Criza - v-a afectat? O simtiti macar?

Demonstrează te rog
De ce sa demonstrez ceva cand pot sa iti spun "parerea mea, nu trebuie sa insisti"? Sau pot sa iti dau interpretari din Constitutie, apoi sa ma fac ca ploua cand imi dai citatele care ma contrazic. Sau pur si simplu pot sa spun altceva in fiecare post chiar daca de fiecare data contrazic ce am spus pana atunci.

Daca sunt dispus sa platesc pentru el urmatorii xx ani? De ce as face asta? Acum cateva zile "demonstrai" elegant cum nu suntem responsabili pentru sfaturile de genul asta, acum te-ai razgandit? Felicitari, de data asta ti-a luat mai mult de 2 ore sa te contrazici.
Răspundere pentru un sfat? Pardon, un sfat înseamnă că ai gândit pentru cineva și i-ai oferit o opinie
Pot sa il sfatuiesc sa bea clor. Asta a fost sfatul meu si e liber sa il urmeze sau nu, responsabilitatea nu e a mea deci nu am de ce sa platesc sau sa traiesc in pielea lui.
Il incurajez sa gandeasca pentru el, nu sa aplece urechea la oameni dintre care cel putin unul are o grava problema de atentie, de exprimare si cu intelegerea posturilor celorlalti.
Neo, in primul rand nu trebuie sa dai prin goarna ca pleci. Acte se pot face si fara sa porti ecuson cu "maine imi dau demisia". Iar pentru casa si facturi s-a inventat chiria. Parintii tai sau ai ei cred ca pot sa depuna efortul sa vina la 2-3 luni daca e cazul sa verifice chiriasii.

Cu examenul la intoarcere nu am idee care-i treaba. Dar la cum vorbeste lumea aici (din pacate mai multi de aici decat de acolo) nu ai de ce sa ai probleme si sa trebuiasca sa te intorci :smile:.

Cum spunea cineva mai sus, sfaturi poate sa dea oricine. Afli mai tarziu daca au fost bune sau proaste. Si mai tine cont ca nici cei care trag de tine sa stai in tara ca strainatatea nu-i de tine, nici cei care te ironizeaza pe aici ca gasesti scuze sa nu pleci nu isi vor asuma raspunderea in caz ca dai cu c*rul de pamant de-ti suna apa in cap.

Asa ca orice ai face incearca sa nu apleci urechea prea mult la forum ci la cei care pot sa dea sfaturi cu adevarat pertinente. Adica aia cu putere de decizie in cazul tau.
Din tot postul asta numai tu puteai sa intelegi ca il incurajez sa ramana in tara. Adica jumatate de post ii aratam ca e totusi posibil sa pleci si sa n-ai griji ca sta casa goala, cealalta jumatate de post ii spun ca indiferent ce alege sa se bazeze pe mintea lui nu pe sfaturi de pe forum si tu intelegi ca-i spun sa stea acasa. Pai cu o gandire ca asta nu ma mai mir ca iese varza cand intri in febra posturilor.
Pe mine nu ma intereseaza ce face Neo si unde se duce. Nu o sa ma rasplateasca in caz ca reuseste, nu o sa ma injure in caz ca esueaza, probabil ca nu o sa primesc nici macar o multumire sau o injuratura, dupa caz. Asa ca in fiecare post am incercat sa scriu despre ambele fete ale monedei, in caz ca a ratat ceva.

Daca nu reusesti sa citesti si sa intelegi ce am spus intreaba, forumul e pentru ajutor :wink:. Dar nu mai face tu interpretari ca de ceva vreme nu prea iti iese.
Tu sa stii mereu ce-i mai bine pentru pensionari, stii ce-i mai bine pentru medici, stii ce-i mai bine pentru Neo, mai ramane sa spui ce haine sa poarte sau ce sa manance dimineata ca pe ceilalti nu-i duce capul. Nu ti se pare nimic in neregula aici?

P.S. Probabil ca nu esti singurul cu opinia aia dar esti singurul care trebuia sa arate ca are dreptate, ca intotdeauna :wink:. Chiar ca AramduneB1... :frown:
 
Mă bucur că ești o persoană matură, capabilă să dezbată idei și nu persoane.

