Centrala Gaze

sundar

Membru Senior
Salutare,

Urmeaza sa trag gaze si ma intreb ce centrala sa iau. Nu vreau sa ma duc la cei care imi trag teava in casa si sa ii las pe ei sa aleaga, deoarece nu am incredere. Ma gindesc sa cumpar centrala si apoi sa le spun sa mi-o monteze celor de la firma autorizata.
Casa are 100 mp. Am vazut ca exista 2 tipuri de centrale: in condensatie si conventionale. Nu ma pricep asa ca astept sfaturi referitoare la tipul centralei, puterea si producatorul.
Am auzit ca o centrala serioasa trebuie sa aiba circuite independente pt apa din calorifere si pt apa calda menajera. Eu am crezut ca asta e o chestie implicita si ca toate ar trebui sa fie construite asa, dar sint unii care sustin ca nu e valabil pt toate centralele. Ma puteti lamuri?

Va multumesc!
 
Vezi ca mai e o discutie despre centrale, un pic mai veche dar aplicabila.

Centralele pe condensare au randament ceva mai bun si costa ceva mai mult; cred ca pe termen lung merita investitia, dar nu sunt expert de renume mondial ca sa ma crezi pe cuvant, vezi si tu pe piata ce preturi mai sunt azi.

Sigur ca ai circuite separate de apa pentru calorifer si pentru apa calda menajera; o data pentru ca apa calda menajera se regleaza la 37-45 de grade, dupa gust, caloriferele la 50-80, dupa temperatura exterioara. In al doilea rand pentru ca apa din calorifere merge intr-un circuit inchis, se intoarce in centrala si nu vrei sa faci dus cu ea sau sa speli farfuriile; dupa cativa ani de utilizare are o culoare si consistenta dubioasa :smile:

Producator: nu stiu. Eu am 2 centrale Immergas, model mai vechi (una din 2006 si una de prin 2009), isi fac treaba bine si atat; reglarea temperaturii la calorifere e ok daca nu ai camere multe si daca temperatura e consistenta, altfel e un pic mai complicat. Cu apa calda menajera nu sunt nici un fel de probleme. Modelele de le am eu sunt irelevante pentru tine pentru ca suprafata de incalzit e mult mai mare, dar si izolatia termica e destul de serioasa, nu pot face usor un calcul al pierderilor si calculul pe volume e o imbecilitate. Poate stie cineva o metoda simpla si eficienta de calcul a necesarului, la mine centralele au 27 kW pe hartie si oricare din ele pot incalzi cam 500 mp fiecare fara probleme, eu probabil le folosesc la sub jumatate din capacitate.
 
sundar, ai proiectul facut, cu circuitele de apa, caloriferele, tot? Ca din cate stiu se face un proiect unitar si se dimensioneaza centrala corespunzator...
Eu recent am avut de-a face cu asa ceva si am utilizat urmatoarele variante:
1. Viesmann Vitodens 050 de 33kw pentru o casa P+1E+M de cca 180mp, apa calda + incalzire in pardoseala - asa a venit din proiect, am lasat-o asa discutand cu ceilalti locatari din complex, avand o eficienta foarte buna.
2. 2xVaillant de 24kw fara condensatie, fiecare avand in sarcina cate un etaj cu o suprafata construita de cca 140 mp - aici a fost dorinta noastra (noi + parinti, e casa lor) sa mergem pe 2 centrale, parterul fiind utilizat continuu si etajul doar ocazional, la fel, fac fata impecabil si cu consumuri decente.
 
Eu am luat Motan Optimus MT pentru 160mp, cu schimbator de caldura secundar (pentru apa calda menajera). Suprafata utila nu e suficienta pentru a determina puterea unei centrale, ai nevoie de mai multe date pentru un calcul: izolatia constructiei, suprafetele vitrate, inaltimea incintelor (are si volumul rostul lui). Circuitele de incalzire si ACM sunt separate, dar sunt si centrale cu schimbator de caldura secundar pentru ACM pentru a micsora variatiile de temperatura in cazul in care se foloseste acm si incalzire simultan. Asa o fi, insa daca variaza presiunea apei variatii de temperatura tot vor fi si nu prea ajuta mult acel schimbator secundar.
Teoretic pentru 100mp o centrala de 24kw ar fi suficienta, dar daca acea constructie nu e izolata atunci pierderile for fi foarte mari si ar fi indicata o centrala de putere mai mare.
 
