Ceas de masa

Marius '95

troubleShooter
Imi trebuie un ceas de masa. Este pentru bucatarie, dar nu ceas cu radio!
Am o mare problema: cum poti sti daca un ceas din magazin merge bine sau nu? Am mai cumparat ceas si calitatea variaza atat de mult incat este pur si simplu "la noroc" sa nimeresti un ceas bun.
Voi cum faceti cand trebuie sa va cumparati un ceas?
Ati vazut pe undeva ceas de masa electronic cu abatere reglabila?
 
La ce abateri au astea pe cuarț, nu cred că e mare bătaie de cap să-l reglezi odată pe lună dându-l maximum 1 minut înapoi/înainte. Uzual au max. 30 s pe lună. Bănuiesc că nu-ți trebuie ceva ultraatomic.
 
Am vrut sa iau un ceas cu radio si nu am gasit decat chinezarii de 2 bani; fara radio banuiesc ca tot chinezarii sunt, ca si cele de perete, dar unele functioneaza suficient de bine.
In bucatarie nu am ceas, dar frate-meu si maica-mea au din alea de perete. Eu am ceas la cuptorul electric si la cel cu microunde, nu mai am nevoie de altul.
 
Am o chinezărie de-aia de perete Citizen, primit cadou la cununia civilă, ținut de atunci în bucătărie (mediu unsuros) și merge după 25 de ani ca în prima zi. Șterg mereu de pe el unsoare și scame ghemotoc. Îl reglez când schimb ora, adică ceva cam ca din Paști în Crăciun. N-o ia înainte, nu rămâne în urmă vizibil sau deranjant.
 
Am luat un ceas de noptieră compact, pentru călătorii, un Braun finuț. Are sincronizare radio și pot selecta dintr-un comutator câteva fusuri orare (UK, Germania, Japonia și coasta de est americană parcă) ceea ce-l face puțin cam restrictiv. Însă ceea ce-i face funcția radio complet inutilă este distanța: pentru Europa, turnul emițător e în Frankfurt, și Ungaria e zona unde semnalul e încă suficient de puternic ca să fie recepționat în casă. Dar în România, în Transilvania mai ai ceva șanse să prinzi semnalul de sincronizare pe-afară, însă în București eu unul nu am reușit. Deci am dat comutatorul pe poziția de oprire a sincronizării radio și asta a fost. Merge foarte precis, doar că după câțiva ani de utilizare i s-a fufu butonul de alarmă/snooze/lumină.

Mai am un ceas cu funcții de bază de stație meteo, cu un senzor de temperatură wireless atârnat afară. Și ăsta știe să se sincronizeze prin radio, da' tot n-am reușit, chit că aveam speranțe mai mari de la el că e suficient de mare cât să încapă o antenă internă decentă.

Din ceasurile de perete cu cuarț, până acum am întâlnit doar două care să o ia razna rău de tot - unul acu' vreo 15 ani, altul luat recent din Ikea cu 15 lei și care rămânea în urmă destul de mult (20 minute pe lună). Mi-a fost lene să-i schimb cristalul de cuarț - asta e singura metodă de „calibrare”, nu există alt reglaj pentru abatere. Pur și simplu am luat alt ceas, de data asta unui din Hornbach care nu ticăie o dată pe secundă ci mișcă brațele în continuu de parcă ar avea motoraș. Mama nu-l suferă, „vede cum se scurge timpul” :biggrin: Eu nu-l suportam pe ăla ticăitor, mă ținea noaptea treaz. Dar mno, în liniștea nopții aud și ceasul de mână al prietenei cum ticăie din noptiera ei, deci fiecare cu piticul lui :biggrin:
 
De ce musai de masa si nu de perete? :confused: Si ce intelegi prin ceas "cu radio"? Radiocontrolled sau sa prinzi &$$ FM cu el?
Gaseai la magazinele TCM tone de ceasuri. Acum parca le zice GERMAG (da search cu "ceas").
 
