Despre procesoare - target audience și intențiile producătorilor

Atom nu este procesor din clasa desktop. Virgula. Se fac sisteme embedded, SoC, nu are nimeni pretentia acolo sa fie ceva detasabil (aka. mai putin fiabil ca mai ai niste contacte in plus care pot ceda, ai un socket in plus care costa etc), la PC e uzual sa fie procesorul detasabil dar Atom nu e PC actual, este altceva, adapteaza-ti cerintele la acest fapt.

Btw, nu vrei ca si Snapdragon din smartphones sa fie pe socket? Apare un upgrade peste 6 luni (serios, chiar apare, ceva gen 1.6 GHz in acelasi TDP, posibil pin-compatible) si trebuie sa schimbi tot telefonul ca sa il ai. Wtf?

Omgwtf, Atom nu e PC, da` ce e, cămilă? Dromader? Cum poți pune egal între Snapdragon și Atom? Atom este un procesor destinat unui PC. Hai să repetăm: p e r s o n a l c o m p u t e r. Adică chestia aia la care legi monitorul de pe birou, mouse-ul, tastatura, boxele, imprimanta și alte periferice. Poate să fie cât o nucă, tot la monitor îl legi. Nu e laptop, nu e telefon, nu e gadget, nu e GPS device, nu e pocket PC. Este PC.

Amu l-ai stârnit și pe Marius să ceară socket la RAMul și procesoarele de la telefoane good going :biggrin:

Ok, e sistem embedded, atunci la ce spanac toată discuția? Astea au pretenții de multimedia PC, de-aia. Și hai să dăm vina pe flash. Hai să dăm vina pe DX11 că nu poți să te mai joci jocuri actuale cu GeForce 2.

Get the point? :smile:


Later edit: SoC ok, dar atunci ce te faci dacă ai un sistem Atom based care nu are grafica integrată în procesor, dar ai vrea unul (și să zicem că placa de bază suportă asta). Schimbi tot deh :biggrin: Tot nu mi-ai spus de ce la sistemele astea SoC nu avem totul lipit acolo la grămadă (RAM, placa video - chipset NVIDIA sau ATi, nu petardele de la Intel care abia se descurcă cu 720p :biggrin: - un HDD, etc).
 
Omgwtf, Atom nu e PC, da` ce e, cămilă? Dromader? Cum poți pune egal între Snapdragon și Atom? Atom este un procesor destinat unui PC. Hai să repetăm: p e r s o n a l c o m p u t e r.
Nu este. Poate de aici e toata discutia, nu stii care e scopul Atom-ului: e procesor very low power care sa lupte pe cat se poate cu ARM in piata very low power. Ca nu reuseste e alta poveste, e doar prima incarnare si cu un procesor nu se face primavara, e nevoie si de chipset si ceva video. Intel nu vrea ca ARM sa acapareze toata piata in crestere a smartphones si tablets, ar vrea si ei o bucata cat mai mare, dar pentru asta e nevoie de un procesor si Atom e incercarea.

Hai să dăm vina pe DX11 că nu poți să te mai joci jocuri actuale cu GeForce 2.
Exact. Flash pe Atom e ca Flash pe iPhone - de ce zeul Steve e impotriva? Pentru ca nu merge bine, printre altele.

Later edit: SoC ok, dar atunci ce te faci dacă ai un sistem Atom based care nu are grafica integrată în procesor, dar ai vrea unul (și să zicem că placa de bază suportă asta). Schimbi tot deh :biggrin: Tot nu mi-ai spus de ce la sistemele astea SoC nu avem totul lipit acolo la grămadă (RAM, placa video - chipset NVIDIA sau ATi, nu petardele de la Intel care abia se descurcă cu 720p :biggrin: - un HDD, etc).
La sistemele alea SoC partea video e acelasi chip cu procesorul si de obicei cu ceea ce este chipsetul intr-un PC normal; uneori chiar si memoria. System on a Chip inseamna totul la gramada pe o pastila sau macar intr-un package, in primul caz nu poti schimba nimic daca nu ai contract cu TSMC iar in al doilea tot e nevoie de inginerie foarte avansata ca sa schimbi partea video dintr-un package comun.
 
