Dischete

@war: daca pretul de productie este mai mic la 2.5 decat la 3.5, atunci pretul din magazin e mai mare doar din cauza cererii si noutatii obiectului. In timp 2.5 va ramane mai scump decat 3.5 (dar nu la acelasi raport) datorita scaderii continue a preturilor la 2.5 si a scaderii vanzarilor la 3.5, pentru ca eventual 2.5 sa ajunga mai ieftin. Pana la urma voi despre asta vorbiti aici, daca EVENTUAL laptopurile or sa inlocuiasca desktopurile si or sa fie mai ieftine, iar exemplul dat de mine pentru hdd-uri se va aplica si la laptop vs desktop, cu mentiunea faptului ca tehnologia va evolua in asa fel incat latopurile sa devina din ce in ce mai mici, mai desirable si cu features mai multe, pe cand desktopurile probabil vor evolua din ce in ce mai putin.
Iar pentru cine spunea ca nu exista raid pe laptops: Alienware wants a word with you.
 
Incerc sa te inteleg, dar am o problema: de pilda poti spune (cazul cel mai simplu) ca nu ai bani de becuri economice de 20W (20 RON bucata) asa ca folosesti becuri de 100W ca sunt 2 lei bucata. Perfect adevarat. Dar in acelasi timp ai bani de curent electric, deci nu esti chiar sarac lipit. Consumul de curent electric nu e un drept, chiar daca o sa sara o suta de mii de socialisti care o sa spuna ca un trai decent e un drept al omului. Fuck them, cand traiul decent inseamna poluare, desertificare, distrugerea altor specii si a naturii nu e un drept, e o nesimtire pe care omul o face pentru ca poate, vezi caricatura cu calatoriile spatiale spre alte planete pe care sa le distruga. Deci, poti fi green, daca nu iti permiti becul de 10W poti sa iti permiti sa nu pui bec deloc, esti prea sarac ca sa consumi curent electric intr-un mod civilizat, esti intr-un fel un parazit.

Da, adaugă la raționamentul tău că trebuie să am bec pentru că trebuie să citesc pentru că nu trebuie să omor pacientul :smile: De unde rezultă că nu este complet vina mea - dacă citesc la lumânare îmi fvt ochii și pacientul o să moară din cauza asta. Tracert și vezi unde ieșim :smile:

Honda Insight era vreo 15.000 euro fara TVA, consum maxim sub 5 l la suta, viteza maxima sub 180 km/h (dar oricum mult peste viteza maxima legala din aproape toata Europa), consuma putin si in afara orasului, motor de doar 1.3 litri, dar nu le vezi pentru ca sunt doar vreo 20 prin toata tara - eu am vazut una singura in Bucuresti, ever. Lumea nu le cumpara pentru ca nu isi permit, cine are bani isi ia SUV, cine nu are bani isi ia "volscvagen" vechi de 10 ani sau Audi bizonic, Logan sa care porcul sau whatever. Prius e proiectata pentru piata din SUA, acolo si cu consum de 7-8 litri la 100 km e foarte economica iar cu motor sub 1.5 nu cumpara nimeni pentru ca e prea slaba - chestie culturala, civilizatia benzinei la 25 de centi pe litru. Nu mai e benzina 25 de centi si lucrurile au inceput sa se schimbe si acolo, dar tot nu au ajuns la consum sub 5 si motor sub 100 CP, mai dureaza un pic.
Cred că ai ratat Food for thought III :biggrin: Nu poți avea consum maxim 5l/100km cu motor de 1.3l și viteză maximă posibilă 185km/h. Pentru că la 120-130km/h (limita pe autostradă), o să fii aproape-n blana RPMurilor posibile, pe motorul pe benzină, nu pe electric, și-o să ai consum 15-16l/100km. Vezi consumul la Matiz și fă o analogie - ăla are motor de 800cm3 și dacă o arzi mai puternic (dar nu peste limitele de viteză), consumă în jur de 11l/100.

Să sumarizez food for though III -> nu contează ce mașină ai, contează cum o conduci. Dacă mergi cu o compactă diesel cu motor de 1.6l cu 110km/h și viteza a V-a ai cam 1500RPM, punct unde consumi fix 3-4l/100km. Mai puțin de atât poți la un motor pe benzină lejer mai mare (2l), în viteza a VI-a, cu aproximativ aceeași turație. Mergi totuși cu o hibridă cu motor de 1.3l cu 110km/h și garantez că ai 4000-5000RPM și consum dublu :smile:

... marketing stuff...
De acord, ideea e că ăia ce, îs proști să vândă ieftin când omul e dispus (?!) să plătească mai mult? Civilizația nu poate porni doar de la oameni, pentru că oamenii, în cantități mari, sunt proști, panicarzi și turmiști :biggrin: De-aia se vând chestii non-green la tonă și chestii green la bucată și preț de tonă de non-green. Poți impune green și scump pentru că omul e prost și se ia după modă în 99% din cazuri, nu pentru că ar fi cine-știe-ce conștient că ajută mediul.

