Ce saltea?

Marius '95

troubleShooter
Trebuie sa imi cumpar saltea pentru pat. 200x160 cm, pentru 2 persoane de 70 kg.

Am intrat pe diverse site-uri care vand saltele si m-au zapacit de cap. N-am inteles nimic. Sunt saltele de tot felul dar nicaieri nu apare un grafic al rezistentei la apasare sau vreo alta informatie tehnica.

Voi cum v-ati ales salteaua?
 
Metode:

1. Luat partenera de mana, mers la showroom, testat salteaua (se poate in Ikea)
2. Luat partenera de mana, mers la showroom si lasat sa aleaga ceva. Oricum ce alegi tu nu va fi bun decat o scurta vreme.
3. Luat Dormeo, ca e reclama peste tot.

Nu e nici una stiintifica, dar iti iei saltea si nu rigla de calcul. Prin definitie e ceva foarte subiectiv, ca audiofilia: orice o sa placa altcuiva s-ar putea sa nu iti placa tie deloc si invers. Pentru ca da (c).
 
Buget si preferinte n-ai scris :smile: Adica AMD sau Intel, cu eSATA/fara. Ce thread e asta mai nene?

<something> de la IKEA happy owner aici. Scump dar da (TM)
 
Salteaua o alegi pe probatea, nu pe specificații. Spatele tău ar trebui să-ți spună dacă se simte bine sau nu, de aceea proba este esențială.

Dacă vrei informații mai tehnice, ce te interesează pe tine este în primul rând fermitatea ei, pe o scală între tare/fermă și moale/pufoasă. Fermitatea e dată de materialele din care e construită: cele cu arcuri sunt mai tari, cele cu spumă/burete sunt mai moi. Toate cele cu arcuri au deasupra și ceva straturi mai moi, din burete sau fetru sau alte materiale; doar că unele au un strat subțire și atunci simți că e fermă, altele au un strat chiar și de o palmă de bureți încât simți fermitatea doar după ce te-ai afundat un pic în spumă.

În al doilea rând, materialele astea se comportă diferit în timp. Spuma și buretele îmbătrânesc și se lasă; arcurile sunt ceva mai durabile. Mai sunt și alte detalii, gen arcurile sunt împachetate separat (peste fiecare e tras ca un fel de ciorap textil ca să lucreze independent, fără să se agațe unele în altele) sau nuș' câte straturi de spumă, și spumă cu memorie (păstrează forma apăsării și revine la plat mai încet).

Dar toate astea nu-ți spun mai nimic până nu le testezi. Eu, de exemplu, nu suport spuma aia cu memorie, mi se pare că se lipește de mine și-mi ține cald. De altfel, orice fel de burete nu pare să mă susțină cum trebuie, și nu mă odihnesc bine. Prefer o saltea fermă. Am ajuns la Mobexpert să văd saltelele ferme (ei le zic „ortopedice” și ar trebui recomandarea unui medic ca să dormi pe așa ceva), fiindcă am avut înainte una ortopedică de la Mobexpert și a fost su-per-bă (pentru oasele mele). Și bine că m-am dus, că am descoperit în showroom că Gold Hard e cea ce mi-o doresc, fiindcă Diamond Hard, deși tehnic mai bună (arcuri împachetate separat, nu arcuri Bonnell) are deasupra un strat de câteva degete de spumă și toată senzația de fermitate dispare.

Însă îmi trebuia salteaua imediat, pe când Mobexpert o face la comandă cu livrare în vreo două săptămâni; trebuie și transport contra cost, fiindcă e mare și e livrată așa cum o folosești.

Așa că am mers la Ikea, unde am testat alte saltele. Peste cele din spumă și latex am sărit repede, nu-mi găseam locul și poziția comodă pe ele. Eeek. Dintre cele cu arcuri, cu lecția învățată la Mobexpert, m-am uitat după una fermă care să aibă stratul superior fără multă spumă, puf, memorie, cacamaca. Avantaj Ikea că fiecare are panou cu informații și indică foarte clar gradul de fermitate. Așa că, dintre Hafslo (599 lei 160x200), Hamarvik (749 lei 160x200) și Hovag (1099 lei 160x200), am ales-o pe prima, fiindcă o simțeam că e fermă; celelalte două au niște straturi suplimentare deasupra. În plus, a fost în stoc, și la Ikea saltelele sunt rulate sul în cilindri ce încap într-o mașină (bine, din portbagaj până-n parbriz :biggrin:), dar practic am avut a doua zi pat pe care să dorm.

M-am uitat și la Dormeo și alți fabricanți, dar am găsit numai saltele moi, medii sau cel mult medii spre un pic ferme, ce nu m-au coafat. Plus showroom deschis luni-vineri 10-18 când n-am cum ajunge.

Anterior am mai avut experiențe bune cu saltelele vândute de Lemet, cu o față de vară (mai subțirică și respirabilă) și una de iarnă (mai gros capitonată, să țină cald). Dar acum am văzut că s-au tâmpit și ei, au trecut pe saltele de spumă sau acoperite în spumă - ce naiba găsesc așa interesant la buretele ăla cu memorie, nu pot înțelege. Dar au și ăștia un showroom mare lângă Kaufland-ul de pe Mihai Bravu, în Vitan, și poți proba inclusiv în weekend.

