Criza - v-a afectat? O simtiti macar?

In octombrie anul trecut aveam un contract in desfasurare si lucram la soft pentru un alt potential contract care avea printre beneficiari statul Texas. Plus oferte de munca pe joburi foarte bine platite.

Acum contractul potential a cazut, contractul in desfasurare e mort ca au dat aia faliment (practic), ofertele de munca s-au dus ca nu se mai angajeaza + au concediat multi, am tras obloanele si ma angajez sa lucrez code moneky incepand cu 23.

As zice ca da, m-a afectat criza suficient de mult cat sa-i servesc un cocktail Molotov lu Greenspan.

Situație practic identică.
 
Nu-s afectat de criză, deocamdată. Mă întreb şi eu "ce criză?"
Plus de asta, luna curentă mi-a adus o neaşteptată creştere salarială. Şi acum 3 luni am fost avansat, adică mă rog, am câştigat postul la concurs în interiorul companiei. Dar rămâne de văzut cât ţine acest "lucky streak".
Banii în plus îi ţin deoparte. Pentru ipotetice zile negre.
 
- Nevestei i s-au taiat bonurile de masa in conditiile in care nu e bugetara si firma a avut profit bun. Deci MAGARIE.

- Platiti deja mai mult CAS la stat, atat firma cat si voi (parca 1% in plus).

- Pe viitor vor creste taxele (inclusiv TVA) si impozitele. Aici o sa ne doara pe toti.

- Vad destul de roz pierderea sau schimbarea jobului (nu mai poti sa ceri ce salar vrea muschii tai). :frown:

- Am renuntat la ideea de a cumpara 2 buc. tweetere CIARE HT264 numai din curiozitatea de a le auzi cum suna si a le masura (moft dealtfel). :biggrin:

- Pe saptamana viitoare plec 6 zile intr-un scurt concediu de primavara, la munte. Sa cuget despre criza. :banana:

Cam atat.
 
Contra:
- comenzile, la scarbiciu, au scazut
- preturile parca au inceput sa o ia in sus
- salariul este ingheta pentru urmatorul an (cica). Posibil insa sa fie o portita, in sensul ca e posibil sa se aprobe o majorare in concordanta cu inflatia. Sa vedem...
- taxe si impozite marite + inventate de catre onor conducerea tarii
- CAS-ul marit, cum a zis zi Quark mai sus

Pro:
- circulatie mai lejera in oras :biggrin:
 
I see a connection. :biggrin:
You shouldn't. Cel mai probabil, creşterea e numai pentru luna asta, şi luna viitoare o să se revină la normal. Cred că este vorba de nişte bonusuri retroactive.
Mă rog, ideea e că această criză e ca radiaţia; nu o simţi în mod direct, şi habar n-ai de ce încet-încet îţi pică părul şi te simţi din ce în ce mai rău, until the point of no return, Doamne fereşte.
 
Da, o simt. Proiecte mai putine, finantari mai scumpe si mai dificil de obtinut, investitori extrem de speriosi, multi vulturi care dau tarcoale doar-doar or prinde din zbor vreun amarat, comisioane mici... asa ca am amanat planurile de dSLR, excursii cine stie pe unde si alte cele, un procentaj muuult mai mare ajunge lunar in partea de rezerve.
 
Personal resimt criza din plin:
- alerg din ce in ce mai mult sa-mi recuperez banii de la clienti
- clientii sunt din ce in ce mai putini
- clientii sunt sceptici in a face investitii
- bancile acorda credite din ce in ce mai greu
- imi achit facturile din ce in ce mai greu

Ar trebui sa precizez ca fac consultanta pentru accesarea fondurilor europene + mentenanta/service calculatoare pentru un ban in plus.
 
- Vad destul de roz pierderea sau schimbarea jobului (nu mai poti sa ceri ce salar vrea muschii tai). :frown:

Asta din cauză că managementele din .ro sînt încă anchilozate într-un stil de lucru retardat. O să dureze pînă or să se schimbe şi-o să se facă cu dureri mari. Mai naşpa e că o să sufere toată forţa de muncă, nu numai ăia puţini la care e buba.

Un profesionist, un om cu experienţă (din orice ramură industrială şi orice nivel, de la programator la zidar) e o resursă foarte importantă. Nu-ţi permiţi s-o tratezi prost, în special în condiţii de criză.

Ziceţi de cazuri de tăiat sau îngheţat salariu şi beneficii sub pretextul crizei, deşi firmei îi merge bine. Sînt şi cazuri de firme unde patronul se duce la oamenii de bază şi le zice "vă măresc salariul, promiteţi-mi că staţi în firmă doi ani pînă mai trece criza". Care dintre aceste firme credeţi că se pregăteşte mai bine pentru criză? Cea care face economii (penibile în unele cazuri; chestiile gen tăiat tichetele sînt irelevante; poate dacă o faci la nivel de concern cu zeci de mii de angajaţi să se simtă ceva); sau cea care are grijă să-şi asigure resursa umană?

