De la AM2 la zi, part 2 (smaller budget version)

SCViper

Membru Senior
Sugar daddy
Deschid o discutie pur teoretica (cel putin pentru moment), pentru ca bugetul este inexistent :smile:

Momentan am un X2 5200+, 4GB de DDR2 si un 9800GT, iar pentru ca mi-am luat SW:TOR (e numai vina lui Neo!) vreau si eu sa il joc in mod mai decent.

Soo, pe scurt m-am gandit la urmatoarele moneysinks:

FX 6100 (merita 6 nuclee? Sa merg pe 4? Merita sub orice forma 8? Exista vreo varianta mai performanta pe Intel?)
Asus m5a78l (ce inseamna in mod exact "1866 O.C./1600 O.C./1333/1066 MHz" la memorie?)
Corsair Vengeance (alte recomandari aici?)
MSI GTX560 sau PNY GTX560TI?

Intrebare 1: Sursa mea (Sirtec 430W) poate tine configuratia noua, avand in vedere ca nu planuiesc nici un overclock, sau trebuie sa o schimb si pe asta?
Intrebare 2: Ce mi-ar aduce un spor mai mare de performanta momentan? Schimbarea placii video sau mobo+cpu+ram?

Mentiuni:
Bugetul este deja intins la maxim, deci variatiile in minus sunt preferabile celor in plus :biggrin:
Placa video va fi cumparata ulterior (cu exceptia cazului in care intrebarea 2 are raspuns video-favorabil), dar vreau sa-mi fac o idee de acum.

Multumiri! :biggrin:
 
Nu AMD. Just don't. Alea 8 nuclee de la AMD sunt de fapt 8 jumătăți de nucleu. FX ăla pus în nume nu are nici o treabă cu ce a fost FX-55 de exemplu.

AMD este mai fierbinte și (mult) mai prost ca Intel, iar diferența de preț este prea mică. Nu există niciun motiv în acest moment să cumperi AMD.

Eu aș zice să mai strângi ceva bănuți și să iei ce-a luat puterfixer. Mai puțin nu rentează să faci upgrade.

LE: ce buget ai exact?
 
FX6100 se chinuie de multe ori sa bata un Core I3 cu 2 nulee si HT. Core I5 il lasa mult in urma la ~120 RON in plus.

"1866 O.C./1600 O.C./1333/1066 MHz" inseamna ca placa poate face OC ca sa mearga cu memoriile la 1600 sau 1866MHz. "Poate" nu inseamna neaparat ca si merge.
O placa de baza Skt 1155 e cam la acelasi pret.

Daca tot nu faci OC, de ce tii neaparat ca memoriile sa duca 1600MHz? Niste Kingmax-uri DDR3-1333MHz ar fi suficiente.

Despre placi video si surse ii las pe altii sa-ti povesteasca :smile:
Din ce stiu eu: GTX560 < GTX560 Ti < GTX560 Ti 448 cores
 
Mai e și alta. i5 2500k în .ro costă 949 RON, iar în UK este ~800 RON. Piața componentelor în .ro nu încetează să mă uimească (în sens negativ).

Am primit o ofertă de la magazinul de unde cumpăr hardware pe aici de Crăciun și aveau i5 2500k, MB Z68 și 8GB DDR3 la 350 lire...
 
Prima la mina care-mi sare in ochi pe orice wishlist pe care-l vad: ce aveti nene cu memoriile alea cu tepi? Va atrag din adincul subconstientului sau ce? :biggrin:
Crezi ca doua d'astea (de exemplu) o sa te traga inapoi?
A doua la mina cam ce-au zis nenii de mai sus: Sandy FTW. Mai performant si mai rece.

Placa video oricum trebuie schimbata. Ai putea incepe cu asta. In ce rezolutie zici ca joci?
Despre sursa am uitat cit scoate pe +12V dar in mod normal ar trebui sa fie OK pentru un Sandy si un 560Ti.
 
