Cumpărare maşină de spălat

M-am uitat la modelul meu de masina de spalat si este Indesit W105TX.

Referitor la Calgon, nu merita cumparat, mai bine pui banii la pusculita pentru un nou model de masina. In fiecare an ajungi sa dai cca 150-200 ron pe Calgon. Daca il folosesti, masina cred ca tine 10 ani. Daca nu il folosesti, probabil ca masina se strica in 5-6 ani. Pai in 5-6 ani sunt stransi destui bani pentru o noua masina de spalat (eventual se mai pune o diferenta mica). Avantajul este clar: in 10 ani cu aceasi suma de bani ai 2 masini de spalat (si deja o suma frumusica stransa pentru a 3-a), fata de una intretinuta cu Calgon. Unde nu mai pui ca daca acum cumperi un model cu al 6-lea simt, peste 5 ani poate ca vor aparea modele cu al 7-lea :smile:

Singura problema ar fi in ce sa se pastreze banii stransi: in lei, euro, dolari sau ruble, dar asta tine de simtul de afaceri al fiecarui posesor de masina de spalat :smile:)
 
@Bausto: Eu nu le-am recomandat (filtrele magnetice). Am spus ca "s-au inventat". E o diferenta. Si referitor la ironia fina centrala termica vs. masina de spalat: una e sa incalzesti mii de litri de apa pe luna (in centrala) si alta e sa incalzesti 10L de apa la o spalare cu masina. Si poate cantitatea de calcar depusa este direct proportionala cu cantitatea de apa procesata de respectiva instalatie. Ce zici?
 
Just another happy Gorenje user here. Nu stiu modelul, o am de vreo 6-7 ani si merge ca in prima zi. Fara Calgon, doar niste detergent din ala de care se gaseste prin magazine si are ceva anti-calcar prin el. Nu usuca rufele, in rest e OK.
 
Aici discutia ar putea sa continue dar nu este specificul XF. Oricum am si o veste proasta: modelele noi de Gorenje sunt mult diferite de cele pe care le avem (cumparate acum cativa ani): cuva nu mai e inox (au trecut si ei pe poliplex), functiile programabile au disparut (reglare fina viteza de stoarcere, temperatura din 10 in 10 grade, etc...). Deci nu stiu daca AZI as mai recomanda Gorenje... :frown:
 
Mai au Gorenje cu cuva din inox la magazinele Ambient, daţi năvală că e plină ţara de ele.
 
N-ai nevoie de mai mult de 600 rpm la stoarcere, altfel faci cu nervii când trebuie să le calci.
Multa lume chiar nu pricepe asta, chiar daca se usuca mai greu, rufele sint mult mai putin sifonate si usor de calcat (pana si ca economie de curent, un fier de calcat consuma 1200-1400 W, si cu tot termostatul lui tot se invarte contorul de energie electrica virgula ca elicopterul).
 
Si din nou trebuie sa va contrazic: practica demonstreaza ca 800rpm ar fi viteza minima si ecologica de stoarcere. 1000rpm este viteza ideala de stoarcere. Peste 1000rpm sunt fitze (daca mai ies cateva linguri de apa din rufe, la stoarcere).

Acum despre mitul cu "rufele stoarse la rpm mic sunt mai putin sifonate": partial adevarat. Adica adevarat la masinile de spalat care sar direct in treapta de centrifugare (adica sar direct la viteza selectata de stoarcere) si fals la cele cu control electronic al turatiei (care plimba incet rufele prin mai multe trepte de viteza pana la viteza nominala de stoarcere).

PS: Nu incercati sa ma convingeti ca e altfel ca sunt mai incapatanat decat Cosmin_C cu difuzoarele lui cu tot. :biggrin:
 
Daca atunci cand scoti rufa din masina si o strangi in mana nu picura inseamna ca e stoarsa.
Cui nu-i ajunge, le poate usca mai bine la cuptor inainte sa le intinda pe sarma. :tongue:
 
un pic off: patanie cu prima masina de spalat.
De obicei cuva este prinsa de 'carcasa' prin intermediul unor 'prezoane', asta ptr. ca cuva sa nu se miste pe durata transportului/manipularii masinii de spalat.
Prima masina de spalat a fost una romaneasca (nu mai tin mnte modelul).
Am mentionat acest lucru deoarece orice este (sau era) Made in Romania vine insotit de cele mai tampe instructiuni de instalare si utilizare a produsului.
Dezambalat, pozitionat masina, legat cabluri/furtune, dat drumul la masina.
Dupa cca. 10 minute de functionare a inceput masina sa scoata la clabuci de mi-a acoperit toata baia.
Venit ciclul de uscat: se zgaltaia saracuta de masina de ziceai ca e conectata la 380 si nu la 220.
Numai dupa (cam) a 5-a spalare, simptomele fiind aceceasi de fiecare data, am zis sa ma mai uit totusi inca o data pe instuctiuni.
Ultima, dar ULTIMA mentiune din carticica (de cca 8 pagini) facea referire la faptul ca trebuie scoase cele 3 prezoane inainte de a porni masina de spalat... :biggrin:
 
