Curatenia in calculator, cu dusul

Marius '95

troubleShooter
Vineri am vrut sa vad un DVD si n-am reusit. Eram in Win2003 si vedeam cate un BSOD la fiecare 5 minute.
In weekend am fost plecat.
Luni dimineata (azi) m-am apucat de treaba cu gandul sa rezolv doua probleme: erorile si praful din calculator.

Am demontat complet PC-ul si am constatat ca placa de baza are 5 condensatori umflati. N-am mai vazut condesatori umflati pana acum dar sunt convins ca astia sunt umflati. Vedeti pozele.

Asta a fost partea intai - cu erorile. Am trecut la partea a doua - praful.

--- cei care stau slab cu inima sunt rugati sa nu citeasca mai departe (pentru binele lor :tongue: ) ---

Am luat placa de baza cu tot cu cu CPU si cooler si am spalat-o in cada, sub jet de apa de la furtunul duşului. Dupa ce m-am asigurat ca n-a mai ramas nici urma de praf, am scuturat-o si am pus-o la uscat in fata ventilatorului.
Am facut exact acelasi lucru cu placa grafica (care n-are nici un condesator umflat). :smile: Vedeti pozele.
Cat timp s-au uscat placile la ventilator am mai spalat sub duş carcasa si ventilatoarele. Am sters de praf hardurile si celelalte placi care nu aveau atat de multe componente electronice pe ele incat sa nu poata fi sterse.
In final (dupa vreo 2 ore de uscare) am asambat doar componentele de baza (sursa, MB, procesorul, radiatorul cooler-ului si memoria) ca sa vad daca mai merge. N-au mai mers. Nici macar sursa nu mai pornea. Va dati seama ca m-au trecut toate transpiratiile. Ma gandeam ca am ramas fara calc. Deja ma apucase sindromul de abstinenta. :biggrin: M-am decis sa scot radiatorul si procesorul afara, ca poate nu se uscase apa sub socket. Asa era. Procesorul era inca ud pe partea cu pinii.
Am pus din nou componentele la uscat si dupa inca vreo ora le-am montat la loc. Tot n-a pornit. Aceeasi situatie - faceam contactul intre pinii placii de baza dar nimic nu se intampla.
Dupa o ora eram disperat. M-am apucat sa strang toate componetele si sa le depozitez in dulap. In final, dupa ce am strans toata dezordinea, mai putin acele componente testate, am zis sa mai fac o incercare inainte sa le demontez. A mers! N-a pornit din prima, bineinteles, condesatorii umflati erau inca acolo, dar in final a pornit. Bucurie mare.
Acum sunt in Windows si scriu pe forum, deci merge. Nu ma astept sa pot vedea DVD-ul, dar calculatorul meu straluceste de curatenie. :biggrin:

PS: Sunt nebun?

PPS: Aveti voie sa raspundeti.
 

Attachments

  • Placa spalata 3.JPG
    Placa spalata 3.JPG
    159.1 KB · Views: 718
  • Placa spalata 4.JPG
    Placa spalata 4.JPG
    123.9 KB · Views: 575
  • Placa spalata 5.JPG
    Placa spalata 5.JPG
    132.2 KB · Views: 787
  • Placa spalata 6.JPG
    Placa spalata 6.JPG
    105.7 KB · Views: 755
  • Placa spalata 7.JPG
    Placa spalata 7.JPG
    159.8 KB · Views: 757
Bre, nu mai spăla componente electronice cu apă, for God's sake! Şi, mai ales, nu le pune sub tensiune până nu sunt complet uscate (adică după vreo 2-3 zile)! :insane:
 
Le-ai prins cu cârlige pe culme, ai? La vecina fluturau cearşafuri, la tine - placa video. :rotf:
 
Sau bagi in storcator...numai sa pui o sita la scurgere sa recuperezi piesele "stoarse" de pe placa.... :angel:
 
In general componentele electronice nu se inteleg bine cu apa, iar placile pentru calculator nu sunt facute sa fie spalate sub dus. SMD-urile de placa pot sari foarte usor daca jetul de apa este puternic.
 
Absolut nimic, gatonisus. Ca dovadă, te invit să îţi speli televizorul sub duş. :tongue:
 
Sincer, eu la duş nu am spălat decât o tastatură. Cu Domestos. Prima oară a mers brici. A doua oară a mers brici, numai că nu functionează qwasz, tab, shift stanga, ctrl stanga, tilda, 1 şi 2.
Am mai reuşit să fac duş unui X800GTO cu apă sărată - ştiaţi că sarea de potasiu combinată cu apă şi gheaţă oferă -10 grade celsius? :rotf:
Din fericire, am uscat-o bine, apoi am curaţat-o cu un spray pentru circuite integrate - intrase apă d-aia şi sub memorii. Rezultatul? Mergea apoi cu 10MHz în plus pe memorii :rotf:
Kids, don't try this @home :biggrin:
 
Absolut nimic, gatonisus. Ca dovadă, te invit să îţi speli televizorul sub duş. :tongue:

O sa razi, dar chiar am o cunostinta care are o pasiune pentru electronica si in special pentru televizoare, si ia multe televizoare "second-hand" (a se citi aruncate) si le repara.
Prima operatiune a procesului de reparare il constituie desfacerea si spalarea in cada a tuturor componentelor.
 
Daca spala si tubul atunci pasiunea lui e sa strice televizoare :wink:.
Si parca una e sa bagi in cada un TV vechi si luat moka si alta sa bagi calculator de cateva milioane, de care mai si ai nevoie. In plus, componentele dintr-un calculator sunt de n ori mai complexe decat electronica aia simplista dintr-un TV, mai ales unul mai vechi. Si mai sensibile la conditiile de functionare. Spune-mi si mie daca la un TV conteaza o diferenta de 0,02V undeva pe traseu. La un calculator aia 0,02V sunt diferenta intre a functiona si a scoate bipuri foarte dragute :smile:.
 
Eu spal tastaturi sub dus de ani buni si niciodata nu am avut probleme dupa operatiune... :wink: Trebuie doar un pic de atentie cand pui toate chestiile alea de cauciuc si folia cu circuite la loc.
Marius, monitorul cand il speli? :biggrin:
 
Dacă Marius95 nu ar fi presupus că am mâinile pe stânga şi legate la spate i-aş fi spus că au ruginit contactele şi că presupun că s-a buşit ceva la plăcuţa aia. Aşa, e liber să încerce :tongue:
Şi da, ruginesc. Mult.
 
E barbarie sa pui calculatorul la apa. Chiar asa de jegos sa fie?
 
Ti-as arata cateva poze cu calculatoare atat de prafuite de nu-ti vine sa crezi ca au putut functiona. Si tot nu le-as baga in apa.
 
In apararea lui Marius: este practic imposibil sa faci componentele sa mai straluceasca frumos "ca noi" daca nu le speli. Am incercat o gramada de variante, de la suflat pe ele pana la periere fina, nu-i aceeasi chestie.
Pe de alta parte screw it, merg bine si cu praf de-un deget :biggrin:.
 
Back
Top