CPU-urile la laptopuri nu sunt tot lipite? Atom a fost conceput ca un procesor low-power pentru netbook-uri/ultraportabile. Un socket ar complica inutil lucrurile, ar face sistemul mai mare, mai complicat, cu probleme de fiabilitate. Majoritatea PC-urilor mor in configuratia de baza (placa de baza + procesor), sunt putini cei care fac upgrade la procesor. Pentru niste sisteme cvasi-specializate, cu destinatie bine stabilita, soclul e cam inutil.
 
E, lasă că nu e numai Intel interesat de segmentul ăsta, apare AMD Zacate şi om vedea...
Oricum, suntem offtopic. Again.
 
Și totuși dacă am un set de roți OZ cu Toyo Proxes T1R 225/35 R17 și Bosch Silver 75Ah și trec de la Mazda 3 la Evo X, de ce nu le-aș păstra?
1. pentru ca jantele OZ cu 4 stub-uri de prindere, care merg pe Mazda 3, s-ar putea sa nu poata fi puse pe EvoX din motiv ca aceasta din urma are 5 stuburi pentru jenti?
2. S-ar putea ca specificatiile necesare unei bune functionari a auto EvoX sa nu poata fi indeplinite de acele pneuri Toyo?

Si sa NU confundam ceea ce generic se numeste roata cu 2 componente separate care merg impreuna: janta si pneul.
 
1. Mazda 3 are 5 prezoane, la fel ca Evo X.
2. lol@"specificațiile necesare unei bune funcționări" = exprimare de lemn tipic românească. Acea "specie" de Toyo este întâmplător printre cele mai bune gume de vară ever made.

3. Roată de mașină = jantă + pneu. Sau descoperi noi semnificații ale cuvântului?
 
A-LOOOO!!!
Unde-i LINUX-ul în toată treaba asta? :smile:
(cu atât mai simpatic cu cât un moderator face offtopic :tongue:)
 
2. lol@"specificațiile necesare unei bune funcționări" = exprimare de lemn tipic românească.
Asertiune ce imi permite sa afirm ca nu esti un enjinieur, precum moi (astept cu nerabdare bancurile/etc. in acest sens).
Acea "specie" de Toyo este întâmplător printre cele mai bune gume de vară ever made.
Ce are sula cu prefectura?
3. Roată de mașină = jantă + pneu. Sau descoperi noi semnificații ale cuvântului?
Tu ai spus roata, nu eu.
Moi doar a incercat sa disece problema, inginereste, si sa ne dam seama cu ce avem, de-adevaratelea, de-a face.

PS: :biggrin:
 
Neo, la Mazda 3 exista vreo metoda ieftina si facila sa montezi/demontezi/upgradezi motorul, computerul de bord, ABS-ul, A/C-ul, etc.? Ca exemple random, ai A/C manual si vrei automat bizonic sau ai 1,4 benzina si vrei 2l diesel. Sa iei ca exemplu rotile, husele de la scaun sau odorizantele e ca si cum te-ai lua de condensatorii de pe placa de baza. Adica elemente care se inlocuiesc usor si cu finante putine.

Atom este o parte dintr-o platforma de care Intel a zis ca ai putea si tu sa te bucuri. Este mai flexibil in forma asta (chiar si atasat permanent de o placa de baza) decat netbokul caruia i-a fost destinat original. Si "handicapul" ca e lipit de placa de baza e mai mult o decizie de marketing decat o problema tehnica intrinseca a procesorului. Daca cineva iti vinde o placa de baza cu i7 integrat nu o sa tragi concluzia ca i7 e prost.

P.S. O placa de baza cu Atom costa chiar si 250lei. Cel mai ieftin i7 pleaca de la 1250lei. Deci daca tot vorbeai de SH cu alte ocazii, nu cred ca e prea mare efortul sa faci upgrade cu totul. E printre cele mai ieftine upgrade-uri pe care le poti face.
 
