Curent, gaze, apa

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,589
Nu-i vorba da rack de servere, e doar o plită cu inducție de 7kW. Care nu va merge ever la maxim, dar e bine să fim prevăzători.
Rack-ul era pentru mine...

Pe de altă parte, o plită cu inducție de 7kW nu are ce căuta într-un apartament, aia ar trebui clar să fie alimentată trifazat (presupun că n-ai cablu de 6mm2 din tablou direct până la plită, și sper că nu e băgată în priză), dar la noi se vinde orice. Și vezi să ai și cablul dintre tabloul de pe scară și cel din casă de măcar 6mm2 (că 5kW mergeau și pe 4mm2).
 
Last edited:

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,118
6mm2 de la FDCP la tablou, 2 circuite de 2.5mm2 de la tablou la plită. 7kW e consumul la putere maximă, nu am ce face cu așa ceva. Maxim 2 ochiuri simultan, nu la putere maximă. Dar pe lângă plită mai sunt și aerele condiționate, mașina de spălat, etc.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,837
Rack-ul era pentru mine...

Pe de altă parte, o plită cu inducție de 7kW nu are ce căuta într-un apartament, aia ar trebui clar să fie alimentată trifazat (presupun că n-ai cablu de 6mm2 din tablou direct până la plită, și sper că nu e băgată în priză), dar la noi se vinde orice. Și vezi să ai și cablul dintre tabloul de pe scară și cel din casă de măcar 6mm2 (că 5kW mergeau și pe 4mm2).
In mod suprinzator pentru mine, am avut una si se conecta la 2 faze. Evident are sursa in comutatie si nu ii pasa de defazajul curentului intre faze, ci doar vrea sa traga curent mai mare pe fire separate. De asta se putea lega in panou si monofazic cu 3-4 fire.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,184
6mm2 de la FDCP la tablou, 2 circuite de 2.5mm2 de la tablou la plită.
2 circuite de 2.5 ... inseamna ca e din aia dual-mono de care a pomenit ipman ? Chiar si atunci as fi pus 4mm, eu am reusit sa topesc 4mm cu o plita de 2.5kW pentru ca faiantarul a indoit firele la 90 de grade cu o raza de curbura aproape zero, astfel incat sectiunea a devenit prea mica si s-a topit.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,837
2,5mmp este bun la 25A (estimare ochiometrica). Daca e un cablu cu izolatie siliconica si ventilat chiar si mai mult, dar sunt scumpe si nu am vazut nicaieri asa ceva pus in opera (in afara casei proprii).
25Ax230V=5750W, deci sub 7kW necesari.
la 4mmp am fi pe la 9.2kW, dar apar probleme din cauza conectorilor, rigiditatii, e scump ... deci mai bine doua.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,589
2.5mmp e ok pentru 16A. Asta pentru că ampacitatea de pe net e pentru cablul perfect, în aer (nu în perete/copex/tub/lângă alte cabluri/etc), neîndoit, și care se încălzește deja la >50 de grade. Dacă te apuci să măsori diametrul cablului de "2.5", cel puțin cel de pe piața românească, o să vezi că are pe la 2.3mmp, dacă ai noroc 2.4mmp.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,184
Conform normativelor 2.5 e ok pentru 16A in toata Europa cu exceptia Frantei, unde e admis la 20A si UK, unde pe ring circuits merge la 32A (de fapt e un 2 x 16A). Cei 16A sunt in conditii relaxate, nu mai tin minte detaliile dar sigur nu in aer; in aer ai cam 24A capacitate.

Da, am vazut cabluri masurate si au in jur de 2.3, alea romanesti facute la Bistrita parca de RCB Electro. Inca sunt OK pentru 16A din cauza marjei de siguranta mari inclusa in normativ.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,837
Izolatia siliconica nu are nici o problema cu 50+ grade. Dar si pretul ...
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,589
Păi nu știu ce să zic cu asta, e o problemă care nu există - dacă ai putea schimba cablul cu unul cu izolație siliconică, l-ai putea schimba și cu unul de 4mm2, ca să fie conform normelor pentru puterea aia :smile:. Și trebuie să te gândești și la ce e la capetele cablului sau pe lângă el, poate cablul e bine merci la 60-70 de grade, dar nu știi ce topești pe lângă.
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,723
60-70 grade în aer liber e una, că are unde să disipe căldura, da' într-un tub înghesuit prin perete care nu se ventilează e oleacă diferit. Oricum, nimeni întreg la cap nu se apucă de inovații de-astea. Io mi-aș mai face oareșce probleme și despre compoziția cuprului ăla, că-i material scump, și nu cumva să dai de un aliaj de chinezium cu alte proprietăți decât cele dorite.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,837
Sunt foarte multe cabluri azi care sunt din otel si doar cupru la suprafata intr-adevar si asta e o problema mare.
Cablurile siliconice au si cerinte in ce priveste tubul prin care trece.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,589
A mai trecut o lună; mult consum cu AC, dar consumul mare e când e și soare, așa că e destul de bine.

1659375546637.png


Și am pus un invertor și la ai mei, dar momentan au doar panouri de "2kw" (policristaline românești, maximul măsurat în condiții optime e pe la 1.4kw), iar consumul nu e deloc optimizat pentru panouri. Acolo consumul e mai mult cu încălzit apa menajeră cu boiler electric, trebuie o automatizare să meargă mai mult când e soare, problema e că ar trebui și un senzor de temperatură în boiler ca să-ți dai seama dacă trebuie încălzit chiar dacă nu e soare.

1659375881840.png
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,589
Prima zi de lucru full a invertorului, fără limitare de injecție în rețea. Un piiic de nori după prânz. 33.1kWh produși, cu un maxim de 4.4kW din panouri de 5.1kW.

