Ce incarcator si acumulatori sa-mi cumpar?

Din ce am citit la cei de litiu nu conteaza cand ii incarci; pe vremuri la primele generatii erau probleme cu incarcarea, HP omora acumulatori de laptop pentru ca ii incarca la 100%, apoi trecea pe baterie (fiind in priza) pana la 95% si apoi incarca iarasi la 100% si facea mai multi cicli din astia scurti in fiecare zi; la ultimele generatii face la fel si dupa 3-4 ani acumulatorii nu aveau nici pe naiba, erau ca noi.
 
Te-as putea contra-zice, in ultimul timp am vazut tot mai multe laptopuri cu baterii Li-Io care dupa o perioada de <2 ani de folosit preponderent conectate la priza, au capacitatea mult redusa (de la 2h si ceva noi, la mai putin de 10 minute).


@miahi, citisem mai demult un articol destul de ok documentat din care reiesea ca, cel putin la telefoane, combinatia optima cicluri de incarcare suportate * capacitate este intre 30% si 90% (aproape 1500 de cicluri) vs 0-100% (doar 200 de cicluri). Dar zau daca il mai gasesc...
 
EeePC-ul meu a stat tot timpul cu bateria în el și după vreo 5-6 ani încă mai ține peste 3 ore. În condițiile în care ținea cam 4 ore de nou. Lenovo de 3 ani, cu bateria în el tot timpul, ținut pe modul lor de protecție a bateriei, în care o ține la 60%, ține ca la început, cam 3 ore.

Tot din ce știu eu, Li-Ion/Pol se poate încărca oricând, necesitând măcar o dată pe lună o descărcare completă (conform indicațiilor aparatului), pentru calibrare. Fiecare ciclu de reîncărcare contează și se contabilizează în contul acelor cicluri maxime din durata de viață, de aceea e mai bine să fie încărcați cât mai rar, adică atunci când sunt spre descărcare.

Sincer, n-am prea suferit de probleme la drăciile astea cu Li-Ion/Pol, fie ele telefoane, tablete sau laptopuri. Telefoanele și tabletele n-au prins 4 ani în familie (telefoanele mele le "moștenește" fiică-mea :hihi: ), numai laptoapele probabil că îi vor prinde și depăși. Cred că atunci când un acumulator nu mai ține după o perioadă mai mică de timp, mai degrabă e problemă de vreun viciu de fabricație, decât de user incompetent.
 
Ei, exact pentru genul ăsta de folclor vreau eu teste clare :smile:. Mâine sper să fac rost de cele necesare pentru măsurători (ce nu găsesc pe-aproape e o rezistență bobinată de câțiva ohm/5W, sper să nu fie nevoie de mers pe MD).
 
Cred că e mai mare bătaia de cap. Fiindcă în viața reală încarci deseori când ai nevoie. Ce relevanță să aibă că te ține bateria, să zicem, în loc de 4 ani (dacă încarci "ca la carte"), 3 ani și 200 de zile?
Probabil că se pot face și teste, dar îți permiți să pierzi, efectiv, timp din viață cu așa ceva? :smile:
 
Problema de la care a pornit tot: mi se pare că bateria de la Note 3 ține mai puțin decât acum 1 an și jumătate, când am luat telefonul. Nu-s sigur de asta, și nu am acum o sculă cu care se poate testa ușor. Întrebarea inițială: dau sau nu 100 de lei pe o baterie nouă? Întrebarea 2: cât de simplu se poate face o sculă de testat? Răspuns la Î2: am nevoie de un Arduino (există) și o sarcină de câțiva ohm/câțiva W, prin care să descarc controlat bateria; Arduino măsoară tensiunea la interval fix de timp și o varsă pe serială, unde se poate loga, calcula intensitatea și obține capacitatea (aproximarea integralei intensitate dt). Se poate face și doar cu sarcină + aparat de măsură legat la calculator, dar se consumă cam repede bateria aparatului de măsură.

O rezistență de-aia e câțiva lei (singura problemă e că există pe la magazinele de pe Maica Domnului, 25 de minute distanță de la serviciu), montajul se face în 15 minute și logging-ul în alte 2 minute. Dacă vrei și control (să nu descarci bateria până la cutoff, uzual 3V) trebuie un FET sau un releu cu care Arduino să deconecteze sarcina când ajunge pe la 3.5V (există). Totul se poate face în mai puțin timp decât am "pierdut" scriind post-ul ăsta.

După care am zis: păi dacă tot fac, să pun și un încărcător (există), controlat de același Arduino => pot simula cicli de încărcare => pot face și comparații între modurile de încărcare, cu un device automat.

Relevanța apare atunci când bateria te ține, în loc de 4 ani, 1 an, și e înglobată în device => plătești și montatul, pierzi timp din viață cu trimisul la service, pierzi timp din viață muncind pentru altul, etc. Dacă n-ai observat, acum și telefoanele non-Apple vin cu baterie inclusă. Până și unele laptop-uri de "business" (ex: T550 - discutabil dacă chestia aia mai e de business sau nu) vin cu baterie inclusă, greu de înlocuit - și astea de obicei puteau fi făcute bucăți mici, acum ceva timp nici nu pierdeai garanția dacă le făceai bucăți mici cu propriile mâini.