Raportat la costul mașinii, un motor reprezintă aproximativ 40-60% dpdv al costurilor, presupunând că demontarea/montarea o faci tu. Pentru unii, e mai simplu să schimbe motorul la o mașină decât să schimbe un procesor, pentru că asta e meseria lor, se pricep, au scule, etc. Un ECU remap (și ăla e upgrade al motorului) sau o schimbare de biele/pistoane este chiar ușor de făcut. Asta ca o paralelă. Din ansamblul CPU-MB, se ajunge la un 50-50% dpdv al costurilor. Că o faci mai ușor este altceva, te pricepi la asta mai bine decât la un motor de exemplu. Trecem peste sculele necesare schimbării unui motor și sculele necesare schimbării unui procesor, se presupune că în fiecare din cazuri le ai la îndemână :smile:

Nu știu ce-i flexibil la un procesor al cărui mare atu este că e low power și (hai treacă de la mine*) ieftin și e lipit de MB :smile: Măcar netbook-ul îl iei cu tine. Și da, de acord că e mai degrabă o decizie de marketing decât o problemă tehnică intrinsecă. Ce e prost e că ventilatorul ăla pitic sunt convins că trebuie ținut la 400RPM ca să fie silențios. Dar Atom e low powa, deci merge pe acolo. De acord și ce zici de i7, dar dacă mi s-ar oferi MB + i7 integrat o să trag concluzia că producătorul e retardat și-mi bagă cu forța mâna în buzunar, nu i7 e prost** :biggrin:

*Mda, dar depinde ce vrei să faci cu el. Carcasă + sursă miniITX ~= 300 RON, monitor = ?, tastatură/mouse/etc, overall hm.
** eu sunt un caz mai special, am dat 500 RON pe Xeon echivalent cu i5-ul lui miahi, doar că are HT în plus față de al lui și toleranțe la voltaj mai bune și controller de memorie mai bun.
 
Nu știu ce-i flexibil la un procesor al cărui mare atu este că e low power și (hai treacă de la mine*) ieftin și e lipit de MB :smile:
La procesor nu este nimic flexibil. De obicei despre un ansamblu se spune ca e flexibil. Si in cazul asta era vorba de ansamblul placa de baza mITX+Atom soldered on vs. netbook, adica destinatia principala a acestui procesor. Intel a realizat ca exista o piata pentru amatorii de NAS-uri, media centere sau statii de browsing simple si solutia asta e potrivita chiar si fara sa ai posibilitatea sa upgradezi procesorul. Apoi era vorba de upgrade-ul procesorului. Nu inteleg de ce aduci vorba de carcasa si monitor. Cand am spus ca un i7 pleaca de la 1250lei ma refeream doar la procesor. Evident, preturi de magazin, altfel comparatiile sunt irelevante.

Ventilatorul se poate opri complet daca pui orice fel de ventilator de 80+mm prins pe carcasa astfel incat sa bata spre placa de baza. Pe testate. Si ai si alternative mai moderne. Se poate si mai ieftin daca vrei sa sacrifici un core (in functie de aplicatia careia ii e destinat sistemul).

Cazurile particulare gen "SH se gaseste la pretul X" sunt relativ putin relevante. Sunt chestii de ocazie si nu poti sa generalizezi. Daca primeai procesorul cadou ai fi putut sa il recomanzi ca solutie ieftina de upgrade?

