Criza - v-a afectat? O simtiti macar?

Poate va rămâne în timp plină de incompetenți prin plecarea celorlalți, dar încă sunt destui oameni competenți. Nu sar în sus la TV și nu sunt în posturi din care să poată să facă mare diferență, dar există. Scuze de generalizare, dar nu vreau să o argumentez acum.
 
Las' că s-a golit Maramureșul de medici de la dispensarul din sat, și-ți dai seama la ce nivel erau ăia, fiindcă au plecat să lucreze în spitale ultramoderne în Noua Zeelandă...

Mai in gluma, mai in serios, in domeniul asta pleci in afara numai daca esti mediocru, acolo te ajuta aia sa acoperi golurile pe care le-ai platit in tara, ai un venit fix, totul e teoretic roz... Riscul e mai mare sa ramai in tara, daca esti bun si tot ceea ce te intereseaza sunt banii poti castiga mai mult decat oriunde. Nu glumesc, din pacate, oricare dintre noi care au avut probleme medicale mai grave personal, in familie sau cunoscuti stiu ce vorbesc. Chirurgul care l-a operat pe socrul meu de cancer la stomac a plecat in ziua aceea cu cel putin 2000 euro acasa. Si nu cred ca era o zi deosebita...
 
Ăsta e polul opus, cu numai mediocrii pleacă în afară, până la urmă și la coadă ai dreptate cu câștigul aici, dar până la urmă depinde și de "cum" câștigi. Dacă o faci luând șpagă și omorând oameni in the process, scuze, dar nu e pentru mine.

Am făcut niște săpături and stuff, dat muuuulte telefoane și e-mail-uri și pot spune că viitorul sună bine, nu mai este decât o chestiune de timp. :smile:
 
Până să ajungi chirurg și să câștigi 2000 EUR negri îți ia vreo 10-15 ani, până atunci trăiești cu 2-400 EUR lunar. Iar peste 15 ani e foarte posibil să nu mai iei 2000 EUR negri pe zi, ci doar 1000 EUR lunar și pușcărie pentru orice bani negri. Există legi privind declararea veniturilor, azi nu se aplică dar e posibil peste 15 ani să ajungă să se aplice, și atunci ai sacrificat 15 ani pentru o himeră.

Pe deasupra dacă la 30 de ani vrei să te plimbi, să vizitezi, să cumperi cărți (de medicină), să trăiești decent etc. nu poți cu 200 EUR. Dar poți cu 2500 EUR pe care i-au putea avea în altă parte.

E alegerea fiecăruia să își urmeze calea, dacă vrei să stai în RO nu zice nimeni să pleci. Cred că discuția despre Neo a pornit de la plângerea că are contract pe 200 EUR și observația că ar putea avea 2500 luna viitoare.
 
Ăsta e polul opus, cu numai mediocrii pleacă în afară, până la urmă și la coadă ai dreptate cu câștigul aici, dar până la urmă depinde și de "cum" câștigi. Dacă o faci luând șpagă și omorând oameni in the process, scuze, dar nu e pentru mine.

Nop, am specificat, daca esti BUN. Omul ala salveaza vieti zilnic, dupa parerea mea merita banii aia, chiar daca ii ia ilegal... Acum serios, baietii sunt altruisti si se gandesc la binele tau, eu sunt mai egoist si nu pot sa nu ma gandesc la mine in cazul in care voi avea vreo problema medicala, as vrea sa fiu tratat de cineva care nu a dat bani sa ia examenele...
Poti cauta si in domeniul privat. Mizez pe spitalele private, ele vor trage in sus sistemul sanitar. Nu pot sa cred ca si acolo salariul e la fel. Deci exista alternative, plecarea nu e singura optiune.
 
Da, s-a inventat spitalul privat minune care plătește medicii cu 3000 EUR net și decontează operațiile la CAS, ca să își permită suficienți pacienți să le calce pragul. Că dacă te bazezi pe ăia care își permit să plătească operația trebuie să îi mai cauți, băgăm impozitare progresivă să nu își mai permită nimeni.

Iar medicii ăia nu salvează vieți ci își fac treaba pentru care sunt plătiți. Domeniul lor e sănătatea, al altora desfundatul canalelor, fără oricare dintre ei viața poate deveni un chin. Toți își merită banii dacă fac treabă bună.
 