N-ai vrea ca sursa ta sa mearga la 80-90% incarcare o perioada mare de timp. Va duce ea un timp, dar tot va deceda in timp relativ scurt, in special daca nu e racita cum trebuie.
Citeodata si faptul care 3 rails independente nu lucreaza in favoare ta daca nu poti balansa incarcarea corect. Si, ca sa intram si mai mult in detalii, acele 3 rails pot sa nu fie chiar atit de independente, ci sa existe protectie la supracurent pe fiecare rail in parte din cauza cablurilor.
Ar fi bine sa gasesti modelul exact si apoi vedem ce info aflam despre ea.
 
Legat de memorii: KingMax e bune, ia cu încredere. Io a trebuit să iau Corsair fiindcă altceva nu mai era în stoc la sfârșit de an :frown: Și atenție la alea cu radiatoare ce ies mult în sus, s-ar putea să nu poți pune un cooler mai ca lumea pe procesor din cauza lor. Ale mele au încăput milimetric, și au doar niște plăcuțe de aluminiu amărâte, nicidecum „cornițe”. Dacă te tentează overclocking-ul e mai important să meargă în 1333 MHz la 1,5V ca să poți ridica tensiunea mai mult. Am găsit unele foarte lăudate de producător pentru overclocking, dar pe care scria mărunt că merg la 1,65V, așa încât nu mai puteam crește mult până să ating limita superioară de tensiune (gen 1,7 sau 1,75V).

Dacă nu-ți trebuie factură pentru firmă (cum a fost cazul meu), uită-te și peste gard în alte țări că s-ar putea să ai surprize la prețuri mai bune. Sau, cu același buget, poți lua o generație mai bună decât la noi.

După rezultatele dezastruoase la Bulldozer, la AMD m-aș mai uita doar pentru un HTPC all-in-one cu procesor low-power. Intel a parcat linia Atom, pe când varianta AMD e rezonabilă aici. Însă pentru orice altceva, mergi pe Intel, chiar dacă îi înjuri printre molari pentru prețuri.
 
Dacă te tentează overclocking-ul e mai important să meargă în 1333 MHz la 1,5V ca să poți ridica tensiunea mai mult. Am găsit unele foarte lăudate de producător pentru overclocking, dar pe care scria mărunt că merg la 1,65V, așa încât nu mai puteam crește mult până să ating limita superioară de tensiune (gen 1,7 sau 1,75V).

1003232_700b.jpg


1333MHz@1.5V merge orice jeg de DDR3 și nu este musai necesar să scaleze frecvența cu voltajul. Ba chiar aș spune din contră, cu cât sunt mai "răpciugoase" modulele cu atât probabilitatea să meargă bine în o/c scade. Evident poți să le dai jeratic, dar meh :biggrin:

Ce scria "mărunt" (că nu încape altfel duh) cu 1.65V este că merg cel mai probabil 1600MHz sau 1866MHz sau 2133 CL9 la 1.65V, nu 1333MHz@1.65V. Și cred că știu și ce RAM este ăla :tongue:

Dacă îl interesează o/c, la 2500K oricum se face doar din multiplicator, n-are nici o treabă cu RAMul, ideea este să își ia o placă de bază care suportă asta :wink:

LE: 34 lire setul. Ce zici? :smile: Rated DDR1600@1.5V 9-9-9. Voltajul în poză este de 1.65V. Cu același voltaj merg DDR1600, same timings. Dar ideea este că astea sunt excepția de la regulă, modulele de 4GB din ultima vreme merg în general foarte bine (deși plafonează pe la 1600MHz). Principalul este oricum frecvența procesorului, care la Săndel nu depinde de BCLK, ci de multiplicator + bulan.
y3OPu.jpg
 
Ce scria "mărunt" (că nu încape altfel duh) cu 1.65V este că merg cel mai probabil 1600MHz sau 1866MHz sau 2133 CL9 la 1.65V, nu 1333MHz@1.65V. Și cred că știu și ce RAM este ăla :tongue:

Am verificat și într-un PDF cu specificațiile la producător. Din păcate, la acel model chiar cereau 1,65V la 1333MHz. De ce, nu știu; le lăudau că-s pentru overclocking, da' ar fi avut sens să fie pentru underclocking, low power, rahaturi de-astea. Mă rog. Neesențial, KingMax TinyBGA ar fi fost superb dacă era disponibil, moving on.
 
