Configurare rețea acasă W10 Home

Sau puteai sa spui pe scurt ca nu poti comunica cu imprimanta. Asta vedeai rapid cu ping.
Nu cunosc acel device, dar port isolation ar trebui sa fie configurabil.
 
Eu nu stiu cum faceti voi dar la mine adresele intre 1 si 10 le tin pentru chestii pe care ruleaza diferite servere, dupa aia pana la 99 sunt ip-uri fixe, iar dhcp-ul furnizeaza la cerere adrese peste 100. Asta acasa, desigur. :smile:
 
E foarte frumos ca esti organizat.
Eu n-am decat un device care are nevoie de o adresa fixa, si aceea este 234. Nici nu ma obosesc sa fac ordine in DHCP ca niciodata nu va ajunge la 234.
 
Am spus de la inceput ca nu cunosc acel device, dar asta este o setare software. Nu stiu unde se activeaza/dezactiveaza.
 
ipman,
Păi, spune măcar cu ce se mănâncă, unde s-o caut, să văd dacă o are routerul. Ține cumva de port forwarding?


În altă ordine de idei, a venit specialistu' RDS să schimbe routerul. Mai bine nu mai venea. Era ora 15:30 când și-a făcut apariția. Destul de rapid, o altă notă bună pentru RDS. Fac bine sesizările astea la sănătatea angajaților, le pune sângele în mișcare.
Mi-a adus o versiune mai veche de router, un ZTE F660 (celălalt e mai nou, cu RV1 în coadă), dar care avea 4 porturi LAN, 2 de telefonie și 1 USB. L-a montat, a dat la telefoane pentru configurare de m-am săturat, că mai bine îl configuram eu, cu bruma mea de rețelistică. Pe portul 1 mergea (PC cablu scurt), portul 2 (PC cablu lung), ba. Cable unplugged. Pe celălalt router mergea cu același cablu lung, ca uns.
- Are cablul ceva, zice specialistu'.
Zic:
- E nou, dom'le!
Sună la alt specialist...
Ăla:
- Schimbă-i, bă, sursa, că nu duce!
Se duce specialistu' de proximitate la mașină și aduce altă sursă, de la alt router. O montează, aceeeași treabă.
- E bușit cablul! zice specialistu'.
- E nou, dom'le, insist eu.
Coboară din nou la mașină și vine cu trusa de scule, hotărât să-i sertizeze alte mufe.
Inspirația divină sau flerul (ce-o fi fost?) îl face să măsoare cablul cu instrumentele din trusă. Zice:
- E bun, cablul, dom'le!
- Păi, eu nu v-am zis?
Telefoane din nou la alți specialiști. Unul dintre ei confirmă că a întâlnit și el situația aceasta. De-acum bătea de ora 18:00. Specialistu' era de-acum lac de sudoare de-atâta efort intelectual irosit. Mi s-a făcut milă de dânsul și i-am spus că renunț la sesizare și că vreau să-mi pună la loc routerul vechi. Cam supărat mi s-a părut. Cred că efortul de a scrie un proces-verbal de preluare a routerului lui și de (re)predare a routerului meu (cel inițial) a fost prea mare pentru el.
Acum trebuia reconfigurat la ei routerul vechi. Am tremurat când am auzit că vorbea la telefon cu o pipiță cu voce pițigăiată și stridentă de reverbera prin urechile specialistului și care nu prea înțelegea situația asta de reinstalare a routerului vechi. Până la urmă specialistu' a lămurit-o și s-a instalat routerul. I-am zis că mi-l configurez eu însumi și i-am urat o seară plăcută. Că se lăsase seara între timp...

Așa că, voi conecta imprimanta pe cablu la PC-ul meu, renunțând la funcția ei wireless și o s-o shăruiesc în rețea pentru celelalte device-uri.
Acum, nu știu care o fi problema RDS-ului: device-urile proaste sau specialiștii tânți. Sau poate amândouă?
 
Last edited:
Am mai întâlnit persoane care se așteptau ca un singur dispozitiv să facă de toate și așteptarea este rezonabilă pentru 2017, problema este că fie nu-s bune de nimic, fie sunt foarte scumpe și fac destul de multe.

N-am reușit să le conving că de fapt cât dai atâta face.


ursamajor - dacă vrei un router bun, întreabă. Sunt convins că orice router poate face dialing PPOE (dacă RDSul de Brăila face același lucru ca acum ceva ani) și poți lua ceva mai bun decât respectiva căzătură. Partea proastă este că va trebui să-l configurezi tu, pentru că leprele de acolo nu se bagă (pentru că-i "greu"). Am mai avut discuția respectivă cu ei și m-am lămurit că n-are rost să insist pentru că nu-și bat capul (îmi vine greu să cred că sunt atât de incompetenți) și pentru că nu vor să facă suport pentru 1201370 de routere diferite. Deci fie alegi să te autoeduci și iei alt router, fie iei un switch și faci cum a spus puterfixer, fie în loc de un dispozitiv suplimentar bagi cabluri în plus (și pornești PCul de fiecare dată când ai de printat ceva) - așa cum ai ales să faci momentan. Asta depinde de gusturile fiecăruia și cum i se pare fiecăruia mai ușor, mai comod, mai lejer și mai convenabil. Eu aș înnebuni să nu meargă ceva în specs, dar am investit în infrastructura de rețelistică aproximativ cât ai dat tu pe tot PCul și tot dă rateuri ocazional de trebe să-i ard un restart la router :smile:


