Ce incarcator si acumulatori sa-mi cumpar?

Ia-ți Pentax și vei constata că absolut toți acumulatorii "reînviați" sunt buni de dat cu ei după ciori. Indiferent cât de sănătoși arată pe aparat.

Ei, aici e aici. Pentru foto, mai ales blitzuri externe sun buni Eneloopi si echivalentii lor LSD. N-as pune Tronic sau chiar Varta in blitzul extern (daca l-as folosi intens) decat daca as avea 4-5 seturi de backup. Dar la dispensere de mirosuri, gamepaduri, lanterne, telecomenzi, mausi si alte de-astea merg bine si noname. Mai ales analizati si confirmati fiind ca buni.
 
La sculele scumpe se poate seta pragul minus delta V. Si voltmetrul incorporat are precizie mai mare, 3-4 zecimale.
Dar pentru diferenta de bani cumperi foarte multi acumulatori AA, eviden.
 
Pare că le oprește corect, sub 1,5 V. Nu se încing absolut deloc. Nu știu ce i s-a întâmplat lui burebista, că el zicea că s-a-ncins un accu. Probabil epuizat/defect.
Precizie de 3-4 zecimale la tensiune? :hihi: Foarte util pentru aplicații casnice să știi și milivolții. :biggrin:
 
Legat de asta, by default negative delta V la Sky RC default e 0.03V. Și lumea zice să-l setezi mai jos de atât.
 
ursamajor Unii incarca acasa si acumulatori pentru modelism, care sunt ceva mai ... mari. Si daca nu masoara corect e cam buba, ca explodeaza si ard cu flacara deschisa, de-aia se tin in punga, etc.
miahi e decent 0.03. Dar cei cu capacitate mai mare ajung si la 0.05-7.
 
Știu, ipman, cei care doresc chestii foarte pretențioase pot băga mâna mai adânc în buzunare. Noi, home userii, dorim cât mai ieftin și, totodată, cât se poate de bun în ieftineala aia. Căutăm cu disperare acel raport cât mai mare performană/preț. :smile:
Nu știu dacă tipul ăla care a făcut review-ul ăla extins, al cărui link l-am dat mai sus, a specificat ceva și de delta V. Pe mine m-au interesat doar concluziile ce le-a tras și în care el a zis că (Lii500) e un încărcător foarte bun pentru Li-ion și, din anumite considerente minore, doar bun pentru Ni-MH.
 
Da, il cunosc pe omul ala, locuieste pe aici prin nord.
In review-uri nu pune toate detaliile pentru ca majoritatea nici nu inteleg ce e aia. Apoi e foarte greu sa testezi asta, nu merita cand tu ai deja de facut sute de teste.
 
Da, văd că face teste suficient de detaliate și, în același timp, digerabile la drăcii de-astea ieftine, spre bucuria noastră. :biggrin: Chiar și la chinezăria aia de multimetru ce doar am luat-o (DT9208A).
Bravo lui!
 
Am făcut vânt unor relicve de acumulatori, care au refuzat să se supună oricărei tentative de resuscitare. :hihi: Niște Varta de peste 10 ani (cred eu) și niște noname-uri pe care-i credeam de la Lidl, dar cred că sunt de dinainte de a cumpăra Lidl lanțul de magazine Plus. Poate mă înșel? Oricum, două bucăți din ăștia noname i-am păstrat, că mai încarcă vreo 500 mAh. Îi țin în termostatul centralei termice, își fac treaba cu anii. Nici vorbă să fi avut ei vreodată 2400. Restul de Varta și noname sunt morți de-a binelea.
 

Attachments

  • IMG_20191022_185149.jpg
    IMG_20191022_185149.jpg
    76.4 KB · Views: 9
Voiam de mult să fac o verificare a acumulatorului meu destinat alimentării monturii telescopului. E cumpărat de vreo 9 ani și mai mult a stat. Periodic, îl mai descărcam, încărcam, să-l păstrez în formă. Asta până acum vreo 3-4 ani. De-atunci zace într-un dulap. Azi i-a venit rândul. I-am măsurat tensiunea: vreo 6 volți. M-am uitat la un clip pe YT la un tip care a resuscitat un asemenea acumulator. Zic, hai să-ncerc aceeași treabă. Am îndepărtat capacul de deasupra cu un cuter și un card bancar vechi, apoi dopurile fiecărui element și am pus cu seringa de veterinar :biggrin: apă distilată pentru completare (de fapt, umplere), că erau, cred eu, uscați elemenții. Acum, hai s-o-ncarc. Scot eu inteligentul de la Lidl (redresor dăștept) și îl pun la borne. Ciuciu! Ce să-i facă la 6 volți. Pornea pe mod 6V, apoi arăta că ar fi Full, deși e clar că nu este. Dacă n-aveam prostul ăla de redresor turcesc, uitat prin debara, nu mai scoteam nimic din acumulator. L-am pus frumos pe redresorul dumb și l-am lăsat vreo oră. Ajunsese pe la 10 volți jumate. Abia apoi a vrut, după ceva încercări să-l recunoască și smartu'. S-a-ncărcat complet, dar nu știu cât de sănătos este...
De aceea, mă gândeam cum să fac să-l înlocuiesc în viitorul apropiat. Nu cu altul, chestie de gabarit, întreținere etc., ci cu vreo 2 seturi de 18650 Li-Ion (8 bucăți). Să leg câte doi elemenți 18650 în paralel, apoi 4 grupuri de-astea în serie? Dacă Li-Ion sunt de 3,7V și 2-2,2 Ah aș avea 14,8V și 4-4,4Ah? Merge o inginerie de-asta? Montura cere 12V, fac buba cei 2,8V în plus?

