De unde cumparam? Secrets Revealed

Am avut o surpriza zilele astea - am cautat o camera foto pe net si peste tot am gasit-o la 1700-1800 RON, cica la reducere de pe la 2200, si iarasi cam peste tot nu era in stoc, ca au fost niste reduceri. O rezerv pana la urma la un magazin online si ma duc la fata locului, cand, ce sa vezi: in raft pretul era cu 200 RON mai mic! au ridicat din umeri si mi-au dat-o cu pretul mai mic => win 4 me :biggrin:
 
Chestia asta cu promotia imi aminteste de o faza de la PC Garage. Dupa fiecare comanda iti dau un voucher de reducere 15% la magazinul partener Garage Mall. Dupa o serie de comenzi am observat ca acel cod de voucher se repeta. Practic daca nu il foloseai pana la urmatoarea comanda il primeai cadou din nou la urmatoarea comanda. De curiozitate am intrat pe Garage Mall sa vad ce vand si ce preturi au. Apoi am realizat ca e mai rentabil sa iau de la altii chiar si cu reducerea de 15% la Garage Mall.

E clar, reducerile astea la produsele cumparate in viitor sunt utile doar daca iti faci upgrade-uri cu cate o piesa doua odata la intervale de cateva luni sau vrei sa ajuti un prieten.

Cat despre newslettere sunt primele lucruri care le caut cand imi fac un cont undeva, ca sa le debifez.
 
Am posibilitatea să achiziţionez hardware direct din USA. Cumpăr pe adresa unui coleg de acolo şi după aceea mi le trimite el prin poştă. Întrebări:

1. Ce magazin online să mai vizitez pentru preţuri and whatnot? Eu ştiu de Newegg, Amazon, TigerDirect.
2. Ce metodă să folosească pentru a trimite pachetele? UPS? DHL? FedEx? poşta obişnuită? Nu voi comanda chestii sensibile, gen HDDs, ci procesor, RAM, SSD, eventual sursă (prietenii ştiu de ce).
3. Vreau să evit suprataxarea la vamă. Cum fac asta? Să-l pun să scrie "books" pe colet sau ceva de genul?
 
1. Cred ca alea sunt suficiente.
2. Habar nu am, amicul care aduce chestii din US foloseste posta, cred, stiu ca-i ajung in 2-3 saptamani si trebuie sa le ridice el de la oficiul postal.
3. Pune-l sa scrie "diplomatic bag, do not open" pe colet. :biggrin:
 
Tu vorbeşti serios cu "Diplomatic Bag"? :smile:
Cu Poşta Română am experienţe neplăcute, când am cumpărat nişte ochelari de soare şi mi-au desfăcut coletul. Nu lipsea nimic, dar nu asta e problema.
 
Mai bine vorbești cu băieții specializați în a cumpăra chestii din SUA, care au conexiuni la vamă ca să nu plătești TVA-ul obligatoriu + eventualele accize. Iau un comision mai mic decât aceste taxe, și se ocupă de tot.
 
Pai stiind dinainte ca se ocupa cu chestii ilegale ("conexiuni la vamă ca să nu plătești TVA-ul obligatoriu + eventualele accize") e greu sa vina cu referinte serioase ca sa ai incredere in ei, nu?

Posta Romana nu iti desface coletele din SUA, o face vama. Si poti sa scrii pe ele ce vrei tu, vamesul ti-l desface si se uita daca are chef, de obicei in functie de dimensiunea coletului - cu cat e mai mare cu atat mai sigur il desface. Dar de fata cu tine, iti vine aviz acasa, te prezinti la posta vamala de sector, acolo se desface coletul si se face vama (cam 1 leu la 1$ valoare, din experienta), platesti si pleci cu coletul.
 
Ok, valoarea aia cum se calculează? Că omul meu îmi poate trimite cu valoare 1 cent. Dacă trimite prin UPS/FEDEX/Etc (adică nu serviciu poştal standard) se mai desface coletul?
Cât despre vamă, poştă, deschis, la Poşta Română când m-am prezentat era deja coletul deschis bine-mersi, nu a existat niciun "de faţă cu mine".
 