(are si volumul rostul lui)
Doar daca centrala e oprita, vii acasa de la ski si vrei sa ajungi la 22 de grade. Altfel in mersul uzual in care mentine o temperatura dorita nu conteaza in nici un fel. In cazul extrem conteaza de asemenea foarte mult suprafata caloriferelor, indiferent cat de puternica e centrala cu calorifere de prosoape nu o sa se faca cald.

Teoretic pentru 100mp o centrala de 24kw ar fi suficienta, dar daca acea constructie nu e izolata atunci pierderile for fi foarte mari si ar fi indicata o centrala de putere mai mare.
Practic depinde de izolatie si suprafata vitrata, teoretic nici nu ai cum sa calculezi cat iti trebuie pentru 100mp. Tocmai scriam mai sus ca am incalzit vreo 2-3 ani cu o centrala de 27kW peste 500 mp, pentru 100mp si izolatie similara 24kW e overkill.
 
Deocamdata nu este facut proiectul. Casa nu este izolata. Din ce spuneti voi o centrala de 24kW e mai mult decit suficienta pentru ce am eu aici. Voi lua una conventionala, probabil Vaillant.
 
Necesarul la 100mp cu 2.5m inaltime difera de 100mp cu 3.5m inaltime. De ce fac unii camere la 3.5m inca n-am reusit sa inteleg, dar probabil ca are vreo logica utila pentru ei. Pentru volume si suprafete vitrate exista niste formule de calcul, exista la un moment dat un excel pe forumul softpedia care-ti facea calculele si puteai deduce de acolo daca te apropii de ce spun altii. Faptul ca la noi multi construiesc case de tip mediteranean are si asta impact asupra necesarului de putere, cand te gandesti ca in loc de 2 geamuri de 1.5mx1.5m ai un colt de casa facut din sticla la 2m inaltime x numarul_de_panouri_ce_i_s-a_casunat berbecului as spune ca ar fi si asta un indiciu cand te gandesti daca sa alegi 24kw sau 27kw.
Nu exista un standard in constructii din pacate, toata lumea face dupa cum are impresia ca-i bine, de la dublarea cantitatii de fier bagata in structurile de rezistenta pana la suprafete vitrate extrem de mari si deloc adaptate la clima noastra. Or fi casele alea mediteraneene faine si cu pereti din sticla incredibil de atragatoare, dar cand iti vine factura la gaz 300 euro in loc de 100 euro, as spune ca sunt bani aruncati pe fereastra la modul aiurea. Pana la urma unii nu stiu si apoi se mira, altii sunt constienti dar nu le pasa fiindca nu ii doare mana cand le vine factura la gaz.
Ca si parere subiectiva avand in vedere ca nu am datele problemei, 24kw e suficient pentru 100mp, dar cand va fi gata izolatia se vor vedea diferente majore la consum. Altfel, conteaza foarte mult si ca centrala sa fie reglata corect si sa nu te trezesti ca rupe contorul de gaz si tu stai in frig. Ca si sugestie obiectiva, caloriferele ar trebui sa aiba cel putin lungimea zonei vitrate ca sa fie eficiente.
 
O asemenea amestecatura de idei de-a valma nu mai vazusem de mult pe XF :frown: Unele pot fi puse la perle, gen centrala rupe contorul de gaz si tu stai in frig - exista un asemenea reglaj la centrala sau se face reglajul asta lasand toate geamurile larg deschise?
 
Ai fi surprins sa afli ca centralele pe gaz se regleaza, mai mult exista reglare proasta astfel incat dai drumul la robinet si vine apa calduta iar centrala arde gaz. Exact ce e in spate nu stiu, am vazut cum mergea centrala inainte si cum mergea dupa ce a fost reglata corect.
 
