De unde cumparam? Secrets Revealed

Ceva imi spune ca e aproape de pretul de achizitie.
Da, mi s-a intamplat si mie, si obiectivul era de la Canon.
 
Mi se busise D80-ul la un moment dat. Nu mai stiu exact dar ceva parca la electronica motorului de focus (deh, ca radeam de cei care nu aveau asa ceva in body). Smecheria m-a costat in jur de 250 lei acum aproape 2 ani, undeva intre Piata Victoriei si Gara de Nord (pot cauta detalii daca sunteti interesati in mod special). Aparatul merge bine merci de atunci. Teoretic puteam cumpara de pe ebay si eu respectiva parte si daca nu mi-ar tremura mainile in draci si deci puteam desface si lipi fire la loc, caci japonezul asa a vrut el sa piteasca chestii dupa fire de lungime cat mai mica sa nu poti desface fara sa le desfaci.
Oricum, atunci mi-am pus si eu problema daca nu cumva sa ii pun cruce. Imi doresc de "zeci" de ani un FF. Totusi aparatul il folosesc fix doar in concedii sau deplasari, unde trag poze si trag si de aparat dupa mine, dar in afara sotiei, nimeni nu le mai revizualizeaza macar acasa. Deci upgrade ar fi doar un moft. Sa iau un alt D80 sau asemanator SH? Nu chiar, sigur la ora asta sunt mega muncite, cine stie cum trantite si oricum ar fi costat cel putin dublu.
Deci pentru o vechitura a carei utilitate oricum nu este exceptionala, reparatia poate fi o optiune.
 
FF este overrated, vezi ce sparge Fuji topurile cu mirrorlessurile lor not full frame :biggrin: Au și un medium frame format care este absolut bestial.

FF este mișto din cauza senzorilor absolut overpowered de pe la Nikon D800 încoace, dacă îți iei un A7R mk2 ieși și ieftin și bine :smile:
 
Da, stiu, FF e un fel de V8 pe masina. Practic doar in mod profesional il folosesti cum trebuie, in rest il ai doar pentru ca vrei si pentru ca poti.
Nu stiu ce sa zic de mirrorless. Sunt poate de moda veche dar ori de cate ori incerc unul e ceva ce imi aduce aminte ce nu imi placea la prosumerele de acum 15 ani, desi clar nu se compara din niciun punct de vedere.
Practic, daca ajung sa vad obiectiv si practic treaba pentru mine, un iPhone 11 Pro imi va fi oricum mai util si mai disponibil decat un mirrorless care in continuare e mare si care pierde o parte din ceea ce facea dSLR-ul dSLR. Si inca nu am testat unul in lumina extrem de putina sa vad daca ma ajuta sau mai rau ma dezavantajeaza faptul ca nu am vizor optic. Plus ca bateria revine o problema de care uitasem la domeniul foto (in cam orice concediu ma descurc cu D80 cu doua baterii incarcate de acasa si raman doar cu grija incarcatului telefonului, battery pack, ceas mai nou... bine naibi ca nu si masina!).
Mai punem ca la mirrorless am nevoie de alte obiective (da, si la FF as putea pastra din ce am acum doar 50 f/1.8 modelul acela antic si oricum mai detin doar un Tokina UltraWide).
 
Dacă ai Tokina 11-16 f/2.8 să nu faci prostia să-l vinzi vreodată. Aparatele FF merg puse în mod crop și sticla aia este excelentă. Eu l-am dat pe al meu și încă îmi dau palme.


 
Nu inteleg de ce aceste conceptii.
Un FF este o alegere. Nu este cu nimic diferit ca atunci cand alegi un Celeron versus Pentium (am ales intentionat numele sa nu fie actuale).
Sigur, daca ai banii respectivi. Si ca nivel financiar, nu sunt diferente uriase intre Canon, Nikon sau mai stiu eu ce alta marca. Surprinzator nici macar Sigma.
 
Celeron versus Pentium (am ales intentionat numele sa nu fie actuale)
Aaa, ba există chiar și azi și se vând binișor.
Celeron
Pentium
Full frame, ca să-l exploatezi la maximum, în primul rând trebuie să știi ce să faci cu el. Dacă-l iei pentru poze iola (munte/mare), hmmm, aduce nițel a snobism. Apoi, ca un factor ce ar ajuta la ce am spus prima data, e vorba de calitatea obiectivelor, care sunt foarte scumpe. Bine, și pe crop sunt obiective scumpe, care ajută la calitatea rezultatului.
 
Last edited:
Cu riscul de a ma repeta, banii sunt ceva relativ. De altfel un smartphone din ziua de azi costa considerabil si vad destul de des cele mai scumpe modele cumparat de multi.
Cat despre calitatea perceputa, alta discutie. Am cunoscut oameni care au cumparat FF cu obiectiv 18-200 si erau foarte fericiti.
Aceeasi discutie ca si despre masini, muzica, computere, etc.
 
