Dischete

Dar sincer amu, de ce să trebuiasă să instalezi nLite? :goofy:

Privind problema stupid de serios și de sincer, ai nevoie de ditamai pachetul de programe ca să suplinești o chestie de 10 RON. Plus dracii făcuți, plus că ce te faci dacă nu știe placa de bază respectivă să booteze de pe USB? :smile:

Eu am un pachet de vreo 20-30 de dischete în cutie de-aia cum se găseau pre vremuri și pot spune că n-a crăpat nici una în 10 ani de zile. Corect, astea noi cel mai probabil sunt praf, dar și din cauză că sunt stocate deamboulea (am văzut pachete de dischete la vânzare alături de boxe neecranate într-un anume magazin și probabil în magazii e și mai rău).
 
Daca tot ai o placa de baza moderna, ultimul urlet de maimuta in calduri (cum se tot recomanda pe-aici cu spor), sigur va sti boot de pe USB - de vreo 3-4 ani incoace aproape toate placile stiu asta (e treaba de BIOS, nu de hardware). WinXP e istorie, Win7 se poate instala fara probleme de pe USB si citeste driveri de pe USB, practic pentru un computer modern FDD e istorie si trebuie sa ramana in istorie. Si HDD-urile de 8" aveau un potential urias (suprafata foarte mare =>capacitate extrem de mare), magistrala ISA a tinut computerele in viata un deceniu, motorul cu abur a revolutionat industria, dar nu e nevoie sa se cramponeze fiecare de cate ceva doar pentru nostalgie sau motive cautate cu mare grija sau chiar inchipuite.

FDD, porturile seriale clasice (COM), LPT, porturile PS/2 si chiar si IDE trebuie sa plece, exista inlocuitori mai buni din toate punctele de vedere. Chiar si unele chestii mai noi, gen busul PCI, sloturile DIMM si BIOS-ul ar trebui sa faca pasi pentru ca franeaza progresul (si au inlocuitori cel putin la fel de buni, aka PCIe, SODIMM, EFI) dar grija compatibilitatii, nostalgia si obisnuinta le mai tin prin jur ca sa se afle in treaba. PC-ul are prea mult balast acumulat in ultimii 30 de ani, iar evolutia pretinde sa arunci ce nu mai e util si sa pui in loc ceva mai bun, mai util, mai rapid, mai performant SAU sa dispari ca specie neadaptata. Si laptopurile deja au depasit desktopurile la vanzari, tablet-urile vin tare (si cu spor), desktopurile o sa moara pe limba lor de dinozauri mari, greoi si inutili. (nu va asteptati sa se intample maine dimineata ca sunt nostalgici destui prin jur))
 
Oh, am jucat destule jocuri pe laptop cand eram plecat prin delegatii sau concediu si nu am avut probleme - normal ca nu am incercat sa joc ultimul 3D shooter al momentului, dar pentru majoritatea utilizatorilor de PC-uri poate fi suficient. Nu supraestima numarul de gameri ca procent in numarul de posesori sau utilizatori de computere - chiar daca sunt milioane tot sunt putini ca procent. Parca erau vreo 300 de milioane de computere vandute anual si doar cateva milioane de placi video, restul au video integrat.
 
Ma bag si eu ca musca-n lapte: diferenta dintre laptopuri si desktopuri in zilele noastre (la performanta) a ajuns chiar mica si se micsoreaza pe zi ce trece. Preturile unor laptopuri decente au scazut si ele incet incet. Sigur, nu poti sa faci un raid de 24 SSD-uri pe un laptop, dar sincer, cati au nevoie de asa ceva? :biggrin:
 
E frumos imboldul ăsta „green”, ecologist de care dă dovadă Adrian dar nu putem amesteca borcanele. Notebook-ul nu-și are rostul dacă n-ai nevoie de mobiltate. Ce rost are să dau mai mulți bani pe un notebook dacă-l țin pe birou și băgat în priză? De ce să am performanțe mai mici pentru bani mai mulți, doar pentru un consum mai redus?
 
