Cooler CPU socket 1155

Status
Not open for further replies.

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,948
Tcase: Technically this refers to the temperature that you can measure using a thermocouple embedded in the centre of the heat spreader, but this is only done in the factory by Intel or by users willing to drill their heat spreaders open to insert a thermocouple. Therefore Intel provided a diode between and below the cores with a reading calibrated by the BIOS which can be used instead. This reading can vary greatly when the BIOS version is changed, but will not necessarily change if the BIOS calibrations were not altered between versions.

Ce-i aia bă o/c din utilitare de Windows? :biggrin: Use the damn BIOS, că de-aia poți să folosești mousu mai nou :biggrin:

Trecând peste asta, o/c la SB/IB se face doar din multiplicator, cu ceva mențiuni:
- este retard proof; give volts, crank multi, profit;
- dacă ai un proc bun, SB se oprește pe la 4.8GHz @1.27ish V; IB se duce bine de tot în 5+GHz cu voltaj mic;
- dacă prinzi un proc prost, 'mnezo cu mila; chiar dacă ai proc cu K în coadă; aici intervine răcirea, dacă-i bună, poți să-i dai ceva voltaj în plus fără grijă; dacă nu, nu.
- poți face o/c la RAM separat sau le poți ține stock indiferent de frecvența procesorului -> avantaj.
- IB este mai cald decât SB și este cu atât mai sensibil la păstrarea temperaturii în limite rezonabile.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,374
In cazul asta 69 de grade nu e o temperatura fantastica, sa fim sinceri.
Sigura ca 69 afara inseamna mult mai mult inauntru.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Cu mențiunea că la mine nu apare butonul ăla de Auto Tune, de care zic ei acolo, în EasyTune 6. Am pus acum ultima versiune de pe site și nici în asta nu apare. La placa veche (P55UD3) apărea.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Odiseea continuă.
Azi noapte m-am muncit cu upgrade-ul. Scos vechile componente din PC, curăţat carcasa de praf pe dinăuntru (era praf cu grămada pe-acolo!), montat CPU, cooler-ul stock, băgat în PC, pus cabluri, fire, etc. Buun, închid carcasa, leg monitor, tastatură, şoarec, apăs pe butonul de power: nimic. Mai apăs o dată: NIMIC. Noroc că placa de bază are buton de power pe ea, apăs pe ăla, porneşte tot, în afară de ventilatorul de pe cooler-ul stock. The fu! După verificări, îmi dau seama că respectivul ventilator e mort. Habar n-am de ce. Şi-n casă n-aveam niciun ventilator de 80 mm.
Great!
Până la urmă montez peste el ventilatorul care a stat pe Scythe Ninja, de 12 cm, ca să sufle acolo ceva, în speranţa că suflă destul aer ca să instalez un windows, etc. Îl prind la mişto cu un şurub peste cel de 80mm, dau buton... nici ăsta nu se învârte. Îl împing cu degetul, de-abia se roteşte. Până la urmă şi-a dat drumul, şi apoi am realizat că setasem cu ani în urmă ca ventilatorul de pe radiator să pornească numai dacă temperatura procesorului sare de 60 de grade. Probabil că asta nu s-a întâmplat niciodată :smile:
Enfin, până la urmă porneşte, pun Windows pe el, drivers and whatnot, apoi îi dau un EasyTune Auto Tune, care la mine apare, a dat 2-3 restarts şi a ajuns cu frecvenţa la 3.8 GHz, moment în care l-am întrerupt eu fiindcă era 4:30 dimineaţa şi nici nu mai vedeam bine de oboseală. Azi, după ce mă trezesc, dau drumul la OCCT şi îi dau stres test pe CPU, să văd dacă ţine minunea aia pe care am făcut-o acolo. După 19 secunde era la 85 de grade procesorul, aşa că m-am dus la Emag înainte de muncă şi-am luat drăcia aia de Noctua NH-D14.

Acuma, întrebare: Are ceva dacă scot ventilatorul de 120mm de pe el şi îl pun pe carcasă undeva? Mai este fix un loc în care l-aş putea monta :smile: Adică... ţine monstruozitatea asta de heatsink un CPU cu TDP de 95W în jocuri? Ninja 1 a ţinut E6750 pasiv la 3.2 GHz, deci ar trebui să ţină, da' noah...

Ergo, în seara asta, alţi bani, altă distracţie. Cărat iar 30 de kile de desktop, demontat tot, scos mobo, pus cooler, montat tot la loc, îh. Exact ce îmi trebuia :smile:

LE: miahi, m-ai băgat în boală cu mSATA, acuma mă uit de SSD-uri mSATA pe net :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Dacă găsești ceva mSATA la preț decent (adică mai ieftin decât unul SATA) să-mi zici și mie. Când m-am uitat eu erau doar chestii scumpe (cam cu 30% mai scumpe decât echivalentul SATA), slabe (dimensiuni mici sau SATA-300), și doar în liste, nimic în stoc.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
În US se găsesc la preţuri decente. E de aşteptat să fie la preţuri un pic mai mari decât SSD-urile obişnuite, dar pe Newegg par OK preţurile.
240 GB, SATA III la 190 USD sau 120 GB (ce m-ar interesa pe mine) la 105 USD. Of course, în România preţurile sunt jaf la drumul mare, dar aş putea să conving pe cineva din US să-mi trimită cu evitare de vamă, dar numai dacă sunt componente de dimensiuni şi greutate mici. Nu pot promite nimic, dar exprimaţi-vă interesul oricum, şi apoi am să întreb.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,948
Nu pricep, ai setat cu ani în urmă placa de bază nouă să nu pornească CPU fan decât peste 60 grade?

