Ce incarcator si acumulatori sa-mi cumpar?

Nu le face bine să fie trickle charged constant cu săptămânile. Chestia asta chiar și unii producători o menționează explicit.
 
Mi-am luat incarcatorul MAHA de care zicea Quark si 2 seturi de acumulatori: Hahnel 2700mAh pe care ii consuma Olympus FE-47 dupa 3-4 poze (nu glumesc) & Sanyo 2700Mah - astia rezista +50 poze. Am gasit si setarea NiMH in aparat, o folosesc dar ... cum bag acumulatorii incarcati in aparatul foto, mi-i arata cu o dunga la jumatate - adica deja aparatul ma anunta ca nu rezista mult acumulatorii pe care i-am bagat. Efectiv numai imaginea aia cu bateria taiata o stiu - n-am idee cum ar tb. sa arate cand vede acumulatorii fully charged. (i know i'm bitching, but i cannot restrain).
 
Cu baterii normale cam cât merge jucăria? E cam puțin totuși 50 de poze din 2700mAh :frown:.
 
M-am uitat odata cu okiu, si am vazut 88 poze cu baterii normale, alcaline, cand era cardul gol. Deci cam aici: 80 - 100 poze duce un set de baterii. O sa golesc cardul cand o sa bag urmatorii acumulatori -Hahnel- si o sa vad exact. Asta daca nu mi-i inroseste din prima si tb. sa ii scot. Se poate sa fi luat acumulatori busiti ? Am mai vazut ceva ciudat la incarcatorul MAHA: mi-a incarcat setul de acumulatori Hahnel in dreapta, l-am scos si mi-a venit gandul pervers sa bag un acumulator in stanga - si s-a apucat sa il incarce. Adica e normal ? Sau nu tb. sa ii scot dintr-o parte si sa ii bag in alta ? Si tot ca intrebare de novice: se poate ca pe stanga sa incarce mai repede decat pe dreapta, dintr-un motiv anume, acelasi set de incarcatori ? (hahnel in cazul asta). Mie la ochi asa mi s-a parut. (n-am cronometrat, deci pot gresi).
 
Acumulatorii se încarcă separat. Atunci când îți zice că sunt încărcați și-i bagi iar, se întâmplă ceva de genul ăsta (ce bine e cu încărcător cu display :biggrin:): încărcătorul detectează că au fost încărcați atunci când nu mai crește tensiunea într-o perioadă de timp. Asta se întâmplă pe la 1.5V, însă acumulatorul are "standard" doar 1.2V, așa că imediat cum încărcătorul s-a oprit, tensiunea începe să scadă spre 1.2V. Când îi bagi iar, durează un pic până detectează iar încărcarea (poate fi 10 minute sau mai mult).

Cât despre durata încărcării, poate fi diferită la acumulatori de același fel, depinde de cât de încărcați erau când i-ai băgat. E posibil ca acumulatorii să se descarce diferit, chiar dacă au fost băgați în același aparat.
 
Niste chestii:

- Foloseste numai incarcarea rapida (pune switch-ul pe FAST), asta in ciuda sfaturilor din manual. Am constatat pe propria piele ca incarca mai viguros asa.

- Daca scot un accu incarcat si il bag la loc dureaza cam 15-20 de secunde pana se lamureste ca e incarcat si trece in idle.

- Tot din experienta iti spun ca niste baterii alkaline adevarate tin sensibil mai mult decat orice accu de pe piata. Asta cel putin in Pentacsu meu.

- Vezi in prospectul aparatului (sau pe net) cat ar trebui sa te tina teoretic niste baterii. De obicei sunt date mai multe cifre: poze normale (fara blitz), poze numai cu blitz (care iti descarca imediat bateriile) si pozat mixt (CIPA).

- Si la mine imi arata aparatul ca accu sunt la 50% dar asta e fixpix, adica fac poze de ma plictisesc cu un set de accu in conditiile date. Fara blitz!

PS: Banuiesc ca atat accu cat si incarcatorul le-ai cumparat noi, cu garantie.
 