Din păcate la noi de mulţi ani se merge pe ideea "ieftin şi repede". Se angajează oameni prost pregătiţi, la kil, şi sînt plătiţi prost. Predomină efectiv impresia că un profesionist poate fi înlocuit cantitativ, cu 3 amatori plătiţi fiecare cu o zecime din salariul lui. Sau mai rău, cu unul singur. Profesioniştii pleacă constant din ţară şi se produce un cerc vicios care scade continuu calitatea resursei umane (împreună cu alţi factori, precum calitatea educaţiei, orientarea profesională, oportunităţile de carieră, mediul în general).

Dar tot răul e spre bine. Eu cred că această criză va avea efecte bune. Va forţa revenirea la realitate în multe ramuri şi moduri de-a lucra. Va forţa bizonii să dezvolte mîrîitul şi luatul de atitudine (pe măsură ce se strînge cureaua devii tot mai puţin dispus să înghiţi rahat). Va elimina la un mod brutal bucăţi întregi de economie nesustenabile, construite pe nisip. O să doară ca dracu, pe toată lumea, dar ce-i sigur e că va primeni totul cum n-au reuşit s-o facă 20 de ani de "libertate".

- Am renuntat la ideea de a cumpara 2 buc. tweetere CIARE HT264 numai din curiozitatea de a le auzi cum suna si a le masura (moft dealtfel). :biggrin:

Asta e cea mai bună idee, să te abţii de la cheltuieli care nu-s absolut necesare şi chiar să-ţi regîndeşti cheltuielile curente. Ăia 50 de lei care par o nimica toată acum s-ar putea să-i cauţi disperat într-o bună zi. Sau 5 lei.
 
Sînt şi cazuri de firme unde patronul se duce la oamenii de bază şi le zice "vă măresc salariul, promiteţi-mi că staţi în firmă doi ani pînă mai trece criza". Care dintre aceste firme credeţi că se pregăteşte mai bine pentru criză?
Eh, de-ar fi totul asa de simplu.
De unde sa faci pe patronul-zmeu-generos pe timp de criza daca au scazut comenzile si deci banii disponibili ?

Si unde sa plece superprofesionistii aia de suparare, la alt patron cu comenzi reduse ? In alta tara unde a explodat somajul lafel de bine ?
 
wirespot, ce se intampla cu patronul care ti-a dat cu semnatura marirea aia in momentul in care criza il loveste grav intre ochi? Esti tu expert cu adevarat valoros, dar tot nu esti one man army. Si ratiunile economice mereu ii vor arata patronului ca putin si bun (si foarte scump) il impinge la faliment mai rapid ca mult si prost (dar foarte ieftin). Va incerca sa reduca din costuri taind tot ce necesita cheltuieli mari din simplul motiv ca daca nu o face nu o sa prinda momentul in care o sa aiba nevoie de oameni buni. O sa ramana fara biznis inainte sa se loveasca de problemele pe care numai tu le puteai rezolva.
 
wirespot said:
Ăia 50 de lei care par o nimica toată acum s-ar putea să-i cauţi disperat într-o bună zi. Sau 5 lei.

Daca erau 50 RON/buc luam un container si ma durea-n cot de criza. Dar mai sunt niste zerouri in coada... :biggrin:
 
bausto, CrHomozom: vorbiţi de o firmă care are deja un picior în groapă şi căreia criza îi dă ultimul brînci. Nu cred că măsuri de genul tăiatului tichetelor de masă vor ajuta prea mult.

Oricum, nu asta era ideea. N-am vrut să zic că orice patron trebuie să crească salariile, ci că trebuie să încerce să-şi păstreze oamenii, adică cea mai importantă resursă. Eu personal aş încerca să transmit un mesaj care să le asigure o stabilitate, ceva concret. "Dacă se fac reduceri vor fi de maximum N% dar în schimb vă asigur că veţi avea un loc de muncă asigurat dacă vă ţineţi de treabă şi ne ajutăm reciproc să trecem criza".

Nu ajută să-i ţii în tensiune, să simtă că poate mîine li se va zice să se care, să li se ia micile bonusuri şi avantaje, să vadă că este preferat un student care nu ştie nimic în locul lui etc.
 
"Dacă se fac reduceri vor fi de maximum N% dar în schimb vă asigur că veţi avea un loc de muncă asigurat dacă vă ţineţi de treabă şi ne ajutăm reciproc să trecem criza".
As zice ca e un anunt foarte nobil dar ma-ndoiesc ca sunt prea multi patroni care sunt in stare sa garanteze vorbele astea. Mai precis, am vazut recent destule firme care si-au inchis portile fara ca angajatii de rand sa aiba prea multe semne prevestitoare. Ca sa fiu sincer nu as da doi bani pe vorbele unui manager care in mijlocul crizei imi promite marea cu sarea. Plata in avans daca esti atat de sigur :smile:. Nu de alta, dar asa cum patronul nu ma plateste dublu un an doi pana imi revin eu si devin productiv, nici eu nu pot sa muncesc pe datorie in speranta ca in final nu o sa raman cu buza umflata pentru ca firma nu a facut fata. Iar anuntul ala cu "facem reduceri de N%" poate oricand sa se repete. Unele din aspectelee neplacute ale crizei sunt ca e imprevizibila si naspa :smile:. Certitudinea de azi, imposibilitatea de maine.
Si daca mostra de gandire de mai sus ti se pare prea pragmatica sau exagerata, gandeste-te si ca rata mea de la banca nu scade numai pentru ca acum nu prea imi mai permit multe, indiferent ca le promit eu ca dupa ce trece momentul greu o sa ma revansez.

