De la AM2 la zi

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Am un sistem desktop cu o placă de bază Gigabyte GA-MA69G-S3H (socket AM2, chipset AMD 690G) și un procesor AMD Athlon X2 BE-2350 (Brisbane, 45W, 2100 MHz). Face treaba bine pentru majoritatea utilizării „light”, cu avantajul că e foarte silențios: e răcit pasiv cu un Scythe Ninja și ventilatorul de 12cm al carcasei Antec plus ventilatorul de 12cm al sursei Seasonic. Ca utilizare particulară, sistemul duce în paralel două monitoare în Extended Desktop, 1920x1200 + 1050x1680 (da, rotit). Pentru asta, grafica on-board a plăcii de bază n-a fost suficientă, și am înlocuit-o cu o placă PCIe ATi Radeon 3650 răcită tot pasiv, cu două DVI-uri.

Sunt două situații în care mă zgârii pe ochi lângă el: 1) în Adobe Lightroom, la editare de fotografii, și 2) în WoT. Ambele sunt gâtuite de procesor.

Cum platforma are niște anișori, ar merge să o înlocuiesc cu ceva mai nou. Întrebarea este, însă, cu ce.

Momentan mă bate gândul la ceva de genul: AsRock P67 Pro3 (ATX fără grafică integrată) sau AsRock H67M GE (mATX cu grafică integrată) la care se adaugă un procesor Intel i3 2130 sau i5 2400 și 4-8 GB de memorie.

Procesarea a mii de imagini ar justifica 4 core-uri, WoT ar fi doar bonus :biggrin: Mă interesează în continuare liniștea, deci voi încerca un radiator pasiv (care ar merge la 95W?) și să folosesc aceeași placă video. mATX nu mă coafează cu nimic față de ATX, am ambele variante de carcase Antec și altceva nu voi lua doar ca să fie mai compact.

Voi ce ați lua? Are rost să mă uit la AMD în loc de Intel? Să mă feresc de ceva? Să mai aștept cu shoppingu'?
 
Pai la mine 2500k e racit pasiv de Ninja 3 fara nicio greata.
Mi se pare OK ce-ai ales acolo. O sa poti face si un fel de OC cu inca 4 trepte fata de Turbo Boost la procesorul ala pe P67, MB-ul e super decent.
Ar mai fi de asteptat buldozeru' dar eu nu mi-as pune prea mari sperante la performanta ci doar la pret fata de un Sandy.
 
Poi aia m-am gândit: până apare Bulldozer, până (și dacă) se mai ieftinește Sandy Bridge... Amu mai am de ales dacă merg pe P67 (performance), H67 (grafică integrată, nu știi niciodată când prinde bine) sau chiar Z-ul :biggrin:
 
Sambata am primit pentru teste un A6 3500: Llano, tri-core, 65W. Am jucat si cateva misiuni de WoT pe platforma asta, partea de video e modesta (1280x1024 medium merge la 60 FPS, 1920x1080 merge in Low la 50 FPS dar cu probleme cand apar explozii), partea de procesor e decenta, insa A8-3600 pare a fi chiar bun: quad core, performanta video aproape dubla, daca vrei ceva foarte silentios si compact nu cred ca gasesti ceva sa se apropie; daca vrei ceva mai puternic asteapta Bulldozer sau vezi un Intel.

Pe Llano poti sa pui ulterior si un AMD 7670 sau AMD 7850 si zboara si partea de video cu consum minimal de curent si implicit cu zgomot redus.
 
Te-ai gandit sa faci upgrade doar la procesor pana apare Tractorul ala sau ce e...? Conform site-ului, ar fi compatibil un Phenom II X4 955 (4 x 3.2 GHz, 95W).
 
Adi - mulțumesc de review, pe AMD chiar n-aveam idee cum stă treaba.