Băi, pe mine nu mă afectează criza ca atare, cât atitudinea asta de căcat a angajatorului. Aproape 3 ani în companie, avansat de 3 ori, 0% mărire de salariu, 0 beneficii, 0 orice. Salariul negociat (în Euro) a fost magically converted to RON imediat după negociere, ca rezultat a scăzut cu aproape 30% în perioada asta.
Adrian, dacă vii cu aceeaşi idee de "go west", abţine-te please, la mine e N/A din motive pe care nu are rost să le menţionez aici.
 
Medici de familie de aiurea care castiga 10.000 de lei pe luna. Romanica.
Ginecologi 4.000-200.000 de lei pe luna.

Ca sa ajungi acolo insa trebuie sa tii capul jos 5 ani pana la specializare cu garzi neplatite sa inveti cat poti de la cat mai multi prin locuri de munca deloc de invidiat si cu salarii intre 800 de lei si 1600 de lei in functie de sporuri.
Se poate si aici, dar trebuie sa iti faci treaba, sa vina lumea la tine de drag, sa iti lase in cabinet diverse atentii etc.
Avantajul in afara e ca poti trai decent de la inceput, dar muncind mult mai mult ca aici.
Sunt rezidenti in Romania pe medicina de familie (stiti, locurile alea pe care le tot suplimenteaza astia an de an?) care lucreaza efectiv pentru salariul de rezident fix 10 ore pe luna. Cati dintre voi au 80 de lei net pe ora? :smile:

Per total, sistemul e reglat prost si impins special catre platile care ocolesc sistemul.
 
war, tu nu ai fost avansat ci păcălit, iar problema nu e cu angajatorul ci cu tine că ai crezut în zâne la vârsta asta.
- nu am auzit de nici un angajator serios care să te avanseze de 3 ori în mai puțin în 3 ani nici dacă ești Einstein. Ca idee ultimii CEO la noi au avansat în medie un nivel la 3-5 ani, iar cea mai rapidă avansare pe care o știu în regiune e de 3 nivele în 10 ani, dar după alea 3 nivele și salariul e de vreo 10 ori mai mare față de start.
- nu am auzit de avansări care să nu aducă măcar 10-20% în plus la salariu, dar și 50% e ceva normal. Tu nu ai întrebat când te-au "avansat" ce înseamnă asta? Sau aveți o scară ierarhică de 500 de nivele și 3 nivele nu prea se văd?
- e treaba ta unde te angajezi și ce semnezi ca primarul sau după ce ai citit cuvânt cu cuvânt fiecare fine print, dacă nu îți convine negociezi, nu semnezi sau pleci.

Nu îți zic "Go west!" pentru că nu e cazul. Tu ai o șansă în RO pe care medicii nu o au, văd că promovezi la metru și ai șanse să ajungi repede la un nivel fantastic în stratosferă și acolo totul e roz (de la lipsa de oxigen) și bine.

Scuză-mi ironia, dar nu îmi vine să cred ce citesc. Dragon Age sau Oblivion? Minimax?
 
ultimii CEO la noi
Ia-o ca pe un compliment war, te crede CEO :goofy:. Important e ca daca vrei sa se faca misto de tine la orice ora si pe orice tema stii unde sa vii :smile:.

Adrian, majoritatea companiilor au o organigrama. Te muti pe alt post mai sus in organigrama, inseamna ca ai promovat. Mie mi se pare destul de simplu si de logic. Ca nu a stiut/vrut/putut sa negocieze o marire de salariu e alta poveste. Avansarea in functie si cresterea de salariu sunt legate numai pentru ca asa le-ai (le-am) vazut tu (noi) pana acum. O scadere de salariu nu e echivalenta cu o retrogradare, de ce in partea cealalta ai pune semnul egal?
 
Am făcut comparația cu CEO pentru că sunt oameni considerați foarte buni cu avansări rapide în carieră. Oricum cu 3 avansări în 3 ani war ar ajunge CEO la noi înainte de 35 de ani :biggrin:

bausto, avansarea presupune responsabilități sporite care e normal să fie plătite suplimentar, ăsta e principiul de bază al nivelelor în organigramă. Nu poți fi avansat fără acceptul tău și nu poți primi responsabilități suplimentare fără acceptul tău (scrie în lege, caută și vei găsi), iar dacă tu accepți să faci mai multe și dintr-o poziție mai înaltă pe aceeași bani e ... îmi e jenă să spun ce.

