Cuptor electric: pușcă siguranțele?

unic

Membru Senior
Salutare.

Ai mei ar vrea să își schimbe cuptorul și aragazul (unul luat pe vremea când televizoarele color erau unul pe scară). Aș vrea să știu dacă, în medie, o instalație electrică dintr-un bloc comunist (cred că din 1982) ar avea probleme cu un cuptor electric. Cât consumă hardughia, ce ar trebui să verific, din astea.

Singurul consumator mai mare pe care l-au avut ai mei în apartament cred că a fost o mașină de spălat auomatică românească (se numea Automatic, normal).

După cum probabil v-ați dat seama, sunt clei în domeniu. Help?
 
Depinde și de cuptor, uzual papă 1.5-3KW (scrie pe el). Recomandarea pentru așa ceva (și pentru o instalație nouă) e să ai circuit separat doar pentru cuptor, direct din tablou (ca să nu ai înnădituri care pot să se încălzească de la curentul mare). Pentru o instalație veche (probabil pe aluminiu) recomandarea e să stai aproape de pompieri și să ai o asigurare bună. Siguranțele sunt cea mai mică problemă aici.
 
Al meu bloc e din '67. :biggrin:
Se cam incalzesc sigurantele dar pina acum n-am avut probleme cu cuptorul electric.
 
Cuptorul meu trece de 11A masurati instantaneu. Sare RCD-ul din cand in cand dupa ce expira timpul de coacere (20A), dar banuiesc ca e o problema de arc electric inauntru cuptorului, nu pot dovedi.
Instalatia electrica in apartamentele de bloc este dimensionata pentru 25A la intrarea in apartament. De aici poti face calcule, dar verifica sa fie asa, ca s-au mai vazut si minuni.
 
Primul semn ca instalatia e suprasolicitata va fi un miros de plastic incins, in zona dozelor (cutiilor de jonctiune) din zid. Eu fortez uneori instalatia si cu 5kw (Atmor pus pe maxim) fara probleme, dar pe durate scurte 5..10 minute. Nu recomand insa nimanui sa faca treaba asta. :smile: Cel mai bine e sa chemi un electrician autorizat si sa tragi cablu separat, cum a zis Miahi.
 
Consumul se duce la 3.5-3.8kW. Pe aluminiu nu as face asa ceva nici cu pompierii la usa, ca dupa aceea trebuie sa scoti apa din casa si sa zugravesti. Daca tragi cablu separat, nu ai nici o problema.

Eu am tras cablu de cupru 2.5mm^2 si mi s-a topit la plita electrica, dar asta pentru ca era firul indoit prea tare intr-un cot de 90 de grade, avea sectiunea mai mica in zona aia si a inegrit izolatia si in final s-a intrerupt. L-am schimbat cu alt fir de 4mm, dar nu pentru ca era nevoie ci pentru ca asta aveam la indemana. Cuptorul e pe acelasi circuit cu plita, nu le folosesc niciodata simultan, nu am avut vreodata probleme si am avut ocazia sa inspectez instalatia cand am facut reparatia la plita.
 
Dacă e vorba doar de cablul de aluminiu din tencuială, ăla doar se încălzește de la curenți mari pe durate mai îndelungate de folosire. Treptat va topi izolația, mai ales la îndoituri unde rezistența mecanică (și electrică) a conductorului a fost afectată de îndoitura plastică. Dar mult mai repede vei observa probleme la joncțiuni și contacte făcute prost/rudimentar, varianta aia cu fire torsadate împreună și învelite în bandă scotch (nici măcar bandă pentru electricieni) care se încing până scot fum. De acolo vine în principal riscul de incendiu, nu de la panou sau de la cablu.

Dacă nu este absolut urgentă cumpărarea acestor electrocasnice, mai bine amână achiziția până după următoarea renovare, în care să incluzi și refacerea instalației electrice - cel puțin pentru înlocuirea tabloului electric cu unul mai generos și săparea de canal în beton pentru instalarea câtorva circuite de putere pentru bucătărie. De obicei bucătăria e aproape de intrare, deci nu ar fi chiar atât de dezastruos să renovezi holul și bucătăria.

Câți ani au trecut de când a fost ultima oară renovată bucătăria? O dată la câțiva ani cam trebuie să refaci stratul de văruială/lavabilă. Dacă e cu faianță pusă tot în anii 80-90, i-a cam venit vremea să o schimbi, că sigur sunt destule plăci care nu mai sunt lipite de perete ci doar stau să cadă (le ciocănești ușor cu degetul și le găsești tu). Cu ocazia asta sapi și canal pentru tuburi, carotezi găuri pentru prize suficiente și la îndemână (că-s convins că ai măcar câteva prelungitoare și tripluștechere pe-acolo, fiindcă în vremuri comuniste n-au fost prevăzute atât de multe electrocasnice), apoi acoperi lucrătura cu materiale moderne. Iar în hol, dacă tot faci mizerie ca să spargi canal pe-o parte, fă mizerie și pe peretele adiacent ca să tragi mai multe canale și fire de cupru până la prima doză de trecere spre restul apartamentului, și vei continua cu înlocuirea instalației de aluminiu cu cupru la următoarea renovare completă a apartamentului.
 
Sau te faci raw vegan, și nu mai ai nevoie nici de cuptor, nici de plită. Plus că ai și pastă de dinți șmecheră... :biggrin:
 
Back
Top