Din păcate nu se mai aplică de mult aia cu tinybga stuff pentru simplul motiv că toate modulele acum au bga stuff și-s tiny :smile: Erau niște chestii lowprofile dar nu mai știu producătorul, oricum merg bine în frecvență dar cu latențe oribile.
 
Concluzii pana acum:
- run away from AMD - understood
- nu e nevoie sa schimb sursa decat daca schimb si placa de baza/proc/mem, dar va trebui schimbata eventual.
- ar fi bine sa schimb placa video mai intai si sa vad ce spor de performanta am.
- OC-ul in ziua de azi inseamna cateva setari in BIOS :tongue:

Intrebari:
- e bun de ceva PNY-ul din primul post?
- what is the facewall equivalent of a double facepalm?

PS: De jucat ma joc la 1920*1080
 
Spor de performanță o să ai dacă schimbi placa video, dar nu prea mult, că o plafonează actuala ta platformă.

Cum aș upgrada eu:
1. sursa. Ceva țeapăn care să ducă. O să te cam găurească, dar o sursă bună te ține 5+ ani. Cel mai nesatisfăcător pas al upgrade-ului, practic nu observi nicio diferență și poate fi frustrant. Discută cu maestrul burebista să te lămurească ce și cum. Asta merge luată din România, mai amortizezi investiția când o fi s-o schimbi (la Sf. Așteaptă, dar mă rog :biggrin:).
2. procesor (2500K) + placă de bază (sk1155 cu chipset Z68) + RAM (2 module de 4GB pentru început). Cred că te-am lămurit cu PMul, aștept doar un semn când o fi cazul :biggrin:. Ai fi surprins să vezi cum merge 8800GT cu Nehalem VS E2140. Been there done that, sporul este semnificativ, practic următoarea piedică este...
3. placa video. Ceva mainstream-high, să stai liniștit o vreme. Eu aș aștepta seria 6xx de la NVIDIA, până rezolvi punctele 1 și 2 apare. Luată musai din .ro, de obicei partea asta este cea mai sensibilă din tot setupul.
4. ???
5. Profit.
 
PS: De jucat ma joc la 1920*1080
Io-ti pun o poza si tu zici ce ai de upgradat in primul rind daca joci in full-HD. :biggrin:
CPU_03.png


Da stiu e un 580 acolo si nu un 560 Ti dar am vrut sa dau doar un exemplu.
Sau alt exemplu (acolo e un ATI dar ideea ramine valabila).
Dar treaba nu e numai alb si negru contine si nuante de gri.
Ca o regula generala pentru joaca in full-HD placa video conteaza in principal si apoi procesorul.
Cam asta zic si cei de la XBit
According to my tests (the left part of the diagrams), the Radeon HD 5870 is quite satisfied with an overclocked dual-core CPU manufactured two years ago. And you can even leave the CPU at its default frequency at the high-quality settings and 1920x1200.
Dar e adevarat ca un procesor mai nou (quad) foloseste placa video mai bine. Nu spectaculos dar uneori (depinde si de joc of course) conteaza.
Ca exemplu eu cind am trecut de pe Wolfdale pe Sandy am avut o crestere de 10 FPS-uri in Formula 1 2010. Aceeasi placa video (260 parca aveam atunci) si numai platforma schimbata. Nu pare mult, dar a fost ceva de la 30 la 40 fepeseuri.
Ah si mai ajuta si la FPS minim un procesor mai din zilele noastre (sincer sa fiu prefer sa am un FPS minim constant pe la 30 sa zicem decit fluctuatii de maxim 100 si minim 20 sau ceva de genu').
Iarasi am picat pe una din observatiile celor de la XBit
The gameplay was much smoother on the quad-core CPU, without occasional jerks as on the Core 2 Duo. Game levels were loaded faster, too. So, the numbers don’t always provide the full picture

Bottom line eu as zice sa iei un 560Ti (pe care oricum trebuie sa-l iei) si sigur ai sa vezi ceva diferente. Mai tirziu o sa vina si upgrade-ul la Sandy.

Cit despre PNY tot ce stiu e ca e partener vechi si traditional nVidia. Nu prea cunoscut la noi dar atita vreme cit placa e varianta de referinta si are garantie nu vad ce probleme pot apare.
Singura problema e ca nu-i pe stoc si nu stiu cind apare.
 