Eu am cumparat mai multe ceasuri chinezesti no-name si nici unul n-a fost suficient de bun cat sa nu trebuiasca ajustat saptamanal. Ghinion?
 
Nu ghinion, ci chinezești. Ia ceva mai acătării de la unii care dau mai multă atenție controlului de calitate și atunci nu vei mai avea această problemă. E mult mai complicat și costisitor să implementezi un sistem de corecție a preciziei decât să pui de la bun început niște quartz-uri cu precizie mai mare și verificate mai atent.

Cum se vede display-ul în lumina zilei? Deslușești ceva dacă bate soarele-n el?

Scopul lui e să fie discret noaptea, ceea ce face foarte bine. Ziua se vede ok la el, dar dacă îți trebuie un ceas la care să te uiți și ziua atunci găsești variante mai bune.
 
Până și la ceasuri de 1000 de lei e scrisă în specificații o abatere de 15 secunde/lună, cereți cam multe de la un ceas de $5. Ok, alea 15 secunde nu prea se întâmplă la ceasurile de 1000 de lei, dar asta dă o estimare despre controlul calității - dacă ăia care vând ceasuri relativ scumpe nu-și permit să garanteze o precizie mai bună, ce să-i ceri chinezului care cumpără componente la kilogram.
 
Ah, a apărut un emițător în Ungaria (HGA22 în Budapesta), cu ăla se sincronizează cel cu recepția mai bună. Hmm, să pornesc mâine multipsk să văd ce zice.

BTW, a văzut cineva o aplicație cu interfață mai groaznică? Din păcate e una din cele mai bune la descifrat semnale radio digitale, implementează tone de decodoare.

mpsk_iec870-5.png mpsk_settings.png
 
Până și la ceasuri de 1000 de lei e scrisă în specificații o abatere de 15 secunde/lună, cereți cam multe de la un ceas de $5. Ok, alea 15 secunde nu prea se întâmplă la ceasurile de 1000 de lei, dar asta dă o estimare despre controlul calității - dacă ăia care vând ceasuri relativ scumpe nu-și permit să garanteze o precizie mai bună, ce să-i ceri chinezului care cumpără componente la kilogram.
Basically this. Dar sunt ceasuri pe la 1800-2000 RON care au perpetual calendar și sync cu ceas atomic, totul în pachet de oțel și safir, deci se poate.

Interfata aceea mi se pare superba. :smile:
Tu ești pe dos doar pentru că-i cul și ți-ai format despre tine imaginea asta sau pur și simplu ai simț artistic zero? Interfața aia este oribilă din toate punctele de vedere, inclusiv utilizare și design.

Este fain să ții cu "underdog", dar după un punct este de-a dreptul ridicol.
 
Cam off-topic: „stație meteo” de la LIDL cu 30 de lei. Îmi place că e cu DCF. Dată fiind prezența în apropiere a emițătorului menționat mai sus de miahi, mă așteptam să aibă semnal tot timpul, inclusiv înăuntru, dar văd că-l mai pierde (se rezolvă prin mutarea lângă geam). Chiar și așa, la 30 de lei e ok. :smile:
IMG_20150716_134139293.jpg
 
Da, buna jucaria, mai ales la cat de ieftina e. Singura mea problema a fost sa ii gasesc un loc adecvat senzorului. Initial il pusesem in suportul aeurului conditionat (umbra, fixare buna). Din pacate tot metalul ala blocheaza semnalul asa ca i-am incropit un suport din polistiren pe care l-am lipit cu dublu adeziv de pervaz. Rezista cu spor de aproape un an. :smile:
 
Și eu am atârnat senzorul de unitatea exterioară a aerului condiționat, să nu-l bată soarele sau zăpada. Inteligent de numa', am uitat că instalația de aer condiționat suflă căldură :biggrin:
 
Back
Top