Păi da, că poluarea care rezultă din producerea bateriilor nu o ia nimeni în considerație :smile:

SCViper I beg to differ, arată-mi laptop cu quad core și 8GB RAM pe care îl iei la același preț cu un desktop echivalent și eu ți-l înghit. Nu că nu poți face RAID de 24 de SSDuri pe laptop, dar nici măcar RAID de 2 discuri nu poți face, pentru că majoritatea laptops au un singur HDD.
 
Notebook-ul nu-și are rostul dacă n-ai nevoie de mobiltate. Ce rost are să dau mai mulți bani pe un notebook dacă-l țin pe birou și băgat în priză? De ce să am performanțe mai mici pentru bani mai mulți, doar pentru un consum mai redus?

Ăa, pentru că uneori am nevoie să-l iau cu mine? Pentru că e ușor de plecat cu el în altă cameră? Pentru că pot să-l bag în rucsac în 2 minute atunci când am treabă pe birou? Pentru că prețurile au scăzut atât de mult încât ce rost are să iau desktop dacă-l folosesc doar pentru chestii lite? Doar pentru jocuri aș mai lua un desktop, altfel laptop all the way.
 
Pentru ca diferenta de pret si de performanta se micsoreaza permanent pana cand o sa ajunga mai scump un desktop din cauza volumelor mai mici de fabricatie si a costurilor mult mai mari de transport (cel putin carcasa si sursa ocupa mult spatiu si au greutate foarte mare). Pana la urma la procesoare nu e aproape nici o diferenta de cost de productie, placa de baza de laptop e mai mica si probabil mai ieftina (mai putin PCB, mai putini conectori), discurile de 2.5" sunt mai ieftin de fabricat si transportat (mai putin material, tehnologia platanelor e aceeasi), pana la urma un laptop are mai putin material in el si e mai usor, deci are costuri mai mici cu materia prima, transportul si depozitarea. Se vinde cu mai multi bani din cauza ca mobilitatea e un premium care costa (adica oamenii sunt dispusi sa dea in plus pentru asta), e mai comod de folosit (ia un desktop in pat daca ai chef), dar nu inseamna ca ar costa mai mult sa il fabrici.

E frumos imboldul ăsta „green”, ecologist de care dă dovadă Adrian dar nu putem amesteca borcanele. Notebook-ul nu-și are rostul dacă n-ai nevoie de mobiltate. Ce rost are să dau mai mulți bani pe un notebook dacă-l țin pe birou și băgat în priză? De ce să am performanțe mai mici pentru bani mai mulți, doar pentru un consum mai redus?
Fix pe acelasi principiu unii cumpara SUV-uri ca sa mearga la Mall sa isi ia o inghetata, de ce sa ia o masina compacta sau chiar hibrid care cosuma 4-5 l/100km cand pot avea performante fantasmagorice la un consum de 15 l/100km? Doar nu respira ei in trafic noxele produse, ca nu merg cu bicicleta sau cu motocicleta, ei au filtru de polen si ii doare un posteriorul mare si gras pe care si-l fac singuri mergand pe jos doar intre canapea si frigider.

Un consum mai redus poate fi amortizat uneori in cateva luni din diferenta pe factura de curent electric. Nu intotdeauna, dar e mai comod sa ai un procesor mai rapid decat ai nevoie 90% din timp doar pentru ca vreodata o sa astepti 10 secunde in plus sau o sa ai cateva FPS-uri mai jos. Sa fii "green" in zilele noastre e o moda sau o acuza (depinde de ce parte te afli), dar termocentralele alea de ard gaze, pacura si carbune de vezi smogul de Bucuresti de la 30km distanta o fac si in mare parte pentru ca omul modern vrea sa consume cat curent are chef, sa intre sub dus si sa stea pana se plictiseste si sa se comporte in general de parca resursele sunt infinite si gratuite sau precum un taran semianalfabet care a castigat la Loto si nu stie pe ce chestii inutile si obscene sa arunce cu banii.
 