Eu am recunoscut că nu îmi asum responsabilități pentru opiniile prezentate. Tu ai spus că ar trebui, asumă-ți pentru ale tale. Fair enough?

Și ai uitat să spui unde sunt medicii ăia care câștigă bine în România, despre asta era vorba înainte de a răbufni. Sper că nu am interpretat ceva greșit.
 
Mai lasa ideea si persoana. :wink: Daca era in stare sa postezi macar cu o urma de coerenta nu trebuia sa mai ai astfel de dileme. Cat crezi ca are cineva chef sa vada cum ii stalcesti, interpretezi si manipulezi cuvintele si ideile in asa fel incat sa iti foloseasca tie in contra-argumentatie?

Unde sunt medicii platiti bine? Prin preajma, cred ca daca vroiai cu adevarat un raspuns intai ma intrebai ce inseamna "bine platit" pentru mine. Ma intrebai daca ma refer la salariu sau la "cat primesc". Ma intrebai in ce specializare sunt bine platiti, fiind diferenta intre un neurochirurg, un plastician sau un medic de familie atat la salariu cat si in conditiile de lucru. Asa cred doar ca nu mai aveai nimic de spus si incerci sa directionezi discutia catre mine.

Pai stai sa te intreb ceva:
Cand Tora a spus ca sunt medici platiti intre 10.000 si 200.000lei pe luna ai intrebat cine si unde?
Cand puterfixer a spus ca s-a golit Maramuresul ai cerut nume si adrese?
Cand ai facut tot felul de estimari gen "lucrezi 10-15 ani pe 200E pana sa castigi 2000E" ai prezentat vreo dovada? Un studiu? O carte de munca?
Nu de alta dar stiu medici de 30-35 de ani care castiga peste mie. Ca e mult, ca e putin, ca e decent, nu stiu. Dar e al naibii de mult peste 200E de care vorbesti tu. Si cica ar mai exista si un sistem privat (cat il avem si noi aici), poate acolo se plateste mai mult de 200E/luna.

Atunci de ce ma freci pe mine la melodie? Ai o problema personala cu mine? Esti doar chitibusar care cauta nod in papura? Pur si simplu incerci sa distragi atentia de la ce am scris mai sus?

Apropo:
E alegerea fiecăruia să își urmeze calea, dacă vrei să stai în RO nu zice nimeni să pleci.
Acestea fiind spuse, unde ar fi problema daca i-as spune sa stea acasa? Nu zice nimeni sa plece :wink:. Daca el e liber sa isi urmeze calea - nu ii zice nimeni ce sa faca, eu sunt liber sa dau sfaturi, unde te potrivesti tu cand incerci sa demonstrezi ca eu gresesc sau ca el ar gresi, iar tu ai dreptate? Ce s-a intamplat cu "esti liber, nu zice nimeni..."?

Discutia ar merge inutil catre mine si parerile mele. Am ajuns deja la concluzia ca nu trebuie sa le dezbatem ci doar sa sarim la partea cu agree to disagree. In plus, mie mi-a placut mereu vorba aia "ii dai unui om un peste il hranesti o zi, il inveti sa pescuiasca il hranesti o viata". Asa ca nu am decat sa ii recomand in continuare lui Neo sa nu aplece urechea la CrH care a ajuns medic informatician de succes in Franta poate cu sansa si concurs de imprejurari, la AdrianB1 care da sfaturi ca ar trebui sa plece desi nu e medic si nici nu a plecat, nici pe tora care-i spune ca poate sa castige 200.000lei aici, sa-l asculte doar pe bausto care-i spune sa-si foloseasca naibii singur capul sau sa ii intrebe pe cei care se ocupa cu asa ceva :biggrin:. Sa ceara aici informatii, nu sfaturi.
S-a hotarat sa plece si nu stie ce acte ii trebuie sau unde ar avea salariul mai mare? Asta e intrebare de forum. Sa plece sau nu? Asta-i intrebare pe care sa si-o puna in oglinda, eventual cu nevasta langa el.
 
