Despre procesoare - target audience și intențiile producătorilor

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Spawn, daca discuti de procesoare cu TDP sub 20W nu cred ca e nimic comparabil in zona. Poti compara cu desktopuri, poti compara cu servere, la dracu' ca poti compara si cu un cluster cu 1024 de noduri a cate 128 de cores daca muschiul tau vrea sa faca comparatia, dar cand tragi concluzii gandeste-te ce compari. Cand oi vedea un procesor de desktop cu TDP de macar 25W si consum total al platformei sub 40W mai discutam, pana atunci nu compara cu desktopuri ca nu sunt acelasi lucru.
 

Spawn

Membru Senior
Joined
Apr 7, 2006
Messages
552
Nu eu le-am adus una lângă alta, ci producătorii. Poţi face un HTPC cu componente desktop? Da. E ceva neobişnuit? Nu. Rulează ambele aceleaşi aplicaţii? Da. Atunci de ce-ar fi costul invers proporţional?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Producatorii? Doar glumetii au crezut vreodata ca Atom e procesor de desktop si le-au comparat, iar acum au pus si Zacate in acelasi borcan.

HTPC inseamna consum cat mai mic si zgomot spre zero. Nu joci jocuri, nu rulezi masini virtuale, nu faci video encoding si nici nu cauti cura pentru cancer, iti trebuie ceva cat mai mic, mai ieftin, economic si silentios. Mai ales ca silentiozitatea e data in primul rand de consumul de curent, la 18W ai o dimensionare a sistemului de racire, la 65W ai problema de aproape 4 ori mai mare. De asemenea dimensiunile: pui un quad-core pe o placa mini-ITX? Poate, dar nu greu, iar in carcasa super-slim nu incape ca nu intra nici un sistem de racire cu 12 in V acolo. Ieftin? E vreo 100$ o platforma Zacate (placa si procesor), nu cred ca gasesti prea usor placa miniITX + procesor desktop la un pret mai mic. Iar acum pretul e mare ca e ultimul racnet de maimuta pe piata, mai vedem peste 3-6 luni care va fi pretul. Invers proportional? Numere, te rog.
 

Spawn

Membru Senior
Joined
Apr 7, 2006
Messages
552
Numere.
N-am zis nimic de quad sau de miniITX. De-asta am dat link la acel review şi nu la altul. Performanţe 1/2 dintr-un Celeron 2010, la un nivel de Celeron de acum 5 ani, la un preţ mai mare.
 

dreamer

Little Devil
Joined
Mar 22, 2004
Messages
1,860
Stai. In pretul ala intra asa:
- mobo
- procesor dual-core
- placa video cu decodare HD
- nush-ce chestie cu audio passthrough si decodare 7 tipuri de semnal HD prin HDMI
- CONSUM REDUS (asta costa cel mai mult)
Ia vezi ce trebuie sa pui langa acel Celeron ca sa faca toate cele de mai sus si apoi fa calculul de suma. Si in cazul Atom / Zacate / Brazos / whateva, cea mai relevanta este performanta per watt, unde stau bine, daca nu chiar foarte bine.
 

Spawn

Membru Senior
Joined
Apr 7, 2006
Messages
552
Celeron (2010) + MB 775 + video decent (5400, 4550, 4650...) ar fi 400-450 RON.
Nu ştiu de ce vă-nfoiţi atâta în pene. N-am zis decât că sunt dezamăgit de performanţele unei soluţii tehnice lansate 2011 considerând oferta actuală. Adică, hell, pentru un anume scop o pot compara cu o platformă sh, cu un mediaplayer standalone şi cu orice consider că ar îndeplini aceleaşi funcţii. Mi se rupe de consumul lor redus într-un HTPC atâta timp cât o placă fanless e 5xx RON.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Pai doar placa fanless e mai mult decat tot sistemul. Ce vrei sa spui pana la urma?

Daca tot nu ai ce face compara un smartphone cu un desktop. Ambele ruleaza programe, teoretic aceleasi programe (nu a scris nimeni Photoshop pentru Android, dar nu ii impiedica nimeni (in afara de Adobe) sa o faca. Trage concluzii si in acest caz, daca te plictisesti. Tot CPU+GPU+RAM+SDD au si unele si altele, tot Linux ruleaza si unele si altele (sau Wine daca vrei neaparat), dar un smartphone e 2500 de lei, din care partea de telefon+baterie e doar 2-300 de lei (cat e un telefon normal). Oau, ce tare!
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Wait, what?

Acum la modul serios, dar a încadra Zacate la altceva decât la fițe (în afară de netbook) mi se pare un oximoron. Toată lumea a devenit extrem de green, de parcă încălzirii globale (care, apropos, pare că există, pare că nu) i-ar păsa de 1-2 HDDuri în plus când o uzină chinezească sau taiwaneză poluează cât toată România la un loc/zi.

