De ale UPS-urilor

taxon

Membru Senior
Am un UPS batrin (cred ca bate la vreo 20 de ani, sigur peste 15) care de la un timp clantane intr-o veselie.
Upguards Pro 425.
Bateria din el are si ea cam 2 ani.
Tine in circa un PC, monitorul si ruterul, plus ocazional alte citeva maruntisuri.
Si, dupa cum ziceam, cind sunt toate alea oprite, cam clantane.

UPS-ul alalalt, pustiulica de nici 2 ani, responsabil cu tembelizorul, dvd, statie, etc, tace milc.

Batrinelul asta Pro mai intra si in protectie uneori, cind dau plozii sa porneasca vreun joc ( mdeh, RX580).
Asa-i ca se cere singur la pensie? Sau .... ?
 
425VA e cam la limită pentru un PC actual, e normal să se supere. Vezi că atunci când intră în limita de putere totul e pe direct, nu mai e nimic protejat. Când nu are consumatori... depinde ce clănțăne prin el; pare să fie line interactive, probabil are AVR pe relee, se aprinde vreun LED când face asta? Comparația între modele e useless, fiecare are intervalele lui de AVR/trecere pe baterie, așa că e greu de zis dacă e stricat sau funcționează în parametri (doar că-s alții față de UPS-ul nou). Iar cu bateria depinde, 2 ani nu e foarte mult, dacă nu moare când e pe baterie e ok.

Toate UPS-urile mele sunt model 2000-2005 (APC Smart versiunea fără USB) și n-au nimic, foarte rar folosesc AVR. Dar am luat un AVR fără baterie, ceva ieftinache (luat din limite de spațiu, trebuia să încapă într-un anumit loc), e o veselie pe el, toată ziua clanț clanț.
 
Last edited:
Upguards 420 am și eu, cred că a trecut prin vreo 4 rânduri de acumulatori. Într-o vreme trebuia să-i schimb zilnic de câteva ori setarea de tensiune de intrare din DIP switches, fiindcă tensiunea fluctua atât de mult de la zi la noapte încât ieșea din plaja de funcționare și începeau să clickăie releele. Când erau 165V la rețea îl puneam pe 220, când erau 245V la rețea îl puneam pe 230. O împărțire a consumatorilor din cartier pe faze, ceva de mare rafinament ingineresc.
 
Last edited:
Eu personal aș lua ceva de pus în debara, industrial. Problema la ăla sunt bateriile care sunt... grele.
 
De 20 de ani sursele de PC au PFC, nu prea mai scapă sub power factor 0.9, da' toată lumea calculează UPS-urile la power factor 0.5 :smile:. După cum se vede din experiența ta, nu prea ajungi nici la 430VA, d-apăi 1000. Unul de 700VA e super ok pentru un sistem cu tot cu chestii atașate (600W cu PF 0.85). De brand and stuff nu știu ce să zic, eu prefer APC-uri vechi sinusoidale, dar am înțeles că astea mai noi nu mai sunt la fel de rezistente :frown:.

Neo: da, dacă ai câteva mii de euro cu care n-ai ce face, unul industrial în debara e foarte bun, dar trebuie să tragi și firăraia prin casă pentru asta. Eu am făcut asta, cu APC 1500VA + 2 baterii de 55Ah (~20kg bucata) + fire prin perete de la UPS la PC, cu tablou electric și siguranțe and stuff, dar nu e chiar așa de simplu dacă ai deja construiți pereții și instalația electrică. Of course, ai putea trage un prelungitor de 10m, da' e trist.
 
Nu aș spune chiar mii de EUR, sunt la prețuri mult mai decente (câteva sute gen pe ebay fără baterii), destul de noi modelele.
 
Ziceam de toată investiția cu un UPS nou + baterii noi (care pot fi câteva sute) + firăraie.
 
Nu știu sincer dacă are rost un UPS nou - cele industriale sunt extrem de rezistente și sunt datacenters care le mai schimbă - eu unul cred că un mic monstru din ăsta poate duce majoritatea electronicelor esențiale de prin casă. Da, legat la tablou șamd va fi normal o "plăcere", dar apoi kick back and relax :smile:
 
Ce inseamna meseria... La mine monstru inseamna altceva, de obicei pleaca de la 70kVA pana pe la multe sute.
Bateriile pentru draciile astea sunt cam o tona.
 