De asemenea, NH-D14 tău a venit fără ventilatoare?

De asemenea, autotune sux balls, dă voltaje mult prea mari pentru o frecvență prea mică, am și eu la MSI OC-genie and what-not. Nu merită. Vezi cât ai voltaj stock la proc, dă un +0.5V la el apoi pornește cu diverși multiplicatori. Cum intră-n winblows, dai un Super Pi 1M, dacă crapă mai scazi un multi. Când nu mai crapă dai Super Pi 32M. Dacă trece, bagi Prime 95 large FFTs pentru 8h și ești golden.

Stop with the auto shit please.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Nu pricep, ai setat cu ani în urmă placa de bază nouă să nu pornească CPU fan decât peste 60 grade?

De asemenea, NH-D14 tău a venit fără ventilatoare?
Nu măi. VECHEA placă de bază era setată să nu dea drumul la CPU fan decât dacă CPU ajungea peste 60 de grade. Se pare că alea 60 de grade n-au fost atinse niciodată, prin urmare fan-ul de 120mm de la Scythe Ninja s-a cam... înţepenit de-a lungul timpului.
Normal că D14 a venit CU ventilatoare, nu ştiu unde ai citit tu că a venit fără. Anyway, întrebam dacă e OK să scot ventilatorul de 120mm de pe el şi să îl montez în carcasă altundeva. În carcasă am deja trei de-astea, care fac treabă excelentă, şi mai am loc pentru unul.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Sunt nervos. Sunt cât se poate de nervos.
Am instalat monstruozitatea aia de cooler, toate bune şi frumoase, pornesc maşinăria, şi uruie şi vibrează şi face de două ori mai mult zgomot ca înainte!
Vibraţia vine în valuri, face aşa câteva minute, gen vrrRRrrr, vrrrrRRrrrrr, apoi timp de câteva minute (10-15) e mai silenţios, apoi iar îl apucă. Dacă pun palma pe carcasă se simte cum vibrează.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,948
Este ceva ciudat. Scoate ventilatoarele de la cooler să vezi sigur că-i de la ele. Atinge coolerul carcasa undeva?

LE: desfă tot și strânge piciorușele de carcasă - chestiile în care se înșurubează șuruburile cu care prinzi placa de bază.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Sunt strânse bine alea. Le-am verificat înainte să montez placa de bază.
Există posibilitatea să intre "în fază" ventilatoare şi alte alea pe-acolo? Să se combine diverse viteze de rotaţie şi să dea la un moment dat o componentă care generează vibraţii? Gen, dacă pui 1000 oameni să numere în acelaşi timp, unii de la 1 la 5, alţii de la 5 la 1, iese o mare gălăgie, dar când zic toţi deodată "3", îţi rup urechile.
În fine, în 2-3 zile o să scot un HDD din el, văd atunci. Să aflu întâi cu copiez datele alea de pe HDD-ul vechi.

Sunt strânse bine alea. Le-am verificat înainte să montez placa de bază.
Există posibilitatea să intre "în fază" ventilatoare şi alte alea pe-acolo? Să se combine diverse viteze de rotaţie şi să dea la un moment dat o componentă care generează vibraţii? Gen, dacă pui 1000 oameni să numere în acelaşi timp, unii de la 1 la 5, alţii de la 5 la 1, iese o mare gălăgie, dar când zic toţi deodată "3", îţi rup urechile.
În fine, în 2-3 zile o să scot un HDD din el, văd atunci. Să aflu întâi cum copiez datele alea de pe HDD-ul vechi.
 

chrisTian

Membru
Joined
Jan 6, 2006
Messages
361
Te-ai uitat pe fan-uri sa sufle toate inspre exteriorul carcasei, adica sa nu faci turbion pe cooler ? Ventu de 12cm sa impinga spre exterior, iar tata de 14cm sa sufle inapoi spre el sort-of-thing. Eu am D14 cu ambele venturi puse si am setat in BIOS sa mearga pe la jumatate (pe o scara de la 1 la 7, am ales 3), la minimul de temperatura permis: 45grade.
//ot Bine, intrucat nu am carcasa inchisa ca nu-mi cuprinde coolerul, si tot e liniste, tot ansamblul fiind pe birou. Deci nu cred ca l-ar lua vibratiile daca ar fi fost inchisa. //ot
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Era de la unitatea optică, rahatul vibrează când are DVD înăuntru. Problem solved :smile:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,948
chrisTian said:
Neo, nu m-am exprimat clar ?
Daca spatele carcasei este considerat directia unde ar tb sa sufle ventilatoarele din carcasa (deci sa ia aerul dinauntru si sa il dea afara), atunci ventul de 12 cm bate inspre afara si cel de 14cm, bate inauntru. Acum e clar? Sau mai scrii shortcuturi sau cum pana mea se cheama /o si ce ai mai postat acolo.
PS: si meme ce inseamna ?

SCViper, ai legătura.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Pentru mine te-ai exprimat clar, dar... pentru unii nu. Sau pur şi simplu căutau o ocazie să facă bâză.

Meme.
 
Status
Not open for further replies.
Top Bottom