Pai stai sa te intreb ceva:
Cand Tora a spus ca sunt medici platiti intre 10.000 si 200.000lei pe luna ai intrebat cine si unde?
Cand puterfixer a spus ca s-a golit Maramuresul ai cerut nume si adrese?
Cand ai facut tot felul de estimari gen "lucrezi 10-15 ani pe 200E pana sa castigi 2000E" ai prezentat vreo dovada? Un studiu? O carte de munca?
Ca să nu fiu nepoliticos îți răspund: nu am nevoie să întreb pentru că răspunsurile sunt evidente. Nu există medici plătiți oficial mai mult de 10.000 RON, dacă sunt curios pot să aflu și singur câți medici mai sunt în județul Maramureș sau câți medici sub 45 de ani au ieșit din sistem în ultimii 3-4 ani și care sunt estimările salariale pentru acest domeniu. Dar salariile alea decente de care spui sunt doar o fantasmă, ia legea salarizării unice (e publică), vezi ultimele discuții cu FMI și caută în ele salariile. O să crească unele salarii în domeniul medical, maximele o să scadă (prin modul de calcul care plafonează sporurile la 30%) și legea aia are toate șansele să se aplice.

Ai nevoie de o demonstrație că România e mult în urma statelor din vestul Europei ca nivel de trai? Crezi că salariații la stat vor ajunge din urmă salariile din vest? Știi treptele și durata în sistemul medical ca să vezi cum cresc salariile? Dacă da, calculează singur și vezi ce iese, nu ai nevoie de nici un studiu pentru asta.
 
Nu există medici cu mai mult de 5000 RON/lună, asta cu toate sporurile posibile și imposibile, după 20-30 de ani de activitate (vechimea) și cu toate chestiile gen primariat adăugate. Aveam un pdf prin computer, nu reușesc să-l găsesc momentan. 10.000 RON nu sunt sub nicio formă bani curați la un medic de familie, este pur și simplu fantasmagoric să afirmi așa ceva.

Dacă sari de 5000 de RON nu o faci sub nicio formă legal și moral, poate doar angajat și la spital și în domeniul privat și fiind Speedy Gonzales între ele. Cert este că greu le faci pe ambele bine și corect (cunosc cazuri care pot, dar seara pică lați și oricum ar fi... nu e normal).

Nu plec nicăieri deocamdată, doar mă interesez și întind antene, asta am spus-o clar, am încredere în oameni cum am în mine, nu mi-aș da 100$ până mâine, vorba unor versuri vechi, darămite să mă iau după ChR :biggrin: Cert este că da, sunt mai mulți de aici decât de acolo și asta mă face să fiu și mai circumspect. Cu puțin noroc, peste câteva luni o să povestesc și cum a fost acolo ca să nu mai dăm atâta cu presupusa :biggrin:

P.S.: aici discuția era despre banul curat, muncit, primit pentru munca ta, nu despre șpăgi, șpăguțe și șpăgoaie. Ce primești în plus nu se consideră salariu, wtf, așa orice portar/paznic/secretară/spălător-de-mașini are salariul cel puțin dublu la câte "atenții" primesc.

P.S. 2: am întâlnit și ideea "a, nu înduri că vrei bani". Având în vedere că întotdeauna m-am ghidat după principiul ideal e să ai cât îți lipsește, am rămas mască. A, deci tre` să fii călcat în picioare, să suferi, să te târăști ca un viermișor și apoi să ieși învingător, cu aureolă de patriot, dar tot cu un salariu/pensie de cacao, corupt de tot, un alt fel de hoț. Puțin respect, puțină considerație, a, măcar să nu fiu lovit cu ușa-n cap de un pacient mai furtunos (deși se vedea clar prin geam că-s pe partea cealaltă), astea sunt pretenții :smile: Cred că am condensat multe motive aici, deja m-apucă nervii iară :smile:

P.S. 3: Habar n-am cum s-a ajuns aici de la criză, poate putem să facem un split și să mutăm controversa într-o zonă privată? Nu de alta, dar tot suntem doar membri vechi pe-aici, nu-mi vine să spăl rufe în public (aici mă refer la motivele filozofice, reale sau imaginare pro-contra GTFOro).
 
10.000 RON nu sunt sub nicio formă bani curați la un medic de familie, este pur și simplu fantasmagoric să afirmi așa ceva.
Cosmin please, la noi in judet majoritatea au minim 10.000 lei/luna. Bani reali virati lunar de CAS in conturile lor fantasmagorice. :biggrin:
 
Matusa mea, din cate stiu, avea undeva la 5000/luna (bani care ii ramaneau ei). Soacra mea spune ca medicul are intrari pe undeva pe la 8000/luna sau mai mult (astia-s bani pe cabinet).