Scăderile de salariu sunt iarăși interzise de lege, fyi. Oricum, creșterea salarială aferentă promovării e motivul pentru care oamenii și le doresc, nu vrea nimeni să ajungă CEO doar ca să muncească ca boul și să aibe responsabilitatea unei companii pe salariu de debutant. Nu e God playing game ca să fie fun, e un job greu și care cere sacrificii - care sunt recompensate de obicei cu vârf și îndesat.
 
war, tu nu ai fost avansat ci păcălit, iar problema nu e cu angajatorul ci cu tine că ai rezut în zâne la vârsta asta.
- nu am auzit de nici un angajator serios care să te avanseze de 3 ori în mai puțin în 3 ani nici dacă ești Einstein. Ca idee ultimii CEO la noi au avansat în medie un nivel la 3-5 ani, iar cea mai rapidă avansare pe care o știu în regiune e de 3 nivele în 10 ani, dar după alea 3 nivele și salariul e de vreo 10 ori mai mare față de start.
Ştiu că am fost păcălit; nu pot să dau timpul înapoi, dar măcar am învăţat ceva din chestia asta...
Depinde ce înţelegi prin avansare. La noi sunt o mie şi o sută de metode prin care poţi fi "avansat". Majoritatea "avansărilor" sunt în schimbări în nomenclatura internă, care în realitate se reflectă prin schimbări mari de responsabilităţi. De exemplu, din analist care răspunde la telefoane am devenit direct Team Lead, dar nu mi s-a schimbat nimic nici în nomenclatorul intern, am rămas tot IC1 (Individual Contributor nivel 1). Prin comparaţie, unii analişti care iau telefoane au fost angajaţi direct ca IC2. Deci totul e o mare varză :smile:
- nu am auzit de avansări care să nu aducă măcar 10-20% în plus la salariu, dar și 50% e ceva normal. Tu nu ai întrebat când te-au "avansat" ce înseamnă asta? Sau aveți o scară ierarhică de 500 de nivele și 3 nivele nu prea se văd?
Exact. Până să devii manager, poţi fi plimbat de la IC1 la IC5, ceea ce în teorie înseamnă doar o schimbare de număr în organigramă. De asemenea, în teorie ar trebui să însemne un nou prag salarial, fiindcă responsabilităţile teoretice se schimbă câte puţin; în practică, n-am văzut nimic de la IC1 la IC3. Apoi, în practică poţi rămâne IC1 şi să fii Team Lead (cazul meu, timp de 9 luni de zile), apoi să devii Service Delivery Manager (ceea ce în practică înseamnă management de echipă virtuală ca full time job, cu tot cortegiul de meetings cu senior managers, directors, prezentări, design de procese, ITIL şi tot tacâmul) şi cu toate astea să rămâi IC1 (iar cazul meu, vreo 4 luni am târât-o aşa); apoi să fii "avansat" la IC2, apoi după o vreme să fii "avansat" la IC3.
Mi s-a băgat în ochi cum că e o mare şi extraordinară excepţie că am fost avansat de la IC1 la IC2 şi apoi la IC3 în mai puţin de un an (exact chestia de care te mirai tu), dar sincer, părerea mea de pragmatic fără leac e că "marea minune" e cam zero dacă nu se vede nimic la salariu. Un fel de "să plătim pe neve".
E adevărat că marele hop (se zice) ca salarizare e când devii manager pe hârtie (ICx -> M1), dar uite că am un coleg în India care tocmai a devenit M1 şi zice că n-a văzut un cent mărire. Da' poate e un proces de aprobări mai îndelungat, etc, cel puţin asta e speranţa lui...
- e treaba ta unde te angajezi și ce semnezi ca primarul sau după ce ai citit cuvânt cu cuvânt fiecare fine print, dacă nu îți convine negociezi, nu semnezi sau pleci.
Păi una la mână, când m-am angajat mi-am negociat salariul în Euro, oferta mi s-a făcut în dolari şi contractul l-am semnat în... RON. Go figure.
A doua, oferta aia şi în RON era cam cu 75% mai mare decât ce câştigam eu în altă corporaţie la momentul ăla, duh, normal că am înhăţat-o. Plus că eram cam cu apă în barcă din punct de vedere financiar... Mă rog, vremile trecute...
Nu îți zic "Go west!" pentru că nu e cazul. Tu ai o șansă în RO pe care medicii nu o au, văd că promovezi la metru și ai șanse să ajungi repede la un nivel fantastic în stratosferă și acolo totul e roz (de la lipsa de oxigen) și bine.
Aşa se vede din avion şi din afara companiei. Dar eu am 30 de ani, n-am casă, maşină, moto sau biclă, nu-s încă însurat şi n-am copii. Am avut probabil un slow start, ghinionul de a nu fi susţinut de niciun fel de familie, stau în chirie pe banii mei de la 19 ani, fără pacheţele de acasă sau alte atenţii. Îmi cam ticăie şi mie ceasul biologic, mă roade şi pe mine dorinţa de a mă împlini; vreau şi eu să-mi permit o rată la un apartament aşa şi-aşa, o nuntă şi-un copil. Dacă aveam 23-24 de ani mă durea în cwr, aşteptam să mai treacă ăia 2-3-5 ani ca să fiu avansat şi să am salariu x2 sau x3. Dar anii ăia au trecut, pe vremea aia şurubăream la calculatoare pentru o firmă din Alba Iulia şi minimul pe economie.
Scuză-mi ironia, dar nu îmi vine să cred ce citesc. Dragon Age sau Oblivion? Minimax?
Ăăă... ţi-o scuz, că n-o înţeleg :smile: Care to explain?