De asemenea. Lumii nu-i pasă de 320/500GB, oamenii cărora le pasă și fac exceluri cu preț/GB sunt mult prea rari și 0.1% în statistica ce de fapt contează. Dovada este că se vând SSDuri de 40GB cu fscking 500 RON (preț de HDD de 2TB), doar pentru că-i green, nou, SUPER rapid. Dar și incredibil de mic. Dar lumii nu-i trebă :biggrin:

Dar totuși (nedumerire autentică), de ce mai există HDDuri de 2TB și VelociRaptor și alte nebunii? De ce există procesoare din ce în ce mai puternice dacă nu este nevoie de ele? Marketing? Fschk that, la fel cum spui că uberextrasuper procu X31531-XTREME este cel mai tare, spui că altu e cel mai tare (mic, green și la fel de scump). Și vinzi, că tolomacii sunt mulți.
Observ și eu o anume stagnare pe piața componentelor PC, mai ales pe partea de plăci video. La procesoare scot ăștia sockets parcă au diaree intelectuală.

Dar totuși :biggrin:


Later edit:
Iar pentru cine spunea ca nu exista raid pe laptops: Alienware wants a word with you.
Am spus clar majoritatea lappies. Iar Alienware ți se pare că vând așa mult? Ca să ajung să-mi iau unul comanda am făcut-o prin vară. Nimeni în SUA nu aduce în magazine așa ceva, că-s "deosebite". Toți te trimit să le order online. Te rog nu-mi aminti :biggrin:
 
Tu practic spui că ai un birou mic, neergonomic şi pe care îl foloseşti să faci o mie şi unul de lucruri. Toată argumentaţia ta pleacă de la "am laptop de 2000 RON or whatever, da' nu mi-am permis un birou ca lumea, de 300 RON, ci folosesc vreo coajă de 80 RON şi jumate de metru pătrat suprafaţă. Mai mult, o folosesc ca să butonez pe net, să mă joc, să îmi scriu temele, să pregătesc mâncarea şi să o şi mănânc."
Din nou îţi pui la lucru logia ta de fier. Nu am spun niciodată ce afirmi tu acolo, n-am descris biroul pe care îl folosesc şi nici activităţile pe care le practic şi pentru care am spus că am nevoie de spaţiu mai mare, deci trebuie să mut calculatorul de pe masă. Dar mă bucur că ai imaginaţie bogată. :smile:
 
1. Am fost pasager intr-un Prius (era taxi) si mi s-a parut o mizerie de masina, tinand cont de pretul de achizitie - destul de inghesuita, prost antifonata, ergonomie proasta. Masina avea sub 50.000km, deci nu pot spune ca era birjarita excesiv. Se misca decent pe autostrada (adica mergea cu 110km/h, limita in tara respectiva), dar nu mi s-a parut o referinta in domeniu. Obtine un consum mediu similar cu un Renault Clio diesel, dar cu o tehnologie mult mai avansata si mai scumpa. Din punctul meu de vedere nu e nici o sfaraiala - nu e nici eco, nici frumoasa, nici ieftina.

Americanii au o cultura auto foarte rudimentara - big engines & no steering. Un consum 'green' la ei de 7-8l/100km, in conditiile in care mergi legal, e consumul pe care il obtin eu aici mergand la viteze mai mari, fara sa ma intereseze in mod deosebit economia de carburant. Ei daca vor sa fie eco, pur si simplu renunta la barcile lor si isi iau masini din Europa/Asia, cu motoare decente.

2. Am impresia ca in discutiile anterioare se face o confuzie intre a fi 'green' si a nu face risipa. Cel putin momentan, produsele promovate ca fiind 'green' sunt destinate unei parti reduse a populatiei, pentru ca ceilalti nu si le permit. Nu oricine isi permite sa cheltuiasca 20.000E pe o masina hybrida, 20E pe un bec cu LED-uri etc. Dar in schimb e foarte usor sa limitezi consumul la cat iti este necesar. Nu lasi apa deschisa la robinet, nu lasi pornite electrocasnice cand nu le folosesti, limitezi folosirea automobilului alegand in locul sau mersul cu mijloacele de transport, bicleta, mersul pe jos. In loc sa infuleci 2 meniuri la McD si apoi sa mergi la sala (unde folosesti echipamente, energie electrica), mananci ceva cu un aport caloric mai scazut (fructe de exemplu) si faci o plimbare in parc.
 