Hai să nu exagerăm :smile:

În general ai mare dreptate cu privire la ce avem VS ce avem nevoie cu adevărat.

Pe de altă parte. Unii își iau nu SUV, dar o compactă în loc de o mini pentru că nu-și permit 2 mașini (mini pentru oraș și o clasă mai mare sau egală cu compacta pentru deplasări lungi = bagaje + pasageri ++, confort, etc, care nu le ai într-o mini). Își iau diesel și scuipă-n atmosferă oxizi de azot mult mai dăunători decât emisiile motorului pe benzină pentru că nu-și permit să plătească 10-12l/100km ci 5-6l/100km. Iar Prius este obscen de scumpă, iar prin fabricarea bateriilor pentru una bucată Prius se poluează mai mult decât ar polua un motor cu benzină 4 ani (durata medie de viață a unei mașini în ziua de azi).

Când or să apară electricele pe celule de hidrogen se va schimba treaba și personal chiar mi-aș lua o electrică (deși motociclistul nu mă va auzi venind :biggrin:). Dacă nu vor fi obscen de scumpe. Ca Priusul. Care este.

Unii își iau A/C clasa CDEFGHIJLKMN pentru că A+ costă extrem de mult.

Green nu e doar o modă sau o acuză, dar e și scump. Mult mai scump decât diferența de curent electric, crede-mă. Factura mea la curent e +50 RON la regularizare cu computer ultraperformant + A/C + frigider VS computer green (am avut și așa ceva)/laptop + A/C + frigider. Excelul cu consumurile înscrise o confirmă. Computerul meu consumă 525W în full load. Dar în idle/standby/sleep sau browsing/muzici cu power savings activate (proc, video subvoltate, etc) este extrem de economic (undeva pe la 100-140W).

Vreau să văd dacă rezist cu un PIII ca sistem de browsing/chat/etc. Dar tare mi-e că nu prea. Cât aștepți să se încarce o pagină pe un PIII@1GHz (5-10-15 secunde) VS 0.5-1 secundă pe Xeon, consumi mai mult over time cu PIII-ul :smile: Multiplică la un număr mediu de câteva sute de pagini pe zi și vezi singur cum e cu factura și curentul.

Totul depinde de nevoi până la urmă, de acord.

Dar până la urmă termocentralele ălea de ard gaze/păcură/cărbune de vezi smogul de București de la 30km distanță o fac în mare parte pentru industrie, firme și altele asemenea, nu pentru Neo sau AdiB1, care reprezintă doar o statistică (insignifiantă) dpdv al consumului lunar, deși Neo se îmbolnăvește când îi vine factura de la Enel :smile:
 
Ăa, pentru că uneori am nevoie să-l iau cu mine?
Cât de des? Şi din acel "atâta de des", cât de des ai şi nevoie de performanţă?
De-aia am şi netbook de 1000 RON; pentru alea 5 zile pe an când am nevoie de mobilitate.
Pentru că pot să-l bag în rucsac în 2 minute atunci când am treabă pe birou?
Asta a fost epică :capu:
Păi bine frate, cine ţine magaoaia de desktop pe birou? Şi dacă ai birou de-ăla de 2 lei care e o masă cu picioare mai altfel (adică n-ai unde să pui o tastatură + 1 mouse), e problema ta, nu a săracului PC...

Pentru ca diferenta de pret si de performanta se micsoreaza permanent pana cand o sa ajunga mai scump un desktop din cauza volumelor mai mici de fabricatie si a costurilor mult mai mari de transport (cel putin carcasa si sursa ocupa mult spatiu si au greutate foarte mare).
De 3 ani aud predica asta... 'ete că încă nu se întâmplă...