Pe asta cu reglaje cred că o cred. Am şi eu una de-asta (don't ask, a venit cu apartamentu'), când fac duş ba îmi vine apă caldă, ba rece. A venit nenea la revizie, "merge ca nouă". Să mori tu...

Aşa să-i mai tot chem la ITP/revizie/stuff.
 
În primăvară când au venit la revizie (centrală Viessmann), au curățat ei pe-acolo ventilatoare și camera de ardere și au observat că nu era montată o diafragmă de adaptare la ieșirea spre coșul de evacuare. Mi-au zis că acele diafragme se montează în mod normal la coșuri lungi (pentru a uniformiza presiunea pe evacuare, din câte am înțeles), dar de acum 2 ani a venit recomandare de la producător să se monteze una din ele (sunt mai multe, de diferite dimensiuni) și la coșurile scurte, pentru că ajută la ardere. Așa că m-am scotocit prin cutii și le-am dat s-o monteze (cleptomania helps, centrala a fost montată acum 7 ani dar încă mai aveam tablele alea, nici nu știam ce sunt). Sincer n-am observat vreo modificare, dar se pare că lumea evoluează :smile:.
 
Eu fiind pafarist n-am cum sa ma bag la reglaje, iar daca vine specialistu' si spune ca e reglata, chiar daca nu imi place cum merge pur si simplu nu stiu ce sa fac. As putea sa ma apuc sa invat, dar asta se va intimpla doar daca imi vin nervii aia suparati ...
 
La mine centrala nu are nici un fel de reglaje, dar merge brici de 10 ani si tot ce a necesitat ca intretinere a fost o pompa schimbata (are 3 pompe) si o data la 2 ani curatare + tratament anticalcar. Daca o centrala arde gaz si nu produce caldura e defecta, nu e "neoptimizata".
 
Ferroli Domina F24 E. 13 ani fara sa-i schimb nimic. Da se pare ca a ajuns-o batrinetea. Simbata i-am schimbat vasul de expansiune ca se rupsese membrana din el iar de bucurie ca am reparat-o a decis ca-i cazul sa-i crape si ceva prin cazan ca acum apa rece menajera umple si circuitul din calorifer si-mi creste presiunea in instalatie de pe o zi pe alta.
Reparatia m-ar costa cel putin 600 lei piesa plus manopera omului dar dupa aia nu stiu ce-o sa mai crape asa ca e cazul sa iau una noua. Dar care?
Ceata la mal. Acu' vad ca toate-s in condensatie. Unele veritabile altele cu nu's ce chestie care condenseaza p'acolo.
In principiu as ramine tot pe Ferroli ca saraca tare cumintica a fost si plus de asta sper sa nu am prea mult de modificat la asta noua. Divacondens? Bluehelix? Alt brand? Care? In general as incerca sa evit branduri cu asamblari prin Turcia/Ungaria/Bulgaria sau mai stiu eu care est-europeni dar sa zicem ca daca mi se bate obrazul ca merge si asa trec peste cerinta asta. :smile:

Pareri?
 
Si eu de vreo 3 luni sunt in cautare de o centrala noua pentru ai mei (acum au pe lemne si vor sa treaca pe gaz). Mi s-a recomandat Viessmann sau Vaillant. Problema e că centralele de 32-35 KW cât am eu nevoie și boiler incorporat au niște scoruri de nu-mi vine a crede.
 