Later edit: o altă soluție este că poți păstra routerul vechi pe care-l bagi în portul ăla 1 care merge și conectezi tot restul echipamentelor la el. Pariu că merge tot fără probleme :smile:
 
Neo,
Acum mi-e mai mult decât suficientă căzătura și merge perfect, excepție chestia cu imprimanta. Celelalte device-uri (TV, telefoane, laprop, tablete) n-au probleme pe wireless. Ce m-a uimit e că are semnal Wifi chiar mai puternic decât routerul meu. Sunt sătul de căblăraie și chestii în plus. Așa mi-am umplut casa cu de toate, de nu mai am loc de ele. Sunt în curs de a scăpa de ele și nu mai fac concesii. :wink:
Router foarte bun este și cel pe care l-am avut, dar merge doar la 200 Mbps WAN-LAN. Pe LAN merge Gigabit, dar cui îi trebuie? Aș putea să iau un 1043ND de la TPLink că e relativ ieftin și știe peste 800 Mbps, arhisuficient deci, eu fiind acum pe 500 Mbps. Dar, cum am zis, pas!
 
Dacă RDS ți-a tras fibra în casă, routerul lor e un 2 în 1: e un media convertor fibră-ethernet, și router. (Bine, probabil 3 în 1, dacă are și port pentru telefon analogic.) Dacă ar fi să pui un router ales de tine, găsești destul de greu unul care să aibă fibră optică pentru WAN și să fie și într-un buget sub 100€. Atunci va trebui să ai separat un media convertor pentru fibra optică, și apoi routerul dorit de tine (cu switch încorporat, access point wifi, etc.). Asta doar așa, ipotetic vorbind. Și da, va trebui să configurezi tu routerul ăla; nu e mare brânză, singurul lucru ca să meargă netul e să configurezi conexiunea PPPoE cu user/pass de la RDS.

Acuma legat de imprimantă, dacă i se schimbă IP-ul va trebui pe calculator să dezinstalezi și să reinstalezi driverul. Asta fiind varianta simplă - right-click pe imprimantă, remove, apoi add new printer, etc. Varianta mai complicată e să găsești portul virtual creat de driver prin care comunicația USB e împachetată în Ethernet, și să pui acolo adresa IP corectă, dar e chinuială.
 
Am specificat deja încă o dată că nu vreau alt router. :smile:
Și știu să-l configurez destul de bine, pe celălalt mi l-am configurat singur. Necazurile apar când se ivesc probleme, ca aceea pe care am descris-o și la care speram să aflu aici un răspuns. L-am primit de la RDS, tot e bine. :wink:
 
RDS-ul nu te lasa cu echipamentul tau de fibra, chiar daca ai un asa ceva. Singura varianta acceptata este sa puna router-ul lor in bridge mode, deci sa actioneze ca un media convertor dupa care iti pui router-ul tau conectat prin Ethernet la portul 1 al router-ului lor.
 
Intrebare: are vreun rost sa ma chinui sa fac un WDS intre routerul meu (TL-WR1043ND) si un alt router (necunoscut, sigur alt producator)? Sau mai bine sa stau linistit... :biggrin:
 
:biggrin: Ideea era ca in concediu sa ma leg cu caramida mea la routerul hotelului (si sa-i mananc o singura adresa ip) iar telefoanele / tableta / laptop / etc sa le tin local, in alt subnet, in spatele routerului meu. AP-ul hotelului e pe o cladire vecina, ii vad antena de pe balcon. :biggrin:
 
Presupun că n-ai cablu de rețea în cameră.

Ideea e că bridging-ul default lucrează de obicei ca un switch, nu ca un router - vei folosi tot IP-urile hotelului, router-ul tău va avea același SSID ca rețeaua hotelului și ar trebui să aibă aceeași parolă ca să meargă roaming-ul. Adică se va putea conecta tot hotelul la router-ul tău :smile:. Ca să obții ce vrei tu de fapt trebuie să rescrii firmware-ul cu DDWRT și să faci setări avansate pe-acolo.
 
Mda. :frown: Iau doua routere cu mine, pe primul imi fac LAN-ul si ies NAT pe fir cu celalalt, pe care il fac bridge cu AP-ul hotelului. Primul in camera, al doilea in balcon. Ii pun si o cantenna. :biggrin:
 
Începe să devină complicat :smile:. Asigură-te că face bridging și pe LAN, nu doar pe WiFi (am văzut și d-astea, care nu mai făceau legătura și cu LAN-ul).
 
WDS bridging-ul e o idee minunata in teorie, ca in practica iti vine sa-ti bagi p***. Am tot încercat într-o perioada, cu routere identice, cu și fără DD-WRT. Mergea timp de cateva minute si atunci prost.

Poate o merge cu echipamente profi, ca la astea consumer implementarea e o gluma proasta.
 
Back
Top