[...]discurile de 2.5" sunt mai ieftin de fabricat si transportat (mai putin material, tehnologia platanelor e aceeasi),
Wait, what? What?
Emag does not approve.

pana la urma un laptop are mai putin material in el si e mai usor, deci are costuri mai mici cu materia prima, transportul si depozitarea.
No comment :smile:
e mai comod de folosit (ia un desktop in pat daca ai chef)
Da' ce, e amantă? Ştii ce e funny... că îşi cumpără lumea TV-uri de ţâşpe sute de cm diagonală, da' sar toţi că ce mişto e să stai cu laptop-ul în pat şi să te chiorăşti în ecranul de 14".
Media Player PC + telecomandă e mai ieftin decât un laptop fără pretenţii. Şi te uiţi la ditamai plasma, nu la 14" de monitor.

Un consum mai redus poate fi amortizat uneori in cateva luni din diferenta pe factura de curent electric. Nu intotdeauna, dar e mai comod sa ai un procesor mai rapid decat ai nevoie 90% din timp doar pentru ca vreodata o sa astepti 10 secunde in plus sau o sa ai cateva FPS-uri mai jos. Sa fii "green" in zilele noastre e o moda sau o acuza (depinde de ce parte te afli), dar termocentralele alea de ard gaze, pacura si carbune de vezi smogul de Bucuresti de la 30km distanta o fac si in mare parte pentru ca omul modern vrea sa consume cat curent are chef, sa intre sub dus si sa stea pana se plictiseste si sa se comporte in general de parca resursele sunt infinite si gratuite sau precum un taran semianalfabet care a castigat la Loto si nu stie pe ce chestii inutile si obscene sa arunce cu banii.
Dacă stai la casă ai amprenta de carbon de vreo 3 ori mai mare ca a mea, no matter what you do şi cât de green eşti. Şi nah, eu am PC care consumă probabil dublu cât laptop-ul tău, dar stau la bloc şi n-am maşină. Guess who's greener.
 
Asta a fost epică :capu:
Păi bine frate, cine ţine magaoaia de desktop pe birou? Şi dacă ai birou de-ăla de 2 lei care e o masă cu picioare mai altfel (adică n-ai unde să pui o tastatură + 1 mouse), e problema ta, nu a săracului PC...
Logica ta e bună de spart pietre de râu. Nu mă refer neapărat la ţinut cutia pe birou ci la faptul că atunci când trebuie să eliberez zona am de mutat restul accesoriilor. Şi n-ar fi o problemă, însă căblăraia şi faptul că trebuie să mă bag pe sub masă să le leg / dezleg nu prea mă încântă. Dar nah, fiecare cu păsăricile lui. Nu poţi contesta faptul că un notebook îl iei sub braţ şi pleci.
Pe de altă parte de ce aş mai da 1000 lei pentru un netbook când pot să am cu aceeaşi sumă un notebook mai performant? 2 calculatoare înseamnă să-mi fac timp să-mi pregătesc plecarea, mutat fişiere etc.
 
Motto:
Hai să nu exagerăm :smile:

Iar Prius este obscen de scumpă
Prius nu e singurul hibrid de pe piata. Acum 3 luni eram hotarat sa iau un hibrid, dar nu aveau si nu aduceau in Romania decat culori gen "nisipiu metalic" (a se citi "caca metalic"), negru si rosu.
iar prin fabricarea bateriilor pentru una bucată Prius se poluează mai mult decât ar polua un motor cu benzină 4 ani (durata medie de viață a unei mașini în ziua de azi).
Inca nu am vazut masinile alea care dupa 4 ani se duc la casat.

Green nu e doar o modă sau o acuză, dar e și scump.
Nu iti permiti sa fii green, dar iti permiti sa poluezi. Atunci ar merita sa includa taxe de poluare in pretul curentului electric, cand ar veni factura triplu ori iti permiti sa fii green ori nu iti permiti sa folosesti deloc obiectul care produce poluarea. E o varianta si asta.

este extrem de economic (undeva pe la 100-140W).
Daca spuneai 40W era extrem de economic pentru un desktop, 100-140W e cat multe desktopuri in full load.