Motan au un design groaznic, parca au fost niste ingineri beti ranga. Performantele nu i le cunosc.
Eu as recomanda Immergas. Nici astia nu stau exceptional cu designul, dar macar e decent si sobru.
Eu am o Victrix EXA si am ramas surprins de calitate executiei. Inclusiv condensatori electrolitici Elna, ceea ce nu m-as fi asteptat sa vad intr-un produs de genul asta.
Totodata va recomand cu incredere si telecomenzile proprietare cu histerezis si modulatie, indiferent de producator, au evoluat mult si impreuna cu centralelel in condensatie obtin randamente mari. Nu uitati si de senzorul de temperatura exterioara, daca aveti cum sa-l instalati in afara cladirii spre nord.

radul boiler incorporat doar daca folosesti foarte des apa calda, daca nu e risipa de bani degeaba, in cateva secunde centrala reactioneaza si iti face apa calda. Cat despre 32-35kw ... inseamna ca ai o casa uriasa sau foarte prost izolata. A mea are 28kw termal si nu am vazut-o niciodata sa iasa din minimul de modulatie (23%) pentru 92mp si fiind casa interbelica izolatia nu egaleaza una moderna.
 
Da, e vorba de casa parinților mei care e foarte foarte mare, suprafața utilă cam 350-400mp. Din toate calculele făcute până acum, o centrală mai mică de 30kW nu ar face față.
Cât despre boiler, ar mai fi solutia montării unui boiler adițional centralei, deci nu neapărat încorporat, dar și asta presupune costuri suplimentare. Eu centrală fară boiler nu mai iau, poa' să zică teoria ce-o zice, in practică de cate ori se spală o cană la chiuveta din bucătărie, scade temperatura apei la duș.

Oricum nu vreau să deturnez topicul cu problemele mele, ideea era că e mult mai greu de găsit o centrală ok in 2016, comparativ cu acum 5 ani in urmă. Bănuiesc că de când s-a impus regula cu obligativitatea vânzării de centrale in condensație a scăzut și varietatea ofertelor.

Doar ca idee, spuneam că mi-au fost recomandate Viessmann, Vaillant, iar acum am vazut ca pe listă mai este Buderus (singura cu 5 ani garantie) și Ferolli prezentate ca fiind ieftine si bune, dar nepotrivite pentru problema mea, au fost mentionate in cazul in care as fi optat pentru montarea de centrale separate pe fiecare etaj al clădirii.

burebista, poate te ajuta, mai jos copy paste din oferta pe care am primit-o pentru ferolli (nici nu o luasem in calcul, că nu e chiar ceea ce am eu nevoie):



Mai multe variante de centrale de 24 kW.

1 - Centrala numai incalzire, face apa calda cu ajutorul unui boiler extern (boiler care il aveti deja)
model: BLUEHELIX TECH 25A -E (24,5 kW): 705 Euro cu TVA
- pliante / carti tehnice / prezentare:
https://www.ferroli.ro/produse/inca...antaneu/centrala-termica-condensatie-erp.html

2 - Centrala cu apa calda in regim instant.
model: BLUEHELIX TECH 25C -E (24,5 kW): 730 Euro cu TVA

https://www.ferroli.ro/produse/inca...antaneu/centrala-termica-condensatie-erp.html

3 - Centrala cu boiler 50 lt.
model: BLUEHELIX 25-K50 (24,5 kW): 1420 Euro cu TVA
https://www.ferroli.ro/produse/incalzire/centrale-termice/centrale-murale-pe-gaz/centrale-termice-murale-condensatie/cu-stocare-apa-calda-menajera/centrale-termice-bluehelix-tech-e-k50.html
 
Eu centrală fară boiler nu mai iau, poa' să zică teoria ce-o zice, in practică de cate ori se spală o cană la chiuveta din bucătărie, scade temperatura apei la duș.

E ceva in neregula la tine, la mine nu se intampla asa ceva niciodata. Ca sa nu spun ca exista baterii termostatate care te scutesc in totalitate de bataia asta de cap.
Sa nu ai probleme de debite.

De la Immergas cu boiler sunt asta si asta.
 
La mine nu mai e cazul, că am implementat regula "centrală plus boiler obligatoriu" acum vreo 10 ani și de atunci nu deviez! Baterii termostatate... pana mea, 1000 de lei bucata, n-am chiar atâția bani, iar casa in care locuiesc acum are n+1 băi! La baterii am o altă regula: Grohe sau Kludi, nimic altceva, altfel tot eu plâng.
 
Back
Top