Despre procesoare - target audience și intențiile producătorilor

Neo

The Good Doctor
Optimizare sisteme vechi bla bla iacadi jmacadi. Ok, optimizarea sucks că nu pot să văd Youtube muviz pe PII/PIII, întrebarea este, sistemul respectiv pentru asta ar trebui utilizat? :biggrin:
 
Ok, optimizarea sucks că nu pot să văd Youtube muviz pe PII/PIII, întrebarea este, sistemul respectiv pentru asta ar trebui utilizat? :biggrin:

Din pacate sunt sisteme cu Intel Atom care sufera la capitolul Adobe Flash...
 
De fapt Adobe sux, ca nu e in stare sa faca o versiune de Flash cat de cat normala, care sa nu manance resurse aiurea.

Am fost recenta la o prezentare de companie la Adobe pentru PMI Romania. A fost interesant, dar am aflat ca 90% (estimarea mea) din ce fac este bazat pe niste cicli de dezvoltare foarte agresivi in care inputul primar e lista lunga de features and bugs deja prioritizata si deadlines - daca e pe lista si intra in timpul disponibil se face, daca nu e pe lista, e undeva mai jos sau nu e gata pana la urmatorul ciclu lunar de dezvoltare nu se face. Performanta pe Atom nu cred ca e sus pe lista, iar impresia mea in urma prezentarii este ca features sunt mai importante decat performanta, mai ales in lumea multi-core multi-GigaHertz. Iar Adobe e o companie care are multe resurse, dar un portofoliu foarte mare de produse, incearca folosirea de librarii comune pe cat se poate (asta de obicei inseamna optimizari specifice unor arhitecturi cat mai reduse) si nu cred ca flash pe Atom este tinta lor principala.

Din păcate Atom nu e procesor, e o chestie care adună și scade și o face prost :biggrin: A, da, e rece :mda:

That's low. Very low. E un procesor care consuma de zeci de ori mai putin decat cei 95-125-140W TDP ai unui procesor desktop si are performanta doar de cateva ori mai mica. E un procesor energy efficient, nu are nimeni pretentia la recorduri de PiFast si alte concursuri de e-Peen, isi face excelent treaba pentru cat curent consuma. Nu compara mere cu pere ca o sa aibe gust de lamaie si nu o sa stii de ce.
 
Îmi pare rău că nu pot clasifica drept procesor o chestie care nu se poate scoate din placa de bază în vederea unui eventual upgrade. A, ba da, cu suflanta de aer cald :biggrin: Suntem totuși în 2010, chiar 2011, mai e oleac`.
 
Pana la 486 nu se foloseau socket pentru procesor, erau lipite pe placa de baza si nu se plangea nimeni. Da, erai prea mic si nu te asculta nimeni, ca probabil si pe vremea aia te plangeai ca 386 nu e procesor :biggrin:

Repeta dupa mine: "are alt scop decat imi imaginez si face bine treaba pentru care a fost proiectat". Tu esti in stare sa te plangi ca sania nu merge bine pe iarba.
 
Ce bine că nu se clasifică procesoarele după scara Neo :biggrin:. Atom-ul meu împlineşte în câteva zile 10 luni de uptime. [/offtopic]
 
La cat de des se schimba socket-urile in ultima vreme, nu vad de ce ar face cineva upgrade doar la procesor. De fapt, nu vad de ce ar face cineva upgrade la orice componenta individuala.
 
Um, pentru că nu toţi se scaldă în bani? Totuşi, un upgrade complet de la Sk775 la 1366 te rupe de 3000+ RON doar pentru mobo, CPU şi memorii cât-de-cât.
 
Totuşi, un upgrade complet de la Sk775 la 1366 te rupe de 3000+ RON doar pentru mobo, CPU şi memorii cât-de-cât.

Si la anu' am inteles ca Intel lanseaza un alt socket. :insane:
Oricum, momentan nu simt nevoia sa renunt la platforma actuala (Socket 775).
 
Lasă-l pe Marius, el face upgrade la tot odată :biggrin:

Oricum 1156 e arhisuficient pentru majoritatea populației.
 
Aici chiar nu era vorba de AXP, ci de Atom. Hai să dau un exemplu, primele MB cu Atom integrat dispuneau de 1 singur core. Apare Atom dual core, este un upgrade firesc, nu pot să-l fac fără să schimb și placa de bază. De ce?
 
Pentru ca nu sunt procesoare de uz general si nu se vand decat cu placa de baza catre OEM's, that's why. De ce se vand masinile cu roti cand tu ai roti si baterie de la aia veche si sunt "tunate"? De-aia.

Faptul ca folosesc ISA si ruleaza acelasi cod pe care il ruleaza un i5 sau i7 nu inseamna ca Atom este i5 sau i7 si nici ca e un competitor - nu le privi de parca ai paie in ochi, unele sunt high performance si unele sunt very low power, alta poveste.
 
Scuze, dar compari mere cu pere și-ți dau prune. Și totuși dacă am un set de roți OZ cu Toyo Proxes T1R 225/35 R17 și Bosch Silver 75Ah și trec de la Mazda 3 la Evo X, de ce nu le-aș păstra?

Mie mi se pare un gest măgăresc al producătorului, pentru că transformă Atom-ul în produs de nișă, deși nu ar trebui să fie. Browsing machine separat de workstation sau de gaming PC de ce nu s-ar afla în orice casă care și l-ar permite? Sau car-PC pentru amatorii dornici de așa ceva. Ăla nu merge upgradat sau cum :biggrin:

Uite, low power este și i5-ul care-l am în M11x R2, iar de-castrarea s-a simțit serios (modificarea TDPului a.î. să nu își mai pună piedică singur când sare de 10W TDP). Asta nu înseamnă că nu-l pot folosi și-n mod low power când rulez pe baterie.