...adevarat la masinile de spalat care sar direct in treapta de centrifugare (adica sar direct la viteza selectata de stoarcere) si fals la cele cu control electronic al turatiei (care plimba incet rufele prin mai multe trepte de viteza pana la viteza nominala de stoarcere).

Corect. Modelele moderne ar trebui să aibă toate control electronic al turaţiei, să aranjeze rufele egal în cuvă înainte de stoarcere, să sesizeze dacă încărcarea e descentrată, să regleze turaţia de stoarcere liniar (nu în trepte), şi după stoarcere să aibă un program de 3 minute în care să agite un pic hainele ca să nu rămână strivite, şi să fie mai uşor de călcat. Dar sunt variante şi variante, e bine să ştii că e posibil să aibă sau să nu aibă asemenea opţiuni, altfel iei ţeapă ca la ceasul ăla programator la care trebuia să pui manual pe stoarcere/evacuare.

Maşinile de spălat din străinătate ar trebui să aibă nişte stickere foarte vizibile pe hublou prin care să te avertizeze că trebuie să demontezi tiranţii/prezoanele înainte de utilizare. Dar unii refuză să citească, am avut la service maşini de spălat în care cuva s-a spart sau carcasa metalică s-a rupt de la vibraţii, idioţii nu-şi puneau problema de ce maşina de spălat face ca pickhammer-ul de fiecare dată când stoarce.

Alt exemplu e cu frigiderele la care li se arde compresorul în primele ore de utilizare, dacă au fost transportate înclinate sau culcate într-o parte şi apoi băgate în priză imediat după instalare în bucătărie. Mare greşeală; un frigider trebuie lăsat în poziţie verticală 24 de ore înainte de a-l porni prima oară, ca să se „sedimenteze freonul” :biggrin:
 
@puterfixer
Referitor la frigidere, toata vina o poarta vanzatorii: 99% din magazinele care vand asa ceva asigura si transportul gratuit (ceea ce mi se pare foarte corect), deci clientul trebuie doar sa-l aseze si sa-l bage in priza. Daca a fost transportat culcat (dupa cum zici) atunci vanzatorul trebuia sa atentioneze clientul. Insa cum vanzatorul care azi vinde frigidere ieri a vandut cartofi si maine vinde pc-uri nu are nici un fel de pregatire (macar sa citeasca instructiunile de folosire ale produselor comercializate) mi se pare normal sa se intample astfel de chestii.

@nicolin
Scria in carte, deci e numai vina ta. :biggrin:
 
Pentru ca a mentionat puter despre masinile de spalat cu alimentare dubla, singurul loc din Romania unde am vazut asa ceva ar fi la Elanko.ro. Consuma ceva mai multa apa dar mult mai putin curent. O masina cu incarcare laterala Whirlpool or whatever, care incalzeste apa, consuma la un ciclu complet de spalare-clatire-stoarcere cam 1.1-1.2 kWh, pe cand asta cu alimentare dubla consuma vreo 0.35-0.4 kWh.
 
Nu-i nevoie de nik dublu. Intotdeauna am avut masina (masinile) cuplata numai la apa calda. Pe langa faptul ca reduc consumul de curent, rufele se usuca mai repede daca le intinzi calde pe sarma. :wink:
 
Quark, am mai auzit si pe altii care alimenteaza masina de spalat la apa calda si sunt intr-adevar citeva beneficii de luat in seama dar cum se impaca acest lucru cu cartea tehnica in care se INTERZICE alimentarea masinii cu apa calda?
In ce fel poate afecta masina de spalat alimentarea ei cu apa calda?
 
Probabil ca daca e fierbine se supraincalzeste electrovalva de admisie. In rest nu vad nici un pericol (in afara de diminuarea facturii la curent :biggrin: )
 
Antevorbitorul are dreptate: ideea e ca electrovalva care controleaza alimentarea masinii este racita de apa care trece prin ea. Exista riscul sa se supraincalzeasca.
 
Ar mai fi problema furtunului de alimentare. Din cate stiu, parca scrie clar pe el ca nu trebuie folosit la mai mult de 25 de grade!?
 
Si tu acum... Si procesoarele sunt inscriptionate ca functioneaza la o anumita frecventa. :smile:
 
Back
Top