Ambele situatii descrise de mine sunt la medici de familie.

Matusa mea Bacau, soacra mea Targoviste.

Am postat ca sa intaresc cele afirmate de burebista mai sus.
 
Pai eu vad situatiile care se duc la plata la noi. Mai mult de atit ce sa va zic? :biggrin:
Ba mai mult in zilele cu omor la raportari ajung medicii si pe la noi sa le preluam/prelucram raportarile si cu mina mea am generat deconturi de la 10.000 lei in sus. Si nu era un caz izolat, din contra, izolati erau aia sub 10.000.
Saracutii...
 
Banii pe care ii primesc medicii de familie de la Casa sunt pentru cabinet, nu pentru ei. Adica pentru: curent, apa, incalzire (cu lemne de multe ori), asistenta, moasa, etc.
 
Dada. Le pling de mila nu alta.
Am vazut nu's ce gipan bengos dupa citeva luni la un medic d'asta. Probabil ca-i trebuie la cabinet sa urce pe dealuri dupa un bolnav amarit.
Sorry to thread hijacking.
 
burebista, toată lumea spune că nu se câștigă oficial atâta, iar tu vii cu exemplul cu SUV-ul. Da, știm toți că doctorii câștigă la negru, ce vrei să mai demonstrezi? Iar Neo și Marius știu exact cât câștigă ei acum și e foarte departe de 10.000 lei, iar până atunci trebuie să trăiască decent. Deci, cu ce ajută "gipan bengos" discuția?
 
war, ideea nu era că dacă facă gât ți-o iei pe cocoașă, sau de a fi tu ăla mai cu moț dintr-o firmă globală cât să te crezi indispensabil și să pui problema ca atare. Cred că Adi se referea la faptul că angajatul nu ar trebui să accepte orbește orice i se dă de lucru, doar fiindcă are statutul de angajat.

Ține minte că această relație angajat-angajator se bazează pe un contract de muncă, adică o înțelegere de a-ți vinde timpul și capacitatea de muncă într-o anumită arie pe bani. Angajatorul își va urma interesul de a-ți cere tot ce are nevoie și va face pentru tine ceea ce e obligat de lege să facă. În mod similar, tu ar trebui să-ți vezi interesul în ceea ce dai și primești prin acest contract, și să fii atent să nu renunți benevol la anumite drepturi și pași, doar de dragul a ceea ți se pare că ar însemna să arăți bun simț. Da, e bine să fii cooperant, însă în direcția găsirii unei soluții fericite la o situație în care firma își încoardă mușchii un pic mai mult decât ar trebui în speranța că tu o accepți.

Fiecare schimbare a activității tale trebuie să îți fie prezentată, explicată și să fii de acord cu ea. Chiar și măririle de salariu trebuie să le accepți formal înainte să aibă loc. Atât munca, cât și plata sunt elemente definitorii ale contractului, și nu pot fi schimbate arbitrar și unilateral. Firma nu poate să vină să-ți pună în cârcă orice și tu să trebuiască să accepți doar fiindcă ești angajat și altfel poți fi înlocuit. Trecând de cadrul destul de general din contractul de muncă și fișa postului, trebuie să îți asumi formal responsabilitatea acelor lucruri ce trebuie să le faci în cadrul noului rol ce îți este propus, iar dacă simți că n-au sens sau că le nu le poți face ar trebui să spui asta. Și atunci vei vedea dacă șefii te tratează cu bună credință și găsesc soluții incluzând alegerea ta, sau dacă te tratează ca pe un sclav prost și atitudinea e „our way or the highway”.

Ar mai trebui să facem o distincție: firma, pentru tine și mine, e managerul direct, poate și câțiva alții mai sus, și modul în care aplică regulile interne definite de HR. Poate că firma are niște principii bune ce acoperă și depășesc cerințele legale la nivel global, însă managerul tău sau tot managementul din țară le ignoră; am mai văzut cazuri și e nașpa. Sigur, e problema firmei în cele din urmă că a angajat niște oameni nepotriviți să-i conducă operațiunile, oameni care ignoră o parte din cultura organizațională și regulamentele interne, și firma nu vede acest lucru ca să-i zboare. Însă asta e nivel macro; ce-l doare pe angajat e că șefii cu care lucrează fac treaba să pută, iar cu asemenea oameni nu merită să muncești. Părerea mea. Învinovățește-i pe ei în primul rând, nu firma.