Marius, da, m-am uitat la ce procesor maxim aș putea pune pe placa asta de bază. Ține cont că e AM2+/AM2, adică un procesor AM2+ va merge doar la 2000 MT/s (HT 1.0) în loc de 5200 MHz (HT 3.0), iar unul AM3 nu e compatibil. Deci n-am nici o șansă să pun un Phenom II, ci maxim un Phenom X4 9850 la 2,5 GHz care nu e de găsit, îmi dă două core-uri în plus dar va merge oarecum castrat, și e un cost aruncat pe o platformă aleasă de la bun început cam la nivelul maxim.

[edit] Nu mă arde să cumpăr repede, de-aia mai bine cumpăr cu cap. Însă n-o să aștept o veșnicie după Bulldozer, ca să descopăr că prima revizie de arhitectură a AMD-ului din 2003 încoace a produs o dudă cu bug-uri la care mai bine aștept revizia a doua, etc. Un alt motiv pentru care aș merge pe Intel e că porcii de la Adobe în continuare par să-și optimizeze codul pentru această platformă :| Chit că e scump cu spume (barebone mobo + procesor + cooler + 2 module de 4 GB de memorie mi-a ieșit pe la 1660 lei).
 
Eu sincer n-aș lua nimic acum. Cică (?) trebuie să apară noua platformă de la Intel și sincer așa ar scădea și prețurile la 1155 (sper). Dar sincer cred că WoT este mai mult gâtuit de placa aia video oribilă decât de procesor. Pe de altă parte spui că Lightroom ar fi prioritatea.

AMD este pe ducă. Aș aștepta de asemenea Bulldozer (care, apropos, sper să nu fie cam ce s-a vrut Brisbane, adică omgwtfbbq și după lansare fâs), tot prin prisma scad prețurile la Săndel.

Nu aș lua nimic din ceea ce este momentan pe piață pentru că sunt a)overpriced, b)fomiste, c)parcă nu au acel "ceva".

Ca să detaliez, aș lua (în locul tău), acum:
- RAM (stickuri de 4GB); două sau patru. Nu, 16GB nu-s prea mulți, am lucrat și eu cu lightroom și cu 8 cam gâfâie la HDRuri/RAW processing în batch.
- o placă video GTX560 Ti răcită cu ceva cât mai silențios - cică mere fain CUDA ăla prin fotoșop and other Adobe stuff;
- eventual sursă. Eventual carcasă.

Până să sari cu gura că xyz prea scumpă video, poți sări peste ea. Dar schimbă oribilitatea aia de ATi, și mai așteaptă la procesor/MB. Nu de alta, dar or să tot fie promoții amu că vin Sărbătorile and stuff. RAM mai ieftin de atât (~100 RON/4GB) nu cred că mai găsești.


Later edit: am alcătuit un barebone cu G530 și 4GB RAM pentru in-lawz și a costat 1200 RON din care carcasa (Antec ISK300-150) a fost `fo 450 RON. Cu mobo șucărit (Asus P67 Deluxe stuff), wi-fi integrat, teh works. Poți înfige orice 1155 în socketul ăla (2500k? :biggrin:) și prețul este oarecum decent. Nu uita că iese ceva mai mic decât o cutie de pantofi cu putere imensă de procesare.

Later later edit: pentru numele sfântului Hristos, ia 2 monitoare identice :biggrin: Cum poți lucra așa? :biggrin:
 
Dupa cum a mers AMD in ultimul timp, nu cred ca Bulldozer va dobora recorduri de performanta.
Daca tot schimbi platforma, eu zic sa mergi pe Socket 1155 cu o placa de baza decenta (H67/P67), in care sa poti tranti pe viitor un Ivy Bridge.
 
Neo, momentan văd doar că ambele core-uri dau în 100% când e rost de procesare, și dup-aia totul merge ca un junghi. Placa grafică, din păcate, nu mă ajută cu absolut nimic: în Adobe poate doar dacă iau una din alea câteva modele la care GPU-ul lucrează cu softul pentru procesare, pe când WoT e Flash-based și depinde de procesor, nu de GPU. Sux.

