi interese există peste tot. Nici proiectul Mozilla nu e întruchiparea nevinovăţiei, doar pentru binele omenirii, cum le place să se creadă.

P.S. Btw, se pare că în IE7 au rezolvat problema cu parsing-ul XML, din câte am înţeles.
P.P.S. Nu îmi place în mod deosebit IE7 beta, aşa că revin la IE6, că oricum îi folosesc doar engine-ul.
 
Originally posted by Ch3m1kal
Simplu : Extensii.
Acel lucru minunat pe care nu-l are nici un alt browser si care face Firefox atat de flexibil.
Exact acel lucru minunat m-a făcut să-l dezinstalez, pe vremea 0.9.3. Deja se enervase şi soţia de la cât crăpa, de la câte o extensie aiurea (evident că nu m-am prins care). Iar fără extensii, nu mi se părea cu nimic mai deosebit decât altele.

Voi reveni la FF numai după ce va căpăta finisaj de nivel enterprise (probabil pe la 2.0). Nu vreau să îmi bat capul cu Mozilla Backup etc. În primul rând, vreau să meargă perfect, fără să crape. Ever. IE+Avant îmi oferă asta.

Personal, nu simt nici un câştig dacă trec la FF. De exemplu, nu am nici o "theme" care să îmi placă vizual atât de mult ca Avant. De ce să mă leg la cap dacă nu mă doare? Asta nu înseamnă că nu recunosc meritele FF, că nu îl apreciez, ci doar că gusturile diferă.

P.S. Aparent nu IE7 beta era mai lent, ci site-ul XF, momentan.
 
Nu cred ca mai e nevoie sa mentionez aici ca Microsoft este membru al W3C, deci nu prea e deloc ok ca browserul lor sa nu respecte standardele organizatiei mai ales daca luam in considerare segmentul de piata pe care il ocupa.

Totusi "viitorul suna bine" pentru ca Mozilla a ajuns cam la 20% marketshare si numarul va creste cu siguranta, o mare parte a userilor de IE fiind angajatii pe la diferite firme care sunt reticente la a instala alt browser, lucru care probabil se va schimba in timp.
 
Originally posted by Bill
E clar că IE nu e o prioritate pentru Microsoft. Sincer, îi înţeleg. Puţine sunt chestiile cărora să le duc lipsa ca end-user obişnuit.
Asa este. Eu cred ca intru in categoria de "user obisnuit" pentru care Internet Explorer 6 este unealta suficienta pentru navigare pe net. Singurul lucru pe care l-am adaugat este Google Toolbar, pentru a avea search mai la indemana si pentru popup blocker. Nu am de gand sa imi instalez un alt browser cat timp acesta in ofera tot ce am nevoie...
 
Originally posted by Ch3m1kal
Nu cred ca mai e nevoie sa mentionez aici ca Microsoft este membru al W3C, deci nu prea e deloc ok ca browserul lor sa nu respecte standardele organizatiei mai ales daca luam in considerare segmentul de piata pe care il ocupa.
Asta e din categoria: "SUA să se supună deciziilor ONU, chiar dacă sunt luate de ţările bananiere."

No offense dar, în viaţa reală, standardul e market leader-ul. A se vedea fenomenul iPod. A se vedea Windows. A se vedea Microsoft Office. Şi lista poate continua...
 
SUA ar trebui sa se supuna deciziilor ONU din moment ce sunt luate de un comitet de oameni care sunt pusi acolo exact pentru lucrul asta. (comitet din care face parte si un reprezentant SUA)
Principiul este exact acelasi, aderarea la o organizatie implica angajamentul de a respecta conditiile impuse de aceasta.

Exemplele cu Ipod sau Office mi se par irelevante din moment ce e vorba de produse comerciale (nu singurele de pe piata) care s-au dovedit superioare concurentei.
Ma rog, cu Office e discutabil, din moment ce multa vreme nu prea existau alternative demne de luat in seama si cand au aparut deja era prea tarziu pentru ca Microsoft foloseste formate proprietare, inchise, deci firmelor le e greu sa treaca la un soft concurent.

IE este inferior concurentei in moduri demonstrabile, dar are segment de piata mare pentru ca vine odata cu Windows, e imposibil de dezinstalat si majoritatea userilor nu stiu ca exista alternative mai bune. (oricum nu aici vroiam sa ajungem)
 
Majorităţii userilor nu le pasă de caracteristicile avansate ale unui browser, din simplul motiv că îl folosesc la nivel de 1995. Îi doare undeva de extensii şi cioace. MS îşi cunoaşte foarte bine piaţa şi nu degeaba nu se omoară cu IE7.

IE7 sub Vista va rezolva exact problema majoră care preocupă userii de rând: securitatea. În rest, IE4 le era deja suficient ca facilităţi. Programele Microsoft nu sunt scrise pentru power users, ci pentru bobor. Nu văd ce e atât de greu de acceptat. Din acest pdv, IE e un program excelent, odată ce îi astupi găurile de securitate.
 
Originally posted by Ch3m1kal
SUA ar trebui sa se supuna deciziilor ONU din moment ce sunt luate de un comitet de oameni care sunt pusi acolo exact pentru lucrul asta. (comitet din care face parte si un reprezentant SUA)
Principiul este exact acelasi, aderarea la o organizatie implica angajamentul de a respecta conditiile impuse de aceasta.
Văleu, maică! Adică, atunci când organizaţia aberează despre drepturile sau interesele mele, eu ar trebui să stau drepţi? Nu e chiar aşa de simplu. Mai ales într-un domeniu comercial unde MS avea 95% din piaţă.

No offense dar, pentru mine, W3C nu e decât o adunătură de birocraţi. Fără Microsoft şi încă vreo 3-4 firme mari, au exact atâta reprezentativitate cât Congo.

Toată lumea se plânge de Microsoft (şi ăsta e un sport), dar uită comod de vremurile când exact Netscape făcea mult mai urât cu "standardele". E adevărat, pe vremea aceea, majoritatea zealoţilor Firefox din prezent erau mici copii (la propriu).
 
Back
Top