Curent, gaze, apa

Gangnam @Marius '95 style. :rulez:
O mașină de spălat e foarte simplă constructiv - un motor cu regulator de turație, o închidere electrică la ușă, o rezistență și termostat, o electrovalvă la admisie de apă și o pompă la evacuare. Hai poate un senzor de vibrație pentru stoarcere variabilă. Să le faci să meargă e probabil mai simplu decât să compilezi binare pentru router în cloud.
 
Pe vremea mea existau mașini de spălat cu alimentare duală de apă, caldă și rece, în ideea că probabil ai deja în casă un boiler sau ceva în care ai deja apă caldă încălzită mai eficient decât o va încălzi o rezistență din mașina de spălat. În zi de azi ar fi superbă o soluție din asta, că pompa de căldură îmi va ține fierbinte un buffer de câteva sute de litri de apă, la un consum energetic de 4-5 ori mai mic decât dacă ar fi să o încălzească cu rezistență electrică.
Intreb si eu ca inginerul: ce te opreste sa o legi (numai) la teava de apa calda? Dauneaza cumva daca clateste rufele cu apa calda?
 
Daca rufele sunt sensibile, gen sintetice sau lana restrictionate la 30 de grade, iar apa calda vine la 42-45 de grade, atunci poate sa dauneze. Nu stiu cat, dar stiu ca am cateva (putine) chestii care aveau eticheta cu 30 de grade. Cum tai etichetele, nu mai stiu care e la 30 si care e la 40, le spal la 30.

Goretex merge la 40.
 
Clătirea e mai eficientă în apă rece, scoate mai ușor resturile de detergent din rufe fără să mai facă atât de multă spumă. Restricția de 30 grade e ca să protejeze pigmenții să nu iasă (așa ușor) din textilă încât să ajungă hainele faded sau să se amestece culorile. Dar dacă separi rufele pe culori (albe, negre, albastre și mov, roșii și portocalii, galbene și bejuri, maro și verzi), poți pune ca standard 40 grade ca să iasă și eventualele pete mai ușor. Spăl doar blugii separat, întorși pe dos, la 40 grade, și prosoape și lenjerii de pat la 70-90 pentru igienizare (dar tot separat alea albe și gri de alea bleumarin și negre).

Singura atenție e dacă ai pete de ketchup, iarbă, vin, ruj, sânge etc., să pui pe pată niște detergent cu enzime dedicate celor 3 sau 4 tipuri de pete (Frosch flecken-zwerg = piticul petelor, Dr Beckmann Flecken Teufel = dracul petelor) cu vreo 15 minute înainte să le bagi la spălat și să verifici că chiar s-au dus înainte să le bagi la uscător, fiindcă uscătorul va permanentiza orice pată rămasă nedizolvată.

Ah și mai ignor ceva: constrângerile sau interdicția pentru uscarea în uscător. Asta pentru că eticheta se aplică pentru uscătoarele clasice, care bagă 80-90 grade. Da' eu n-am mai prins generație de-aia de uscător, ci tot din ăsta eficient cu etichetă verde de la UE, care are un ciclu de uscare (teoretic) de 3 ore jumate fiindcă nu trece de 50 de grade, ceea ce încă nu mi-a deteriorat nici o țoală. Măcar atât că are recuperator de căldură și senzor de umiditate încât se oprește singur când hainele sunt uscate după vreo oră jumate, nu după timerul preprogramat.

[edit] Aaaaaanyway. Ce mă roade pe mine acuma e ce intensități de lumină îmi trebuie în diferite camere. Pentru sufragerie am luat o imensitate rotundă de aproape 50cm diametru și 3900 lumeni, da' pentru un WC de serviciu e overkill dacă pun 1000lm? Câtă lumină e necesară într-un hol și câtă într-un dormitor? Plafonierele astea noi vin cu benzi LED gata lipite înăuntru, nu pot schimba „becul” dinăuntru ca să ajustez pe loc între 800 sau 1600lm, pot doar să schimb cu totul plafoniera.
 
