Ce incarcator si acumulatori sa-mi cumpar?

Întrebare - aveți o recomandare de brand acumulator 6LR61 și încărcător aferent? O să cumpăr minim 2 baterii + un încărcător. Pot lua și 4. Am pentru uz temporar niște baterii (nu acumulatori), până de Black Friday nu mai e mult. :smile:
 
Cand eram acasa am gasit in forma asta doar un singur model LSD de la Varta, probabil asta https://www.varta-consumer.com/en/p...ge-accu-power/recharge-accu-power-9-v-200-mah
Formatul asta e folosit pentru curenti mici si greu sa ai ceva de reprosat.
Mai probabil o sa ai probleme din cauza ca tensiunea e de obicei mai mica, 7.2V fata de 9V cat au normal bateriile.
Cat despre incarcator, nu prea am ce sfat sa iti dau ca nu mai sunt la curent cu piata. In schimb grija mare aici, sunt curenti foarte mici si minus delta V e problematic. Chiar si cele cu trickle charge nu sunt stralucite, dureaza foarte mult incarcarea si apoi disipa caldura degeaba.
 
Și la Lidl mai aduc (relativ des) acumulatori de-ăștia tip baterie de 9V. Nu-s "de firmă", dar sunt ieftini și, din experiența proprie, destul de buni. Urmărește ofertele.
 
La tipul asta de acumulator trebuie musai sa fie LSD, altfel in cateva zile nu mai faci nimic cu el. Sunt patit, stiu despre ce vorbesc, chiar si cu cele de la Maha cu 7 celule.
 
Au și ăia la Lidl preîncărcați (așa zișii ready to use). Nu știu însă dacă sunt LSD sau e vorba de marketing curat. :fluier:
 
Acum, să vă zic o poveste (nu prea interesantă, e drept :biggrin:) despre acumulatorii mei. :biggrin: După ce am testat, încărcat liota de NiMH, zic să trec și la puținii mei Li-ion. Am numai tip 18650; vreo 4 noname-uri, unul Well (cre'că mere tot la noname) și Samsungul arătat anterior. Unul dintre noname-uri (UltroFite, cu "o" și "t", da!) îl am (a;a a fost cump[rat) la un laser verde de juma' de amper, de-ăla de sparge baloane și te pișcă la mână. Liitokaka zice că are doar 15-25 mAh. :facepalm: Pe el, evident, scrie 6800 mAh. :biggrin: Celelalte noname-uri nu trec de 1000-1500 mAh, unul nici chiar de 500 mAh, deși au inscripționate 2000-2200 mAh. Samsungul e la ~3100 mAh, specificat 3000 mAh.
 
Last edited:
Mda, ai încercat să rulezi break in sau w/e pe alea slabe? Modul de break in îi setezi capacitatea de pe el apoi chargerul face el ce crede de cuviință. La final, dacă nu are pe aproape de capacitatea specificată, merge aruncat. Acumulatorul, nu chargerul :biggrin:
 
N-are break in Liitokaka sau, mă rog, nu sesetează capacitatea. Are Fast test > descărcare (raportează cât a descărcat) > reîncărcare și Nor test > încărcare completă > descărcare > încărcare (raportează capacitatea). De-aia, cică Fast test indică eronat și tot de-aia e indicat a fi făcut cu acumulatorii încărcați. :wink: Dacă sunt făcute corect, capacitățile raportate de cele două moduri sunt foarte apropiate. Eu i-am făcut mizeriei ăleia chinezești ambele teste, ambele raportează la fel. Acum îmcerc o descărcare cu o lanternă, după care o să-i fac încărcarea, să văd cum se comportă. Dacă e kaput, rămâne în laserul ăla, că pe ăla îl ții aprins cîteva secunde odată când arăți stelele sau când faci tracking cu el. Nu folosesc în mod terorist laserele, pentru orbit piloți de avioane sau sâcâit gagici. :hihi:
 
Interesant, C9000 are break-in. Vezi aici (nu știu dacă este valabil și la Li-Ion, însă):

De asemenea trebuie spus că noi nu vom cumpăra aproape niciodată un acumulator „nou” din toate punctele de vedere, adică tocmai ieșit de pe linia de fabricație. Acesta, datorită fluxurilor economice, va sta pe raftul magazinelor, uneori perioade mari de timp și la temperaturi improprii, înainte de a ajunge la fericitul cumpărător.

Cu această ocazie în mod invariabil structura cristalină a electrolitului se modifică, în principal prin mărirea cristalelor electrolitului. Aceasta duce la mărirea impedanței interne a acumulatorului.

Înainte de a introduce corect acumulatorii în încarcător, alimentați C-9000 cu ajutorul alimentatorului livrat odată cu acesta.