Eu nu ti-am dat exemple provenite de la companii pe moarte ci de la companii de talia Vodafone. Si nu prea mai conteaza cat de bun si muncitor e talpasul ala din simplul motiv ca intr-o companie cu cateva sute sau mii de angajati (nici nu mai spun de alea cu zeci de mii) 10-15 experti nu prea fac diferenta. Poate in cazuri deosebite. In cele mai multe situatii ai nevoie de cateva zeci daca nu sute de oameni cu adevarat buni si asta te costa. Una e sa ai 100 de "bazati" la 3000E/luna bucata si alta e sa ai aceiasi 100 de oameni la 1500E/luna. Eu vad o diferenta de 150.000E si crede-ma ca orice manager o sa sara pe o astfel de economie.

Un prieten de-al meu, care pana luna trecuta castiga 2000E/luna plus alte bonusuri de performanta (care ajungeau aproape luna de luna la alti 2000E pentru ca era cu adevarat bun), a ramas cu 1500E/luna si atat. Asta pentru ca echipa din care facea parte s-a desfiintat pe motiv de economie. Ceilalti 8-10 oameni din echipa erau si sunt in fix aceeasi situatie cu el. Ok, le-au ramas alte mici bonusuri ca masina cu benzina nelimitata sau telefonul cu minute nelimitate dar pe langa cei 2500E/luna taiati cam palesc. L-am intrebat de ce nu pleaca, mi-a raspuns ca nu-si mai permite nimeni sa dea 3-4000E/luna asa ca prefera sa ramana aici si "ride out the crisis". Angajatorul e perfect constient ca asta o sa fie rezultatul si ii va rasplati in momentul in care va iesi din criza. Si daca nu mai iese din criza in ciuda economiei de 2500E/om, deja nu mai conteaza ca le-a scazut sau ca nu le-a marit salariile.

Sincer inca nu am vazut vreun patron cu mai mult de o mana de angajati care sa recomande sau sa isi permita sa creasca salariile in criza decat poate pentru un numar extrem de mic de oameni cheie. Si cand spun oameni cheie nu ma refer pur si simplu la niste oameni buni ci la aia care sunt in stare sa aduca revolutia. Asta inseamna ca ii numeri pe degete chit ca vorbesti de companii cu zeci de mii de oameni. Sunt managerii care reusesc sa puna pe picioare si cel mai nerentabil domeniu sau departament.
Tendinta e ca in criza sa tragi sa mentii compania pe linia de plutire, nu sa faci performanta. Putine companii isi permit sa atenteze la performanta acum cand orice cadere este "the end". Solutia cu cresterea salariilor ca sa iti oamenii e pentru o lume ideala, pana atunci traiesti in lumea every man for himself si pe timp de criza sunt si eu curios de unde scoate patronul bani de mariri. Din buzunarul lui? No way. Cand nimeni nu mai cumpara, cand toti tin banul la ciorap pentru ziua si mai neagra si companiile stau cu rodul muncii lor pe bara pentru ca omul nu se mai atinge de el, sa cresti salariile e ori fantezie ori o "şpârlă" ca oamenii aia sa isi umple buzunarele cat mai pot si sa se duca in tari calde si neafectate de criza.
 
Ugh, naspa - s-a anuntat o concediere la noi.
Nasol momentul, sincer credeam ca suntem prea putini ca sa dea pe cineva afara.
Deh, criza.
Nasol de ala/aia care are parte de ''the short end of the stick''.
Bine ca nu se pune problema asta cu personagiul meu. :biggrin:
 
Un lucru care mi se pare uimitor e obtuzitatea cu care e privită problema în România. În alte țări criza e mai puternică, sunt în recesiune de 5-10% sau punctual chiar mai rău, dar România are prognozată o scădere a PIB-ului de doar 1%. Să fim serioși, 1% scădere la 60% din economie (restul e la negru) nu sună rău deloc. 1% scădere în medie a cifrei de afaceri sau chiar a veniturilor brute impozabile e mult sub marja de profit (peste 10% în majoritatea sectoarelor, cu excepțiile de rigoare) și nici nu se vede, în medie.

O parte din firme au venituri în scădere, dar asta se întâmplă și fără criză. Unele firme o să aibe afaceri la nivelul anului trecut (care a fost un an excelent btw), iar altele chiar cresc, în medie e doar o scădere nesemnificativă. Atunci de ce toate firmele se comportă de parcă ar veni Apocalipsa? Nu cumva criza e doar un pretext să crească profiturile pe seama costurilor cu salariile?
 
Back
Top