Dar meh, stingem un bec și salvăm o balenă \o/
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
Da, dar concluzia de acolo este oleac' deprimantă. Pentru 50-60$ în plus ai putere dublă și consumul nu este cu mult mai mare. În idle aș îndrăzni să spun că sistemele moderne sug prin CPU ~0W. Placa video, oricât de strong ar fi, tot puțin trage în idle/desktop. O să fac niște măsurători pe sistemul meu și o să revin cu impresii.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,758
Am testat ultimul Adobe Flash pe platforma mea ION (Atom 330 + Nvidia 9400m) cu Lubuntu 11.10 in clipuri HD.

Conditii de testare:

A) Instalare Adobe flash player plugin via Synaptics -> Lipsa accelerare flash + unele clipuri Youtube in care oamenii aveau pielea albastra.

B) Instalare Adobe flash player plugin via Synaptics + facut fisierul mms.cfg in ETC/Adobe. In mms.cfg am pus linia EnableLinuxHWVideoDecode=1 -> Accelerare flash via GPU + clipuri Youtube ok + instabilitate a flashului pe alte siteuri cu videostreaming via flash.

Pe net am gasit raspunsul Adobe la reclamatia cu bugul cu pielea albastra: nu mai oferim suport pt Flash in Linux cu exceptia updateurilor de securitate.

Asa ca se pare ca pana cand Flashul dispare fiind inlocuit de HTML5, userii de Adobe Flash in linux pe sisteme cu procesoare mai putin puternice o sa se distreze cu instabilitatea acestui plugin.
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,485
Eu săptămâna trecută am avut necazuri mari cu combinația Firefox 13 + Flash 11.3 pe Win7 și se pare că nu am fost singurul. După ultimul update, Flash 11.3 crăpa la fiecare 10-15 min așa că a trebuit să revin la Flash 11.2.
HTML5 suna bine in teorie, dar partea de h.264 sufera de "boala patentelor".
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,949
nu mai oferim suport pt Flash in Linux cu exceptia updateurilor de securitate.
Microsoft a cam scos artileria grea. Mai jos este o chestie interesantă, descoperită acum câteva zile cu prilejul unor updates.

Paragon tech support said:
"We would like to inform you that Microsoft has changed its license conditions, meaning that after the 30th of March software vendors will no longer be allowed to offer WinPE media directly.
But you will of course not lose the convenience of Paragon's WinPE recovery media. Paragon now provides you with an alternative tool to create a WinPE boot media yourself: the Paragon Boot Media Builder."
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,758
Eu săptămâna trecută am avut necazuri mari cu combinația Firefox 13 + Flash 11.3 pe Win7 și se pare că nu am fost singurul. După ultimul update, Flash 11.3 crăpa la fiecare 10-15 min așa că a trebuit să revin la Flash 11.2.
HTML5 suna bine in teorie, dar partea de h.264 sufera de "boala patentelor".
Ultimul update aparut la flash pt firefox exact asta rezolva, ma asteptam sa vad updateri de securitate dar de fapt am dat de:

Flash Player 11.3.300.262
* Fixed Issues
- Users experience crashes while viewing Flash content in Firefox on Windows.

Sigur ai instalata ultima versiune oficiala disponibila ?
Si eu aveam belele de astea in Vista + Firefox 13 dar acum cu ultimul firefox + ultimul flash nu mai sunt probleme.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Există vreun motiv bun pentru a cumpăra i5 (fără HT) sau i7 (preț mai mare) în loc de Xeon 1230v2 (3.3-3.7 GHz, HT, 8MB cache, 69W, no GPU) pentru un PC care are placă grafică separată? Diferența de preț e cam 20% în plus pentru un i7 echivalent.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Poate asta te ajută. Eu aş păstra Xeonul ăla ca pe ochii din cap, dar nu mă pricep aşa mult la procesoarele actuale (hint: m-am uitat la TDP, Litography).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Nu-l am (încă), dar de vreo lună lucrez la un proiect care are nevoie ori de un Mac ori de un procesor mai rapid (virtualizare OSX) și mă cam bate gândul de un upgrade, că e de vreo 5 ori mai ieftin decât un mac.

Comparația corectă e cu toate din familia Ivy, unde am adăugat și procesorul actual, să-l fac de rușine (kindof, până acum n-am simțit nevoia de mai mult). Însă de acolo nu-ți dai seama dacă e o idee bună sau nu :smile:.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
...Atunci mă uit doar la TDP şi tot mi se pare preferabil :smile:
(eu am un fix cu căldura disipată şi preferinţe către PC ultra-quiet...)
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Și-i spui asta unuia care are GPU pasiv, sursă pasivă, HDD pus în Vibes și 1kg de cooler pe CPU. Și eu tot după TDP le-am sortat :smile:. În plus văd că Xeon-ul are mai multe lane-uri PCI Express (teoretic dacă mai pui o placă de sunet PCIe 1x nu-ți trece automat placa grafică în 8x). Poate le și folosesc plăcile de bază normale.
 
Top Bottom