Așa cum am spus și la început, cele 4 canale se pot programa inependent, deci vom putea folosi diferite tipuri de acumulatori în acelasi timp, fie AA fie AAA, la capacitați diferite sau vom putea folosi funcții diferite pentru fiecare slot în același timp.

Norocul utilizatorului este că nu trebuie să urmărească cu ceasul în mână aceste cicluri de încărcare/răcire/descărcare. Totul se face automat de către softul cu care a fost programat controllerul. Noi trebuie sa introducem numai datele prin care softul face diferența între acumulatori. Cu toate acestea însă există valori prestabilite care se vor activa în momentul în care timp de cca 10 secunde nu fixati modul de lucru sau curentul de incărcare/descărcare sau capacitatea acumulatorului, după caz.

Principala funcție și cea mai benefică a încărcătorului C-9000 este aceea de formatare (BREAK-IN), care „sparge” acele cristale din electrolit despre care vorbeam mai sus. De fapt, aceasta este și traducerea din limba engleză a expresiei „break-in”. Cu această ocazie, prin spargerea sau ruperea cristalelor, electrolitul se dispersează, făcând astfel posibilă funcționarea la parametrii maximi și creșterea duratei de viață a acumulatorului.
 
Eu cred că șpanul ăla din laserul de 0,5A de "6800 mAh" (!) nici nu prea are cristale suficiente. :biggrin: Ce dreaq să spargi la ele? :hihi: Nici cu popa nu-l mai învii, darămite cu încărcătorul. Astea se dau cu câțiva lei pe olx/okazii etc. îți dai seama cât costă de fapt. Io-s mulțumit că n-a fost ca ăsta. :rotf:
 
6800mAh e ridicol, nu se poate in formatul 18650. Actual cam 3500 este maximul cinstit.
Break-in nu se aplica la acumulatorii cu Litiu. Alta tehnologie, alta metoda de incarcare, alta degradare.
 
  • Like
Reactions: Neo
Am doi acumulatori d-ăștia groaznici ("8800" mAh), luați în speranța că au măcar 800. Well, nu, au cam 250mAh. I-am pus la 5 cicli de încărcare/descărcare, unuia i-a crescut capacitatea la fiecare ciclu (nu cine știe ce, de pe la 230 la 270mAh), iar celuilalt i-a scăzut capacitatea la fiecare ciclu (de la 300 la 260mAh). Aceleași setări la ambele.
 
Astia de obicei sunt celule foarte uzate, ciclurile de incarcare nu fac decat sa uzeze si mai mult.
La chimia cu Litiu daca nu ii folositi ideal e sa fie pastrati la exact 3.82V. Dar nu prea cred ca are cineva un incarcator/descarcator care sa faca asta cu o precizie suficienta.
P.S. Necesita masuratoare in 4 puncte.
 
Niște teste la diverși acumulatori (mulți noname).
Am găsit până și mizeria aia despre care vorbeam mai sus. :rotf:Văd că la ei au 800 mAh (4200 mAh "declarat"), de peste 3 ori mai mult decât a mea de 6800 mAh. Pare că realitatea e cu atât mai sumbră cu cât capacitatea declarată e mai mare. :popa:

PS: apropo, au băgat la Lidl Tronic Eco (AA și AAA), verzi, ready to use (n-am idee cât or fi de LSD). Eu am avut experiențe OK cu ei, iar la 17 lei setul de 4, n-ai ce vocifera. Ăștia chiar au cei 2400 mAh (chiar și peste). Am luat și eu un set de rezervă.
 

Attachments

  • IMG_20191101_142237.jpg
    IMG_20191101_142237.jpg
    124.3 KB · Views: 22
Last edited:
Cauta un amic pt un far de bicileta, un pachet de 4 acumulatori!


Aveti vreo idee de unde ar putea cumpara asa ceva, preferabil online? Amicul nu le are cu electronica, nici cu bricolatul, vrea ceva de-a gata!

Multumesc anticipat!
 
Păi nu înțeleg întrebarea; vrea ce ai dat tu în link da' nu de la nenea din link, sau cum?

Înțeleg de ce nu îi vrea pe ăia din link - prețul pe la noi al unei celule de 2200mAh fără protecție e în jur de 30 de lei, aș zice că un pachet de 4 ar fi minim 80 de lei și probabil pe la 4x2000mAh (acumulatori reali, nu 10000mAh muzicali). Dar sistemul ăsta de alimentare nu e chiar răspândit, de făcut diy nu e chiar simplu dacă vrei să-l faci corect (cu sudură în puncte și nu lipit cu letconul, că se prăjesc acumulatorii) așa că nu știu dacă găsești ceva într-adevăr bun (și până nu cumperi și măsori + desfaci n-o să știi ce ai luat).
 
Back
Top