Nu am cunoscut pana acum persoana care sa fi folosit o platforma Atom si sa spuna "ce as vrea sa pot sa fac upgrade la procesor". Daca vrei upgrade si performanta mai mare iei direct Sempron sau Celeron. Cand iei Atom te gandesti strict la consum si bag mana in foc ca daca ai avea un Atom pus la treaba lui specifica (sa zicem un NAS) nici nu te-ai gandi sa ii faci upgrade si sa stii ca acum e de doua ori mai performant dar consuma si de doua ori mai mult. Ba chiar am vazut oameni care ar fi vrut sa poata sa dezactiveze un core sau sa scada frecventa pentru ca un dual-core la 1,6GHz era deja prea mult pentru treaba la care era pus.
E bine ca poate totusi sa ruleze flash si ar fi si mai ok daca ar putea sa o faca bine. Dar probabil ca la un moment dat placa aia video integrata in procesor o sa inceapa sa faca si treaba asta, daca Ion si accelerarea lui nu satisfac.
 
Bre, voi ignorati ca Neo bate campii cand pretinde ca Atom e un procesor X86 de uz general si il compara cu ele. E alt animal, alta arhitectura, alt target, tot ce au comun e setul de instructiuni, dar nici alea nu se executa la fel, au numar de cicli diferiti pentru multe din instructiuni. Nu comparati mere cu pere doar pentru ca se vand la raionul de fructe.
 
Eu nu prea înțeleg unde am pretins textual că este un procesor x86 de uz general. În momentul în care Intel a decis să-l integreze într-un PC (văd că te încăpățânezi să ignori cuvântul :biggrin:), normal că apar comparații cu alte procesoare, chiar și așa stupide și involuntare cum or fi :smile:

bausto a explicat foarte bine totuși :biggrin:
 
Neo, las-o baltă. Intel a decis să îl integreze într-un netbook, care != PC, care != Laptop.
Comparaţiile cu maşini sunt hilare.
Motive pentru un ansamblu unitar CPU + Mobo:
- upgrade al uneia din cele două componente foarte puţin probabil. De ce dracu să te chinui să le vinzi/asamblezi separat?
- mai simplu de asamblat, recte mai ieftin de asamblat.
- mai profitabil şi mai ieftin pentru consumatorul final.
Ce faci tu acuma e ranting de dragul ranting-ului. Teoretic, şi un northbridge poate fi schimbat dacă nu e lipit, practic nimeni nu s-a gândit la asta even.
Un ansamblu de-ăsta e 100 verzişori maxim, preţ de end-user. Ai da tu 50% din suma asta pe manoperă la upgrade?
 
Neo, Atom este pentru alt tip de PC decat i7 sau Phenom II, e simplu:
Atom = Media-HTPC / netbook / NAS / low powah stuff
Phenom II / i3-5 = mainstream PC / gaming / normal work
i7 = maniac / hardcore gaming / work ce necesita lots of powah / big e-peen
N-ai ce compara, sunt asteptari, performante si preturi diferite, a.i. fiecare sa aleaga ce are nevoie, la pretul pe care si-l permite.
E ca la masini, Atom e un fel de Skoda Fabia, Phenom II/i3-5 ar fi ceva Opel Insignia sau Honda Accord, iar i7 s-ar incadra la un BMW Seria 5-7, Mercedes S sau altele asemenea (nu veni acuma cu idei de Porsche & stuff, exemplul se termina aici :tongue:). Iti iei ce iti trebuie, pentru ceea ce iti trebuie.
 
So, a apărut Zacate, zeci de reviews, cosmetizări, blabla-uri repetate de zeci de ori... Performanţa e departe de segmentul desktop, care e practic dublă, în acelaşi buget. Noutăţile sunt redarea ok a conţinutului video full HD şi flash based, deci segmentele netbook, nettop, HTPC. Stop.
Asta fiind situaţia consider că preţurile sunt cam umflate. N-ar avea ce căuta cu platforma peste $100.
 
Zacate se vrea a fi un concurent pentru Atom, si nu tinteste nici de cum segmentul desktop. De ceva vreme, pe piata ultraportabilelor exista un gol in segmentul 11"-13", unde Atom e mult prea slab iar SU7xxx/SU9xxx sunt prea scumpe. Zacate vine intre astea doua.
Platformele miniITX sunt o alta tinta pentru Zacate: MB + RAM + HDD = HTPC.
 
Back
Top