:biggrin: :biggrin: :biggrin: Eh la de-alea o să se cam supere pardoseala debaralei, plus că probabil bateriile trebuie ținute într-o încăpere cu ventilație, temperatură și umiditate controlate.
 
:biggrin: :biggrin: :biggrin: Eh la de-alea o să se cam supere pardoseala debaralei, plus că probabil bateriile trebuie ținute într-o încăpere cu ventilație, temperatură și umiditate controlate.
Mda, debaraua nu prea e facuta sa sustina asemenea greutate concentrata pe o suprafata asa mica.
Si disipatia termica e cam mare, s-ar putea sa fie foarte cald acolo, dar asta ar fi o problema minora comparativ cu opinia prietenei/sotiei :smile:
 
Thx, Miahi, am bagat la capatina.
Deci, uite asa am gasit ce sa cumpar de BF-urile astea :smile:

Serioux si nJoy ... glume, cred, sau sa nu le ejectez din start de pe lista?
Altfel... Gembird, Mustek, APC, Eaton ... ma mut pe "la cumparaturi" sau continuam aici?
 
Cosmin_C era mulțumit de Mustek. Am avut și eu o perioadă (primul UPS, tot de pe forum cumpărat parcă, probabil price la vremea aia) și a crăpat după vreo 10 ani (nu-l mai foloseam eu), poate îi dai un PM, că parcă nu prea l-am mai văzut des pe-aici. Eaton a intrat zdravăn pe piață de curând, am văzut unele în carne și oase și păreau ok, dar nu știu pe nimeni să fi avut unul mai mult de 6 luni. Cum n-ai nevoie de putere mare și sinus, eu aș zice că un APC BackUPS de 700 e rezonabil.
 
Mustek au plastic prost. Dupa 10 ani "se usuca" de la caldura si crapa peste tot, mai ales pe la suruburi. Poti schimba bateriile o singura data; la urmatoarea demontare se face cioburi. Am avut si UPS care s-a defectat ireparabil. Acum am un Ablerex care merge bine de 3 ani, cu exceptia porturilor serial si USB care n-au functionat niciodata.
 
Mi-am schimbat Mustekii pentru ca da, a crapat plasticul si da, nu stia ce-i aia battery management /protection si trebuia sa schimb bateriile anual - sigur ca si bateriile erau mizerii china, dar am observat ca la servici, in APC, tineau totusi cam trei ani in loc de unul. In plus, La Mustek trebuia sa-l fac bucati sa schimb bateria, nu avea lacas usor de accesat ca la APC. Eu mi-am luat doi d-astia cam acum un an de zile, stau mult mai reci decat Mustek (si chiar consuma mai putin, ma refer la consumul lor propriu) iar bateria originala are durata de viata asteptata (expected life somethin') de 5 ani de zile.

Ca o a doua idee, avusesem intr-un timp la firma si niste UPS-ii de la Fortron, foarte buni si mai ieftini decat APC. Nu stiu ca s-a intamplat cu ei, nu s-au mai adus. Nici la Emag nu vad decat 3-4 modele uitate de lume. :mda:
 
A apărut o nevoie de UPS mic (cât mai îngust și ușor, de pus într-un tavan fals :biggrin:), așa că am ajuns la Eaton Ellipse Eco 650 (8cm lățime, dar lung/lat în rest). Partea interesantă e că e cu >100 de lei mai scump decât un APC echivalent. Dar asta e, APC-ul nu încăpea.

Încă nu l-am desfăcut să văd ce-i în interior, dar bateria pare mică (în jur de 4Ah, n-are chef să meargă mai mult de 30 de minute cu o sarcină de 55W). În rest pare ok, nu se încălzește prea tare, are direct prize, pornește automat când revine curentul. Softul n-are cine știe ce opțiuni. Chestia "ECO" însaemnă că poate tăia curentul pe 3 dintre prize dacă detectează că pe "master" nu mai are consumator.

E silent și când e pe baterie și nu se încălzește foarte mult (cel puțin cu sarcina aia de 55W). Vedem cum se comportă în timp...
 
Back
Top