În cele din urmă, percepția despre ce-și pot permite firmele să facă în această țară e dată de cât de mult le permit angajații lor. În alte țări, unde angajații au beneficii considerabil mai mari și firmele își știu lungul nasului, echilibrul ăsta n-a fost atins la dorința firmelor. A intervenit și statul la presiunea unor grupuri sindicale și grupuri de lobby, însă cel mai important lucru e că angajații au încetat treptat să mai facă concesii în defavoarea lor. De acolo va trebui să începem și noi, încetul cu încetul.

Ierarhia și structura organizațională sunt concepte depășite pentru niște firme în continuă evoluție. Cum zicea și Adi, nu știu ce să scriu la „funcție” sau pe cartea de vizită, fiindcă îndeplinesc atât de multe roluri, unele având chiar șefi diferiți. Să mai zic că managerul meu direct e în Geneva, concept complet imposibil pentru statul român - cum adică am un șef ce nu e angajat al aceluiași SRL?

În 3 ani jumate am acumulat mai multe roluri, am crescut în experiență și capacitatea de muncă, am primit mai multe responsabilități și măriri de salariu, dar nu am fost promovat. Ăsta e un termen cu un înțeles foarte clar (chiar și legal) și firma unde lucrez nu se joacă cu cuvinte. Mi se pare că angajatorul tău preferă să coloreze frumos schimbările, în compensarea lucrurilor ce nu ți le dă. Te cam plimbă pe orizontală, îți schimbă rolul, îți dă mai multe atribuții, dar nu te promovează și nici nu-ți mărește salariul. Pentru mine, ceea ce faci tu e un serviciu ce ar putea fi externalizat și pentru care firma e dispusă să plătească o valoare fixă; nu e salarizarea unui angajat și recompensarea proporțională a creșterii în productivitate și experiență.

Jobul tău e riscant fiindcă poți fi înlocuit oricând; firma nu te vrea acolo pentru ceea ce știi și poți să faci TU ci pentru că poți acoperi o activitate ce trebuie făcută. Ești într-o groapă din care nu prea ai cum să ieși, chiar dacă din când în când ți se aruncă un os cu cuvinte mari și promisiuni potențiale, nu concrete. Într-o asemenea situație chiar nu ai cum să speri la tratament echitabil, dar nici la minuni în ceea ce te privește. Ți-a făcut vreun șef un plan concret de dezvoltare profesională și plan de carieră, pe care, ca reprezentant al firmei, să se angajeze că îl pune în aplicare cu toate implicațiile organizaționale și salariale? Dacă da, trage de el. Dacă nu, tu știi mai bine dacă ar trebui să îl ceri sau să începi să te uiți peste gard. Sunt convins că ai un potențial neexploatat și care acum e ignorat, dar și o capacitate de muncă ce acum o faci cadou pe ochi frumoși. Și e păcat de tine, că trece timpul bătând pasul pe loc.
 
burebista, toată lumea spune că nu se câștigă oficial atâta[...]
Adrian se pare ca nu m-ai inteles. Oficial majoritatea medicilor de familie din judetul meu cistiga 10.000 lei/luna. Acu' e clar?
Vrei sa vin cu copiile dupa decontul casei catre ei sau ce?
Iar abureala aia cu banii care le vin pe cabinet e buna de spus la teveu. Mai toti* isi platesc asistenta cu salariul minim, mai toti* fac zero (sau minimul necesar) de investitii in cabinet, mai toti* cheltuie banii pe gipane si excursii aiurea pe mapamond sau plasme sau mai stiu io ce chestii inutile pentru un cabinet.
Gipanul bengos ajuta discutie pentru ca o categorie de medici este platita generos (din banii nostri) raportat la marea masa de workeri si raportat la alte categorii de medici dar in schimb vin cu zero rezultate. Sincer sa fiu nu stiu daca pentru a prescrie aspiridoane, de a face f'o injectie si a da trimiteri la medicul specialist meriti 10.000 lei luna.