Eu l-am folosit pe SLOW tocmai din logica: merge mai greu / timp mai mare, dar mai bine. :hihi:
La mine se lamurea ca era descarcat, si se apuca din nou sa il incarce.
Eu pozez cu blitz - bine, setarea este pusa pe automat, dar se activeaza in 9 / 10 cazuri.
Sefu, ti-am citit cu religiozitate parerile despre incarcator si in consecinta l-am achizitionat, nou, de la f64; impreuna am luat si accu Hahnel. Cei Sanyo erau si ei sigilati cand i-am luat de la Media-Galaxy. Suspectezi interferente ?
 
Eu zic sa dai un telefon la F64 si sa le explici care e problema. Probabil ca acumulatorii aia sunt praf, deci apeleaza cu incredere la garantie. Incarcatorul nu poate fi suspectat de nimic zic eu deoarece cele patru canale sunt independente.

Nu cred ca faptul ca au schimbat alimentatorul la incarcator (la mine - modelul vechi - e unul cu transformator, mare cat pumnul si greu ca galeata iar la tine - modelul nou - probabil ca e ceva in comutatie, mic si usor) cauzeaza chestiile descrise de tine.
 
Mie mi se pare dubios că aparatul foto ține atât de puțin cu ambele seturi de acumulatori, și aș suspecta întâi aparatul foto.
 
Io am tras câteva rânduri foto cu blițurile SB-800 variind între quarter power și full power, și acumulatorii (Hahnel și Eneloop) m-au ținut mai bine de 200 de declanșări. Iar un bliț din ăsta suge mult mai serios decât o cameră cu bliț mititel. În plus, și cu baterii normale, 88 de poze e FOARTE puțin. Cu un Canon cu R6 treceam de mia de declanșări...
 
"The Olympus FE-47 draws its power from two AA batteries, and a pair of disposable alkaline AA batteries are included in the bundle. Battery life is CIPA rated at 120 shots."

PS: CIPA = jumatate din poze cu blitz, jumatate fara. :wink:
 
Mă felicit pentru că am evitat să iau Olympus acu' niște ani :biggrin:

Pot testa capacitatea acumulatorilor cu chargerul meu, dacă vrea cineva...
 
Olympus este produs japonez, facut in RPC. Daca pe piata noastra periferica a civilizatiei nu avem niste acumulatori de doamne-ajuta, asta e.
PS: astept sa mi se termine Sanyo, sa vad daca la Hahnel mi-i inroseste de cum pornesc aparatul. In cazul asta, ii trimit la f64, desi o sa ma coste drumul cel putin valoarea altora noi.
 
AdrianB1, nu inteleg de ce esti violent in exprimare. Acum in aparat am Sanyo - astept sa mi se termine, ca pozez cu ei - si apoi o sa bag Hahnel. Ultima data cand am facut asta, a tb. sa scot accu Hahnel, ca mi-i arata cu rosu - deci nu putea sa pozeze cu ei. Nu stiu de ce ai ajuns la concluzia ca am zis eu ca Sanyo sucks. Aparent hahanel astia suck.
 
Singura soluție ușor de utilizat pentru a vedea cât de încărcați sunt niște acumulatori este măsurarea tensiunii. Din păcate, o celulă NiMH are 1.2V, nu 1.5V cât are o baterie normală. În timpul încărcării tensiunea puate ajunge ceva mai sus (~1.4V), dar va scădea destul de repede. Tensiunea în sarcină e de obicei în jur de 1.2V, dar mai sunt variații de la celulă la celulă - iar tensiunea asta e păstrată până acumulatorii sunt descărcați aproape de tot. Dacă Hahnel-urile au tensiunea în sarcină 1.18V iar Sanyo 1.22V, se poate explica de ce camera ta merge cu Sanyo dar nu cu Hahnel: dacă aparatul are limita de descărcare 1.2V, atunci tot ce are sub 1.2V apare descărcat și nu vrea să folosească (nu că ar fi chiar descărcați, ci pentru că așa crede aparatul).

Încearcă să folosești Hahnel-urile imediat după încărcare, ar trebui să fie ceva mai fericit aparatul (că vede tensiunea aia un pic mai mare).

O să încerc mâine să fac niște grafice cu descărcarea în sarcină a acumulatorilor pe care-i am pe aici.
 
Back
Top