Păi fă scandal, că nu e voie așa ceva! Trebuie să îl deschidă doar de față cu tine, sau în prezența altcuiva pe care tu l-ai împuternicit să te reprezinte (gen agenții DHL, FedEx, UPS, TNT etc. ce joacă și rol de comisionari vamali și îți livrează coletul gata vămuit). Altfel e violarea secretului corespondenței, cred.

La OP6 Văcărești mi-a deschis un colet minuscul din SUA - Amazon care conținea un telefon mobil pentru un coleg. Până să se uite vameșul, poștășița a deschis coletul, a văzut că e o hârtie înăuntru și mi-a pasat-o discret. Aia era factura cu valoarea reală a telefonului, iar vameșul (în lipsa ei) s-a uitat pe declarația vamală cu valoare mult mai mică lipită pe exteriorul cutiei.

Majoritatea coletelor îmi vin la OP3 Pantelimon. O singură dată până acum mi-au deschis unul din ele, celelalte nu. De regulă sunt cutii foarte mici sau chiar și plicuri din plastic cu bule de aer (dx.com).
 
Nu tine figura cu factura de 1 cent, ca nu sunt cazuti in cap. Daca ai o factura care sa li se para rezonabila versus continut o iau in seama, altfel iti pun valoarea de catalog care poate fi mai mica sau mai mare. Pachetele mici, gen plicuri de pe DX, le ignora cu voiosie, pe alea mari nu. Asta inseamna ca daca iti trimite 2 DIMM-uri intr-un plic nu o sa intereseze pe nimeni, daca iti trimite o carcasa goala o sa te puna sa platesti cat nu face.
 
puterfixer: defineşte "fă scandal" şi ce ar rezolva. E vorba de un produs pe care deja l-am plătit, care există în colet (deci nu pot să fac gât că a dispărut), la ce ajută dacă zbier pe aia de la oficiul poştal sau băiatul de la DHL care îmi aduce coletul?
Chestia aia cu declaraţia vamală mă interesează. Aia cine o stabileşte, cine o scrie?
Adrian: în colet nu există factură. Vorbim de un colet trimis de o persoană fizică spre altă persoană fizică, înăuntru se găseşte produsul în cutia originală şi cam atât. Pot vorbi cu colegul meu să scoată produsul din cutia originală şi să-l împacheteze în altceva. În cazul unui procesor, de exemplu, nu mă interesează cooler-ul, ci numai CPU-ul în sine, caz în care omul scoate CPU-ul, aruncă restul (or whatever) şi-l împachetează într-un plic.
 
Faci plângere scrisă la oficiul poștal, cu număr de înregistrare și tot. Nu cred că este legal ca lucrătorii poștali să îți deschidă coletele fără prezența ta, indiferent dacă din colet a dispărut sau nu vreun produs. Poșta este doar transportatorul și trebuie să îți predea coletul așa cum l-a primit. Pe lângă asta, vama e cea care poate decide inspectarea conținutului, însă nu o poate face în absența ta.

Contractul de vânzare e documentul care stabilește valoarea produselor, și asta poate fi o factură fiscală sau un contract de vânzare-cumpărare prin eBay etc. Dacă e donație sau commercial sample etc. sunt căsuțe separate de bifat, dar tot trebue declarată o valoare intrinsecă a produselor.

Declarația vamală o completează expeditorul și pe ea trece valoarea produselor pentru vamă, valoare ce teoretic ar trebui să fie aceeași cu cea din factură. Unii expeditori sunt de acord să subevalueze produsele în declarația vamală pentru a trece fără verificări prin vamă sau cu taxe mai mici.

Însă vama la noi poate să deschidă coletele și să inspecteze conținutul. Dacă dă de o factură, va aplica taxele vamale la valorile din factură. Dacă factura lipsește și valorile de pe declarația vamală li se par dubioase, pot să facă ei o evaluare proprie după catalogul vamal - de cele mai multe ori foarte general și cu sume supradimensionate, la care să se aplice taxele vamale.