*mai toti pentru ca mai sunt printre ei si medici care chiar tin la meseria lor si baga banii unde trebuie dar in 10 ani de cind am de-a face cu ei m-am saturat si prefer sa-i evit pe cit posibil.
Doctorita familiei mele (inclusiv a lui maica-mea) pleaca cu 30 lei in fiecare luna pentru ca vine acasa sa-i prescrie reteta lui maica-mea. Este un medic de familie bun fara discutii dar care cistiga oficial de la 15.000 lei in sus in fiecare luna. So?
 
Nu se leagă

Nu vreau să afirm că nu spui adevărul (departe de mine gîndul), da' mi se pare doar mie că e ceva ce nu se leagă în toată discuția asta?

In other news, +1 pentru cum a scris pufi mai sus și +1 pentru Adi în general; aquiesez foarte mult la ce și cum spune.

Regret că nu pot aduce ceva constructiv discuției.
 
Adrian se pare ca nu m-ai inteles. Oficial majoritatea medicilor de familie din judetul meu cistiga 10.000 lei/luna. Acu' e clar?
Vrei sa vin cu copiile dupa decontul casei catre ei sau ce?

Nu știu de ce deconturile către cabinet se consideră salariu. Atât.
 
OK. Intr-adevar medicii de familie o duc rau, nu mai apuca sa-si ia si ei salariu din decontul catre cabinet. Toate sutele alea de meleoane se duc pe facturi, plata salariilor hoardelor de asistente si dotarea de exceptie a cabinetelor.
Sorry acu' mi-am dat seama ca medicul de familie face munca patriotica. Cre' ca vine si cu bani de acasa ca sa ma simt io bine cind ma duc in cabinetul lui.
Io gata ca-s satul de medici de familie. Continuati cu alealalte.
 
Adrian se pare ca nu m-ai inteles. Oficial majoritatea medicilor de familie din judetul meu cistiga 10.000 lei/luna. Acu' e clar?

Nu știu de ce deconturile către cabinet se consideră salariu. Atât.
Un decont de 10.000 RON înseamnă cheltuieli brute sau nete? Dacă sunt brute înseamnă că medicul + asistenta câștigă cel mult 50.000 împreună. Oficial e interesant ce înseamnă cifrele alea mari raportate și atunci devine foarte clar.
 
Pentru mine tot nu-i clar. Atâta timp cât din interiorul sistemului nu apare așa (întâmplător, momentan am un stagiu la un cabinet de medicină de familie), poate îmi explică cineva din exterior ce și cum.

Adică, dotarea cabinetului nu-i de excepție, femeia conduce un Fiat d-ăla prăpăditul, asistenta nu are cine-știe-ce salariu, wtf, ori sunt eu chior ori cineva fumează ceva prea tare :biggrin:

Mâine-poimâine iese că și rezidenții câștigă 5000 RON/lună din anu` 1 și toată discuția asta nu mai are niciun sens.

P.S.: n-a spus nimeni că nu-s MFiști cu câștigul ăla pe lună, dar nu e curat, nici trecut în cartea de muncă și nici într-un caz nu plătesc taxe pentru el. Decontu` nu-i salariu, bre. Adică ce bagă în buzunar, lună de lună, proști ca mine și ca tine, pentru ceea ce au prestat. Nu cai verzi pe pereți.
 
Confirm si eu cei 10000 lei brut. Intr-o vreme CAS Iasi afisa pe pagina lor web cat castiga fiecare, acum vad ca au renuntat.

Castigurile variaza in functie de numarul de pacienti inscrisi pe liste si de regula se iau banii astia avand aprox. 1300 pacienti inscrisi.

In rest, nu-i invidiez cu nimic, muncesc de le sar capacele, merg prin noroaie pana la gat ca sa vaccineze cinestiece puradel, iar CAS ii trateaza ca pe niste sclavi pe plantatie.
 
Last edited:
radul, poți verifica și confirma că e vorba de sume nete? Și apoi poți calcula care e media, pentru că suma e în funcție de numărul de pacienți înscriși și nu m-ar mira să existe și vârfuri foarte sus, dar media să fie mult mai jos.
 
Back
Top