PS: acum că l-am încărcat, poate îmi fac timp să măsor cât consumă montura, ca să-mi fac o idee de câți 18650 e nevoie.
 

Attachments

  • IMG_20191023_175502.jpg
    IMG_20191023_175502.jpg
    113.9 KB · Views: 12
  • IMG_20191023_175515.jpg
    IMG_20191023_175515.jpg
    89 KB · Views: 12
  • IMG_20191023_175629.jpg
    IMG_20191023_175629.jpg
    138.1 KB · Views: 11
Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să măsori cât curent consumă chestia. Montarea acumulatorilor în paralel = nu e bine.
Ce conține montura? Numai motoare DC sau are și electronică?
 
Electronică și motoare. Dar dacă pun câte 4 în serie, apoi două grupuri în paralel? :biggrin: Asta e variantă de avarie, că pot să fac 2-3 powerbankuri de-astea cu câte 4 accu și să le schimb când se descarcă. Dar nici eu nu mai știu cât consumă montura, să văd dacă varianta ține. Ea are două moduri: tracking (rotația celestă) și GoTo. În mod urmărire nu consumă prea mult, mișcarea e insesizabilă. Mai mult consumă în mod GoTo, când cauți un obiect anume, vezi aici să înțelegi despre ce vorbesc. Of, ce tânăr eram acum 6 ani. :biggrin:
 
Ideea e că probabil va funcționa ok numai cu un rând de acumulatori, puși în serie, dar se vor descărca mai repede. Nu poți monta acumulatori în paralel fără să mai pui niște diode în serie cu ei, că orice ai face au tensiuni puțin diferite și te trezești cu un curent consistent în bucla formată. Cel mai simplu e sa iei alt acumulator din ăla și să ai grijă de el.
 
Încă nu renunț la ideea cu Li-Ion. Chiar dacă e să fac 2-3 seturi de-alea și să le folosesc pe rând. Trebuie să fac și-un calcul de costuri, căci s-ar putea până la urmă tot un de-ăla pe Pb să fie mai avantajos. :facepalm:
 
Ăm, celulele 18650 se montează în mod curent în paralel și grupele astfel rezultate în serie, desigur cu un controller de baterie cu puncte de contact la fiecare înșiruire. Da, poți avea vreo celulă mai proastă într-un grup, aia e.
 
Mda, montura consumă 0,65A în tracking și 1,15A la GoTo (relativ rar folosit la sesiuni astrofoto, dar mai des la vizual). O baterie de-aia Pb de 5Ah ar trebui să-mi ajungă. Și e și mult mai ieftină decât niște Li-Ion și e mai mică decât asta de 9Ah ce-o am. Case closed. :biggrin:
 
Da, cam toate bateriile de laptop de capacitate mare au câte două celule în paralel și apoi în serie, cu fire de balansare la fiecare pereche. Celule fără vreun fel de logică pe ele și legate direct cu bandă nichelată sudată în puncte. Cred că le măsoară când le împerechează.

2019-10-23 21.31.17.jpg
 
O fi ok, poate se egalizeaza repede tensiunile. Dar parcă nu mă simt eu bine fără niște diode... :smile:
LE: de fapt dacă încărcarea se face cu ele deja legate în paralel, nu apar diferențe. Totul e să nu le încarci separat și după aia să le legi în paralel.
 
Ah, și dacă mi-am adus aminte de acumulatorii ăștia, i-am pus la încărcat (tot în pereche, la 1A). Săracii, 2.4V (recuperați dintr-un laptop care n-a mai fost folosit de mulți ani). SkyRC limitează curentul la 150mA la tensiunea asta, probabil să nu-i prăjească (până pe la 3V și ceva), apoi bagă curentul setat.

2019-10-23 21.58.17.jpg
 
Back
Top