Aceeași chestie și cu Atom-ul, numai că limitarea este hardware, deci mult mai greu de by-pass fără a pierde garanția. Și pentru ce? Că Intel nu vrea să vândă procesoarele separat sau pentru că acel contract cu Zotac sau mai știu eu ce producător nu le-o permite? Mie mi se pare că mai mult se faultează singuri.

Să revin asupra spuselor mele puțin, am impresia că ceva s-a înțeles greșit. Sunt de acord că este un procesor low-power, de unde și mișto-ul că "nu-i procesor", cineva a sărit peste acel smiley. Indignarea mea vine din faptul că este lipit de placa de bază cu care vine, ceea ce limitează serios posibilitățile de șurubăreală care ar reduce din investiția într-un eventual upgrade ulterior. Mai ales în momentul de față, când piața SH este total blocată și nu-ți poți recupera aproape deloc din investiții.
 
Scuzele nu sunt acceptate :tongue:

Cand o sa vii cu pretentia ca si condensatorii de pe placa de baza sa fie in sockets pentru ca poate vrei sa ii vinzi? Dar SMD-urile?

Exista limite pentru cat de mult poti sa descompui un computer. Apple ti-l vinde intreg, Intel iti vinde placa+ procesor, un OEM iti vinde placi de baza goale daca vrei si pentru 99% din cumparatori e bine si asa, ceilalti 1% se descurca cum pot - de exemplu vand placa de Atom impreuna cu procesorul cand fac upgrade, ca cel ce cumpara doar procesorul tot are nevoie si de o placa de baza si nu prea se vand separat oricum. Iata cum se poate rezolva o problema care nu exista si iata mai sus (posturi gen #185) cum se poate discuta o problema care nu exista. Grow up!
 
Argumentele tale nu sunt acceptate either :tongue:

Procesorul este detașabil la un PC actual punct și nu pentru că o spun eu, ci au venit alții cu ideea asta, mie îmi convine așa cum este :biggrin:. Nu mai compara procesorul cu condensatorul sau cu SMDul, că nu are nici în clin nici în mânecă, ai zeci de condensatori pe o placă de bază și zeci de SMDuri, dar un singur procesor una la mână, doi la mână costul per bucată nici măcar nu e comparabil, trei la mână wtf? De ce e detașabil? Că de-aia sunt sockets diferite, dacă se poate de ce nu; aș fi tentat să cumpăr placă de bază + procesor lipite dacă nu s-ar schimba sockets odată la 12 luni (cum face Intel acum de exemplu), pentru că efectul tot ăla ar fi = upgrade canci.

Da, nu folosești Atom la ce folosești i7, dar uite, de exemplu, am făcut upgrade la PIII@500MHz de la PII@400MHz pentru DosBOX și chiar se simte, ce mișto erau dacă erau lipite, nu?

Mergând după logica ta, de ce spanac nu se lipește definitiv și RAMul de mobo, și placa video* și HDDurile și eventual și o unitate optică și-avem un bulgăre cu care poți face de toate până la un punct :biggrin:

*acolo unde nu este integrată în procesor sau pe placa de bază
 
Procesorul este detașabil la un PC actual punct
Atom nu este procesor din clasa desktop. Virgula. Se fac sisteme embedded, SoC, nu are nimeni pretentia acolo sa fie ceva detasabil (aka. mai putin fiabil ca mai ai niste contacte in plus care pot ceda, ai un socket in plus care costa etc), la PC e uzual sa fie procesorul detasabil dar Atom nu e PC actual, este altceva, adapteaza-ti cerintele la acest fapt.

Btw, nu vrei ca si Snapdragon din smartphones sa fie pe socket? Apare un upgrade peste 6 luni (serios, chiar apare, ceva gen 1.6 GHz in acelasi TDP, posibil pin-compatible) si trebuie sa schimbi tot telefonul ca sa il ai. Wtf?
 
Btw, nu vrei ca si Snapdragon din smartphones sa fie pe socket? Apare un upgrade peste 6 luni (serios, chiar apare, ceva gen 1.6 GHz in acelasi TDP, posibil pin-compatible) si trebuie sa schimbi tot telefonul ca sa il ai. Wtf?
Daca bateria este detasabila desi telefoanele sunt schimbate inainte ca bateria sa se uzeze, de ce n-ar fi si procesorul pe socket? Sau macar memoria.
 
Discutie la Germanos:

"Vreau si eu un smartphone cu ecran de 4", 2 GB de RAM DDR3 la 2 GHz, procesor ARM i9 dual-core cu video versiunea 5, 32 GB de stocare interna, slot miniSD, Bluetooth, IR ..."
"Ne pare rau dar nu avem momentan memorii de 2 GB, doriti 2 module de 1 GB? De asemenea nu avem pe stoc decat memorie interna 133x, daca doriti ceva mai rapid primim saptamana viitoare Kingston 200x"
"OK, merge si 133x si 2 x 1 GB de RAM"
"Bun, preferati o caramida ultra configurabila sau facem comanda la fabrica sa produca ceea ce doriti? Caramida e pe stoc, comanda la fabrica dureaza 2 luni".

Daca bateria este detasabila desi telefoanele sunt schimbate inainte ca bateria sa se uzeze, de ce n-ar fi si procesorul pe socket? Sau macar memoria.

Pentru ca sunt SoC, au totul pe un singur chip si nu sunt compatibile cu nimic altceva. La ce ti-ar folosi socket pentru procesor sau memorie si cat de gros ar iesi telefonul daca le-ar pune cineva?
 
Back
Top