Pe moment sint putine surse pe piata pe care sa te bazezi 5 ani, fara suparare. Astazi nimeni nu mai face calitate, ci doar pret mic.
Majoritatea condensatorilor din surse au durata de viata oficiala de 2000 ore de functionare. Si producatorii sint ... sa zicem ca nu din cei mari care si respecta specificatiile.
N-o sa mai vedeti surse ca pe vremurile 286/386 care merg si acum dupa 20 de ani.
Eu zic ca cel mai bine ar fi sa masori sursa (da, ai nevoie de niste scule de masura) si daca intr-adevar o fi musai nevoie sa o schimbi. Partea mai proasta este ca in timp creste ripple din cauza ca se usuca condensatorii, si asta afecteaza si placa de baza, si placa video, etc.
P.S. Da, stiu ca sint un nebun perfectionist. Motivatia la cerere.
 
Ai perfecta dreptate omu' in legatura cu sursele. Modelul ala a fost unul OK la vremea lui si cred ca ar trebui sa-i mai duca si o placa video care consuma cam 160W in joace (fata de cei 85W de la 9800GT).
Ca sa fiu mai clar eu as zice sa schimbe placa video mai intii,vede cum merge (daca merge :biggrin:), apoi sursa ca sa fie cu inima impacata si apoi platforma Sandy.
Cred ca asa impaca si SW:TOR si bugetul fara sa-i pocneasca ceva prin calculator. :biggrin:
 
Pe moment sint putine surse pe piata pe care sa te bazezi 5 ani, fara suparare. Astazi nimeni nu mai face calitate, ci doar pret mic.
Majoritatea condensatorilor din surse au durata de viata oficiala de 2000 ore de functionare. Si producatorii sint ... sa zicem ca nu din cei mari care si respecta specificatiile.
N-o sa mai vedeti surse ca pe vremurile 286/386 care merg si acum dupa 20 de ani.
Eu zic ca cel mai bine ar fi sa masori sursa (da, ai nevoie de niste scule de masura) si daca intr-adevar o fi musai nevoie sa o schimbi. Partea mai proasta este ca in timp creste ripple din cauza ca se usuca condensatorii, si asta afecteaza si placa de baza, si placa video, etc.
P.S. Da, stiu ca sint un nebun perfectionist. Motivatia la cerere.

Da, tocmai, eu aș lua una din alea puține :smile:

@burebista -> ăla este Battlefield 3, nu un MMORPG. Diferența contează imens. La WoW, ca și la TOR, nu contează placa video cât contează procesor + RAM. Eu am avut o creștere de la 30 (chinuit) la 200FPS în World of Warcraft când am trecut de la Athlon X2 pe 939 la Nehalem, ambele cu 8800GT. Când am trecut de la GTX460 la GTX560Ti, nicio schimbare (LOL). A, ok, parcă merge în DX11 mai bine. Parcă.

Tocmai că placa video ar trebui să fie dintr-o generație cât mai nouă, își ia GTX560Ti și când își ia și Sandy prin vară apare seria 6xx cu același preț și performanțe ++ (cum am pățit eu cu 460/560 :biggrin:).
 
Corect omu', de aia am zis ca nuantele sunt gri si depinde si de jocuri.
Daca asta e singurul lui joc din viata clar merge mai bine upgradata platforma si apoi video.

Dar mi-a trasnit o idee. SCViper n-ai f'un prieten care are o platforma pe Sandy? Daca da ia placa ta video si monitorul si infige-le in sistemul lui. Asa o sa-ti dai seama pe loc de diferente si care o sa-ti fie calea de upgrade. :smile:
 
Mai, ideea e sa fac totusi un pas acum, pentru ca pana in vara TOR-ul o sa fie rasjucat si tot scopul upgrade-ului o sa dispara. Cred ca o sa merg pe varianta "budget", schimb placa video si mai vad.
Daca are cineva o platforma pe sandy si e dispus sa instaleze TOR si placa mea video in sistem dau o bere (sau mai multe :biggrin:) pentru ajutor :smile:
 
Back
Top