Cum moare un stick USB?

Marius '95

troubleShooter
Eram obisnuit ca un stick USB moare brusc. Mai nou, observ alta tendinta:

1) Am storage extern la router pe niste stick-uri USB de 8 GB, no-name, in RAID1. Pe ele se scriu constant log-uri si bazele de date collectd. Dupa vreun an de folosinta, unul din stick-uri da erori (btrfs read checksum error), plus evenimente mai rare de genul dispare de pe bus si reapare cu alta litera (sdb => sdc). Fiind in RAID1, n-am pierdut date, dar am decis totusi sa-l schimb. Al doilea stick face la fel, din ce in ce mai des. Asta nu se deconecteaza de pe bus, dar din cand in cand da o eroare si zice ca are capacitate zero. Culmea, primul stick inca functioneaza perfect, desi a avut exact aceeasi utilizare.
Initial am suspectat o problema de alimentare, pentru ca primul stick (cel care merge) sta infipt aproape direct in port (e doar un splitter esata acolo) iar cele cu erori erau infipte intr-un hub impreuna cu un stick DVB. Dar am inlocuit hub-ul USB cu unul alimentat extern si nu vad nici o schimbare. In plus, tensiunea pe porturi pare OK. Osciloscop n-am, dar am inlocuit condensatorii la primul hub si n-am vazut nici atunci vreo schimbare.

2) Am un Gentoo Linux pe un stick Kingston de 16GB. Sta vesnic infipt in port, dar era folosit initial f. rar. Dupa catva timp a inceput sa faca probleme la scriere. La fiecare scriere se blocheaza 2-3 secunde. Din cauza asta, scrierile random au scazut la cativa KB/s. Cele liniare merg mai decent, la ~1 MB/s, dar fiind cu un sistem de operare pe el, scrierile random conteaza. L-am folosit in continuare (cu backup) in speranta ca la un moment dat moare de tot. N-a murit, in schimb a inceput sa dea timeout la scrieri (40+ secunde). Am vrut sa fac un rsync cu stick-ul de backup (identic, dar folosit f.f.rar) si am constatat ca nici asta nu mai vrea sa scrie.

La voi ce stick-uri au murit si cum si-au dat duhul?
 
Stick-urile USB sunt consumabile. Am folosit din ce în ce mai puține, cred că în ultimul an doar la instalat OS.

Primul stick pe care l-am folosit pentru boot pe "NAS" cu ESXi (care nu prea scrie pe boot drive by default), ceva ieftin de 8GB, cel mai important a fost să fie scurt, să nu-l scot din greșeală din MB. După ~3 ani n-a mai bootat (oprit pe la mijloc). După care a bootat. După care n-a mai bootat iar (boot-urile sunt foarte rare la așa ceva, poate 2 pe an). Am făcut teste cu el, nimic. L-am mai folosit așa vreun an, după care i-am făcut imagine pe alt stick și l-am folosit pe ăla.

La stick-uri USB3 am văzut pini îndoiți (cei din spate, pentru USB3) și viteze proaste pe urmă.
 
Nu numai ca sunt consumabile, dar stick-urile de viteza si de calitate sunt din ce in ce mai rare, fiind inlocuite de SSD-urile pe USB (care nu sunt doar mai bune, dar si mult mai scumpe, ce coincidenta). Cand mi-am luat primul stick USB de viteza mare, un Kingston HyperX 64 GB, era plina piata de modele de acest tip; de curand am avut nevoie de un stick 128 GB de calitate si cu ceva viteza si am avut ceva de cautat pana am luat ceva mai lent decat vechiul HyperX si probabil mai putin fiabil - ala de 64 gb inca merge fara probleme, asta ma indoiesc ca o sa tina atat.
 
Avea frate-meu o cutie plina cu USB sticks noi de 8 GB si foloseam cate 2 pentru discul de boot (mirror) de FreeNAS. Am schimbat la ele pana m-am plictisit, aproape niciodata nu mureau brusc, incepeau sa faca figuri de toate genurile posibile, nu am stat niciodata sa le investighez ca nu avea sens. Cred ca inca mai are o jumatate din cutia aia, am trecut pe SSD ca disc de boot acum vreo 3 ani si am scapat complet de problema.

In acelasi timp inca mai am unul de 64 GB USB3, are peste 5 ani si merge impecabil, dar a costat pe masura la vremea lui.
 
Nu numai ca sunt consumabile, dar stick-urile de viteza si de calitate sunt din ce in ce mai rare, fiind inlocuite de SSD-urile pe USB (care nu sunt doar mai bune, dar si mult mai scumpe, ce coincidenta). Cand mi-am luat primul stick USB de viteza mare, un Kingston HyperX 64 GB, era plina piata de modele de acest tip; de curand am avut nevoie de un stick 128 GB de calitate si cu ceva viteza si am avut ceva de cautat pana am luat ceva mai lent decat vechiul HyperX si probabil mai putin fiabil - ala de 64 gb inca merge fara probleme, asta ma indoiesc ca o sa tina atat.
Da, asta este oarecum interesant de observat. Eu încă trag de două Corsair Survivor 64GB USB 3.0 și mai am și un HyperX de 512GB primit cado și toate merg impecabil de mulți ani. Dar mi-a murit brusc un Corsair Survivor 64GB USB 2.0 (pe care mi l-a înlocuit Corsair cu varianta USB 3.0) și mai am o puzderie de stickuri USB 2.0 cu diverse OS things pe ele (Linux și Windows la grămadă) care au ținut surprinzător de bine. Stickul pe care îl folosesc la mașină este un USB 3.0 64GB model din acela foarte foarte mic (practic este o bucată de plastic minusculă atașată de mufa USB) și mi-e frică pentru el, se încinge extrem de tare când este în uz dar încă mai supraviețuiește după ceva ani buni de zile.

Probabil că țin așa ok pentru că nu prea scriu pe ele :biggrin:
 
Eu nu am avut vreunul sa moara, cu toate ca am unul pe care am Kali de vreo 3 ani si merge ca atare. Dar e de fapt un SSD cu interfata USB si are carcasa de aluminiu pe unde disipa destula caldura.
In schimb am avut ocazia sa disec unul mort de la un prieten, spre surprinderea mea cositorul fara plumb a inceput sa crape, incepand de la mufa USB si a ridicat chiar trasele catre un chip mare (greu de spus daca era controllerul sau memoria). Degeaba am incercat sa lipesc la loc, socul termic s-a propagat si lipeam ceva, crapa in alta parte. A trebuit sa ma dau batut.
 
Nu pot fara stick-uri:
La router as putea pune un hard extern USB cu alimentare separata, dar ar insemna sa mearga non-stop iar eu apreciz linistea; stau in chirie si n-am debara in care sa bag router-ul.
Gentoo il folosesc pe 3 calculatoare diferite dintre care un laptop pe care il iau in concedii. Stick-ul este mult mai comod de plimbat intre ele.

Pentru router, am scos stick-ul defect si am pus un card reader editie ~2003 cu un CF si un mini-SD la fel de antice de 2 GB fiecare. Las btrfs-ul sa imparta datele intre astea si stick-ul nemuritor de 8 GB. Ar trebui sa am 4 GB in RAID1. Posibil ca flash-urile astea sa fie SLC, data fiind vechimea, si sa tina mai mult.

Pentru Gentoo as avea de ales:
- o serie de stick-uri ordinare schimbate ca sosetele
- un stick care se lauda ca e SLC si cu viteza buna
- stick SSD (PSSD, portable SSD?)

Recomandari?
 
Back
Top