De la AM2 la zi

UEFI Setup Utility îți spune ceva? Încă n-am văzut ce poate; momentan fac backup la tot. Doar acum mi-am dat cu seama că io n-am unitate optică pe SATA, iar placa de bază nu mai are PATA...
 
Unitate optica? Nu am mai folosit asa ceva de ~ 2 ani ca sa instalez un sistem de operare.
USB Flash rulz!
 
Undeva trăbă să bag DVD-ul cu Windows 7, că a venit la cutie și suport fizic, nu în format ISO. Da' îl pun pe stick imediat. Să văd și eu o instalare în 15 minute :smile:
 
WTF?! De cand conteaza interfata Setup la un BIOS?
Deci e AMI. Am avut BIOS AMI cu mouse si ferestre la 486, pe vremea cand faceau BIOS-uri bune.

LE: UEFI?! Ce naiba mai e si aia? Si cui ii trebuie? Si de ce?
 
Oh boy, Marius strikes again. :biggrin:

Pufi io as putea paria ca Mugen ala merge pasiv. Cel putin pe Sandy stoc nu vad de ce nu.
 
./facepalm Marius

Yap, posibil foarte bine să meargă pasiv, dar eu sincer nu m-aș risca dacă ai de munci serios acolo. Adică aș lăsa fan-ul la 500-800RPM oricum, că și așa nu-l auzi.
 
Gata. Am aflat ce este UEFI.

"Features", traduse de mine:

1. Ability to boot from large disks (over 2 TiB)
Bine, ca intr-un BIOS normal nu puteau scrie acelasi cod sau nu existau alte solutii chiar mai elegante decat asta. Spalare de creier pentru cine crede.

2. Faster boot-up
Adica au sarit PnP. Bine! In sfarsit! De 10 ani astept momentul asta. Sper doar ca n-au sarit si peste SMART.
Si sper ca n-au mintit, fiindca punctul 5 suna amenintator la capitolul "faster".

3. CPU-independent architecture
LOL! E un BIOS. Vor sa zica ca pot sa schimb procesorul cu un ARM pe aceeasi placa de baza? La naiba, nici procesoare de la acelasi producator la 1 an diferenta nu sunt interschimbabile.
Ce vor sa zica ei de fapt este ca booteaza in mod x64. De ce? Pentru ca modul real (1MB RAM) nu-i suficient pentru bloatware inca de acum 15 ani, iar modul Unreal care se bazeaza pe un bug in primul procesor 386 va fi eliminat. Siiiiii, sa nu uitam de consumerism, un procesor deja initializat x64 nu va mai boota in veci un OS 32bit care incepe cu un bootloader in mod real. Adica ura! pentru Microsoft, au scapat in sfarsit de blestemul numit XP.

4. CPU-independent drivers
Adica au numit "driver" functiile de baza ale unui BIOS. Fac sa para ca respectivele functii sunt ceva secundar, nu motivul principal pentru care exista BIOS. CPU-independent - Iarasi, pot schimba un x64 cu un ARM pe aceeasi MB? Daca nu, atunci este doar reducerea costurilor pe seama utilizatorului.

5. Flexible pre-OS environment, including network capability
Adica producatorul placii de baza face ce vrea muschiu' lui in BIOS, in stilul ASUS.
Network + flexible = "hai sa sunam acasa (si eventual sa afisam reclame) inainte ca firewall-ul sa fie activ". Daca tot avem internet, hai sa facem si un update de firmware, transparent pentru utilizator, evident, nu cumva sa se prinda de noul cod anti-piraterie inainte sa fie prea tarziu.
Cea mai ingrijoratoare parte a "network capability" este tendinta catre Distributed OS / Cloud computing. Parca si vad bootare de pe un server google promovat ca "spatiu nelimitat de stocare pentru documentele dvs.".

6. Modular design
Adica reduceri de costuri. E mai usor sa platesti 20 de indieni fiecare sa faca bucata lui de cod decat un sigur om expert ASM care sa scrie totul unificat si eficient de la cap la coada.

Asta e opinia mea si acum puteti sa ma criticati cat vreti. Ma doare in 14.
 
In parte ai dreptate. Dar nici sa ne cramponam de BIOS-ul ala vechi de 30 de ani nu are rost. UEFI e un pic mai user-friendly, poate sa intre oricine in interfata si merge cu ferestre si mouse - nu e mare scofala, dar daca se poate e in regula si asa.
 
Cum pasca masii sa fiu fericit cand ma sugruma corporatiile din toate partile!?! Cateodata imi vine sa arunc la gunoi tot ce tine de IT si sa ma apuc de olarit sau colectionat timbre.
 
:biggrin:

Nu UEFI era ză shit când era vorba de viitorul interfețelor BIOS (că BIOS-ul e tot acolo, noi doar îl configurăm), că poate să aibă chiar și un browser web minimal cu care să te descurci fără să încarci un sistem de operare? Și nu doar pentru situații de urgență, gen „nu mai merge Windowsu', ce fac”, ci chiar pentru light use fără pretenții.

Meh, imediat desfac măgăoaia și o curăț de praf, apoi vine marea încercare. Pe placa de bază nouă e pus procul + coolerul + memoriile, să nu-mi belesc degetele încercând să fac asta cu placa de bază montată ÎN carcasă. Tot ar fi arătat mai fain cu un Ninja, da' asta e.
 
Cum pasca masii sa fiu fericit cand ma sugruma corporatiile din toate partile!?! Cateodata imi vine sa arunc la gunoi tot ce tine de IT si sa ma apuc de olarit sau colectionat timbre.
Nu te oprește nimeni. Poți face asta și undeva în sihăstrie. Scapi de poluare.


@pufi - sincer asta mi se pare culmea culmilor, hai să ne dăm cu browserul din BIOS, se consumă mai puțin curent :biggrin:
 
Buuuun... Am avut atâta încredere în mine că am pus capacul la carcasă înainte să-i dau drumul pentru prima oară. Nici măcar nu știu dacă are ceva beculețe sau ce indică afișajul ăla :biggrin:

UEFI-ul face aceeași treabă ca un CMOS Setup obișnuit, doar că arată mai fancy. Meh. Unele opțiuni lipsesc - de exemplu, nu pot selecta niciunde ordinea de boot, pot selecta doar prioritatea discurilor la bootare; automat a încercat să booteze de pe USB.

Șocul a fost că Windows-ul a pornit din prima, a încărcat desktop și tot, și a început să instaleze driverele la toate componentele noi. După un reboot, au mai venit 3 actualizări de drivere prin Windows Update, și gata.

Am păstrat placa video discretă, ATi 3650, că o poate folosi procesorul atunci când nu lucrez cu 3D cu ea. Așa că scorul grafic a rămas neschimbat. Însă la procesor și memorie, a sărit de la 4,8 la 7,5 :smile:

Multe mulțumiri pentru sfaturi!!!
 
Back
Top