Vreau să văd dacă rezist cu un PIII ca sistem de browsing/chat/etc.
50W in idle si 140W in full load obtii cu ceva mult mai modern, X2 cu video integrat (pe care poti sa te si joci cate ceva 3D si sa vezi orice film HD) ar fi un exemplu si sunt sigur ca exista si mai bune. P3-ul e un exemplu de tehnologie ineficienta.

Dar până la urmă termocentralele ălea de ard gaze/păcură/cărbune de vezi smogul de București de la 30km distanță o fac în mare parte pentru industrie, firme și altele asemenea, nu pentru Neo sau AdiB1, care reprezintă doar o statistică (insignifiantă) dpdv al consumului lunar, deși Neo se îmbolnăvește când îi vine factura de la Enel :smile:
Fiecare in parte are o contributie minuscula la smogul ala, contributie care inmultita cu 2.5 sau 3.000.000 de locuitori ai orasului dau o cantitate semnificativa. Stii, e ca bancul cu intrebarea la benzinarie: "cat costa o picatura de benzina?" "O picatura? Nimic" "Atunci picura-mi si mie o canistra intreaga". Da, fiecare in parte daca face economii nu se vede pentru ca e 1/3.000.000 sau mai putin, deci nu e nevoie sa faca nimeni economie pentru ca oricum nu se vede. Logica e excelenta :biggrin:

De 3 ani aud predica asta... 'ete că încă nu se întâmplă...
Dar tot vine. Un laptop mediu e sensibil mai ieftin decat un desktop mediu cumparat pe XF (stiu ca e nerelevant :tongue:), se apropie deja de un desktop. Ca idee acum 8 ani un computer de birou cumparat cu miile era cam 1000$, un laptop 1700$ in medie (vorbim de lumea corporate, poate cel mai mare consumator de PC-uri). Acum un laptop e 500 de euro si un desktop e 400 de euro. De la un raport de 1.7 a coborat la 1:25 si trendul continua. Nu am zis ca o sa se intample maine, ca nu suntem atat de marginiti si monotoni.
Emag nu fabrica discuri, doar le vinde. Deci de ce trebuie sa fie Emag de acord cu afirmatia ca e mai ieftin sa fabrici un disc de 2.5"? Ei se bucura sa vanda produse cat mai scumpe pentru ca au un adaos procentual, e chiar trist pentru toti retailerii ca pretul mediu al PC-urilor scade pentru ca trebuie sa miste volume tot mai mari ca sa mentina profiturile. Discurile de 2.5" sunt ca inscriptoarele DVD, la aparitie se vindeau cu 300$, acum cu 25$ - cat crezi ca era costul la aparitie?

Dacă stai la casă ai amprenta de carbon de vreo 3 ori mai mare ca a mea, no matter what you do şi cât de green eşti. Şi nah, eu am PC care consumă probabil dublu cât laptop-ul tău, dar stau la bloc şi n-am maşină. Guess who's greener.
Chiar sunt curios de unde ai scos asta. Consum mai putin curent electric decat consumam la bloc (acolo aveam si becuri de 100W, aici doar de 10W si 20E deci nu e din cauza ca e casa sau bloc), consum mai putina energie termica pentru incalzire (izolatie foarte buna versus beton gol si centrala in condensatie cu randament mare versus apa calda transportata 5-6 km prin tevi cu pierderi de pana la 60%), nu am piscina deci nu consum, am apa rece din fantana proprie deci nu consum curent sa o transport alti 10 km, am plantat vreo 60 de pomi care absorb carbon (fa asta pe balcon si vezi daca iese figura), deci ... ?
 
Nu iti permiti sa fii green, dar iti permiti sa poluezi. Atunci ar merita sa includa taxe de poluare in pretul curentului electric, cand ar veni factura triplu ori iti permiti sa fii green ori nu iti permiti sa folosesti deloc obiectul care produce poluarea. E o varianta si asta.

