De unde cumparam? Secrets Revealed

Sincer, doar eu sunt obsedat de SLC? Din păcate nu știu câte se mai găsesc noi la prețuri decente și capacități bune (>512GB).
 
Intel nu mai foloseste MLC, ce sa mai zic de SLC. Totusi dai de TLC sau QLC folosite ca SLC cache iar in cazul 660p ai alocare dinamica a cacheului SLC. Asta inseamna ca atata timp cat ai destul spatiu liber pe SSD ai si SLC cache mare si asta mai compenseaza. Pt performanta si anduranta Intel se bazeaza pe technologia Optane care e chiar buna dar excesiv de scumpa daca nu ai nevoie absoluta de viteza mare constanta si anduranta uriasa.

Pentru end user Optane uitati-va la Optane 800P sau daca va tine bugetul 900P/905P.
 
S-a inventat Optane 800P de peste 512 GB si la pret decent? Parca astea erau cerintele enuntate de Neo: SLC si > 512 GB. Hai, Optane e mai rapid ca SLC si poate fi facuta o substitutie, dar la pret si capacitate nu cred ca seamana.
 
  • Like
Reactions: Neo
Sincer să fiu mă interesează chestii SATA, nu m.2. Asta pentru că încă mai caut versatilitate și nu am niciun computer cu slot m.2 prin casă.

Încă mă uit după un SSD pentru 2570p pe la 1TB sau ceva de genul, dar SLC. Tot ce am găsit a fost un Silicon Power 1TB, dar doar cacheul este SLC? El în sine este TLC.
 
Am citit si inteles, doar ca SSDurile ce folosesc SLC pt stocare nu se mai fabrica pt ca sunt foarte scumpe. SIngura chestie mai recents cu SLC e ZNandul de la Samsung care e o incercare de a se apropia de Optane. Cat despre SATA, oricat de usor de folosit ar fi, nu prea mai prezinta interes pt producatorii de SSDuri, Intel de exemplu a scos 660p ca viitor inlocuitor pt seria SATA 545s (TLC cu cache SLC).

Marius '95

Exists SLC cache mai mare de 2GB, daca esti interesat de asa ceva vezi Intel 545s 1TB. Doar sa nu te astepti ca valoarea SLC sa fie listata public. Ca regula generala la seria 545s, cu cat e driveul mai mare cu atat are mai mult cache SLC.
 
  • Like
Reactions: Neo
Sa zicem ca prin natura jobului meu am putut verifica niste documente referitoare la seria 545s si pe ele era simbolul confidential foarte clar. Pot sa te asigur ca la seria 545s cacheul SLC creste intre anumite valori odata cu marimea driveului. Nu pot as zic mai mult datorita unor clauze de confidentialitate. Un sfat prietenesc, nu m-as atinge de modelul de 128GB, m-as uita de la modelul de 512GB in sus.
 
  • Like
Reactions: Neo
Are sens acum diferența de viteze între SSDurile de capacități diferite, cel puțin la Intel. De exemplu, modelul meu de 480GB este sensibil mai rapid decât cel de 240GB atât la vitezele în sine cât și la IOPS.

Also obligatory: nerd :biggrin: :love:
 
E informatie publica faptul ca in majoritatea cazurilor performanta creste o data cu capacitatea, de obicei in 2 moduri:
  • mai mult DRAM cache
  • mai multe chipuri cu care se lucreaza in paralel

E iarasi informatie publica, dar nu prea cunoscuta, faptul ca o celula MLC, TLC sau QLC poate fi folosita ca SLC si ca unii producatori chiar asta fac: daca ai SSD-ul gol e folosit ca SLC, pe masura ce se umple in background se muta informatia in celule ca TLC (sau ce e el in specificatii), iar cand e aproape plin functioneaza doar ca xLC, unde x <> S. Si e si logic sa faci asa, daca ai 1 TB de QLC care inseamna 128 GB de SLC poti folosi 64 GB de SLC si 512 GB de QLC pentru performante exemplare pe care QLC nu le-ar avea. Si asta inseamna ca la capacitati mai mici cantitatea utilizabila ca SLC e mai mica, totul fara sa fie nevoie de documente confidentiale.
 
Interesant cum fac asta in hardware, ma refer la controller.
Ai vreun link la ceva articol care sa detalieze felul asta de folosire?
 
Controllerul xLC e doar mai fin decat cel care stie doar SLC pentru ca ai din ce in ce mai multe nivele de tensiuni. Un controller QLC stie si poate sa functioneze si ca SLC, MLC sau TLC, pentru scriere/citire SLC scrie echivalentul unui 1111 sau 0000 in celula si le citeste ca un 1 sau un 0. Partea misto e ca teoretic o celula QLC busita inca poate fi functionala bine-mersi ca MSL sau SLC - da, capacitatea se duce in nas, dar nu arunci SSD-ul la gunoi. Numai ca nu am auzit de nici un firmware nu face asa ceva.
 
Habemus Jumbo!
Pic@Poco F1 :kul:

13624
 
Back
Top