De unde cumparam? Secrets Revealed

Nu stiu cat se potriveste aici, dar nu era cazul sa deschid un topic doar pentru asta.

Vorbeam cu un coleg sa cumparam un high end desktop ca sa facem niste operatiuni cu baze de date offline care dureaza o vesnicie pe masinile de test non-productie pe care facem acum treaba asta. Gen curatat baze de aproape 500-800 TB cu tabele de trilioane de inregistrari, apoi shrink, compressed backup si pus inapoi pe servere. Si cum eram amandoi de acord ca ar merge mult mai repede (acum ia cam o saptamana o baza), m-am apucat sa fac o configuratie modesta, gen cel mai mic Threadripper, 4x16 GB de RAM (la nevoie sa mai incapa inca o data pe-atat), vreo 2 NVME de 1 TB si unul de 2 TB. Ca sa imi fie mai usor sa aleg componentele, ca nu am avut pana acum de-a face cu asa ceva, m-am dus pe newegg ca au selectoare mai utile decat magazinele romanesti, in ideea sa gasesc chestii compatibile si apoi sa caut echivalentul in RO. Doar ca dupa ce am facut configuratia pe newegg (cam $2200 fara carcasa si placa video) am inceput sa ma uit prin RO, mai intai la SSD. Nasol, tot ce era $250 pe newegg e $400 in RO :frown:

Chiar atat de rahat e treaba pe-aici? OK, inteleg ca nu exista rulajul din SUA si ca exista TVA, dar totusi nu justifica toata diferenta. $333 fara TVA versus $250, intelegeam un 5-10% dar nu 30-35%, parca in IT hardware adaosurile erau mult mai mici si nici newegg nu face chiar charity work. Nu am cumparat componente de ani de zile, nu stii cum sta treaba, sunt diferente asa mari?
 
Nu stiu nici un site din UE, ca as fi facut. Amazon nu are filtre utilizabile, e mai prost ca emag din punctul asta de vedere, nu poti sa filtrezi placi de baza sau procesoare dupa socket, de exemplu, iar pentru Threadripper asta ar fi cel mai usor mod de a gasi placi de baza.
 
Salutare,
Am cumpărat zilele trecute doua calculatoare pentru care am uitat sa iau licențele de Win10 Pro aferente.
Ma uitam acum după niște licențe de Win10 Pro Retail și vad ca pe Emag sunt o grămada de licete "ESD" ieftine vândute de diverși terți.
Care e treaba cu ele, ca prețul e suspect de mic?! In unele cazuri de 10-11 ori mai mic!
 
Presupun că sunt un fel de băieți deștepți care intermediază site-uri shady cu volume licenses. Nu chiar legal, da' se descurcă. Firma e deschisă anul ăsta, sigur special pentru asta.
 
Deci pe scurt, licentele alea sunt la fel de valide ca un activator, doar ca probabil nu vin la pachet cu ceva virusi. :smile:
 
Salutare,
Am cumpărat zilele trecute doua calculatoare pentru care am uitat sa iau licențele de Win10 Pro aferente.
Ma uitam acum după niște licențe de Win10 Pro Retail și vad ca pe Emag sunt o grămada de licete "ESD" ieftine vândute de diverși terți.
Care e treaba cu ele, ca prețul e suspect de mic?! In unele cazuri de 10-11 ori mai mic!
Vezi dacă nu poți cumpăra licențe OEM (nu retail). Diferența majoră e că vor fi valide doar pe acele calculatoare.

 
Am întrebat la Garaj daca îmi pot vinde doua licențe OEM iar răspunsul a fost negativ. Licența OEM trebuie sa fie neapărat pe aceeași factură cu PC-ul.
 
Acum niște ani avea Microsoft un program în țările cu piraterie ridicată prin care făcea mai facilă obținerea unei licențe legale - puteai cumpăra licențe OEM împreună cu un mouse sau chiar și licențe OEM în 3-packs cum în mod normal erau vândute către integratorii de sisteme. Poate că s-a terminat programul și acum nu poți lua decât retail.
 
Mie-mi afișează prețul în EUR și e
VAT-Inclusive Price
236,67
Adică un pic mai scump decât e la noi (și n-am inclus transportul).
 
Intel 660p e cel mai ieftin SSD decent, dar e in zona de value SSD, nu performance si nici macar mid-range.
 
Intradevar, mai bine astepti dupa Optane H10, o combinatie intre Optane memory si NAND QLC (660p e doar cheap QLC).

Optane H10 e accelerarea Optane Memory pusa pe acelasi PCB cu niste QLC NAND, anterior Optane memory facea cam la fel cu un SATA SSD/HDD dar prin intermediul chipsetului.
 
Back
Top