Să nu exagerăm II. Enel și așa umflă facturile, folosind un algoritm ce rivalizează mecanica cuantică dpdv al curbei de învățare de ajungi să plătești pentru că nu ar fi fezabil să încerci să înțelegi. O taxă de poluare în prețul curentului electric ar fi aberantă în condițiile în care pur și simplu nu-ți permiți să iei ceva green pentru că este obscen de scump în condițiile salariilor de la noi. Nu îmi permit să poluez, ci nu-mi permit să fiu green pentru că-s obligat să poluez. Înțelegi? :biggrin:

Un Prius era 22000EUR, bani în care luai un diesel compactă care consuma mai puțin (Prius consumă obscen de mult când mergi >55km/h, pentru că motorul pe benzină este de 1.5l și nu ai decât o viteză). Ce alte hibride clasă compactă mai știi care au vânzări comparative cu Priusul? Eu am văzut doar prin SUA, și erau ditamai SUVurile. Dar deh, hibride. Faptul că ești scutit de taxe și impozite și alte bălării nu justifică prețul găleții ăleia care-și spune mașină, pentru că tot ieși mai ieftin cu un diesel cu care poți merge și în călătorii mai lungi fără probleme. Plus că îmi permit să accentuez: tehnologia de producție pentru bateriile hibridelor este obscen de poluantă VS beneficiul absolut pentru mediu.

Food for thought: n-am văzut încă niciun hibrid pe drumurile din afara orașelor. Oare de ce? Că sunt destule :smile:
Food for thought II: ai impresia că aceia din specia celebrităților (și nu numai) care cumpără hibride chiar circulă majoritatea timpului cu ele sau merg tot cu un V8-V12? Sau și le iau mai degrabă că așa e la modă?
Food for thought III <- watch it all carefully.

Eu sunt de acord cu tine că alea mici sunt mai ieftine de produs, au mai puțină materie primă, chestii de genul. Dar prețurile din comerț nu o demonstrează. Eu nu cumpăr de la fabrica din taiwan unde un HDD de 2.5'' și 500GB este 15$, ci de la Emag, unde costă de vreo 15 ori pe atât :biggrin: Prin urmare nu doar noi consumatorii trebuie să ne "țivilizăm", ci și producătorii, care ar fi bine să mai lase naibii profiturile uriașe și să pună umărul la progres.

Vezi BluRay. Costurile de producție ale unui writer sunt sigur cam tot pe la cele ale DVD-RW, dar prețurile sunt constant mari de ani de zile. Nu pentru că nu și-ar permite să le scadă, dar țin cu dinții la preț. De ce?
 
Logica ta e bună de spart pietre de râu. Nu mă refer neapărat la ţinut cutia pe birou ci la faptul că atunci când trebuie să eliberez zona am de mutat restul accesoriilor. Şi n-ar fi o problemă, însă căblăraia şi faptul că trebuie să mă bag pe sub masă să le leg / dezleg nu prea mă încântă. Dar nah, fiecare cu păsăricile lui. Nu poţi contesta faptul că un notebook îl iei sub braţ şi pleci.
Pe de altă parte de ce aş mai da 1000 lei pentru un netbook când pot să am cu aceeaşi sumă un notebook mai performant? 2 calculatoare înseamnă să-mi fac timp să-mi pregătesc plecarea, mutat fişiere etc.
Nu, dragul meu, logica ta se împiedică la bottleneck-ul greşit :smile:
Nu contest faptul că un notebook îl iei sub braţ şi pleci (şi laşi charger-ul băgat în priză, că doară ţi-ai luat unul de rezervă, but nevermind that); pe mine mă miră altceva. Tu practic spui că ai un birou mic, neergonomic şi pe care îl foloseşti să faci o mie şi unul de lucruri. Toată argumentaţia ta pleacă de la "am laptop de 2000 RON or whatever, da' nu mi-am permis un birou ca lumea, de 300 RON, ci folosesc vreo coajă de 80 RON şi jumate de metru pătrat suprafaţă. Mai mult, o folosesc ca să butonez pe net, să mă joc, să îmi scriu temele, să pregătesc mâncarea şi să o şi mănânc."
Aia nu înţeleg eu: de ce trebuie să iei laptop/PC/whatever de pe masa aia? Că birou sigur nu e.
Eu am un birou de 110/50 cm şi am desktop, şi am un gazilion de accesorii, şi tot mai am un căcălău de spaţiu liber pe el at any time. Faptul că tu nu ştii, nu poţi sau nu vrei să-ţi organizezi spaţiul de lucru cum trebuie nu constituie argument anti-desktop.
@whiskas: tu ţii desktop-ul pe birou fiindcă, scuze că îţi critic mobila, da' ai birou nasol :smile:
@Adrian: nu mă aşteptam de la tine să bagi argumentul greşit şi irelevant cum că la poatra fabricii un HDD de notebook e mai ieftin decât un HDD de desktop de aceeaşi capacitate. Who cares? Tu ţi le cumperi de la poarta fabricii? Mi le cumpăr eu de la poarta fabricii?
BTW, nici n-am găsit vreun link care să îţi justifice afirmaţia.
Şi te rog, aşa, din respect pentru discuţie, nu mai fă comparaţii de genul "un desktop e 400 EUR, un laptop e 500 EUR". Că n-ajută. Mergi şi tu către detalii; să aibă performanţe identice sau măcar foarte-foarte apropiate... Dacă nu ai chef sau timp de research, atunci las-o cum e, nu adu argumente vagi, că n-am 5 ani să nu le detectez :smile:
 