Dar, testează. Și mai ține minte că e mai bine să o iei un piiiiic mai fermă decât ți-ai dori și nu un piiiic mai moale, fiindcă se mai lasă după ce începi să o folosești.

Ikea mai are și niște produse numite protecții pentru saltea, se pun pe deasupra și mai înmoaie un pic senzația plus că protejează salteaua de a face adâncituri în zona șezutului. Mie mi se par scumpe și moi și meh, dar poate altcuiva îi sunt esențiale pentru un somn odihnitor.
 
Un barbat adevarat ar proceda asa:
- iei o piatra de cremene si un bat si iti incropesti un topor
- mergi in padure si iti alegi copacul
- dobori copacul
- iei stupul din copacul doborat, il afumi facand un foc cu coada toporului si colectezi mierea intre doua frunze mari si umede
- jupoi caprioara pe care a cazut copacul si pui carnea la sare
- omori cu toporul ursul care s-a apropiat de prada ta, pui carnea la sare iar din grasime faci combustibil, pastrezi cu grija blana ghearele ursului
- acum te poti ocupa de copac, il despici pe mijloc si tai scanduri potrivite pentru dimensiunile saltelei
- confectionezi un ac din ghearele ursului si cosi blana ursului de scanduri - salteaua este gata
- bonus - miere, friptura de caprioara, cotlet de urs
 
Personal am o problema cu anumite saltele de prin hotelurile pe unde mai poposesc: am constatat ca daca salteaua e prea usoara, atunci cand ma asez cu fundu' in centrul patului exista tendinta de a se ridica marginile (capetele) saltelei. Ca la alea pneumatice (de plaja). Lucru care ma scoate din sarite. Si nu, nu sunt supraponderal. :biggrin:
 
Eu ma inteleg bine cu alea din hotelurile mai bune, dar salteaua de mi-am luat-o de la Mobexpert acum aproape 10 ani e prea tare si a trebuit sa mai pun eu ceva peste ca sa devina acceptabila. Cu timpul mi s-a parut si mai ferma si tot mai greu de dormit pe ea :frown:
 
Mno, daca tot faci investitie pentru multe ore/noapte = ani de zile din viata ta, ia un bilet pana in Bucuresti.
BONUS: dischete de la mine si Miahi si cine mai are :smile:
 
Mda, a trecut un an s'oleaca asa ca Marius si-o fi gasit salteaua visata.
Dar cu dischetele e de discutat intr-adevar. :biggrin:
 
Sau facem un "Hai la bere x.0 release 2015 Snow Edition"
Ca e offtopic stiu, dar de ce nu?
 
Tre' să-mi iau şi o saltea de 160*200cm. Acum am ceva de 300 de lei de la Praktiker, luată acu' 7 ani. Şi-a făcut treaba, da' să fim serioşi, e naşpa. În principiu aş vrea ceva mai rigidă, dar nu tocmai tare. Cu arcuri sa nu? Modele? Potenţial de modding şi OC?
 
Ikea Hafslo, 590 lei pentru cea 160*200cm. 2 variante de fermitate, cu arcuri, fără straturi de burete cu memorie, foarte comodă și odihnitoare. Mergi în magazin să o probezi (fermitatea și spuma sunt preferințe foarte personale). Vine împachetată presată sul de 160cm lățime și vreo 60 diametru, o scoți din folie și chingi și o lași 3 zile să-și revină fără să dormi pe ea sau să pui alte obiecte. Modelele mai scumpe vin cu fițe gen arcuri împachetate individual și spumă cu memorie, care mie îmi dă senzația de căldură și disconfort.
 
BTW, trebuie testat pe același tip de pat ca acasă - dacă ai pat cu arcuri de lemn, atunci trebuie testat tot așa - pentru că se schimbă destul de mult comportamentul saltelei (nu doar că mai absorb arcurile alea, dar și salteaua e susținută doar pe o parte din suprafață). Dacă testezi pe arcuri de lemn dar acasă pui salteaua pe o suprafață plată, o să fie mult mai tare decât în showroom.
 
Good point :smile: Sau iei și niște arcuri din lemn de la Ikea, să înlocuiești fundul plat al patului existent. Două seturi de 80cm lățime, 65 lei bucata, somieră Luröy îi zice.
 
Ce tot atâta Ikea bre, nu-s în Bucureşti. :smile: Şi nu pot aştepta 3 săptămâni după Jysk.

Din ce m-am documentat aşa mai fugitiv, mi se pare că o saltea cu latex ar fi potrivită pt. mine - asta fără să-mi pun curu' pe vreo una. Patul e cu somieră metalică, "arcurile" parcă-s din lemn. Şi sunt călduros de felul meu, din cauza asta n-aş prea vrea cu memory foam.
 
Salteaua o alegi cu fundul, la propriu. Iei consoarta de mână și te duci la magazinele de saltele și iei la rând modele la probă. Nimic kinky, doar te intinzi pe ele șî vezi cum se simt. La majoritatea îți dai seama că nu e ce trebuie în 30s.

Noi am probat saltele din Mobexpert/Ikea și până la urmă am luat asta. Vânzătoarea ne-a întrebat de două ori dacă suntem siguri, este extrem de tare. Și e ok, atât eu cât și colega de pat am rezolvat o parte din durerile de spate. A durat cam o săptămână de dormit pe ea până ne-am obișnuit, dar acum e ok.

Veiz că unele magazine oferă posibilitatea de retur, dacă nu ești multumit.
 
Back
Top