Last edited:
Iluminarea per camera e complicata, nu am gasit alta metoda decat sa ajustez pana sunt multumit.
- in living am 4 sectiuni, becuri diferite. Am pus initial niste becuri identice, era prea puternica lumina in zona cu televizorul si canapelele si mult prea slaba in zona cu masa, unde mai fac si cate un puzzle cu fiica-mea. Am schimbat si schimbat si schimbat becuri si acum sunt aproximativ multumit, desi la puzzle as vrea inca 25% in plus, dar nu gasesc becuri de intensitatea dorita.
- in bai am plafoniere cu 3 becuri. A fost usor, am incercat si cu doar 2 becuri per plafoniera si cu intensitati diferite, am gasit combinatia de care sunt multumit. Plafonierele sunt identice, baile nu, in aia mica cu dus trebuie mai putina lumina decat in aia mare cu cada, diferenta nu e doar intre dus si cada si suprafata e aproximativ dubla.
- in birou nu folosesc aproape niciodata lumina. Pentru cazurile rare in care am de facut ceva la birou, gen lipit fire, asamblat un tablou electric, am pus becurile de ce mai mare intensitate pe care le am.
- in dormitor a fost cel mai complicat, am pus becuri mai puternice pe partea cu dulapul de haine si mai slabe pe aia dinspre intrare. Fiind independente si pentru ca rar le aprind pe toate odata nu e deranjant la ochi, mai ales ca nu e lumina directa si diferenta de intensitate perceputa nu e chiar atat de mare
- in holuri am avut inclusiv niste modificari in aplicele de Ikea, am pus 2 fasunguri si 2 becuri in aplice concepute pentru 1, spatiul fizic permite asa ceva. Acum am lasat cate un singur bec de 4W, e suficient pentru scop - iluminat in trecere.
- iluminatul in curte e cel mai frustrant, am zone in care camerele au imagine color noaptea si zone in care ilumineaza in infrarosu. Am vreo 3 proiectoare de 10W/710lm (eficienta extrem de proasta, dar nu se gasesc mai bune indiferent de pret) si vreo 7-8 becuri de 4-5.5W. Becurile de 5.5W dau mai multa lumina decat proiectoarele de 10W, dar distributia e diferita si zonele vazute color de camere nu sunt neaparat cele iluminate de proiector. Iluminatul e util in principal pentru mers prin curte si parcat, ca sunt multi soferi si avem ore foarte diferite la care venim sau plecam (la spital turele incep devreme, la mine turele se termina foarte tarziu), e iluminata in principal aleea de acces, dar inegal. Stalpisorii de pe margine sunt chiori chiar cu becuri eficiente de 5W si glob de plastic, felinarele in schimb sunt foarte bune si cu glob de sticla transparent si cu glob alb mat de sticla.
 
E greu de calculat, pentru că depinde foarte mult și de culoarea pereților, mobilă, cum e făcut corpul de iluminat etc. Una e să ai pereți albi care reflectă toată lumina, și alta pereți colorați în diverse moduri și mobilă închisă la culoare. Același bec de 7W îți iluminează complet diferit camera dacă bate complet în jos (ex: spot) sau bate către un tavan alb.

În funcție de cum e făcută sursa led-urilor, unele merg cu dimmere. Eu am 3 plafoniere de 25W/3000 lumeni în pod, excelente pentru când lucrez câte ceva, dar prea puternice în rest, așa că am pus un dimmer pentru toate 3. Când am luat casa am luat toate corpurile de iluminat de la Eglo, și toate non-standard, LED-uri încastrate în diverse moduri. Aproape 5 ani de când le-am montat și 0 probleme. Experiența anterioară mi-a arătat că duliile standard, oricare ar fi ele, sunt o idee proastă pentru LED-uri, practic înghesui o sursă de tensiune și niște LED-uri, cărora nu le place căldura, într-un form factor care nu are șanse să disipe căldură cum trebuie fără chestii complicate de răcire.
 
Last edited:
Pe mine ma deranjeaza spoturile, creeaza o lumina punctiforma care la randul ei da tot felul de reflexii ciudate acolo unde e intensitatea mare si in rest e absolut chior.
Nu am avut probleme deosebite cu spoturile de calitate, nici cu LED-urile in forma de bec, majoritatea bat 5 ani si nu a murit niciunul.
In bai da, e problematic, si am constatat ca o planta (artificiala) adusa de nevasta a schimbat mult lumina, cu toate ca e nesemnificativ de mare.
 
  • Like
Reactions: Neo
Back
Top