Motto:
Să nu exagerăm II
:biggrin:

Nu îmi permit să poluez, ci nu-mi permit să fiu green pentru că-s obligat să poluez. Înțelegi? :biggrin:
Incerc sa te inteleg, dar am o problema: de pilda poti spune (cazul cel mai simplu) ca nu ai bani de becuri economice de 20W (20 RON bucata) asa ca folosesti becuri de 100W ca sunt 2 lei bucata. Perfect adevarat. Dar in acelasi timp ai bani de curent electric, deci nu esti chiar sarac lipit. Consumul de curent electric nu e un drept, chiar daca o sa sara o suta de mii de socialisti care o sa spuna ca un trai decent e un drept al omului. Fuck them, cand traiul decent inseamna poluare, desertificare, distrugerea altor specii si a naturii nu e un drept, e o nesimtire pe care omul o face pentru ca poate, vezi caricatura cu calatoriile spatiale spre alte planete pe care sa le distruga. Deci, poti fi green, daca nu iti permiti becul de 10W poti sa iti permiti sa nu pui bec deloc, esti prea sarac ca sa consumi curent electric intr-un mod civilizat, esti intr-un fel un parazit.

Un Prius era 22000EUR ...
Honda Insight era vreo 15.000 euro fara TVA, consum maxim sub 5 l la suta, viteza maxima sub 180 km/h (dar oricum mult peste viteza maxima legala din aproape toata Europa), consuma putin si in afara orasului, motor de doar 1.3 litri, dar nu le vezi pentru ca sunt doar vreo 20 prin toata tara - eu am vazut una singura in Bucuresti, ever. Lumea nu le cumpara pentru ca nu isi permit, cine are bani isi ia SUV, cine nu are bani isi ia "volscvagen" vechi de 10 ani sau Audi bizonic, Logan sa care porcul sau whatever. Prius e proiectata pentru piata din SUA, acolo si cu consum de 7-8 litri la 100 km e foarte economica iar cu motor sub 1.5 nu cumpara nimeni pentru ca e prea slaba - chestie culturala, civilizatia benzinei la 25 de centi pe litru. Nu mai e benzina 25 de centi si lucrurile au inceput sa se schimbe si acolo, dar tot nu au ajuns la consum sub 5 si motor sub 100 CP, mai dureaza un pic.