LE: fiindcă veni vorba de salarizare:
Ţi se spune: Devii IC2, nu creşte salariul, în schimb o să ai nişte proiecte interesante. Ce faci? Refuzi şi iei telefoane în continuare? Sau primeşti ce ţi se oferă şi speri că vine şi recognition-ul mai încolo?
 
Păi pe tine te presează altceva, nu proiectele interesante. Fiecare are motivele lui și nu am ce să comentez, alegi ce crezi că e mai bine pentru tine.

Nu am spus să nu pleci, am spus că medicii nu au nici o șansă dacă rămân, în IT în RO sunt șanse mult mai bune și culmea, e mult mai ușor să găsești un job decent (ca nivel de trai comparat cu țara în care locuiești) în IT în RO decât în vest. IT-ul e comodity, în vest se dă afară în draci în IT, la noi încă se mai făceau angajări când alții plecau. Medicii nu pot face suport de la distanță și din fericire nu există call-center cu doctori în medicină, pacienții îi vor face to face și asta înseamnă locuri de muncă peste tot, nu outsourcing în India sau China.

PS. 3 avansări le înțeleg ca IC1->IC4, nu? Schimbarea denumirii nu e tocmai o avansare, eu am avut cele mai interesante denumiri în primii 2 ani, ca mai apoi să devină din ce în ce mai anoste iar acum nici nu știu care e denumirea oficială a postului - mai sunt locuri unde sunt întrebat oficial ("locul de munca", "funcția") și nu știu ce să scriu (și nici nu îmi pasă).

PPS. Slow start e ceva relativ. O nuntă și niște copii poate să toarne orice familie de pocăiți din Botoșani (cu recoltă de 15-18 bucăți la kil) începând de pe la 17-18 ani, ratele la apartament sunt ceva mai dificile și nu foarte comune la 30 de ani, mașina sau motocicleta sunt o urgență doar ca statut social, mai ales într-un oraș fără parcări. Din ce spui nu ai un slow start, poate doar așteptări tradiționaliste, iar 30 de ani nu e vârsta la care să tragi linie și să te pregătești de un trai liniar și comfortabil pentru restul vieții, e perioada în care încă poți să înveți, să progresezi și să lupți pentru un post gen M1. Dacă nu îl ai până la 35 de ani nu mai contează, după aceea chiar ești privit ca un slow start și nu treci de el sau de M2 până la pensie.
 
Ca fapt divers, eu la 25 de ani vindeam calculatoare second la tejghea, pe minimul pe economie + 10%.

Primul meu televizor l-am avut la 30 de ani (nu din limitari financiare).

Faza cu împlinirea prin nunta, rate si copii a fost de milioane.
 
