Ce incarcator si acumulatori sa-mi cumpar?

Powerex 2700 ceva mai vechi (2 ani), încărcaţi acum câteva zile, descărcaţi cu MH-C9000 cu un curent de 300mA. La 19:30 am oprit descărcarea, ce e după este revenirea tensiunii spre 1.1V, dar nu l-am mai lăsat. Scăderea ciudată de pe la 18:30 se datorează modului cam prost în care am reuşit să leg sondele aparatului de măsură la bateria din încărcător, care nu mai făceau contact cum trebuie. Descărcarea a durat 8 ore, un calcul simplu zice 8x300=2400mAh. Încărcătorul zice un pic mai puţin (2300), pentru că ştie mai bine că n-a fost tot timpul 300mA.

powerex_2700_discharge.PNG

Diferenţa între ce arată încărcătorul pe display şi ce măsor cu aparatul de măsură este de maxim 0.01V. Cei de la MAHA chiar ştiu ce fac :smile:.

Dacă vă interesează subiectul o să continui zilele următoare cu măsurătorile altor acumulatori, acum fac un grafic de încărcare pentru acelaşi acumulator la 1000mA.

chrisTian, dacă te uiţi în grafic o să observi că într-un timp foarte scurt tensiunea a scăzut de la 1.37V la sub 1.3V, după care a stat în intervalul 1.2-1.3V până aproape de sfârşit. Dacă aparatul tău crede că 1.3V e o baterie descărcată, îmi va afişa asta şi nu mă va lăsa să folosesc acumulatorul (care e încărcat şi poate fi folosit de alte aparate).
 
miahi - mersi mult. Am bagat acumulatorii Hahnel in aparatul foto cat inca erau calzi /desi imi contrazice ideile mele despre functionarea produselor electronice - recte caldura/ si a mers. Am facut 3 poze, am inchis aparatul si apoi am mai facut poze dupa cateva ore. Si a mers !!! Intrucat am cardul gol in aparat acum, o sa vad exact cat dureaza accu astia. Efectiv eram debusolat ca am ajuns sa folosesc acumulatori intr-o lanterna Duracell. Acum mi-a crescut stima de mine. Inchei prin a-ti multumi miahi inca o data pt. efortul depus cu descarcarea acumulatorilor tai si mai ales pt. explicatiile pe larg referitoare la graficul rezultat. (mi-ai scurtat timpul de citire/interpretare al graficului).
 
Între timp am mai făcut nişte grafice (şi am hăcuit încărcătorul ca să scot nişte fire cu care pot să măsor mai bine). E interesant ce se întâmplă când acumulatorii se buşesc, şi ce se întâmplă după ce acumulatorul e scos de la descărcat.

Toate descărcările au fost făcute cu 300mA.

Carrefour 2100mAh. Proaspăt scos de la încărcat, aşa că are 1.5V. Într-o oră a scăzut la 1.3, apoi în 5 ore scade sub 1.2V. Ce se întâmplă la ora 3 (când încep "franjurii"): încărcătorul nu are sarcină setabilă, ci are o sarcină care papă probabil 500mA (calculaţi rezistenţa :biggrin:) pe care face PWM ca să simuleze 300mA. Descărcarea se consideră terminată atunci când acumulatorul ajunge la 1V. Acumulatorul scade sub 1V în sarcină, însă încărcătorul măsoară tensiunea când sarcina nu e aplicată, aşa că apar acei franjuri. După ce s-a terminat descărcarea, tensiunea creşte înapoi spre 1.2V.
Acumulatorul a fost puţin folosit, aşa că păstrează destul de mult din capacitatea iniţială (1860mAh)
Carrefour_2100.PNG

GP ReCyco+ 2100mAh (cu descărcare lentă). Acumulatorul e aproape nou, aşa că graficul e foarte "curat". Din păcate am uitat să notez capacitatea totală, afişată de încărcător.
GP Recyco.PNG

Energizer 2000mAh (venit cu un mouse Microsoft). A fost foarte puţin folosit (fiind unul singur, iar mouse-ul n-a fost folosit), dar se pare că e ceva mai prost. Capacitatea totală 1453mAh, iar căderea de la 13:00 e foarte bruscă. La fel, face "franjuri"
energizer_2000.PNG

Sanyo 2300mAh, foarte vechi (cel puţin 4 ani, folosit în blitz-uri, unul din puţinele care a supravieţuit perioadei în care foloseam Sanyo pentru blitz-uri). Mai ţine 1500mAh, dar are cea mai bruscă scădere de tensiune - iar atunci când nu mai are sarcină creşte brusc spre 1.2V, aşa că o măsurare fără sarcină ţi-ar spune că acumulatorul e super ok.
sanyo_2300.PNG

Mai am pe-aici nişte Eneloop-uri de testat (AA şi AAA) şi cred că şi nişte GP-uri mai vechi.

PS: nu, nici asta nu fac toată ziua la serviciu :biggrin:
 
La Pentax lucrurile stau cam asa:

Vbat > 1.25V => batt full
1.25V >= VBat >= 1.2V => batt 50%
Vbat < 1.2V => batt 0%

:frown:
 
Asta nu e o problemă foarte nasoală. Dacă te uiţi pe grafic, sub 1.2V numai din Sanyo-ul ăla obosit mai poţi trage curent semnificativ (cam 1/3 din capacitatea lui).
 