Eu sunt de acord cu tine că alea mici sunt mai ieftine de produs, au mai puțină materie primă, chestii de genul. Dar prețurile din comerț nu o demonstrează.
Nici nu au cum - preturile din comert nu reflecta costul de productie, ci cat e lumea dispusa sa dea pe un produs. Lucrez la o companie de marketing, stiu cat costa produsele, stiu cu cat se vand: daca lumea e dispusa sa dea pretul X pe produsul Y atunci fabricantii o sa fie tampiti daca vand cu mai putin de X.
Vezi BluRay. Costurile de producție ale unui writer sunt sigur cam tot pe la cele ale DVD-RW, dar prețurile sunt constant mari de ani de zile. Nu pentru că nu și-ar permite să le scadă, dar țin cu dinții la preț. De ce?
Exact. De ce dau atatia oameni 100-200$ pe un player care costa 25$ sa il fabrici? Dar 500$ pe o pereche de boxe audio care costa 100$ sa le produci? Dar 1000$ pe ultimul raget de maimuta de procesor unlocked cu Extreme in nume cand costa tot 50$ ca si alea la frecventa mai mica? Pentru ca isi doresc produsul respectiv si sunt dispusi sa plateasca pentru asta. Si pentru ca isi permit, fuck the greens, oricine daca are de ales intre o inghetata si a fi green o sa aleaga inghetata, ca are gust bun si e cald afara, daca e green nu are nici un gust si nu se face brusc racoare.

@Adrian: nu mă aşteptam de la tine să bagi argumentul greşit şi irelevant cum că la poatra fabricii un HDD de notebook e mai ieftin decât un HDD de desktop de aceeaşi capacitate. Who cares? Tu ţi le cumperi de la poarta fabricii? Mi le cumpăr eu de la poarta fabricii?
BTW, nici n-am găsit vreun link care să îţi justifice afirmaţia.
Nu am zis "de aceeasi capacitate" si nu o sa gasesti vreodata un link cu asemenea informatii. Costul de productie si structura costurilor e unul din secretele cele mai de pret ale oricarei companii - eu am avut acces la asa ceva cand implementam un sistem de raportare pentru top management (gen VP regional sau country managers) si mi-au taiat accesul imediat ce am iesit din proiect. Tu vrei link? Welcome to Earth, please cover your green antennas and don't forget, 70% nitrogen, 21% Oxygen, 5% CO2.

Şi te rog, aşa, din respect pentru discuţie, nu mai fă comparaţii de genul "un desktop e 400 EUR, un laptop e 500 EUR". Că n-ajută. Mergi şi tu către detalii; să aibă performanţe identice sau măcar foarte-foarte apropiate... Dacă nu ai chef sau timp de research, atunci las-o cum e, nu adu argumente vagi, că n-am 5 ani să nu le detectez :smile:
Detalii: au performante similare si sunt computerele standard intr-o companie care cumpara zeci de mii de computere pe an. Cand vorbesti de trenduri generale poti sa iei volumele mari fara sa analizezi detaliile, teoria statistica spune ca marja de eroare poate fi suficient de mica la un esantion nu foarte mare. Cand cumperi 50.000 de computere, din care 30.000 de laptopuri si 20.000 desktopuri crezi ca se uita cineva ca pe desktop ai HDD de 500GB si pe laptop de 320 GB cand oricum ai nevoie de 80 GB pentru toate aplicatiile si datele care vor rula pe acel computer? Si cand vorbesti de o industrie care vinde 300.000.000 de computere pe an conteaza cei 1.000.000 de utilizatori nespecifici sau cele 200.000.000 de computere cumparate de persoane juridice si cele 99.000.000 de computere cumparate de oameni care nu sunt interesati de diferenta intre 500 GB si 320 GB atata timp cat au Office, Solitaire, orice browser pentru Facebook, Hi5, MySpace, Twitter si ruleaza filme si MP3?

Btw, la poarta fabricii un HDD de notebook nu e mai ieftin ca unul de desktop, adaosul nu e doar in lantul de distributie si retail. Dar costul de productie o sa se reflecte la un moment dat in pret, asa e sigur.
 
Back
Top