Eu vorbeam despre utilitatea reală a unui FF. Banii au relevanță când vrei și știi ce să faci cu un FF, dar nu-i ai. Faptul că un pooleashkă cu bani și-l poate cumpăra (că-i are), dar pozează sârmele de pe stâlpi și pe soacră-sa când face sarmale, MIE mi se pare irelevant. Pun pariu că unul ca acela nu poate discerne calitatea unei poze făcute cu un mobil de cea cu FF (dacă face foto cu diafragma închisă, în cazul în care știe ce-i aia). :hihi: Dar acum se simulează atât de bine DoF-ul îngust, că n-are nicicum șanse să le deosebească.
În orice caz, industria foto pare a fi în declin masiv. Dacă nu vin cu inovații serioase, le prevăd un viitor sumbru. Păi, un telefon cu cameră având un senzor bunicel + o aplicație bazată pe foto computațională, aproape că face dSLR-ul de râs, dacă nu chiar îl face să plângă. :biggrin: Eu am făcut cu Pochito și Gcam ȘI foto mult mai bune decât cu DSLR-ul și în timp considerabil mai scurt decât o făceam cu dSLR-ul. Mă refer la HDR-uri, panorame etc. chestii care necesită editări, uneori laborioase.
 
Last edited:
Unii vorbesc de FF de carat in vacanta pentru poze, iar eu in ultimele excursii parca mi-a venit greu sa iau cu mine si mirrorless-ul, pentru ca stiu deja ca in 90% din situatii pana si telefonul face o treaba mai mult decat decenta. Pana acum l-am luat, dar au fost destule situatii in care nu l-am scos din geanta... as vrea sa spun ca mi se pare ridicol FF pentru poze de vacanta, dar eu sunt ala care are boxe de 5k euro si 95% din timp asculta sunetul din jocuri sau de la filme youtube cu ele, asa ca... :goofy:
 
Au fost ocazii in care am carat cu mine FF cu obiective. Nu toate, evident, dar au fost.
Depinde de situatie, de om, de multe.
 
Eu car mirrorless FF cu mine în vacanțe, cu 2-3 obiective. Nu consider că e o tâmpenie, dar n-am fost niciodată "cool" sau "la modă", așa că whatevs. Poze cu telefonul nu fac dacă am la îndemână aparatul. Of course, în condițiile actuale înseamnă că nu pot să dau share la tot internetul la 2 secunde după ce am făcut poza, și asta înseamnă și că nu se mai uită nimeni la pozele făcute de mine (că atunci când arăți ceva ce s-a întâmplat săptămâna trecută nu mai e interesant, ori s-a întâmplat acum, ori nu mai contează). Da' whatevs, io le fac pentru mine, să-mi aduc aminte chestii.
 
Au fost ocazii in care am carat cu mine FF cu obiective. Nu toate, evident, dar au fost.
Și eu am luat dSLR-ul cu tot calabalâcul la munte la Bran și l-am folosit... o dată. :shocked: Am făcut niște foto pentru o panoramă, dar tot cea făcută cu telefonul a ieșit mai bună. :hihi: dSLR-ul îl voi mai folosi doar cu ocazia unor ieșiri dedicate foto astro de deep sky objects. La expuneri lungi încă e imbatabil. Plus că poți adapta și optica după necesități: câmp larg/îngust. Pe telescop iarăși e de neegalat, fiindcă sistemele de montare sunt standard și faci fotografie focală, nu afocală ca la telefon/săpunieră.
 
Da' whatevs, io le fac pentru mine, să-mi aduc aminte chestii.
Pai d-asta le fac si eu, iar amintirile sunt trezite fara probleme si de poza facuta cu telefonul. :biggrin: Daca ma gandesc mai bine, ultima oara cand chiar mi-a trebuit mirrorlessul a fost cand am vizitat o pestera, in acel (foarte) low-light telefonul era degeaba, chiar daca mai toti producatorii se lauda cu imbunatatiri revolutionare la acest capitol.

Nu folosesc niciun fel de social crap, forumul asta e cea mai "avansata" forma de socializare pentru mine. Am un cont de facebook facut cand era fratemeu prin strainatate, sa pot pastra mai usor legatura cu el, dar acum intru si acolo atat de rar incat uneori mai primesc emailuri in care imi zice "vad ca ai probleme cu conectarea la facebook, da click aici sa intri instant". :goofy:
 
Posibil. Io-s foarte fericit cu compacta Canon de când s-a bușit D90-ul, stau obiectivele în dulap degeaba. Cu compacta mă surprind că fac poze mai des și chiar foarte bune. Păcat că Mark III-ul pe care-l așteptam să fie lansat s-a dovedit a fi mai prost decât Mark II-ul, că nu m-aș fi supărat dacă avea un senzor cu ceva mai puțin zgomot pe canalul de luminanță.
 
Eu nu pricep judecata asta a altora pe principiul "nu ai voie cu produsul X dacă nu ești un utilizator în top 1% de șmecheri la folosit produsul X".

Dpmdv folosesc de exemplu D800 cu 70-200 f/2.8 VRII pentru ce vrea p*la mea și nu trebuie să dau socoteală nimănui. Probleme? Nu am încă secretară, dar pot da o adresă de mail unde cei mult prea interesați de viața altora pot trimite plângeri.


Am tras și studio, și sport, și portrete impromptu, ideea este că fiecare este liber să folosească ce vrea sufletul lor atâta timp cât și le-au luat or învăța și să le folosească (sau nu). Nimănui nu ar trebui să-i pese.
 
Eu călătoresc rar în locuri în care merită să fac poze, dacă merg în așa locuri, iau DSLR-ul cu mine.

Am un smartphone mai slab, cu cameră mai puțin peformantă, dar sunt OK cu asta, fac rar poze de care am nevoie în alt context decât Instagram + partajat cu familia.

Pe de altă parte, nu țin mult la calitatea pozelor pe care le fac, deși fac multe poze pe la conferințe.
 
Back
Top