Ce telefon vreau?

După aproape o săptămînă cu Sony Ericsson Xperia Mini Pro, nu pot să nu recomand cît se poate de tare. Mai puțin durata de viață a bateriei (e mică, a dracului—și durata de viață, și bateria), îmi place din ce în mai mult. Iar tastatura fizică este excelentă ca ergonomie.
 
Io mi-am luat un d-ăsta că l-am găsit la ofertă (99 €). În afară de ecranul cam mic și de bateria nu neapărat încăpătoare, mi se pare excelent, mai ales raportat la preț. Mai mult, rulează oficial Android 4.0.4 și are un suport destul de bun din partea comunității (cred că CyanogenMod va oferi suport stabil pentru Android 4.1).

@Neo: defineşte "Android decent la 100 euro". Pentru mine aspectul cu bateria care nu ţine nici măcar 24h, de exemplu, este show-stopper, iar ceea ce oferă un smartphone mi-e 95% inutil. De ce e atât de incredibil că unii nu simţim nevoia să umblăm cu PC-ul în buzunar?

Toate cu touchscreen. Seeeerios! :goofy: Şi la 200 de euro e vorba de alţi bani, 80-130 parcă mai mergea.

Reading comprehension problems detected. De asemenea există AllView care-s chiar ok, la prețuri excelente.

Că veni vorba de moarte clinică, cam pe când prevezi că vor sista operatorii prezenţi în România suportul pentru featurephones? Numai Nokia zice că a vândut 1,5 miliarde de telefoane cu S40 de-a lungul timpului şi estimează că sunt în uz sute de milioane.
În România? Probabil după ce restul lumii va fi renunțat de vreo 20 de ani. Numai când văd persoane ca M95 parcă aș prelungi intervalul de timp și mai mult. 1.5 miliarde nu este chiar atât de mult de-a lungul timpului și sute de milioane în uz sună trist când te uiți la vânzările Samsung și Apple.
Ție îți este inutil ceea ce oferă un smartphone, mie mi se pare inutil să ai un device de aceleași dimensiuni cu un smartphone care să fie într-atât de limitat pe cât este un featurephone. La naiba, pe S2 rulez emulatoare Nintendo și folosesc controllerul de PS3. Dacă vreau, pot să scot și pe TV toată treaba. Kinda cool.
 
Ca sa fie Neo lamurit:
Eu n-as mai avea smartphone acum daca n-as fi descoperit cat de minunat este sa inregistrezi automat toate convorbirile telefonice. Doar un smartphone poate face treaba asta si este singurul motiv pentru care nu m-am intors la un Ericsson din ala cu carcasa de metal gros pe care il scapi de la etajul 3 si nu pateste nimic. Pentru tot restul, am laptop-tableta.

Ce inseamna "că vor sista operatorii prezenţi în România suportul pentru featurephones"? De cand depinde functionarea unui telefon de suportul retelei pentru acel tip de telefon? Ai semnal? OK. Merge. Ce alt "suport" iti mai trebuie?
 
Marius, încercam să spun că nu văd featurephones să iasă din uz prea curând. Neo zice de România, dar văd zilnic nemţi cu Nokia E51 şi alte telefoane de prin 2009-2010. Poate Neo va obiecta că seria E nu-s chiar orice featurephone sau chiar că-s smartphone. Eu o să zic că mai sunt şi alţii care nu vor să cupleze controller de PS3 la telefon ci doar să vorbească, să dea mesaje, să citească mail şi să aibă nişte alerte pentru întâlniri. În definitiv, unii dintre nemţii ăia cu E51 mai au şi un iPad la îndemână.

Ideea e că sunt destui oameni care vor ca telefonul să rămână separat de smart gadgets. Pe când alţii preferă să se concentreze pe gadgets şi să adauge capabilităţile telefonice ca cireaşa pe tort.

În altă ordine de idei, înregistrarea audio/video pe domeniul public e legală. Înregistrarea convorbirilor la care eşti parte legitimă iar e legală. Dacă n-ar fi aşa ar trebui să ne golim Outbox la conturile de mail ca să fim în legalitate.

Când suni la call-center ţi se cere acordul pentru ca înregistrarea să poată fi utilizată ulterior ca probă juridică. Înregistrarea în sine e legală oricum, pentru că individul din call-center e parte legitimă la conversaţie. Însă contractul tău e cu compania-operator, al căreia individul nu e reprezentant oficial până nu-l accepţi explicit ca atare; sau uneori e chiar angajat al unei terţe părţi, pentru că multe companii fac outsourcing la serviciile de call-center în ziua de azi. Fără acel acord operatorul nu poate folosi înregistrarea ca probă, asta-i tot.