Sunt de acord că 16 GB nu-s prea mulți - de-aia am zis să încep cu 2x4 pentru început și să mai am două sloturi libere. Sursă și carcasă am. Hard discuri, la găleată. N-am de ce să cumpăr altceva doar ca să stea degeaba momentan; când s-or fi copt, atunci le cumpăr și asta e :smile:

Singura jenă față de reducerile de sărbători e că la noi reducerile se implementează prin scumpiri. Anul trecut TV-ul meu de 42" era 2200-2400 lei înainte de sărbători, apoi pe durata „reducerilor” a fost afișat „preț vechi: 3200 lei, preț nou: 2800 lei” gen, iar de revelion scăzuse iar la 2400 lei, cu cât l-am luat. Din nefericire încă n-am găsit un e-tailer IT european mare, că n-aș avea nici o jenă să-i șuntez pe localnici, așa cum fac la piesele de bicicletă, de exemplu :biggrin:

[edit] zgâții de ajax și hosting...
 
Păi GTX560 lucră în Hadobe. Dacă vrei ceva de pe alte meleaguri, spui și îți iau eu, aici deliveries sunt de pe o zi pe alta și-s și suficiente reduceri din când în când. Iar dacă ai ING se rezolvă și mai ușor :smile: Numai să prinzi RONzu' sus când e de făcut achiziția. Ebay.co.uk included. Și mai e și site-ul ăsta. Go nuts.
 
- o placă video GTX560 Ti răcită cu ceva cât mai silențios

Exista asa ceva? Chiar ma intereseaza subiectul, eu o detin pe dansa :biggrin: si cand o pun un pic la treaba, ai senzatia ca o sa decoleze computadorul. Nu sunt chiar maniac cu siletiozitatea, imi place sa fie liniste, dar am niste limite acceptabile, totusi halul in care face racirea stock de pe placa mai sus mentionata este absolut sinistru.
 
Eu am varianta SOC de la Gigibyte și mi se pare chiar ok dpdv al silențiozității, având în vedere core-ul tactat la 1GHz :smile:
 
Pai sunt foarte bune ca-s puiutii la mama tuturor programelor pentru placile video si anume RivaTuner (din pacate discontinued). :biggrin:
 
Meh. Ivy Bridge apare doar în H1 2012. Chipset-urile încă nu-s de găsit, și când or să fie băgate în primele plăci de bază vor costa o căruță de bani, că doară-s bleeding edge. Adicătelea, speranțe reale să iau următoarea generație indică spre vara anului viitor, la un preț probabil dureros, care este. Chiar atâta nu cred că am chef să aștept. Și când or să apară alea, iar o să fie tam-tam cu următoarea generație, care e pe vine, și tot așa.

Doi la mână, GTX 560 Ti e un MONSTRU :biggrin: După 1600 lei mă aștept să am un sistem mult mai rapid, cel puțin datorită procesorului. Însă nu-mi dau seama dacă încă 1200 lei pe o placă video discretă va aduce un alt salt de performanță de o magnitudine similară, încât să justifice costul. Poate-s mai câștigat dacă țin banii ăia pentru un display cu panel mai bun :smile:

Am uitat: Neo, am două monitoare atipice pentru că se completează reciproc, și două identice nu m-ar ajuta decât poate estetic :biggrin: Pe monitorul mare, de 26" full HD, e spațiul de lucru: Lightroom-ul cu toolbar-urile extinse, tableta pentru pictat, etc. Monitorul de 20" e rotit la 90 de grade și pe el fac full screen preview la ce editez în ecranul celălalt, de FOARTE mare ajutor la corectura portretelor. În restul timpului, pe el navighez pe web, că-i cât o pagină de ziar și informația curge pe verticală într-un mod natural, fără prea mult scrolling.
 
Back
Top