1660321304954.png

Mai am de convins Hidroelectrica să și plătească pentru ce produc. Partea "faină" e că după ce ai certificatul de racordare tu poți să dai energie în rețea, dar nu te plătește nimeni până nu faci și contractul cu furnizorul.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,723
Presupun că e contor care se "învârte" în dublu sens.

Io-s mai curios cum se sincronizează sinusoida curentului alternativ între invertor și rețea.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,589
"Furnizorul" cum stie cit si cind ii livrezi tu?
Contoarele moderne (digitale) înregistrează o groază de date (https://www.electricafurnizare.ro/a...es/3/2019/06/instructiuni-citire-contoare.pdf). Pe ecran se succed o serie de informații, cu un cod în față:

1660416868172.png


Energia injectată e 2.8.0. Dacă contorul afișează ceva de genul, înseamnă că e deja pregătit pentru produs energie. Al meu a fost instalat acum vreo 2 ani și înregistra de atunci. Altfel, atunci când faci cererea de prosumator la operatorul de distribuție (că de ei aparțin contoarele), vor veni și îți vor schimba contorul cu unul digital.

Raportarea se face automat, prin "rețea". Dacă îți faci cont la https://contulmeu.e-distributie.com ai acces la date la granularitate orară:

1660418014740.png


Furnizorii de energie au acces la datele astea, dar nu au chef/motiv să le folosească - de-aia vezi estimări, regularizări și alte bălării pe facturi, pentru că ei ar putea folosi și date orare, dar n-au chef, preferă să "citească" o dată la 3 luni și să-ți bage o regularizare, că poate între timp a mai crescut un pic prețul.

Io-s mai curios cum se sincronizează sinusoida curentului alternativ între invertor și rețea.

Păi ca orice UPS, se aliniază în fază cu tensiunea la care îl legi. Invertorul e trifazic, atunci când îl instalezi trebuie să fii atent să faci corect succesiunea fazelor, în rest se descurcă singur. La instalare îți cere țara și regiunea unde va fi instalat și aplică anumite limitări. De ex. la noi legea zice că invertorul trebuie să decupleze dacă tensiunea e mai mică de 195V pe o fază timp de 3 secunde, sau dacă frecvența nu stă în 50Hz +/- 2Hz. La boot invertorul face un cârd de teste (durează vreo 2 minute boot-ul) pentru că verifică tensiuni AC/DC, frecvențe, impedanțe, împământare, izolația firelor etc.

Are și un JSON API, care raportează valori instantanee și agregate pe ore, care îmi permite să fac beautiful charts (eu citesc valorile la 10 secunde):
1660417779758.png 1660417872303.png

Dacă te uiți foarte atent la graficul de puteri pe faze, o să vezi și un trick: invertorul produce întotdeauna aceeași putere pe fiecare fază, chiar dacă tu consumi diferit (pentru că ai consumatori monofazici). Adică dacă tu consumi 1kW pe o fază, și invertorul are puterea limitată la 1kW, ce face de fapt e să producă 1kW trifazic, adică el produce 333W pe fiecare fază. Pe faza pe care consumi tu vei avea de fapt măsurat 1000-333 = 666W, iar pe celelalte două faze (pe care nu consumi) vei avea -333W - adică și atunci când îi zici să NU injecteze în rețea, el tot injectează, dar suma puterilor (666W-333-333) dă 0. Contorul știe să se descurce cu astfel de probleme, am avut diferență de max 2kWh între ce a măsurat contorul invertorului și ce a măsurat contorul de la electrica.

1660421270558.png

De-asta invertorul de tipul ăsta poate merge doar on-line, nu și ca backup, pentru că dacă tu îi limitezi output-ul, el tot pe 3 faze produce, iar dacă tu nu ai fazele echilibrate (pentru că n-ai de fapt consumatori trifazici) atunci nu are unde să injecteze. Invertoarele trifazice cu stocare și funcție de backup sunt complet diferite, basically 3 invertoare monofazice care discută între ele și eventual împart un set de baterii. De-asta și costul instalației și dimensiunile explodează.
 
Last edited:

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,837
Eh, pai deh, ar trebui ca invetorul sa aiba cumva de undeva informatii despre incarcarea pe faze. Fie de la contor fie de la un ampermetru separat instalat odata cu invetorul, dar tote chestiile astea complica mult partea tehnica si ridica considerabil costurile (ar trebui cam acelasi principiu ca la cel off-line).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,589
Invertorul are oricum informații despre încăcarea pe faze, mai ales la sistemele fără injectare e obligatoriu. E un contor care se pune între rețea și consumatori și măsoară pe fiecare fază în parte toate prostiile (tensiune/curent/factor de putere - vezi graficele de mai sus, multe vin de la acel contor). E legat la invertor prin serială RS485 și pe baza informațiilor invertorul poate limita producția.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,723
Îl urmăresc de câteva săptămâni pe YouTube pe un neamț, Andreas Schmitz.


Mi-a prins interesul cu ultimele clipuri în care arată cum și-a făcut panouri solare, pe lângă un istoric de clipuri despre cum și-a făcut niște baterii din celule. Pe site are chiar și un calculator numit PV Tool cu care poți calcula care ar fi dimensionarea ideală pentru baterie și în cât timp îți scoți banii, în funcție de unde te afli, ce panouri ai, ce consum anual ai și care e tariful la curentul electric.

Din păcate vorbește doar în germană. Poate că funcția de subtitrare din YouTube ajută? N-am încercat. Altfel, mi s-a părut interesant că, dacă îți iei componentele singur, ieși la un cost mult mai mic decât prin kiturile sau soluțiile solare vândute de firme.
 
Top Bottom