Problema nu pare nasoala la prima vedere dar in momentul pornirii aparatului, adica la prima masuratoare a bateriilor, el trage din accu pt. o scurta perioada de timp un curent important (nu stiu exact cat) si atunci ii masoara. Pe net exista si o solutie: se desface aparatul si se monteaza in paralel cu acumulatorii un electrolitic de 2200u@6V sau mai mare. Daca pacalesti asa testul initial, nu mai ai nicio problema in functionare. Eu nu am facut (inca) modificarea.
 
Tocmai am primit o duzina de acumulatori de 2450 mAh, il astept pe pufi cu incarcatorul minune sa ii masoare si sa spuna cat au. De asemenea am facut rost si de 2 acumulatori de 2000 mAh pre-charged, sa vad cum se comporta.
 
Ca sa lamuresc si eu situatia cu acumulatorii Hahnel & Olympus FE-47: dupa ce i-am bagat in aparat calzi, au tinut exact 29 poze, facute pe parcursul mai multor zile. Deci nu se poate vorbi de iubire intre cele doua marci.
 
Am testat cu aparatul lui pufi 4 acumulatori Duracell. Cei normali au un pic peste 2300 mAh (rated: 2450, masurat 2363), cei pre-charged au aproape 2000 (rated: 2000). Din pacate pre-charged nu se importa in Romania (cica nu exista cerere pe piata), sunt awesome :smile: Doar ca va trebui sa gasesc o modalitate de a masura voltage drop in timp si nu am decat 2 bucati, nu i-am luat ca sa stea pe raft pentru teste.

Ce e ciudat e ca cei normali sunt dati cu incarcare de 245 mA la 16 ore (de unde scot eu fix 245?), iar ceilalti 200 mA. Acum am pus inca 4 normali la testat si i-am pus in diverse combinatii de curent de incarcare/descarcare (combinatii de 200 si 300 mA), sa vad ce iese din asta ca toti sunt la fel, din acelasi pachet si incarcati o singura data in acelasi incarcator, asa ca nu au diferente mari de capacitate (poate 5%, ca e chimie si nu matematica).
 
Există destui acumulatori "precharged" la noi. Eneloop, ReCyco, Imedion...

Eu am Eneloop și ReCyco, și sunt destul de aproape de "adevăr" (capacitatea reală nu e mai mică cu peste 100mAh decât cea măsurată).

BTW, cam așa arată cutia mea cu acumulatori și baterii (cei din dreapta, cu dungă, sunt pentru dus la reciclat):

IMG_8403_small.jpg
 
Am un încărcător Sanyo Ni-MH pentru 4 acumulatori:
Output:
DC 2.4 V
250mA x2 (AA)
120mA x2 (AAA)

E bun ăsta sau să caut altul pentru acumulatorii pe care tocmai i-am luat (maha powerex 2700mAh)? N-are nici un fel de indicator de încărcare, pur și simplu taie alimentarea după 14 ore. Mă gândesc dacă cei 250mA sunt suficienți sau ar trebui ceva mai puternic ca să reușească încărcarea completă în alea 14 ore.
Dincolo de faptul că prețul mi se pare mărișor pentru un încărcător, nici nu vreau să scurtez viața acumulatorilor prin încărcări rapide, 12h dacă stă e ok pentru mine spre deosebire de 1-2h cât durează pentru cel menționat.
 
Lucrurile evidente:
250 mA * 14 h = 3500 mAh = prea mult.
2700 mAh / 250mA = 10.8 h ar trebui sa-l tii in priza.

Lucrurile mai putin evidente:
Monitorizarea unui acumulator in timpul incarcarii presupune de obicei masurarea tensiunii de incarcare. Pe masura ce acumulatorul se incarca, rezistenta interna creste si trebuie marita tensiunea pentru a mentine constant curentul de incarcare. Incarcatoarele bune mai monitorizeaza si temperatura acumulatorului. Un acumulator plin transforma tot curentul primit in caldura.

Sfatul meu este sa pui ceasul sa sune la 10.8 ore si sa-i scoti de la incarcat. Daca vrei sa te tina mult timp, ar fi bine ca in ultima ora sa verifici degetometric temperatura, in special pe masura ce imbatranesc si capacitatea lor scade.
 
Lucru evident: nu te lua dupa Marius pentru ca a uitat ca randamentele sunt rareori apropiate de 100%, iar cand vorbim de chimie aproape niciodata nu sunt prea mari. 250mA * 14h * 0.5-0.8 inseamna intre prea putin si tocmai bine.

Din ce am citit la Duracell pentru o viata optima a acumulatorului curentul de incarcare trebuie sa fie 200-250mA; sunt incarcatoare care merg si cu 500mA, se incarca mai repede dar nu e neaparat bine. La al tau s-ar putea sa fie tocmai bine sau un pic cam putin, poti verifica tensiunea dupa incarcare, trebuie sa ajunga pe la 1.46V imediat dupa si cam 1.4 o jumatate de zi mai tarziu.
 
Explicația din spatele acelor valori de 200-250mA: atunci când supraîncarci un acumulator, la unul din electrozi se produce oxigen. În baterie există un catalist care poate recombina oxigenul produs, însă are anumite limitări:
- produce căldură (și acumulatorul se încălzește, iar căldura poate provoca alte reacții, distrugând treptat acumulatorul)
- dacă se produce prea mult oxigen, nu îl poate absorbi pe tot (de-asta există limitarea de 0.1C în încărcarea fără detecție de terminare), și de-asta în jurul polului pozitiv există niște găuri - în interior se află o supapă care poate elibera oxigenul dacă depășește o anumită presiune, ca să nu bubuie acumulatorul.
 
Back
Top