Eu înţeleg ca avansări ceva practic; schimbare de responsabilităţi în practică, nu schimbarea unei cifre pe hârtie sau pe un webpage/sistem HR. Din punct de vedere al legislaţiei din România, avansările mele nu există; am aceeaşi funcţie pe cartea de muncă (nici n-o ştiu, dacă stau bine să mă gândesc) de când m-am angajat.
Sigur că schimbarea denumirii nu e avansare, dar schimbarea a ceea ce faci este. Mă rog, e interpretabil, dar dacă azi iei telefoane, mâine ai grijă de centrul din România ca team lead şi poimâine faci management la shiftul X la nivel global, asta se cheamă avansare indiferent dacă ţi se schimbă denumirea/încadrarea sau nu. Bineînţeles, te aştepţi să ţi se schimbe şi denumirea, şi încadrarea şi (mai ales) salariul.
Mă rog, ai zis "Păi pe tine te presează altceva, nu proiectele interesante. Fiecare are motivele lui și nu am ce să comentez, alegi ce crezi că e mai bine pentru tine."
E cu dus şi întors. Mă presează altceva, desigur; dar din nou, dacă ţi se spune că ai de ales între a face acelaşi lucru robotic şi repetitiv (care e clar sub nivelul tău şi te tâmpeşte) şi a face altceva (management entry-level, care e iar un pic sub nivelul tău, dar simţi că urci o treaptă), dar catch-ul e că o să faci treaba asta pe acelaşi salariu, chestiune care nu e negociabilă (pur şi simplu departamentul nu are buget pentru aşa ceva, dar există poziţia disponibilă), tu ce ai face? Ai zice "Nu", lăsându-l pe al doilea candidat să-ţi devină "supraveghetor" şi ai rămâne la funcţia de "phone grinder"? În ideea că poate se iveşte altă ocazie?
Eu zic că e foarte riscant să refuzi. De ce? Fiindcă:
- treapta aia e obligatorie dacă vrei să faci management într-o zi;
- treapta aia e accesibilă pe criterii de "care e mai bun", într-adevăr, dar pe lângă tine mai sunt 4-5 inşi care pot să o ocupe în ideea că they meet expectations successfully. Că s-ar putea să rămână blocaţi acolo e altceva (există caz la mine în departament), dar asta înseamnă bineînţeles că te blochează şi pe tine sub ei;
- rişti să fii etichetat ca "ăla bun, priceput, competent, dar cu pretenţii" - ceea ce te exclude o bună perioadă de la alte oportunităţi (again, cunosc caz la mine în departament; omul a ajuns manager, s-a luat în clonţ cu cine nu trebuie, deşi avea dreptate în multe cazuri, a fost "retrogradat lateral" şi de un an jumate stă pe aceeaşi poziţie).
Aici nu ieşi în faţă ca-n afişele corporatiste. Plus că departamentul, în general, e cam cât un neg faţă de restul firmei, noi suntem oile negre, deh, helpdesk...
Ca fapt divers, eu la 25 de ani vindeam calculatoare second la tejghea, pe minimul pe economie + 10%.
Primul meu televizor l-am avut la 30 de ani (nu din limitari financiare).
Faza cu împlinirea prin nunta, rate si copii a fost de milioane.
1. Şi eu. Şi la 25, şi la 26. La 27 am ieşit din mlaştina respectivă.
2. Eu n-am TV, tot aşa, nu din considerente financiare.
3. Ce e de milioane? Dacă asta vreau eu, care e problema ta? Nu îmi trebuie Bahamas, frecangeală pe şezlong sub soarele arzător sau mai ştiu eu ce. I'm a family man, ce, par mai mic şi mai de căcat din cauza asta? Dacă-ţi par ţie aşa, sincer, mi se rupe. Just so you know.
 
tu ce ai face?
Nu contează ce aș face eu, discuțiile ar fi exclusiv ipotetică. Eu știu ce am făcut, asta e real și concret și probabil neaplicabil în cazul tău. Doar ipotetic, probabil aș schimba compania. Nici cea pentru care lucrez acum nu e cea mai verde de sub soare, dar e cu mulți pași în față în ceea ce privește tratamentul propriilor angajați, puter poate să confirme. Oricum, companiile fac tot ce își permit, iar ceea ce își permit e ceea ce le permit angajații, e ca la piață.

a face altceva (management entry-level, care e iar un pic sub nivelul tău, dar simţi că urci o treaptă),
Wtf, cine ți-a zis că management entry-level e sub nivelul tău? Oricum, eu la 30 de ani abia făceam management entry-level, eram sub nivelul tău și nu a trecut mult de atunci.
 
Back
Top