Nu sunt fan aruncat device-uri după 1 an că s-a dus naibii bateria (care are garanție 1 an sau 6 luni). Iar bateriile cu litiu se duc naibii în moduri spectaculoase, ex. ai mei au avut un navigator GPS căruia i-a ieșit bateria prin ecran - s-a umflat atât de mult încât a îndoit și spart ecranul, și asta la o utilizare foarte rară/simplă. Da, toată lumea vrea să fie ca Apple, să ia kile de bani de la utilizatori pe chestii super ieftine doar pentru că le fac să nu poată fi schimbate (ex: memorii, SSD-uri lipite de plăci => în loc de $100 dai $500 pe un mic upgrade, că trebuie schimbat tot și doar Apple poate), trebuie să ne apărăm cumva.

Asta e, îs inginer, făcut să pierd timp din viață cu așa ceva :biggrin:. Da, știu că sunt mulți care nu mișcă un deget dacă nu văd banu' venind, nu cred în asta.
 
Știu, și eu am X2Soul cu baterie în el, dar deocamdată abia "și-a dat drumul" bateria, nu-mi fac griji. Doi ani are garanție și faptul că bateria e încorporată cred e un atu aici, că nu pot fi învinuit că am intervenit cumva asupră-i. Deci, doi ani sunt "protejat și uscat". :hihi:
 
Sunt deja făcute de alții, era o pagină de la nu-ș' ce Universitate care era plină de cimilituri despre baterii. :wink:
No, succes, aștept și eu rezultatele.
 
Sap si eu prin arhive, poate gasesc ceva. La alea cu plumb stiu cum sta treaba, dar la astea mai pricposite nu se potriveste teoria de la lead-acid. :frown:
 
Pai asta intrebam si eu, daca stiti articole seriase legate de asta. Eu nu am gasit.
Asta era.
Mi-e greu să cred că n-ai dat de el.:what:
Ai și grafice și moduri de testare și tot ce-ți dorești. Rămâne să te edifici singur asupra seriozității. :smile: Pe mine m-au mulțumit sfaturile lor.
 
Last edited:
Am citit si eu 2 articole, dar sunt vechi si folosesc date si mai vechi. Degeaba citesc un articol din 2011 cu date din 2002-2006 cand tehnologia nu a stat pe loc de atunci.
 
Tot nu-mi răspunde la întrebarea 1, dacă trebuie sau nu să schimb bateria de la telefon :smile:. Azi am luat un convertor curent-tensiune, ca să nu mai depind așa mult de sarcina aplicată bateriei.
 
Daca e bateria originala si are mai putin de 1 an, nu. Daca are peste 2, schimb-o doar daca ai de gand sa mai tii telefonul inca un an. Intrucat e intre (zici ca are 18 luni), da cu zarul, dar daca doar ti se pare mai tine-o.
 
Am făcut circuitul de test, funcționează și încărcarea, și descărcarea. Din păcate, cu convertorul de curent am o rezoluție mai proastă decât credeam, 27mA în loc de 6mA, iar săptămâna asta sunt blocat la Radisson, n-am cum ajunge pe MD când e și deschis, să iau niște rezistențe de 5W. Cu ce am găsit prin casă utilizabil (50 ohm) am putut testa cu un acumulator de 100mAh, dar nu stau fără telefon 2 zile ca să-l descarc prin astea :smile:.
 
85mAh măsurați pe un acumulator pe care scrie 100mAh și încărcat cu un încărcător USB de $1 (care nu prea e făcut pentru capacități așa mici).

Încă nu am 100% corect timing-ul (e doar cu delay pe Arduino, nu e o măsurătoare exactă). Mai pot scoate ceva dacă duc acumulatorul până la 3.3, dar se vede că nu mai ține.

85mah.png
 
Am prestat o serie de break-in cu Maha C-9000 la toate seturile de acumulatori pe care îi dețin. Rezultatele sunt exprimate în capacitatea afișată de C-9000 la finele ciclului de break-un, teoretic capacitatea acumulatorului.

- A, B, C sunt seturile Powerex 2700, de la cel mai vechi la cel mai nou, unde cel mai vechi a fost luat înainte să plec din .ro (undeva acum vreo 5-6 ani), cel mai nou acum vreo 3 ani cred.
- α β γ δ - Eneloop 1900mAh (unrated), din nou de la cele mai vechi la cele mai noi, cele mai vechi au fost luat acum vreo 3 ani, cele mai noi acum câteva luni.
- Eneloop Pro (rated 2450mAh) - primul ciclu de break-in, sunt extrem de impresionat de ele.

Un ciclu de break in durează undeva pe la 18h din câte-mi dau seama, am pus doar data în loc de dată + oră pentru că nu stau cu ochii pe încărcător 24/7.

Sunt extrem de mulțumit de încărcător. Setul A a dat un derp cu unul din acumulatori care indica 1511mA la finele primului ciclu, s-a rezolvat la al doilea cu 2398mA.

Ca utilizare, Powerex au fost pentru bliț, le fac phasing out pentru Eneloop Pro. Eneloops normale pentru triggers și pentru Nikon F5 :biggrin:

break in spring 2015.png
 
Back
Top