Curent, gaze, apa

Nu putem nici reglementa totul pentru că deja avem legi cretine peste tot. Ar fi fain ca oamenii să se uite cu înțelegere la ce-i de făcut și atunci când își permit și vor să apeleze la un specialist.

Evident mai ai și oameni d-ăștia, dar sunt efectiv excepția de la regulă, oameni care ar beneficia de educație apoi joburi oferite în domeniu :smile:
 
As zice ca a lasa ceva la decizia individuala a oamenilor nu e calea spre succes. De asta avem carnet de conducere si mai am multe exemple.
Ca de obicei, imi place sa ascult opinii chiar daca sunt diferite de a mea, dar macar sa fie cu ceva lamuriri.
 
Permisul de conducere nu e un contraexemplu la a lasa ceva la decizia individuala; daca vrei sa conduci prin padure, poti sa o faci linistit pe propria piele, daca vrei sa conduci pe drumuri publice si e vorba de energii mari (m*v2 la masinile curente e o valoare mare) atunci trebuie sa dai un test ca sa demonstrezi ca poti sa o faci in siguranta pentru ceilalti. Faptul ca scoala e obligatorie e o iobagie (tu te apleci, statul ...), dar testarea mi se pare corecta. In schimb faptul ca restrictionezi puternic decizia individuala nu e un lucru bun, nu a fost si nu va fi, la nivel de principiu: oamenii trebuie sa aibe drepturi si responsabilitati pentru propria piele, iar cand e vorba de pielea altora vezi permisul de conducere.
 
A te juca cu energii uriase este un pericol personal dar si pentru ceilalti. Din pacate prea putini inteleg asta, de unde si problema.
Documentatie: aici
 
Treaba e foarte relativa. Stii ca in unele tari e legal sa fabrici, cumperi, detii si utilizezi praf de pusca si nici o baba nu se plange in direct la stirile de la ora 5?
 
Revenind mai ontopic, cam ăsta e un efect al căldurii asupra panourilor solare.

1660919426872.png

~35 de grade afară. Înainte de 14:00 puterea maximă pe care o mai putea trăgea invertorul era 3.8KW. La ora 14 a fost un nor, au apucat să se răcească un pic panourile, iar când a venit iar soarele, pac! 4.09kW. Adică se pierde ~7% din putere, mai ales din zona de maxim, prin încălzirea panourilor. A fost nevoie doar de 5 minute de umbră ca să se răcească.
 
Daca pulverizezi niste apa, in genul norului pe care il creaza un compresor de spalat masina la distanta de cativa metri, iesi net pozitiv? Curentul electric consumat nu e prea mare, daca ai sursa proprie de apa costul e doar curentul pentru extragere, iar daca nu dai direct cu furtunul apa la 10 grade nu risti prea tare sa le crapi. Cu un temporizator care sa dea 30 de secunde apa la fiecare 15-30 de minute.
 
Probabil e mai fezabil să adaug încă două panouri decât să fac răcire cu pulverizare pe acoperiș. Panourile au vreo 2 metri lungime și-s pe două rânduri (o suprafață de ~8x4m). Iar un pic de apă la 15 minute nu ajută cine știe cum, am spălat panourile alor mei săptămâna trecută și în 10 secunde nu mai era urmă de apă pulverizată, și nu era chiar în mijlocul zilei. Probabil ar trebui ceva continuu. Ăsta e un dezavantaj cunoscut al panourilor monocristaline, sunt mai negre și se încălzesc mai mult.

Există panouri fotovoltaice cu serpentină de apă pe spate, care au două avantaje, că se răcesc panourile și că se încălzește și apa, dacă ai un puffer/boiler cu schimbător de căldură poți s-o circuli pe acolo și ai și apă caldă. Of course, money++, țevăraie, antigel etc.
 
Pai apa calda trebuie sa fie macar pe la 45°, preferabil vreo 95° daca vrei s-o ai calda si dimineata urmatoare... Panourile ce eficienta mai au la 95°?
 
N-am studiat prea tare, se pare că unele-s și cu un schimbător de căldură local. Marketing-ul e aici: https://dualsun.com/en/product/hybrid-panel-spring/
As it circulates through the exchanger, the water warms up by recovering the heat emitted by the photovoltaic cells. This water can reach a temperature of up to 70°C
Ce pot să observ eu e că am produs mai mult curent când erau 30 de grade afară față de azi, când au fost 35. Diferența nu e foaarte mare (33kWh vs 30.6 azi), dar există.
 
Last edited:
Pai apa calda trebuie sa fie macar pe la 45°, preferabil vreo 95° daca vrei s-o ai calda si dimineata urmatoare... Panourile ce eficienta mai au la 95°?
Nici un semiconductor nu se simte bine la 95.
Idea era sa obtii ceva apa calda, pentru o incalzire in podea si 25 de grade sunt de ajuns. Sau macar sa incalzesti returul, dar nici asa nu prea functioneaza daca ai calorifere.
 
Rezultatele pe August, 53% self sufficiency și o groază de consum, cu AC în principal.

