Conexine wireless PtP

IceCub

Membru Senior
Salutare,

Am nevoie de o recomandare pentru un furnizor/soluție/kit de echipamente sa leg wireless 2 locații aflate la 500m distanta (clear line of sight).
- sa fie o soluție profi
- viteza ~100Mbps
- sa folosească banda nelicențiată
- reliability

Mulțumesc.
 
Quark la 500m distanta costurile pentru un VPN nu se justifica. Poate daca e vorba de vreo banca bogata care oricum are si alte contracte, cine stie.

La 100mbps azi nu merita nici sa tragi fibra.

P.S. La Ubiquiti ai comunicatie offset si TDM, e foarte similara cu o sarma si imposibil de interceptat pentru majoritatea.
 
500m e scurt (poți folosi inclusiv 2 routere normale cu antene direcționale), da' greu de garantat reliability pe wifi (depinde ce înțelegi prin). În câmp presupun că n-ai interferențe, așa că e bine, dar pentru 100Mbps ar cam trebui 5GHz, că pe 2.4 nu prea apuci.
 
Eu am antena radio destul de ok, ii fac poza diseara si postez detalii.
 
Daca e camp si ai nevoie de solutie profi, nu merge sa tragi o fibra? Costurile sunt destul de mici si la distanta asta iti merge aproape orice.
 

I like this!

Daca e camp si ai nevoie de solutie profi, nu merge sa tragi o fibra? Costurile sunt destul de mici si la distanta asta iti merge aproape orice.

Tocmai, ca încerc sa evit fibra. Riscurile ca fibra sa pățească ceva cresc proporțional cu distanta (din experienta mea). O solutie ar fi sa îngrop fibra, dar costa destul de mult și m-am gândit la wireless.
 
Bullet, tot de la Ubiquiti sunt o solutie mai ieftina decat alea de sus, dar nu au antena integrata.
 
N-am mai reusit aseara fiindca am ajuns tarziu, incerc zilele astea sa aduc informatia promisa.

Ca idee, antena ce o am eu seamana cu cea de la Ubiquiti din atasament, posibil sa fie chiar aceea. Singurul provider de internet disponibil la mine in zona este prin radio, Digi n-a ajuns pe acolo si Telekom n-are de gand sa modernizeze infrastructura prea repede.
Din ce am inteles de la provider, antenele astea duc 100Mbps. La mine e limitata viteza la 8Mbps download si 1Mbps upload, ca sa poata sustine toti abonatii din zona. Are nevoie de vizibilitate directa si nu este influentata de conditii meteo.
 

Attachments

  • ubq.jpg
    ubq.jpg
    16.4 KB · Views: 18
Antena influenteaza nivelul semnalului, viteza nu depinde in nici un fel de ea.
Astazi pe wireless se obtin viteze peste gigabit, se vede si pe site-ul Ubiquiti, prin bonding se obtin chiar si multipli de gigabit. Trebuie doar sa justifici costurile si utilizarea benzii.
Eu am avut o pereche care mergeau TDM la 150mbps si au mers asa vreo 3 ani, niciodata nu am umplut banda in mod real. Dar iarasi, asta depinde ce vrei sa faci cu ele.
 
Nu te ia si s-ar putea sa fie distractiv, chiar daca e scump si ineficient :biggrin: Dar ma mir ca Marius '95 nu a propus un sistem de semnalizare binara cu steaguri (ca in marina pe vremuri), eventual controlat de un PC cu MS-DOS, poate chiar un mini cu CP/M.
 
Echipa noastra a realizat un link de 300 Mbps,pe o distanta de 2 km
[...]
Interfaţa de reţea: 100BASE-TX

Am și eu o întrebare, cum faci o conexiune de 300Mbps atunci când device-ul are interfețe de 100Mbps? Hai că la routere wifi mai înțeleg, ai mulți clienți, faci conexiuni doar între ei, da' aici e ceva foarte direcțional, nu prea poți să ai mai multe device-uri care să comunice în același timp cu toate celelalte.
 
Back
Top