Ceea ce probabil încerca dl. Iancu să sublinieze este aspectul protecţiei datelor personale. Dar care nu se aplică în cazurile descrise de dânsul. Am vaga impresie că tot ce-a spus dl. Iancu a fost scos din context la modul grosier. Pentru că declaraţiile aşa cum au fost compilate acolo lasă impresia că este dobitoc.
 
Pentru mine E51 este smartphone, la fel ca toate telefoanele pe care poti instala aplicatii 3rd party executabile (adica nu java).
 
This is getting interesting, I should get some popcorn. :goofy:

PS: nu mi-e neapărat cu Android.
 
Cred că ar fi o idee bună ca, dacă tu dai înțelesuri diferite unor termeni clari, măcar să diferențiezi cumva chestia asta. Gen, smartphone-ul cum îl înțelegi tu, zi-i Mariusmartphone, ca să nu ne confuzezi. Că altfel, poate și mie-mi vine să-i zic la găleată „halbă”, și apoi nu-mi înțelege barmanul frustrarea.
 
Nimeni nu scrie programe în cod mașină. Codul mașină se obține prin compilare și link-editare; programul sursă se scrie într-un limbaj de nivel mai înalt, ce poate varia de la assembler la obiectual. Asta în primul rând. În al doilea rând, Android e un sistem de operare Linux, iar aplicațiile vin ca pachete arhivate conținând direct executabilele pentru acest sistem de operare. Aplicațiile Java, în schimb, nu sunt cod executabil; ele sunt doar compilate de autor înainte de publicare, iar link-editarea se face înainte de rulare pentru că e pasul ce depinde de platforma ce va face execuția (de aceea trebuie acel Java Runtime Environment, de exemplu).
 
Facepalm.gif
 
Pai zi-mi daca programele pentru android sunt scrise in cod-masina sau nu. Daca da, e smartphone; daca nu, nu.

Nu e un raţionament bun. Pentru ca produsele lui să prospere, orice producător va prefera un OS pentru care aplicaţiile sunt cât mai uşor de scris. Asta înseamnă limbaje de nivel cât mai înalt, bazate pe un framework gata făcut, preferabil şi unelte de dezvoltare cât mai cuprinzătoare (un IDE, ceva pentru interface design etc.)

Chiar şi producătorii care s-au orientat spre limbaje cu capabilităţi low-level (Apple cu iOS şi Objective C sau Nokia/Symbian cu C++/Qt) tot vor oferi acele frameworks şi unelte, deci extrem de puţini dezvoltatori scriu aplicaţii care să acceseze sistemul de operare la nivel jos. De fapt sub un anumit nivel nici măcar nu e posibil, pentru că deseori producătorul expune API doar de la un nivel atent controlat în sus.

Este de asemenea corect că multe sistem de operare pentru mobil în ziua de azi sunt open source şi că un dezvoltator poate avea acces dacă vrea la chestii mai low-level şi învăţa "şmecherii" despre OS. Dar distribuţiile oficiale vin cu blocaje incluse care nu permit accesul la acele şmecherii. Şi dacă reuşeşti să le ocoleşti producătorul se poate supăra -- Apple de exemplu controlează foarte strict chestiile astea şi zboară din App Store imediat ce nu-i convine. Sau există varianta să deblochezi aparatul (rooting) dar asta numai un mic procent dintre utilizatori o fac, nu-ţi poţi baza toată piaţa pentru aplicaţie pe asta.

În altă ordine de idei, diferenţa dintre aşa numitele "featurephones" şi "smartphones" e cam subţire în ziua de azi. Aparatele cu S40 sunt limitate de hardware slab şi de restricţiile impuse de Nokia pentru multitaskingul aplicaţiilor, altfel ar putea fi considerate liniştit "smartphone".
 
Sau există varianta să deblochezi aparatul (rooting) dar asta numai un mic procent dintre utilizatori o fac, nu-ţi poţi baza toată piaţa pentru aplicaţie pe asta.

Titanium Backup Pro wants a word with you :smile:
 
V-aţi jucat care cu ZTE în general (şi Blade în special)? Fără abonament se găseşte la 350 de lei. Pe youtube văzui clipuri cu el rulând decent (avea lag, dar nu deranjant) 4.2.
 
Back
Top