Dacă cumperi ceva de la o persoană fizică, recomand să pună ÎN COLET o hârtie care să ateste valoarea produselor tranzacționate. Nu trebuie să fie vreun formular tipizat, iar conceptul de ștampilă nu există în străinătate. În lipsa acestui act, te poți trezi cu o evaluare prin catalogul vamal la niște cifre mult mai mari și taxe cât nu merită. Am întâlnit vameși care ignoră o factură (legitimă) primită prin e-mail și tipărită de mine pentru ridicare, dovada plății de la bancă etc.
 
Păi...
Hai să ne referim la un caz practic.
Mă duc pe newegg.com cu contul meu şi cumpăr un CPU 3770K. Ca adresă de destinaţie pun John Doe, Boulder City, Colorado. John primeşte coletul, merge la poştă şi îl trimite pe adresa mea. Pe ruta USA-RO, coletul are expeditor: John Doe, destinatar: eu.
John Doe poate să trimită coletul cu acte, fără acte, numai procesorul (fără cooler) într-un plic, etc., etc.
Întrebarea mea e: cum e mai avantajos? Dacă taxele vamale sunt 1 leu/dolar, atunci iese preţ de RO şi n-am făcut nicio brânză.
M-am uitat pe-aici, dar mă doare capul după 3 paragrafe.
 
Pretul in RO e atat cat e nu din cauza de adaos, ci de taxe: TVA. La vama platesti TVA pentru orice nu provine din UE si vama pentru unele tari sursa. Daca adaugi taxele legale ajungi aproape ca in magazin pentru ca asa ajung si cei din magazin la acest pret, nu e nici o smecherie la mijloc - ceea ce faci ca sa obtii produsul mai ieftin e sa faci o mica evaziune fiscala neplatind taxele.

Nu exista nici o metoda sigura, de obicei singura care functioneaza 99% e sa iti care cineva marfa in bagaj. In aeroport nu sta nimeni sa ia la puricat tot bagajul ca poate ai tu un procesor de 300$.

LE. Daca iti place in Romania, beneficiile acordate de statul roman, etc. inseamna ca esti de acord sa platesti si taxele. Din ce crezi ca tot construiesc astia biserici pe banda rulanta si platesc profesorii de religie, din minuni? Nu, din taxe, asa ca fii un bun credincios si plateste-le.
 
Tu vorbeşti serios cu "Diplomatic Bag"? :smile:
Glumeam, evident, cred ca-i o idee foarte proasta sa incerci o gluma d-asta, posibil sa se incalce niste legi pe ici-colo. :biggrin:

Daca-mi aduc aminte de subiect, o sa-i cer detalii luni amicului care mai aduce chestii din state; momentan nu stiu prea multe pentru ca nu m-a interesat subiectul, dar pentru un coleg forumist o sa ma interesez. :wink:
 
Mulţam fain, Cosmin :smile:
O să verific şi alternativa InterOffice, la noi în companie există şi posibilitatea asta, dar nu cunosc detalii. Din câte ştiu, nu se uită nimeni în plicuri, şi dacă e coletul mic nu-i probemă.
Adrian, eu am plătit întotdeauna taxele, nu ca alţii. Aveam pur şi simplu o posibilitate alternativă, de a cumpăra de-afară, investighez soluţia. Dacă ajung (legal) la aceleaşi preţuri, iacă nu mai iau de-afară, că nu merită bătaia de cap.
 
Trebuie sa cumpar un cablu HDMI pentru conectarea unui TV la un laptop. Pana acum nu am avut tangente cu domeniul video digital si nu ma pricep. Am nevoie de niste informatii:
- Orice cablu HDMI e bun? Sau exista si alte criterii de compatibilitate in afara de mufa?
- Cat de importanta este calitatea cablului tinand cont ca este digital? Cum recunosc un cablu de calitate? Sau care este lungimea maxima a unui cablu pana la care nu trebuie sa imi fac griji in legatura cu calitatea?
- Sunt doua variante: (1) cablu de vreo 5-10 m, distanta de la care se uita lumea la TV tinand laptopul pe masuta din fata lor, sau (2) cablu scurt, laptop langa TV si kit tastatura + mouse wireless. Care merita dpdv al confortului vs. pret?
 
Recomand cablu HDMI scurt, maxim 1.5-2m și telefon conectat via BT + GRemote Pro.
 
Back
Top