1. Prius e o masina veche ca model, implineste deceniul in curand. De atunci tehnologia s-a mai schimbat si motorul TFS de la Volkswagen e mult mai avansat decat cel de pe Prius. Prius se vinde cu pretul ala pentru ca are imaginea de "the hybrid model", e un Adidas al adidasilor, dar nu e nici pe departe cel mai bun sau cel mai avansat.

2. Sau sa iei un computer cu sursa de 1200W si consum total 800W (Crossfire&stuff) doar pentru ca vrei sa te joci Crysis in highest resolution possible. Ca tot a plecat discutia de la dischete si tehnologii vechi si/sau energofage, mai ales ca a fost aruncat cuvantul "green" in discutie cand nici macar nu era vorba despre asta: eu spuneam ca miniaturizarea e un trend tehnologic si ca unele componente arhaice stau in drum (again, discheta e una din acele componente).
 
Gândiți prea complicat. Un laptop sau netbook câștigă detașat în fața unui PC sau a unui multimedia PC legat la o plasmă mare, pentru simplul motiv că e portabil. Și nu neapărat că te poți duce cu el în ghiozdan în tren, în avion sau în parc, ci undeva mult mai aproape... Pe tron :biggrin:
 
Nu am zis "de aceeasi capacitate" si nu o sa gasesti vreodata un link cu asemenea informatii.
Atunci argumentaţia ta e caducă.
1. Dacă nu ne referim la parametri egali, nu putem să comparăm. Sau putem, dar greşim, folosim vicii de logică.
2. "Fiindcă aşa ştiu eu", "fiindcă am văzut undeva" - uite, eu îţi spun că am văzut "undeva" tocmai pe dos. Mă crezi? Rău faci dacă mă crezi.

Detalii: au performante similare si sunt computerele standard intr-o companie care cumpara zeci de mii de computere pe an. Cand vorbesti de trenduri generale poti sa iei volumele mari fara sa analizezi detaliile, teoria statistica spune ca marja de eroare poate fi suficient de mica la un esantion nu foarte mare. Cand cumperi 50.000 de computere, din care 30.000 de laptopuri si 20.000 desktopuri crezi ca se uita cineva ca pe desktop ai HDD de 500GB si pe laptop de 320 GB cand oricum ai nevoie de 80 GB pentru toate aplicatiile si datele care vor rula pe acel computer? Si cand vorbesti de o industrie care vinde 300.000.000 de computere pe an conteaza cei 1.000.000 de utilizatori nespecifici sau cele 200.000.000 de computere cumparate de persoane juridice si cele 99.000.000 de computere cumparate de oameni care nu sunt interesati de diferenta intre 500 GB si 320 GB atata timp cat au Office, Solitaire, orice browser pentru Facebook, Hi5, MySpace, Twitter si ruleaza filme si MP3?
Nu eşti singurul care lucrează în mega-companie. Şi nu vorbeam de sistemul corporatist aici, vorbeam de laptop versus desktop la mine şi la tine acasă. Dar fie, hai să băgăm şi companiile în găleată.
Cel mai ieftin laptop pe care îl găsesc disponibil la mine în companie e pe la 4000 RON. Cel mai ieftin desktop e 1400 RON; plus un monitor de 22"... 2200 RON. Laptop-ul e ceva mai performant decât desktop-ul, dar şi desktop-ul e prea performant pentru marea, imensa majoritate a celor care lucrează în companie. Un laptop e mult mai predispus la defecţiuni decât un desktop, fiindcă tot poporu' îl târâie prin toate mizeriile de locuri pe unde se duc, că e "trendi". Pe-astea nu le iei în calcul, toate înlocuirile în garanţie, nu?

