De unde cumparam? Secrets Revealed

La fel si eu nu am nicio problemă cu cele normale, sunt suficient de trainice pentru mine, dar totodata trebuie sa mentionez ca i-am dat cateva lui fi-miu și le-a făcut ferfeniță urgent, chiar nu-mi explic cum a reusit.
 
Incearca, nu e o avere. Am unul la munca pe care-l folosesc zi de zi de cativa ani si n-are nimic, dar acolo e ferit de copii :smile:
 
Sort of: am tot cautat prin magazine adaptoare intre diferite feluri de conectori USB. Fara succes. Azi am gasit la un nene din talciocul de pe Valea Cascadelor, 5 lei bucata. Poate ajut alt nefericit (ca mine) :biggrin: :
 

Attachments

  • adusb.jpg
    adusb.jpg
    356.6 KB · Views: 25
Din cauză că nu-s la fel de interesante la mining, GTX 1080 au ajuns mai ieftine decât 1070. Mi-ar fi plăcut mai mult 1070, da' dacă-i musai... :biggrin:
 
Tocmai am comandat azi-noapte un 1060 si acum incerc sa incheg o platforma noua pentru NAS bazata pe un Pentium G4600. Astea noi (Kaby Lake) au si hyperthreading si virtualizare, numai bune de pus la treaba.

Ce sursa sa iau pentru un consum mediu de 40W si maxim de 70W? Am vazut un be quiet! de 300W care e dintr-o serie (Pure Power 10) despre care monstrul zice ca e mediocra, bazata pe design FSP, dar care ar avea o eficienta rezonabila la o incarcare atat de mica. As fi mers pe un Corsair TX, dar cea mai mica e de 550W si ar insemna o incarcare uzuala sub 10%, iar pretul e cu 60% mai mare.
 
Principial vorbind, ai nevoie de o sursa de putere cat mai mica.
Zilele trecute vazusem in cartier aruncat intr-o curte parasita un computer IBM desktop, ma pregateam sa sar gardul sa-i iau sursa, dar cineva mi-a luat-o inainte. Ar fi fost ce-ti trebuia, dar ...
Chiar asa, incearca sa vezi pe site-urile pe care se vand de toate de un desktop, astea au surse mici.
 
Eu încă mai am un Dell Optiplex cu PIII (acum e la Sibiu, trebuie să văd cum ajunge iar la mine la iarnă când ajung prin țară), sursele alea sunt geniale. Mai am și una Delta de 160W din HPul cu PIII.

Sincer aș lua o sursă cât mai bună de putere minimă - un Seasonic, ceva, chiar dacă are sute de W, măcar merge în mod fanless la o încărcare foarte mică și în caz că vrei un upgrade la NAS de HDDuri sau alte chestii (controllere SAS, w/e), ai cum să le pui fără să-ți faci griji. Cât trage din perete este cât consumă componentele, nu cred că o sursă de 1000W trage mai mult decât o sursă de 300W dacă ambele sunt încărcate cu 100W? (întreb)
 
Ba da, o sursa de 1000W la o incarcare de 5-10% va avea un randament sensibil mai prost decat una de 300W la o incarcare de 20-30%. Chiar si sursele certificate 80+ Gold/Titanium etc. indeplinesc conditiile la incarcare de la 20% in sus, la 10% am vazut sub 80% randament si la 5% poate sa cada chiar spre 50%. In schimb la 20% mai toate alea serioase trec de 85% si chiar de 90%.

Cred ca o sa comand acel Corsair TX550M; 550W e mult, dar cica au randamente destul de bune , nu costa chiar o avere si fac si un wire management grozav ca are cablul de ATX fix si restul modular, din care voi folosi doar pentru alimentarile de HDD si nimic altceva. Cu placa de baza la care ma uit, nu e nevoie de nici o placa PCIe (video e integrat, cat sa porneasca FreeNAS, iar reteaua integrata e Intel). As fi luat chiar o placa de baza miniITX, dar sunt mai scumpe fara nici o justificare si nu au nici suficiente porturi SATA.

Chiar asa, incearca sa vezi pe site-urile pe care se vand de toate de un desktop, astea au surse mici.
Problemele la sursele mai vechi sunt:
- standardul ATX initial avea curenti mai mari pe 3.3V si 5V si mici pe 12V, acum se folosesc fix pe dos. Chiar daca nu ajung sa epuizez linia de 12V, nu stiu ce efect are asupra sursei
- cu timpul condensatorii mai pica si daca tu pleci nu stiu cine mai sta sa ii schimbe (miahi, daca are timp si chef). Eu sigur nu, desi sunt cel mai bun din casa la manuit un letcon sunt ca un macelar in sectia de microchirurgie
- sigur ventilatoarele pica.
- randamentul la sursele vechi nu e asa grozav, din ce am inteles DC-to-DC e cel mai eficient dar nu prea era folosit pe vremuri
Daca trebuie sa refac o sursa veche, schimband condensatori si ventilator, e posibil dar complicat. Sursele noi vin livrate direct acasa si mai au si 2-3-5 ani garantie. Acel Corsair are 7 ani garantie.

LE. Tocmai am lansat comanda, miercuri o livreaza.
 
Eu am și acum pe undeva sursa veche din NAS, Fortron de 300W, moartă din cauză de condensatori (vizibil curși). N-au fost înlocuiți de lene și pentru faptul că nu era ATX, adică era foarte complicat de pus sursa aia în carcasă astfel încât să stea stabil și să se și ajungă cablurile (nu doar că era forma ciudată, erau și cabluri scurte). Pentru că sursele astea mici sunt făcute de obicei pentru carcase mici, nu pentru ATX cu 8 HDD-uri SATA.

Aveam prin casă un Corsair de 400 și l-am pus în loc, s-a cunoscut vreo 6-7W la consum în plus "upgrade-ul". Ar trebui să mă mai uit și la sursa aia, că e luată prin 2009 și are și vreo 4 ani de funcționare 24/7.
 
Brick de laptop cu un nano PSU nu e o soluție sub 100W? Chiar dacă au randament mai prost decât un PSU ATX, măcar în zona aia de comsum sunt în elementul lor.
 
Daca au randament mai mic, atunci nu sunt in elementul lor. Sursele in comutatie au randament mic doar in afara zonei optime de functionare, cand PWM-ul nu face fata corect solicitarii.
 
Intre timp au disparut din stoc toate procesoarele Pentium Kaby Lake uzuale (non-T), au mai ramas doar la magazine exotice unde costa sensibil mai mult. Alea Skylake nu au Hyperthreading.
 
Am pus sursa pe NAS, consumul scade cu 4%, adica 3W la o incarcare de ~80W. Sursa veche trage 82-84W din priza, cea noua 79-81W. In schimb masurat in VA situatia e un pic pe dos, pe cea veche W/VA e 0.91 si pe cea noua 0.83. Ce inseamna asta?
 
Back
Top