1662029016981.png

Și a început să arate interesant și al doilea grafic, de producție:

1662029097849.png

Am exportat (gratis) 206 kWh în 20 de zile, de când am dat drumul la export. Așa cum sunt normele de compensare "cantitativă", trebuie să exporți de cel puțin 3 ori mai mult decât consumi ca să ieși pe 0, pentru că se compensează financiar de fapt, mai întâi calculezi toată factura normală, după care se scade din sumă prețul energiei exportate, calculat la prețul la care cumperi energia. Slabe șanse să ajung vreodată pe 0, consum prea mare și nu mai am loc de panouri. Măcar nu mai frec invertorul cu limitarea, că înainte un load intermitent, arăta așa (invertorul schimba foarte des puterea de ieșire, ca să urmărească consumul; aici tot ce e sub 0 ar trebui să nu existe, dar e complicat de urmărit exact, întotdeauna ai o latență între contor și invertor)

1662029787642.png

și acum arată așa (nu-i mai pasă de consum, face ce poate, output constant)

1662029896394.png

Am sunat și la Hidroelectrica să-i întreb de sănătate și starea cererii pentru contractul de prosumator - nimic clar, sunt complet bulversați de ce se întâmplă, mi-au zis să sun peste o lună.
 
Dacă nu vă oripilează engleza cu accent elvețian, iaca 4 clipuri ale lui Andreas Spiess despre cum și-a pus panouri fotovoltaice pe casă împreună cu doi vecini. A subliniat și problema asta cu invertorul care bagă curent în rețea în mod egal pe cele 3 faze, și că a trebuit să-l seteze pe maximizarea consumului propriu.




 
Engleza cu accent elvetian e una dintre cele mai mici belele in zilele de azi, nu credeti?
Mi-am luat la mina facturile la curent, pe ultimul an. Media lunara e 149 kWh vara, 254 kWh iarna. Cam la mustata, tre sa pun in practica niste programe educationale :smile:
 
Damn. Io-s la puțin peste 2000 pe an, și asta cu plită și cuptor electric cu tot.

Sunt (sper) foarte aproape de a finaliza cumpărarea unei case și a-i face renovarea completă - n-a fost reînnoit la ea nimic de când a fost construită în 1968. Și cu ocazia asta, toată discuția despre energie, panouri solare etc. e la țanc. Casa e fix dincolo de granița zonei pânzei freatice de suprafață, deci se poate fora pentru încălzire geotermală. Ca primă idee pentru sursa de energie e o sondă cu serpentină și instalație care să facă încălzire-răcire (iarnă-vară) în pardoseală, cu cazan suplimentar de apă caldă menajeră, și cu conectare la instalație solară. N-o să modific acoperișul ca să am lucarne ci rămân cu acoperiș în două ape cu orientare aproximativă est-vest, deci în afară de ferestrele Velux o să pot pune panouri solare pe aproape toată suprafața.

Costurile cresc rapid la un asemenea nivel de renovare (gen costul sticlei geamurilor a explodat din cauza scumpirii gazului, unele fabrici de sticlă s-au închis deja, te poți trezi că dai 60k€ doar pe termopane la o casă întreagă dacă trebuie să îndeplinești și niște cerințe de eficiență energetică pentru credit de renovare) și atunci dacă sunt căi de a economisi bani fie din DIY fie din a evita decizii proaste din lipsă de informare, păi să fie primite. Dacă e și cu listă de panouri și profile de aluminiu pentru prindere, și numele unor cooperative care să înlesnească birocrația și achiziția de materiale, e și mai bine.
 
Last edited:
Mă dă-o naibii cu plită și cuptor electric 166 kWh pe an, și marmota împacheta ciocolata-n staniol.

Sau rude cu tataia (mnezo să-l ierte) și fosta prietenă care făcea infarct când nu stingeam lumina la baie. Sau nu gătiți prea mult.

Edit: să ne înțelegem, nu sunt absurd să las aragazul pornit 18h/24h, dar vara A/C mănâncă de nebun de exemplu. Dar mie nu-mi este frică de curent? Habar n-am. Mă duc să fac calcul tabelar.
 
166kW pe an? Pe luna poate ...
In vest se investeste mult in izolatie, surse de energie alternative, etc. Dar pe moment aici sunt si preturile cele mai minunate.
 
Scuze, da, pe lună era vorba :smile:

Da, izolațiile contează foarte mult și-s de acord că o izolație bună ajută relativ imens. Eu am făcut un calcul și doar serverul meu care (fiind server) este pornit 24/7 îmi ia aproximativ 150 kWh/lună, am lumini cu LED în tot apartamentul și în general închid chestii când nu le folosesc; nu prea înțeleg cum o casă modernă unde există aer condiționat, ventilator, TV/PCuri/laptop-uri/lumini, plite și cuptoare electrice, mașină de spălat, aspirator, fier de călcat, foehn-ul nevestei - toate folosite cu simț de răspundere, e.g. gătit zilnic, aspirat săptămânal, spălat + călcat săptămânal etc - poate să subziste doar cu 166 kWh pe lună în medie. Mult din consumul de electricitate nu prea are legătură cu "climatizarea" și izolațiile.
 
Back
Top