Btw, la poarta fabricii un HDD de notebook nu e mai ieftin ca unul de desktop, adaosul nu e doar in lantul de distributie si retail. Dar costul de productie o sa se reflecte la un moment dat in pret, asa e sigur.
Atunci nobody cares că pe banda de producţie e mai ieftin. Tu bagi aici un argument discutabil şi fără aplicabilitate în realitate pentru a justifica o argumentaţie? Please... I almost feel insulted :smile:


@war: daca pretul de productie este mai mic la 2.5 decat la 3.5, atunci pretul din magazin e mai mare doar din cauza cererii si noutatii obiectului. In timp 2.5 va ramane mai scump decat 3.5 (dar nu la acelasi raport) datorita scaderii continue a preturilor la 2.5 si a scaderii vanzarilor la 3.5, pentru ca eventual 2.5 sa ajunga mai ieftin. Pana la urma voi despre asta vorbiti aici, daca EVENTUAL laptopurile or sa inlocuiasca desktopurile si or sa fie mai ieftine, iar exemplul dat de mine pentru hdd-uri se va aplica si la laptop vs desktop, cu mentiunea faptului ca tehnologia va evolua in asa fel incat latopurile sa devina din ce in ce mai mici, mai desirable si cu features mai multe, pe cand desktopurile probabil vor evolua din ce in ce mai putin.
...cuvântul cheie fiind "DACĂ".
"eventual" noi toţi vom ajunge probabil ori să folosim implanturi, ori bâte şi blănuri printre ruine. Dar e irelevant pentru conversaţia actuală.
Defineşte acest "eventual": 2, 3, 5, 10 ani de acum încolo? Să ştim la ce facem referinţă în discuţie, "eventual" poate să însemne orice.

Din nou îţi pui la lucru logia ta de fier. Nu am spun niciodată ce afirmi tu acolo, n-am descris biroul pe care îl folosesc şi nici activităţile pe care le practic şi pentru care am spus că am nevoie de spaţiu mai mare, deci trebuie să mut calculatorul de pe masă. Dar mă bucur că ai imaginaţie bogată. :smile:
Nu e vorba de imaginaţie, dude. Tu ai folosit un argument. E cazul să îl explici sau acesta pică. Nu ai spus ce afirm, dar nici n-ai exemplificat. Până nu exemplifici, argumentul tău e bun de... nimica. E invalid.
Eu pot să-ţi demonstrez că un desktop ocupă mai puţin spaţiu decât crezi. Mai puţin ca un laptop, nu în mod absolut (doh!) ci din punct de vedere ergonomic. Let me know if you want pictures :smile:
 
Și nu neapărat că te poți duce cu el în ghiozdan în tren, în avion sau în parc, ci undeva mult mai aproape... Pe tron :biggrin:

We have a thread winner :biggrin:.

@war: nu stiu ce inseamna eventual, dar multa lume deja nu se mai oboseste sa-si ia desktop si mai pune putini bani pentru un laptop un pic mai slab, pentru ca au devenit mai affordable. Bineinteles ca exista o caruta de gameri care sunt lipiti de desktopuri (eu inclusiv), dar numarul lor o sa scada. Eventual™ :biggrin:.
 
Cu si despre consumul la Prius cand conduci un pic mai sportiv, comparativ cu BMW M3. :goofy:

LE: vad ca acelasi filmulet a fost pus si de Neo mai sus, intr-o varianta mai lunga insa, sry.
 
Gândiți prea complicat. Un laptop sau netbook câștigă detașat în fața unui PC sau a unui multimedia PC legat la o plasmă mare, pentru simplul motiv că e portabil. Și nu neapărat că te poți duce cu el în ghiozdan în tren, în avion sau în parc, ci undeva mult mai aproape... Pe tron :biggrin:

De parcă o revistă, un ziar n-ar fi la fel de bune. Ăsta e exemplu clar de consum inutil de energie electrică. :smile:
Şi bre fiţi mai calmi, nu văd motive să vă înţepaţi, e doar o discuţie...
 
Da' nu ne înţepăm, aşa suntem noi, mai aprinşi :smile:
Ziar? Revistă? Bah, lumea nu mai poate fără kindle. Numa' că e mai greu să aibă utilitate alternativă, precum ziarul ([hint]*no toilet paper*[/hint]).
 
N-am reviste și ziare în casă de când accesul la Internet a devenit permanent :smile: Tronul e cel mai bun loc unde să moderezi forumuri, să dai un ochi pe știri...

De ce ar pierde cineva vremea cu jocuri?! :biggrin: Mă joc Andoku (Sudoku pentru Android) pe metrou, că ăla oricum e timp mort, și mă bâțâi cu Wii-ul. Dar... Crysis? Neah, jocurile nu-s pentru mine.
 
