Corpuri de iluminat

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Nu vad vreo discutie in domeniul asta si ma roade gandul, asa ca o deschid.

Caut niste lumini mai speciale: ma intereseaza 2 moduri de iluminat (nu becuri cu dimmer) in genul urmator:
- low light: ceva gen aplica care da o lumina discreta pe perete, cat sa nu fie intuneric in camera si sa vezi unde ai pus ceaiul pe birou fara sa pipai (e trist sa pipai ceaiul)
- medium light: acelasi lucru, dar cat sa faca lumina sa poti sa citesti, de pilda
- high beam: sa vezi sa bagi ata in ac ca sa nu o faci pe pipaite.

Corpurile clasice de iluminat au un singur mod de difuzie a luminii, ori in unghi larg ori ingust, niciodata variabil. Acum ca exista leduri m-as astepta sa ai ceva de genul 1 led orientat in jos paralel cu peretele (modul low), unul cu geam mat spre camera (perpendicular pe perete) cu unghi larg si eventual un mod cu luminozitate mai mare. Acum am 4 aplice in birou, cate doua pe fiecare perete, si tot ce pot sa fac e sa aprind cate 2 din ele si sa schimb becurile din ele; daca aprind 2 deja e echivalentul la lumina medie (prea multa), iar daca le aprind pe toate 4 nu am lumina suficienta sa fac o poza buna (nu fotografie artistica) la logbook, am 4 umbre. Daca schimb becurile si pun unele mai puternice, arata aiurea, daca scot capacele la aplice arata si mai aiurea. Teoretic asta e munca de arhitect (sa proiecteze si sa implementeze mobilierul si iluminatul intr-o camera), dar nu am gasit asa ceva (un arhitect care sa se ocupe de o lucrare marunta gen iluminatul in biroul meu) si nici nu am idei unde sa gasesc. Asa ca arata cam aiurea, nu cu pesti pe frigider si balerine de portelan in biblioteca dar suficient de aiurea ca sa nu imi placa.

Edit: da, am numarat bine, sunt doar 2 moduri de iluminat si 3 combinatii cu intensitati cu tot: lumina de perete (primul descris) si lumina ambientala (al doilea si al treilea, difera doar intensitatea). Gen pozitiile la masina si faruri (faza scurta si lunga, eu le am pe acelasi bec).
 
Sa inteleg ca ai deja LED-uri in lampi? Sau vrei sa cumperi/faci altele?
Cat despre comanda, DALI este standardul prin care lampile cu LED-uri sunt comandate. Poti sa faci ce vrei cu ele, inclusiv programabile din PC, IoT si multe altele. Cauta un pic despre DALI, exista chiar si balast pentru neoane care se lasa comandat prin DALI.
In general vorbind, producatorii nu vor pune LED-uri care sa fie comandate separat din ratiuni financiare, mai multe LED-uri, mai scump totul. Asa ca daca vrei sa le cumperi, mai bine le alegi in functie de cum ai imprastierea, apoi le comanzi intensitatea.
In curand vine IEAS, unde poti merge sa te interesezi de iluminat arhitectural. Dar nu cred ca va veni cineva sa lucreze pentru o camera, cei de la noi sunt specializati pe iluminat arhitectural in sensul de cladiri, fatade, chestii de-astea mari.
Daca vrei sa le construiesti, cat mai sunt pe aici te ajut, din noiembrie te ajut cu sfaturi de la distanta, timp, rabdare si scule sa ai.
 
Am becuri economice, nu LED, dar sunt aplice standard cu imprastiere mare si nu am ce sa le fac decat sa le schimb. Nu stiu cu ce sa le schimb astfel incat sa obtin ceea ce vreau, drept pentru care caut direct corpul de iluminat (aplica) care sa indeplineasca conditiile, nu becul sau sistemul de comanda a becului.
 
Eu n-am vazut ceva care sa corespunda cerintelor tale, dar daca gasesti sunt curios.

Cele de care vorbeam eu sunt aici
 
Io aș încerca o combinație de:
  • low light: benzi LED jur împrejurul camerei, poate montate pe un profil de aluminiu înclinat; la acest moment am benzi LED pe spatele TV-ului, aș fi pus și pe spatele tăbliei patului pentru dormitor ca să ilumineze discret peretele alb, da' WAF-ul n-a trecut de aprobare;
  • medium light, pentru ambianță: veioze cu picior scurt sau lung pentru a duce lumina acolo unde am nevoie de ea, cu abajur mai opac sau mai translucid; am acum în colțurile sufrageriei două lămpi Ikea verticale, cu abajur de hârtie;
  • high beam: panouri de LED-uri suspendate de tavan, astfel încât lumina să fie totuși intensă dar fără a avea sursă punctiformă și a produce umbre și contrast puternice, cumva echivalentul unui softbox foto mai micuț.
 
Benzi: nu prea imi place ideea. Am vazut asa ceva la frate-meu, merg puse pe jos la imbinarea intre perete si podea, dar arata destul de nasol benzile in sine si chiar si lumina.

Ma gandesc atunci la ceva de genul unei aplice care sa aibe un led mic permanent (gen pozitia de la masini) orientat cumva paralel cu peretele si unul pentru iluminat normal (farul). Dar nici nu prea am chef sa inlocuiesc complet instalatia electrica ca sa pot controla chestia asta.
 
Incearca un negrisor care sa interpreteze comenzile vocale si sa actioneze ca atare. Poti sa-l botezi Cortana. :biggrin:
 
Benzile de leduri arată ok dacă sunt pe profil de aluminiu și cu un plastic alb de mătuire în față. Dar, de gustibus.
 
Ceva de genul ăsta, gata făcut sau doar profilul cu dispersor și-ți iei tu ce bandă vrei, cu ce intensitate și culoare preferi.

Le poți lua mai ieftin de pe aliexpress, da' niște bare de 2m în cantități mici nuș' cât de bine le protejează poșta. Posibil să le găsești prin Dragon.
 
Back
Top