Chiar daca ar fi jocurile pentru tine, gamerii sunt un procent mic (dar galagios) al cumparatorilor de computere. Nu o sa stea tehnologia in loc pentru ca ei au nevoie de dischete sa faca update de firmware la placa video.

war, daca ai avea legatura cu productia de hard discuri te-as crede si fara link; cred ca asta e diferenta intre noi in aceasta discutie: eu pot sa trag o concluzie credibila fara date complete, perfecte si disponibile oricui. De asemenea daca ai fi fost prin zona cand s-a facut tranzitia de la dischetele de 5.25 la 3.5, de la hard discurile de 5" la 3.5", de la orice tehnologie mai veche la una mai noua nu te-ai mai pune de-a curmezisul la orice afirmatie care e aproape evidenta: toate tehnologiile noi au aparut la preturi mai mari dar pe termen lung s-au dovedit a fi mai ieftine de produs si apoi si de cumparat. Un PC chior (dotare standard slaba) costa in anii '80 cateva mii de dolari la bani curenti, acum un PC cu dotare modesta e cateva sute de dolari si e de sute de ori mai performant. Un Gigabit de DDR3 e mult mai ieftin decat un Megabyte de EDO, chiar daca la fiecare pas produsul nou era mai scump decat cel vechi. Ai nevoie de demonstratii ca la clasa a 4-a primara? Nu cred ca e cazul si oricum nu ai atitudinea potrivita de om care analizeaza si trage concluzii ci mai degraba de tzatza (scuze de tz, nu am diacritice si nu voiam sa existe confuzii) care vede la piata capsuni in aprilie cu 10 lei per kilogram si cere dovezi ca in mai o sa fie 5 lei.

N-am reviste și ziare în casă de când accesul la Internet a devenit permanent :smile: Tronul e cel mai bun loc unde să moderezi forumuri, să dai un ochi pe știri...

Asa imi explic cum pe unele forumuri adminii dau ban la gramada cand de fapt sunt constipati :lol:
 
Asa imi explic cum pe unele forumuri adminii dau ban la gramada cand de fapt sunt constipati :lol:
[offtopic la offtopic la offtopic]Pai cum ar putea cineva sa stea pe tron atunci cand este constipat? :goofy:[/offtopic la offtopic la offtopic]
 
[...]daca ai fi fost prin zona cand s-a facut tranzitia de la dischetele de 5.25 la 3.5, de la hard discurile de 5" la 3.5", de la orice tehnologie mai veche la una mai noua nu te-ai mai pune de-a curmezisul la orice afirmatie care e aproape evidenta: toate tehnologiile noi au aparut la preturi mai mari dar pe termen lung s-au dovedit a fi mai ieftine de produs si apoi si de cumparat.
Pe termen CÂT de lung? Dacă discutăm ceva de genul 10-20 de ani, dă-i pace, orice argumentaţie devine inutilă pe termen (suficient de) lung.
Un PC chior (dotare standard slaba) costa in anii '80 cateva mii de dolari la bani curenti, acum un PC cu dotare modesta e cateva sute de dolari si e de sute de ori mai performant.
...şi un laptop cât costa prin anii '80? Dar prin anii '50? Da' pe vremea lui Iisus cât era?
Ai vicii de logică, amice, compari producţia de prune raportată în '85 cu producţia de cartofi raportată în 2010. Again, n-am 5 ani, chestiile astea nu ţin.
Fapt demonstrabil: un laptop la performanţe egale cu un desktop e acum mai scump decât versiunea sa "netransportabilă". Era mai scump şi acum un an, şi acum 2, şi acum 10.

Ai nevoie de demonstratii ca la clasa a 4-a primara? Nu cred ca e cazul si oricum nu ai atitudinea potrivita de om care analizeaza si trage concluzii ci mai degraba de tzatza (scuze de tz, nu am diacritice si nu voiam sa existe confuzii) care vede la piata capsuni in aprilie cu 10 lei per kilogram si cere dovezi ca in mai o sa fie 5 lei.
Alt viciu de logică: faci comparaţie cu un fenomen ciclic (repetat anual) ca să întăreşti o argumentaţie bazată pe... "acu' două'j de ani, când nu existau laptoape, un desktop era scuuuump, deci peste ţâşpe ani (nu spun câţi, că e secret!), un laptop va fi de enşpe ori mai ieftin ca un desktop... care nu o să mai existe!"
Mă rog, mă oboseşte să expun vicii de logică. Dacă vrei să discutăm pe fapte şi comparaţii corecte, discutăm. Dacă nu, e pierdere de vreme, fiindcă fără premizele şi ţelurile corecte, ne rupem degetele pe tastaturi de pomană.
 
Back on-topic :biggrin:

raid read.png VS zip read.png
 
Back
Top